20. SEPTEMBER 2005 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelia nam pisu

Spomienka na Mestsky televizny kanal

Mnohi z vas, ba odvazim sa povedat, ze vsetci, mate vo velmi dobrej pamati casy, ked u nas v Brezne vysielala mestska televizia. Zalozil ju doslova a dopismena na kolenach Julius Obernauer a veru, vtedy sa mu za to nedostalo dostatocneho verejneho moralneho ocenenia.
V televizii travil cele dni, snazil sa, aby spravodajstvo bolo co najlepsie a aj ked sa robilo v amaterskych podmienkach a v akutnom nedostatku penazi, pracovalo sa so zanietenim a elanom. Nemozem nespomenut najlepsie moderatorky, z ktorych sa postupom casu stali profesionalky v televizii alebo v rozhlase, a to Lenka Kapustova, Iveta Kurekova a Katarina Cernakova, z ktorej sa nakoniec vyklula dokumentaristka. Do sveta profesionalnej televizie som trochu nazrel aj ja, ale nepatri sa pisat o sebe.
Najviac prace bolo vzdy pocas Dni mesta Brezna a Francuzskych dni, ale aj pri vyrociach vyznamnych dejinnych udalosti a dni, ako napr. SNP, Sviatku prace ci Dna matiek alebo konca 2. svetovej vojny a aj pri parlamentnych volbach. Vtedy nase, veru aj len sedemnastrocne dievcata s odvahou im vlastnou nevahali robit rozhovory s vrcholnymi predstavitelmi verejneho a politickeho zivota na Slovensku, ako bol napriklad Mikulas Dzurinda, Anna Malikova ci dokonca vtedy k mediam nie prave najustretovejsi Vladimir Meciar – s nim skvely rozhovor urobila nasa moderatorka Linda Sajgalikova.
Na tie casy spominam velmi rad a neraz sa stava, ze ma na ulici pristavia starsi ludia a pytaju sa, preco uz nevysielame. Ja to neviem. Ale viem to, ze v publikacii Brezno v premenach casu, konkretne v kapitole o kulture, nie je o televizii ani zmienka, co je nepochopitelne uz aj preto, ze s autormi publikacie sme neraz nakrucali rozhovory! Asi na to pozabudli.
Breznu a hlavne Breznanom televizia chyba. Nebola dokonala, nebola genialna, ale bola nasa. Preto pevne dufam, ze zaznamy nou nakrutene su archivovane a chronologicky zoradene – raz to bude vyznamne svedectvo o dejinach tohto mesta. Mestsky televizny kanal uz nemame a ja zan chcem podakovat Juliusovi Obernauerovi. Verim, ze keby to zalezalo na nom, televizia by fungovala aj v sucasnosti.
Pan Obernauer, v mene vsetkych vernych divakov MTK vam dakujem. Za obetavost, zanietenie a kus poctivej prace, ktoru ste urobili. Mrzi ma len, ze tak pocas fungovania televizie neurobili aj oficialni predstavitelia nasho mesta. Preco – to je absolutne nepochopitelne!

Bc. Robert Fabry


h0538b.jpg (19137 bytes)

 

Pri polnej kaplnke v Polomke si v predvecer sviatku Sedembolestnej Panny Marie uctili patronku slovenskeho naroda.

Foto: Frantisek Hereta

 

 

 


h0538j.jpg (20244 bytes)

 

Vo stvrtok 15. septembra zbojnickym prepadom cestujucich vo vlaciku Ciernohronskej zeleznice zavrsili letnu sezonu.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT