26. JUL 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Bolo pod mrakom, sem-tam zaprsalo. Pre dovolenkarov nie velmi idealne pocasie. Kupat sa nedalo, ani na turu do hor sa neoplatilo vydat. Mnohi preto zavitali do Brezna, aby poznavali jeho historicke pamiatky a co-to nakupili. Po meste sa ich potulovalo dost, a tak sme poniektorych z nich zastavili, aby nam porozpravali, kde konkretne dovolenkuju a ako sa im u nas paci.


S anketovym mikrofonom


medzi dovolenkarmi

Maria Ciuca, na materskej dovolenke, Bratislava:
- Sme tu ako doma, pretoze v Helpe mame dom po prababke, kde budeme az do konca septembra. Paci sa mi tu, ved pochadzam odtialto. Prekrasna je tura na Kralovu holu, aj Ciernohronska zeleznica, rybnik v Zavadke nad Hronom. Na Horehroni mame kam ist. Co sa mi nepaci? V niektorych obchodoch musim kontrolovat, ci tovar uz nie je po zaruke, alebo ci je naozaj v akcii, ako uvadzaju.

Michaela Lencova, ziacka, Bratislava:
- Tento tyzden prazdninujeme u starych rodicov v Ciernom Balogu. Chodievame na prechadzky do okolia, planujeme sa previezt zeleznickou a navstivit skanzen vo Vydrove.

Roman Svaton, student, Senica:
- Prisli sme z Telgartu, kde sme boli ubytovani v hoteli, predtym v hoteli v Helpe. Chceli sme absolvovat prechod Nizkymi Tatrami, ale stretli sme turistov, ktori nam povedali, ktore casti nie su priechodne. Skoda, ze na vsetkych internetovych serveroch nie su informacie, ze nieco nie je priechodne. Navyse cez internet sme si zohnali spojenie, ktore nefunguje. Ale inac je tu pekne. Namierene mame na Donovaly.

Sarka Sykorova, nezamestnana, Ostrava:
- V Brezne sme este neboli, prisli sme sem cielene. Je tu velmi pekne, krasne pamiatky, priroda. No sluzby pre turistov nemate velmi dobre. Chceli sme si z digitalneho fotoaparatu stiahnut fotografie na cedecko, ale v Brezne nie ste na take nieco zariadeni. Alebo platit kartou je sialeny horor. V Tatrach je to fajn. Vlakove spojenie je katastrofalne, zrusili vlak, ktory bol v lete vyuzity. Prave teraz riesime, ako sa dostat na Mlynky, kde dovolenkujeme v kamaratkinej chate. Ak k vam turisti nepridu len za krasou, vela nevybavia. Mam zafixovane, ze Slovaci su velmi ustretovi, ale v praci akoby to z nich spadlo.

Jiri Matousek, programator, Bratislava:
- Sme v tabore Usmev CK v hoteli Biatlon v Osrbli. Prostredie je nadherne, pocasie nie je dobre. Deti su spokojne, strava aj ubytovanie su vyborne. Boli sme uz na kupalisku v Podbrezovej, v horach v okoli Osrblia, dnes v Brezne. Navstivili sme muzeum a deti plnia rozne ulohy, napriklad zistit meno primatora, najst cestovnu kancelariu, ktora predava nase tabory, zistuju, aka stara je budova, hladaju najstarsiu starozitnost v muzeu a pod., po vyhodnoteni dostanu odmeny.

Jaroslav Paulovic, servis pocitacov, Bratislava:
- Dovolenkujeme v rodinnej chate v Krpacove, paci sa nam tu. Chodievame sem kazdy rok, navstivili sme skanzen vo Vydrove, previezli sme sa zeleznickou, boli sme na Chopku, na golfovom ihrisku na Taloch. Cize zamerali sme sa na okolitu prirodu, uroven sluzieb neviem posudit.

(ng, mk)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vdacni rodicia dakuju

Adriana a Ivan Strmenovci z Brezna zaslali na Ministerstvo vnutra SR list tohto znenia:
“Vazeny pan minister!
Dovolte, aby sme touto cestou podakovali Vam a zaroven vsetkym dolemenovanym uradom za intenzivnu a v konecnom dosledku uspesnu pracu, ale hlavne pomoc pri patrani po nasej dcere Dominike Strmenovej, ktora bola nezvestna od 13. aprila 2005. Bola najdena ziva a zdrava 28. maja 2005.
Vsetci, ktori sa podielali na tomto pripade, pristupovali k svojej praci nanajvys zodpovedne a obetavo, preto si myslime, ze nase velke DAKUJEME pravom patri i Vam, ktori robite vsetko pre to, aby kazdy obcan nasej republiky citil istotu, bezpecnost a v pripade potreby nasiel i nalezitu pomoc.
Nasa vdaka patri: PPZ - odboru boja proti organizovanej kriminalite v Bratislave, PPZ - Uradu justicnej a kriminalnej policie - odbor patrania, evidencii a cieloveho patrania v Bratislave, OR PZ - Uradu justicnej a kriminalnej policie v Brezne, OO PZ v Brezne.”

Par postrehov

Denno-denne chodim popri budove byvaleho zdravotnickeho internatu na rohu Nalepkovej ulice a Ulice Frana Krala v Brezne. Zalostny pohlad. Budova nielenze chatra, ale stala sa rajom pre zlodejov, ktori odtial rozkradli, co sa dalo. Nie je to skoda? Nenajde sa zaujemca, ktory by tento objekt zrenovoval a ucelne vyuzil?

...

Skusali ste niekedy prejst cez cestu na krizovatke Svermovej a Razusovej ulice v Brezne? Otrasne! Auta tam premavaju zo vsetkych stran. Clovek nevie, kde skor pozerat. Nemohli by kompetentni na tomto nebezpecnom useku zaviest svetelnu signalizaciu? Semafory by urcite pomohli soferom i chodcom.

...

Prednedavnom na niekdajsom dopravnom ihrisku pri Hrone pribudli pekne farebne zariadenia na hranie pre deti. Rodicia a ich ratolesti sa urcite potesili, ved v meste vela miest na hranie nenajdete. Dlho sa vsak netesili. Striesku jedneho pristresku totiz ktosi rozobral. Neviem si predstavit, kto to mohol byt a preco to spravil. Zeby hrdinstvo pred kamaratmi? Alebo si niekto potreboval vyliat zlost a za obet mu padol tento domcek? Niektori ludia su naozaj skazeni a zli. Mozu sa hanbit!

Dalsia vec, ktora sa mi nepaci: Psickari v tomto priestore “vencia” svojich milacikov a poniektori z nich su naozaj bezohladni. Psa pustia volne pobehovat, takze jeho vykaly najdete po celom ihrisku. Neberu na vedomie, ze sem chodia rodicia s detmi. Co tak pozbierat vykaly a odhodit ich do odpadkovych kosov?

(ich)

Branno-sportovy den dochodcov

h0530c.jpg (18439 bytes)Za krasneho letneho pocasia vo stvrtok 14. jula Klub dochodcov spolocne so Zakladnou organizaciou Jednoty dochodcov Brezno pripravil priblizne pre sedemdesiat dochodcov mesta posedenie pri gulasi a branno-sportove hry s muzikou v prirode v prekrasnom prostredi na strelnici v Podkorenovej.
Rozne branno-sportove hry pokracovali strelbou z pusky. Sutaziaci boli ohodnoteni a odmeneni krasnymi cenami, ktorym sa velmi potesili. Zamestnanci Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne Jan Varga a Daniel Andreansky sa predstavili zaujimavou technikou psovodov.
Pozvanie na besedu prijala zastupkyna primatora mesta Ing. Janka Mihalovicova, ktora sa k pritomnym prihovorila a sucasne ospravedlnila primatora Ing. Jaroslava Demiana, ktory bol na pracovnej ceste v zahranici. Mestske kulturne stredisko zastupovala Jitka Turnova a ZO Jednoty dochodcov predseda Arpad Kachnic.
Hrou na harmonike kulturny program spestril Stanislav Kester, s ktorym si vsetci zaspievali.
Podakovanie za vydarenu akciu patri vsetkym organizatorom, ale hlavne veducej klubu dochodcov Bozke Pobisovej. Na taketo mile stretnutia dochodcovia radi spominaju.
Koncom juna Klub dochodcov Brezno zorganizoval autobusovy zajazd na termalne kupalisko Besenova, kde seniori velmi radi chodievaju. Laka ich vyborna termalna voda a prijemne prostredie. Bolo to vydarene podujatie, pretoze sa uskutocnilo za krasneho pocasia. Cestou domov si vsetci zaspievali.

Anna Stanislavova


Tvoja domovina

Vo svete pravdu hladaj, tu ju nenajdes, co od rieky
Moravy po samu Tisu statom tymto prejdes.
Ak chces spravodlivost, tu ju nehladaj, lebo marne
kroky tvoje od samej Tatry az po Dunaj.
Ak uctu hladas, tu ju mat nikdy nebudes,
co unavou krizom krajinu celu tuto prejdes.
Chudobny si sa narodil, nekradol, nepil, cestne zil,
to najvacsia tvoja vina, na teba zabudla
tvoja rodna domovina.

                                                                       Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT