26. JUL 2005 Strana 11

STRANA:

1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT


Sihlicka - Obrubovanec a Den stromu

h0530g.jpg (19637 bytes)V sobotu rano 23. jula sa breznianski turisti delia na tych, ktori idu do skanzenu vo Vydrove na akciu Den stromu a na tych, ktori chcu prejst a pozriet si horsky hreben Tlsty Javor - Obrubovanec a turu ukoncit vo Vydrovskom skanzene. Cestou sa chcu nielen kochat krasnymi vyhladmi na Polanu a hlboke lesy Veporskych vrchov, ale aj zbierat hriby.

Je nieco po siedmej. Vita ich chladne rano na Tlstom Javore. Ti, ktori sa nestihli doma naranajkovat, ranajkuju, ostatni si prezeraju partizansky cintorin. Z pokoja ich vyrusi hubar, ktory vychadza z hory s kosikom plnym hribov a kapitalny ulovok, asi polkilogramovy hrib, nesie v ruke. Hned su vsetci okolo a  fotografuju.
Startovna horucka stupa, beru ruksaky, kosiky a vyrazaju smerom k salasu na Sihlicke. Po par krokoch sa ozyvaju prve vykriky a ukazuju prve ulovky. Pouceni z predchadzajucich akcii, ked sa turisti - hubari stratili, urcuju, ze prva zastavka bude o desiatej pri salasi na Obrubovanci.
Zbierajuc hriby cestou obdivuju krasne stromy - vystavky, vacsinou buky rastuce samotne na polanach tohto horskeho hrebena. Pred desiatou hodinou sa ti, ktori uz cosi nazbierali, stretaju na salasi a absolvuju skolenie o vareni zincice, priprave syra, vyrobe ostiepkov u bacu Palka Lovica. Piju este teplu “urdu”-zincicu po odvareni a velmi si na nej pochutnavaju. Opat fotografovanie, kazdy chce mat na zabere bacu s kolibou, ale aj nazbierane hriby.
Gratuluju kamaratke Magdalenke k meninam, zincicou zapijaju ceresnovu bublaninu, ktoru oslavenkyna priniesla, obcerstvuju sa a Obrubovaneckym grunom, zbierajuc kuriatka, zostupuju do Obrubovaneckej doliny, ktora ich privadza do Vydrova na oslavy Dna stromu. Vita ich prestrety stol s pripravenymi skvarkovnikmi a nealkoholickymi napojmi. Ako vidno, organizatori boli pripraveni aj na hosti, ako su oni.
Ucast na bohatom kulturno-spolocenskom programe Dna stromu je bodkou za dalsim turistickym dnom, prezitym v nasej krasnej prirode.
V sobotu 30. jula pripravuju pre svojich clenov a turistov z okolia prechod v Slovenskom raji: Velky sokol - Rothova roklina. Vzhladom na zaistenie dopravy sa treba prihlasit u E. Slavkovskej na c. t. 611 3327, 0907 089 250 do 28. jula.

(tj)

Plavaren bude otvorena

Navstevnici breznianskej plavarne mozu byt spokojni, pretoze planovane uzavretie plavarne sa z dvoch tyzdnov skratilo na tri dni. Mestsky sportovy klub vysiel v ustrety prazdninujucim skolakom i dovolenkarom, a tak plavaren bude z technickych pricin zatvorena len 25., 26. a 27. jula. Od 28. jula do 7. augusta je pre navstevnikov pripravena akcia Plavaren pre rodinu, co znamena plavanie za vyhodnych podmienok. Ak pridu dvaja rodicia s dvoma detmi do desat rokov, deti sa okupu zadarmo. Viac informacii sa dozviete na c. t. 6113638.

(ms)

Majstrovstva Slovenska v pretekoch malotraktorov

Uz  3. rocnik Majstrovstiev Slovenska v pretekoch malotraktorov usporiada v sobotu 30. jula obec Lom nad Rimavicou v priestoroch Zakladnej skoly s materskou skolou
v Lome nad Rimavicou.
Start pretekov je naplanovany na 11. hodinu, pretekari vsak musia predtym absolvovat povinny merany trening, ktory je na programe o 9.30 hodine.
Sutazi sa v dvoch kategoriach - benzinove a naftove motory, no titul majstra Slovenska ziska najrychlejsi z obidvoch kategorii.
Sucastou podujatia bude vystupenie folklornej skupiny Bukovinka z Bravacova, ludova hudba Juliusa Bartosa Suka, zoskok parasutistov, jazda na konoch, lukostrelba, hasicske preteky a dalsie. Organizatori zabezpecili aj moznost obcerstvenia.
Blizsie informacie poda Obecny urad v Lome nad Rimavicou, na c. t. 6180002.
Mgr. Ludovit Kubis

Piloti zavesnych klzakov ZP Sport Podbrezova

suverenne aspiruju na titul majstra Slovenska 2005 a vitaza 18. rocnika medzinarodnej sutaze v zavesnom lietani o Pohar Podbrezovej 2005

Od jari sa priebezne konaju jednotlive kola serie majstrovstiev Slovenska v zavesnom lietani a paraglidingu na Slovensku. Najsuverennejsie si pocinaju rogalisti ZP Sport, a. s., Podbrezova, kde seriu pretekov vedie Ferdinand Nizner pred 7-nasobnym majstrom Slovenska Jurajom Sladkym a najmladsou nadejou klubu Eduardom Dropkom. Za nim nasleduju dalsi clenovia Bohumir Kolesar a Peter Gasparovic, Jozef Kunik zatial pre zdravotne tazkosti nelieta.
Finale tohto suboja budu mat moznost priaznivci lietania vidiet v Podbrezovej, kde sa pravdepodobne este vyraznejsie rozohra boj o titul medzi doterajsim 7-nasobnym drzitelom J. Sladkym a casto druhym F. Niznerom. Od soboty 30. jula budu v Podbrezovej Medzinarodne majstrovstva Slovenska a Pohar Podbrezovej, ktory Medzinarodna federacia letectva zaradila do svojej kategorie pretekov triedy II. Organizatormi podujatia su ZP Sport, a. s., Podbrezova, Obecny urad v Podbrezovej v spolupraci s Leteckou asociaciou SR a Slovenskym narodnym aeroklubom, garantom je a. s. Zeleziarne Podbrezova. Sutazit sa bude do 6. augusta a samotne lietanie je planovane v oblasti Nizkych Tatier a Slovenskeho rudohoria. Ocakava sa velka ucast pilotov zo zahranicia a startovne pole bude plne zvucnych mien. Zatial sa prihlasilo 56 sutaziacich pilotov z Madarska, Polska, Ceska, Ruska, Bieloruska, Ukrajiny a Slovenska.
Podujatie, ktore v tomto roku pise svoju 18-rocnu historiu, sa bude niest v znameni 30. vyrocia lietania na zavesnych klzakoch na Slovensku.

(zp)

Pozvanka na jubilejny vystup

Klub slovenskych turistov pri SK Helpa v sobotu 6. augusta usporiada jubilejny 30. rocnik Vystupu na Velky bok. Trasa A povedie z namestia v Helpe (649 m n. m.) cez Ciertaz (916), Javorinku - Kolesarovu (1508), Oravcovu (1544), Zadnu holu (1620), sedlo pod Velkym bokom (1479) na Velky bok (1727); trasa B zo sedla Priehyba (1191) na Kolesarovu, odkial povedu trasy spolocne s navratom do sedla Priehyba. Ucastnicky poplatok je 100 korun pre dospelych a 50 korun pre deti do 15 rokov (je v nom zahrnute: pamatna medaila, ucastnicky diplom, gulas, tombola a preprava zo sedla Priehyba do Helpy). Prezentacia je od 7. do 8. hodiny, slavnostne otvorenie o 8. hodine, o 8.10 odchod na trasy. Planovany navrat do Helpy je okolo 16.30 hodiny. Podujatie bude slavnostne ukoncene na stadione v Helpe.
Organizatori pozyvaju milovnikov letnej nizkotatranskej prirody. Okrem pekneho turistickeho zazitku nebude chybat ani ludova hudba a dobra nalada. V predvecer podujatia v prirodnom amfiteatri vystupi popularna skupina Drislak.

Mgr. Jozef Pupis

Sportova strelba

Cez vikend 23. a 24. jula sa v Martine uskutocnili Majstrovstva Zilinskeho kraja v strelbe zo sportovej pistole a velkorazneho revolvera, na ktorych sa zucastnil aj reprezentant MSK Brezno Stefan Svarc.
V sobotu (zaroven strelci sutazili O cenu neografie) v prvej kategorii s poctom 530 bodov skoncil na 5. mieste, v druhej kategorii s 515 bodmi sa umiestnil na 6. mieste. V nedelu (zaroven superili O cenu primatora) v strelbe z lubovolnej pistole 60 za 502 bodov ziskal 8. miesto.

(ss)

h0530h.jpg (18877 bytes)V sobotu 23. jula futbalisti II. ligy odohrali prve kolo jesennej casti futbaloveho rocnika 2005/2006. Muzstvo Podbrezovej (na fotografii) v zapase s Rimavskou Sobotou zvitazilo 1:0 (1:0), gol domacich strelil Matovic, zlte karty dostali Matovic, Gajdosik a Srobar. Pred 2300 divakmi a pod rozhodcovskym dohladom Smolaka domaci nastupili na stretnutie v silne pozmenenej zostave. Novi hraci vniesli do muzstva pohyb a rychlost. Zeleziari mali prevahu takmer pocas celeho stretnutia, svojim pohybom a aktivitou dostali supera pod tlak, z coho pramenil aj veduci gol Matovica v 26. minute. V nastupenom trende pokracovali aj nadalej, vypracovali si niekolko cistych golovych prilezitosti, ktore vsak nedokazali premenit. Najma sance Chomisteka volali po gole, ked sa dvakrat ocitol sam pred brankarom Rimavskej Soboty. Hostia ozili v zavere, ked sa prezentovali tvrdou strelou z priameho kopu Pisar a Filo. V sobotu 30. jula o 18. hodine Podbrezova privita na domacej pode MFK Kosice.

Marian Lauer Foto: Stefan Vozar

Bac – Humenne 1:1, Lucenec – Presov 0:0, Trnava B – D. Streda 0:0, Nitra B – Michalovce 2:2, Kosice – Zl. Moravce 1:1, Lipany – Slovan 1:3.

1. Slovan
2. Podbrezova
3. Michalovce
    Nitra B
5. Zl. Moravce
    Sala
    Humenne
    Kosice
    Senec
    Bac
11. D. Streda
     Trnava B
     Presov
     Lucenec
15. R. Sobota
      Lipany 
1 1 0 0 3:1 3
1 1 0 0 1:0 3
1 0 1 0 2:2 1
1 0 1 0 2:2 1
1 0 1 0 1:1 1
1 0 1 0 1:1 1
1 0 1 0 1:1 1
1 0 1 0 1:1 1
1 0 1 0 1:1 1
1 0 1 0 1:1 1
1 0 1 0 0:0 1
1 0 1 0 0:0 1
1 0 1 0 0:0 1
1 0 1 0 0:0 1
1 0 0 1 0:1 0
1 0 0 1 1:3 0 

 

Medzinarodny futbalovy turnaj ziakov U – 13

V sobotu 23. jula sa v Podbrezovej uskutocnil 3. rocnik medzinarodneho futbaloveho turnaja ziakov U – 13. Zucastnilo sa na nom osem druzstiev, ktore boli rozdelene do dvoch skupin. V skupine A na ihrisku vo Valaskej sa stretli MFK Ruzomberok, SK Fomat Martin, vyber Vrchoviny – Zdar n/Sazavou a vyber Stredoslovenskeho futbaloveho zvuzu. V skupine B na ihrisku v Hronci startovali ziaci domaceho ZP Sport Podbrezova, Jadwiga Krakow, Dukla B. Bystrica a Jupie Podlavice.
Stretnutia v skupinach rozhodli, ze v zapase o 3. miesto sa stretli hraci Martina a Podbrezovej, zvitazli ziaci ZP Sport Podbrezova 1:0 a obsadili tak 3. miesto. Vo finale nastupili Dukla B. Bystrica a vyber SsFZ. Po vitazstve 5:1 sa z celkoveho prvenstva na turnaji tesili hraci vyber SsFZ, na druhom skoncila Dukla B. Bystrica.

(rk)


STRANA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT