11. OKTOBER 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Okresne mesto Brezno ponuka moznost velkych nakupov „pod jednou strechou“ v obchodnom dome Coop Jednota, v Bille, v Lidli, v Tescu. Posledne menovany hypermarket v Brezne otvorili v sobotu 8. oktobra. Naplni ocakavania zakaznikov a stane sa vyhladavanym miestom, kde mozno v prijemnom, cistom prostredi nakupovat na jednom mieste a setrit cas i peniaze tak, ako si to zela jeho manazment? Nazory potencialnych zakaznikov tesne pred otvorenim Tesca zaznamenal nas anketovy diktafon:


S anketovym mikrofonom


o novom hypermarkete

Elena Durisova, uradnicka, Brezno:
- Myslim si, ze velkych obchodov uz mame v meste dost. Konkurencia je, ale financnych prostriedkov v tomto regione je malo. Neviem, ci to nepostihne mensie predajne. Do banskobystrickeho Tesca som chodila nakupovat velmi malo, aj v Brezne si to rozmyslim. Mozno, ked budu nejake vyhodne akcie, ale tie su teraz vsade. Tesco podla mna bude skor vyhovovat tym, ktori si robia vacsie nakupy.

Jaroslava Srnkova, robotnicka, Filipovo:
- Myslim si, ze ludia potrebuju mat konkurencie schopne obchody. Je to dobre pre tych, ktori nakupuju lacnejsie vyrobky. Vybrat sa da aj v takychto hypermarketoch. Ja schvalujem taketo obchody. Ked sme boli v Bystrici, chodievali sme do Tesca. V Brezne pockam na prvy naval a potom tam pojdem. V Tescu sa skor oplati vacsi nakup, „jednorazovky“ asi nie.

Marta Skreptacova, krajcirka, Michalova:
- Ja som samozrejme za Tesco, je to proste super vec. V hypermarkete v podstate mate vsetko, od sraubicky az po nabytok. Pravdu povediac, mne Tesco v Brezne chybalo. Kratky cas som zila v Bratislave, takze som si na hypermarkety zvykla. Nie preto, ze by som tam minala peniaze, ale prejst sa tam, relaxovat, oddychnut si.

Jozef Kovalcik, dochodca, Brezno:
- Ako byvaly sportovec - volejbalista tvrdim, ze Tesco absolutne nema co hladat v sportovom areali. Pri krytom zimnom stadione mohla byt pomocna ladova plocha na rozkorculovanie. Ved su tam uz dva obchodne domy. Proti Tescu nie som, ale ja nakupujem v obchodnom dome, mne o dve koruny nejde, hoci som aj penzista.

Elena Turnova, sicka, Brezno:
- Myslim si, ze v Brezne mame dost velkych obchodov a su dost husto pri sebe. Ale do Tesca sa pojdem pozriet. V banskobystrickom sme obcas nakupovali, hlavne mliecne vyrobky boli lacnejsie. No kvoli drahemu benzinu sa to velmi neoplatilo.

Peter Luptak, zivnostnik, Bravacovo:
- Ja si myslim, ze treba, aby bola konkurencia. Drobne nakupy robime v malych obchodoch, tie vacsie v supermarketoch. S manzelkou sme obcas zasli do Banskej Bystrice aj do Zvolena. Ludia vsak hovoria, ze supermarkety vytlacaju malych podnikatelov.

(ng, ma)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Na kridlach fantazie

 Posledne dni prazdnin sa nasi ziaci – mali umelci, rozhodli stravit trochu nezvycajne a zaujimavo. Vyuzili pozvanie umelcov vytvarnikov, ktori sa v nasej obci uz stvrty rok zucastnili na socharskom sympoziu Skulpturnenie. Cela akcia vznikla na podnet nasho byvaleho ziaka Juraja Muchu, v sucasnosti posluchaca Akademie vytvarnych umeni v Banskej Bystrici. Nasi ziaci prijali jeho pozvanie a uz druhykrat, pod vedenim ucitelky Martiny Muchovej, si vyhrnuli rukavy a pustili sa do prace. Ich nadsenie a chut tvorit podporila umelecka tvorba umelcov. Mali moznost porozpravat sa s nimi o ich praci, aj ked zo zaciatku bola komunikacia hanbliva. Ziaci mohli priamo vidiet, ako pod ich rukami vznikaju sochy a obrazy. Ze to vsetko malo naozaj zmysel a dosiahlo svoj ciel, ukazala vernisaz v breznianskom muzeu. Nadsenie a radost z prace vidiet na pracach nasich ziakov a verim, ze aj navstevnikov muzea zaujala. Nase diela doplnaju a spestruju vystavu zacinajucich a amaterskych umelcov a mozno prave tieto situacie ich pozenu dalej za umenim, na kridlach umeleckeho sveta.     
   Tymto sa vsak vsetko nekonci. Vystava z Brezna poputuje do nasej obce, Pohronskej Polhory, kde sa uz na nu velmi tesime. Bude spristupnena aj dalsim ziakom nasej skoly. V ramci hodin vytvarnej vychovy budu mat  moznost poznavat moderne umenie, vyjadrovat svoje nazory, postoje, vytvarne spracovat svoje dojmy. V dnesnom pretechnizovanom svete, ktory  nasim detom pasivne tolko toho ponuka, je kazda tvoriva akcia, s ktorou sa stotoznia, liekom na ich dusu. O to viac sa tesim z jej uspechu a mozno bude pre niekoho aj inspiraciou.

Mgr. Martina Muchova, Zakladna skola Pohronska Polhora

 DEN PATHFINDEROV

   v Zavadke nad Hronom v sobotu 17. septembra sprevadzali komplikacie. Najprv den pred akciou nam oznamili kamarati z Kosic, ze pre chorobu a objektivne priciny nepridu. Znamenalo to den bez tipi.
    Akciu sme preto zacali az v sobotu rano. Alternativou tipi boli viazane stavby. Sobotne rano nas privitalo dazdom. Den Pathfinderov teda zacal v telocvicni. Vsetko sme pripravili a - a nic. Nikto neprichadzal. Dali sme to este vyhlasit v rozhlase a cakali sme. Konecne prisli prvi odvazlivci. A my sme si vydychli. Zacali „fungovat“ caje, uzly, piesne, prva pomoc, kronika a albumy a lanovka. Asi po dvoch hodinach zacali hry. A bavili sa vsetci. Bieli i Romovia. Deti i tinedzeri. Kratka prestavka na obed a pokracujeme dalej. Je neskore odpoludnie a je cas v najlepsom skoncit. Unaveni, ale spokojni odchadzame domov.
   Podla reakcii deti akcia mala vyznam. Styri deti prejavili zaujem o clenstvo v klube. Tinedzeri o castejsie stretavanie pri speve, hudbe i rozpravani (vacsina z nich boli Romovia). Milo nas prekvapil zaujem starostu obce a niekolkych dospelych. Sme rozhodnuti prist este do tejto obce a urobit akciu pre deti a mladez.

Kongo

 Seniori mali hody

    Kazde rocne obdobie je svojim sposobom specificke, ale jesen je zvlastnym obdobim. Uputa nas krasnou paletou farieb a tym, ze prinasa plody celorocnej prace. Pre tuto cast roka sa sformovali zvyky a obrady sprevadzajuce zber urody, dozinky, hody a vinobranie.
    Kedze jesen je obdobim hodov, aj my sme sa pripravili, aby sme vychutnali plody vytvorene pracou nasich hospodarov. K ludskemu stastiu a pohode patri pekne prestrety stol, nieco na prehryznutie, priatelia a hudba. V Klube dochodcov v Brezne sme preto 29. septembra pre vyse sestdesiat seniorov zorganizovali spolocenske posedenie, ktore sme nazvali Hydinove hody, na ktorych sme sa zabavili, zatancovali a zaspievali si.
    Medzi nasimi hostami boli zastupkyna primatora Ing. Janka Mihalovicova, riaditel mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslav Surina, predseda a podpredseda OO JDS Tibor Gilla a Vladimir Strmen, ktori ocenili aktivitu seniorov. O vybornu atmosferu sa postaral hudobnik Jozko Ambroz a veduca klubu dochodcov Bozka Pobisova spolu s clenkami samospravy KD. Za prijemne chvile im patri srdecne podakovanie.

Anna Stanislavova

Vitaj jesen bohata...

   Vo stvrtok 29. septembra sa v Materskej skole na Ulici 29. augusta v Hronci rozozvucali tony jesennych piesni na posedeni s rodicmi deti pri prilezitosti Vitania jesene. Deti si pre rodicov pripravili okrem piesni mnoho basni, pohybovych hier a divadielko. Po peknom vystupeni sa deti a rodicia mohli posilnit chutnymi salatmi z ovocia a zeleniny, cize z darov jesene. Pri vyrobe salatov pomohla aj stara mama dietatka z materskej skoly pani Hrablayova. Tymto sa chcem pani Hrablayovej a celemu kolektivu podakovat za aktivnu pomoc pri priprave tohto pestreho popoludnia.

Lenka Fackova, riaditelka Materskej skoly v Hronci

 Oplatilo sa

  V dnesnej hektickej dobe, ked nas obklopuju vymozenosti techniky a hlucna hudba 21. storocia, sa 27. septembra na niekolko hodin zastavil cas.
   Ziaci z Pionierskej 2, Skolskej a z Mazornikova boli posluchacmi vychovnych koncertov, ktore poriadal spevacky zbor mesta Brezna pod taktovkou Doc. Milana Pazurika. PaedDr. Zuzana Giertlova putavym rozpravanim presla storociami a hudobnym stylom, ktory postupne vznikol.
   Na uvod odzneli skladby (Q. Gasparini) Adoramus te christe, Caro mio ben, atd. Spievane latinsky, taliansky a spanielsky. Prvu cast koncertu ukoncili slovenske ludove v upravach. Druha cast bola „cestovatelska“. Cez Grecko, Francuzsko, Anglicko, Irsko, J. Ameriku a Afriku sme sa so ziakmi previezli na vlnach hudby. Skladby sa spievali v originali, so strucny obsahom v uvode. Zaver sme necakali ani my spevaci. Rychle rytmy latino priviedli ziakov do varu a koncerty koncili velkym aplauzom.
   Odchadzali sme s pocitom, ze sa to oplatilo a nieco dobre sme urobili pre nasu mladez.

M. Horackova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT