13. SEPTEMBER 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Podnikatelske okienko

Predchadzajuce tri cisla venovane podnikatelskym planom nam hovorili o standardnych castiach, ktore by mal obsahovat kazdy podnikatelsky zamer, ci uz pisany pre uver z banky ako priloha k ziadosti o eurofondy alebo plan pre svoje potreby. Dnesne vydanie podnikatelskeho okienka sa bude venovat menej znamym, neoficialnym castiam vasho podnikatelskeho zameru. Ich pouzitim nielen ukazete svoju profesionalitu a zbehlost v problematike, ale urcite aj pomozete adresatovi zameru lepsie pochopit vasu ideu, cim si zvysite sance na uspech.
Tam, kde je to vhodne, treba opisat dopad vasej cinnosti na zivotne prostredie. V dnesnom svete sa kladie vysoky doraz na ochranu zivotneho prostredia. Kazde podnikanie nejakym sposobom vplyva na svoje okolie, a preto odporucam, aby ste uviedli vsetky pozitiva, ktore moze vas biznis priniest na ochranu prirody. To znamena od recyklacie, pouzivania ekologickych materialov, az po mozne technologicke zlepsenia, ktore nebudu znecistovat prostredie.
Specialnou analyzou, ktora poskytuje prehladne informacie, je tzv. SWOT analyza. Nazov je zlozeny z anglickych slov: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats. Tato analyza hodnoti vnutorne a vonkajsie prostredie firmy - vase silne stranky a slabe stranky na jednej strane a prilezitosti a ohrozenia na strane druhej. Vychadzate z toho, ako silnymi strankami dokazete eliminovat vonkajsie hrozby a vyuzit z vonka ponukane moznosti. Pomenovanie vasich slabin vas ma upozornit na mozne rizika, ktore potrebujete riesit. SWOT analyza predstavuje univerzalnu maticu pre hodnotenie nielen podnikania, ale aj regionu, procesov, pracovnych skupin a pod. SWOT dokaze byt dalej uzitocna aj sukromnej osobe - nepodnikatelovi pri definovani jeho silnych a slabych stranok, prilezitosti a ohrozeni, napr. v situacii, ked si hlada zamestnanie, ci sa rozhoduje o dalsom studiu a pod.
Pre komplexne zhodnotenie vonkajsieho prostredia vasej firmy existuje STEEP analyza. Tato analyza je vo vacsine pripadov sucastou SWOT analyzy. Prostrednictvom STEEP analyzy hodnotite socialne, technologicke, ekonomicke, environmentalne a politicke prostredie, v ktorom sa ma vasa firma pohybovat. Pri uvazovani nad zacatim podnikania alebo jeho rozsirovanim je dobre, ak rozoberiete kazdu oblast z pohladu, ako bude posobit na vase podnikanie. Odporucanim z mojej strany je, aby ste dbali na to, ze vas plan podporuje a vychadza zo stavu, aky je napr. v socialnej oblasti vasej cielovej skupiny, ekonomickej situacie cieloveho trhu. Dalej, ci na cinnost, ktoru chcete vykonavat, potrebujete povolenia, ako casto sa meni predmetna legislativa a pod. Zostavenim STEEP analyzy sa ziska prehlad o komplexnom stave prostredia, ktore nemoze podnikatel svojim rozhodnutim ovplyvnovat, ale ktore, naopak, ma velky dopad na podnikanie a je tak zdrojom jeho moznych prilezitosti a ohrozeni.
Podnikatelsky zamer predstavuje isty plan, ktory chcete realizovat. Kazdy plan vsak potrebuje aj spravne nacasovanie, a preto casovy harmonogram realizacie je vhodnym doplnkom. V odbornych kruhoch sa ako zaklad pouziva tzv. Ganttov graf. Tento diagram okrem zobrazovania priebehu projektu (casova jednotka zalezi od pozadovanej podrobnosti) obsahuje aj mena osob, ktore su zodpovedne za realizaciu kazdej cinnosti. Zostavenim tohto grafu ziska hodnotitel vasho projektu prehlad o tom, kedy sa aka cinnost bude realizovat, aka cinnost nasleduje po ktorej a pod.
Na zaver: k podnikatelskemu zameru sa prikladaju rozne prilohy. Ich pocet ovplyvnuje charakter vasho biznisu. Ak zamyslate kupovat zariadenie, je dobre prilozit jeho specifikaciu, cenove porovnanie s inymi vyrobkami. Ak ste vykonali trhovy prieskum a jeho zavery su v texte planu, v prilohe by mal byt komplexny vysledok takeho prieskumu aj s metodikou vyberu skumanej vzorky. Prenajom hnutelnych a nehnutelnych veci je dobre dokladovat najomnou zmluvou. Ocakavane trzby su najlepsie zdokladovatelne predbeznou zmluvou s dodavatelmi. Ak chcete vykonavat specificke cinnosti, prilozte osvedcenia, diplomy preukazujuce vasu sposobilost. Ak mate predstavu o propagacnych materialoch, vzoroch, reklamnych predmetoch, prilozte ich znazornenia. V prilohach je dovolene pouzivat odbornu terminologiu, podrobne specifikacie, fotografie, nakresy, cenniky.
Priklady, ako zostavit SWOT analyzu alebo Granttov graf ako aj dalsie informacie o tejto problematike dostanete tiez v kancelarii CPK Brezno (budova Horehronskeho muzea v centre Namestia gen. M. R. Stefanika).

Svoje postrehy, namety alebo nazory zasielajte na e-mailovu adresu brezno@cpk.sk, alebo na adresu redakcie.

Bc. Alexander Botev, CPK Brezno


h0537n.jpg (22657 bytes)S podporou programu Nadacie pre deti Slovenska - fondu Hodina detom a firmy HLP grafik Brezno, realizovalo obcianske zdruzenie PLT z Pohorelskej Mase projekt Piesne, ktore hovoria. V nom pocas dvoch stretnuti takmer na vsetkych skolach okresu pesnickar Jano Milan predstavil ziakom 6. rocnika slovensky i zahranicny folk a vyzval ucastnikov, aby vytvorili text k melodii piesne, ktoru ich naucil. Hlavnu cenu - akusticku gitaru - za najlepsi text ziskal kolektiv ziakov specialnej zakladnej skoly v Polomke; dalsie ocenenie – CD Jano Milan “...a...” ziskali Michaela Sevcova, Marko Moder, Martin Smugala z Pohorelej, Kristinka Zlukyova a Evka Suchanova z Polomky. Verime, ze dobry napad sa stane tradiciou a vsetci siestaci budu mat moznost spoznat folkovu cast hudobnej muzy.

 


Sme nablizku

“Syn nastupuje na strednu skolu. Mam z toho zmiesane pocity. Doteraz sa mi so vsetkym zdoveroval, teraz sa zacina menit. Mam pocit, ze ho urcitym sposobom stracam.”

Naraz dve matky sa mi postazovali na to iste – ich syn sa stava stredoskolakom a osamostatnuje sa. Vynorili sa mi prve tyzdne po nastupe mojho syna na gymnazium – zazila som si tuto zmenu. Nebolo to nic postupne, bol to skok v jeho spravani, akoby z dietata sa zrazu stal maly dospely. V nas matkach je potreba starat sa, ochranovat a ked zrazu dieta ukaze, ze nepotrebuje, nechce, aby sme sa on starali, pocitujeme to ako nieco  bolestive. Vieme, ze je to nutne, vieme, ze raz to musi prist, ale ked to pride, je to zranujuce. Nemozeme mat toho nasho maleho muza cely zivot nesamostatneho, utekajuceho po kazdom udreti do maminho bezpecneho narucia. Jeho osamostatnovanie je o nom samom, ale aj o nas. Je o jeho preberani zodpovednosti, schopnosti riesit svoje problemy vlastnymi silami, o zaclenovani sa do spolocnosti. Zostava pri nas a aj ked o vsetkom nevieme, mame moznost vidiet, co robi, mame moznost zasiahnut, ked jeho spravanie prekroci normu, ktoru spolu urcujeme. Zostava pri nas a ma moznost prist za nami, ked zisti, ze problem prerasta cez jeho este nedospelu hlavicku. A my mamy sa musime naucit, ze nie sme tu len na to, aby sme viedli dieta za ruku. Materstvo je len jednou castou nasho zivota, jedna nasa krasna povinnost. V kazdej z nas je vela schopnosti, ktore sme casto nemohli popri detoch realizovat. Osamostatnenie nasho dietata nas posuva dalej aj vekom, ale aj k sebarealizacii. Ak dokazeme brat tuto situaciu ako sancu obohatit sa, zurocit v sebe to, co doteraz len cakalo na prilezitost, urobime velmi vela pre seba, ale aj pre toho nasho “dospelaka”. Vzdy bude potrebovat mat niekde svoju mamu, ktora pochopi, posilni. Silnu, mudru mamu, ktora mu ukazuje, ako kracat zivotom v roznych situaciach, ako cerpat silu na zvladanie problemov, ako nachadzat radost zo zivota. Nase materstvo pokracuje, aj ked inou formou, a je este narocnejsie.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 Oddelenie pomoci v hmotnej nudzi (OPHN) – nahradne vyzivne

2. cast

Od 1. januara oddelenie pomoci v hmotnej nudzi poskytuje aj nahradne vyzivne. Je to suma poskytnuta statom na zabezpecenie vyzivy opravnenej osoby (dietata, ktoremu bolo priznane vyzivne pravoplatnym rozhodnutim sudu) v pripade, ak si povinna osoba neplni vyzivovaciu povinnost. Podmienkou naroku na nahradne vyzivne je:

- neplatenie vyzivneho v plnej vyske za tri po sebe nasledujuce mesiace,
- nemoznost realizacie vykonu rozhodnutia pocas troch mesiacov,
- riadne plnenie povinnej skolskej dochadzky dietata, ak ide o skolopovinne dieta (ak ma dieta viac ako 15 neospravedlnenych hodin v kalendarnom mesiaci, nema narok na nahradne vyzivne),
- trvaly pobyt dietata na uzemi SR.

Pre posudzovanie naroku na nahradne vyzivne sa sleduje aktualny prijem ziadatela a spolocne posudzovanych osob. Nahradne vyzivne sa poskytne, len ak prijem nie je vyssi ako 2,2 nasobok sumy zivotneho minima ziadatela a sum zivotneho minima fyzickych osob, ktorych sa prijmy spolocne posudzuju. Z uvedenych podmienok je zrejme, ze nahradne vyzivne nie je urcene kazdemu rodicovi, ktory ma zverene dieta. Zakladnou podmienkou je urcita “objektivna neschopnost” ziadatela domoct sa vyzivneho existujucimi prostriedkami, ako je napriklad vykon rozhodnutia (exekucia) zrazkami zo mzdy, prikazanim pohladavky z uctu povinneho, predajom hnutelnych a nehnutelnych veci a podobne. Az v takychto pripadoch prebera na seba stat tarchu platenia vyzivneho na nevyhnutne dlhy cas a v obmedzenej vyske, pricom nahradne vyzivne vymaha od povinnej osoby spolu s penalmi, ktore predstavuju 25% zo sumy nahradneho vyzivneho
Opravnena osoba, ktora chce poziadat o nahradne vyzivne na dieta, by sa mala obratit taktiez na urad prace, socialnych veci a rodiny, oddelenie pomoci v hmotnej nudzi. Nahradne vyzivne sa poskytuje vo vyske urcenej pravoplatnym rozhodnutim sudu, najviac vo vyske 1,2 nasobku zivotneho minima pre nezaopatrene dietata, co v sucasnosti predstavuje od 1. septembra 2005 v sume 2580 korun. Nahradne vyzivne sa poskytuje mesiac pozadu, od prveho dna v mesiaci, v ktorom bola ziadost podana. Su rozne situacie, kedy nie je dieta zabezpecene vyzivnym zo strany rodicov. Mozu byt pripady, ked vyzivne nie je urcene rozhodnutim sudu, alebo dieta nema v rodnom liste urceneho otca, ale aj problematika vykonu sudnych rozhodnuti. Vzhladom na rozsiahlost uvedenej problematiky odporucame, aby rodicia este pred podanim ziadosti o nahradne vyzivne navstivili prislusny urad prace, socialnych veci a rodiny, oddelenie pomoci v hmotnej nudzi, kde im bude poskytnute poradenstvo s cielom spolocne najst co mozno najefektivnejsiu formu riesenia problematiky neplnenia vyzivneho pre dieta zo strany povinnej osoby.
Radi vas uvitame a pomozeme pri rieseni tejto problematiky v oddeleni pomoci v hmotnej nudzi.

(web: upsvr.host.sk)

Statistika vyplatenych socialnych davok:
1. polrok 2004: pocet poberatelov: 2842, vyplatena suma: 46 614551 Sk; 2. polrok 2004: pocet poberatelov: 3417, vyplatena suma: 48 307765 Sk; 1. polrok 2005: pocet poberatelov: 3190, vyplatena suma: 50 602213 Sk.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT