Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

46

15. NOVEMBER  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jubilejna Podstavekova heligonka

Vztah k ludovemu umeniu je velmi silne puto

  Vo vypredanej sale Mestskeho domu kultury v Brezne v sobotu 12. novembra na 5. rocniku celoslovenskeho festivalu heligonkarov s nazvom Podstavekova heligonka sa predstavilo tridsatdva ucinkujucich z Brezna, Filipova, Pohorelej, Cierneho Balogu, Valaskej, Dolnej Lehoty, Michalovej, Pohronskej Polhory a z roznych oblasti Slovenska.

   Vztah k ludovemu umeniu je velmi silne puto. Dokazuje to aj postoj Jozka Dolinskeho z Filipova, ktory tancoval a hral v dnes uz neexistujucom vojenskom folklornom subore Breznan a vo folklornom subore Bukovinka v Bravacove. Osud ho odvial za pracou do Gabcikova. Nevahal vsak odtial prist a za cest si pokladal ucinkovat pred publikom v Brezne. Po skonceni programu sa ihned vracal do 250 kilometrov vzdialeneho Gabcikova.
   Kazdy z muzikantov „nechal na javisku srdce“ a divaci ho prijali. Zaverecny blok Novobancanov a spolocny nastup ucinkujucich pri pesnicke Mam ja hrusku rozospieval celu salu.
   Podakovanie organizatorov podujatia patri primatorovi Brezna Ing. Jaroslavovi Demianovi za nezistnu pomoc, ale aj za to, ze si nasiel cas a prisiel ako divak. Tak isto riaditelovi mestskeho kulturneho strediska Mgr. Jaroslavovi Surinovi a vsetkym, ktori akokolvek podporili dobru vec, akou Podstavekova heligonka urcite je. Svedci o tom kazdorocne preplnena sala a odozvy divakov a interpretov.

Text a foto: Peter Bercik

 DVE OTAZKY zostavovatelom monografie Brezno v premenach casu

   o Monografia Brezna sa stretla s uznanim odbornej i sirokej citatelskej verejnosti. Pripravujete nieco, aby sa kniha mohla stat sucastou vacsieho poctu  rodinnych kniznic? 
   Veduca Turisticko-informacnej kancelarie v Brezne PhDr. Anna Stulrajterova: Bohato ilustrovana publikacia
velkeho formatu  s rozsahom 256 stran  so spickovym grafickym spracovanim ponuka prostrednictvom zaujimaveho textu o Brezne a Breznanoch, vzacnych archivnych dokumentov a viac ako 600 historickych i sucasnych fotografii prechadzku historiou mesta. Obsahuje siroke spektrum informacii o krajine, ludoch a veciach okolo nich, o materialnej a duchovnej kulture. Jadrom prace su kapitoly o historicko-spolocenskom vyvine mesta v jednotlivych casovych obdobiach,  primerana pozornost sa  venuje aj prirodnym zaujimavostiam a dalsim oblastiam dejin mesta. Pre citatelsku verejnost je urcite zaujimava kapitolka o  kazdodennom a sviatocnom zivote Breznanov. Mnohi rodaci ci krajania tam na vzacnych fotografiach mozu najst svojich znamych a pribuznych. Ozivia ich spomienky, v knihe najdu kus svojej minulosti. Distribuciou a predajom publikacie poverilo mesto  Turisticko-informacnu kancelariu v Brezne. Predajna cena  pri jej vydani bola stanovena vzhladom na vysku vstupnych nakladov na 750 korun. V porovnani s ostatnymi publikaciami na kniznom trhu podobneho druhu a rozsahu urcite nebola draha.  Monografia Cierneho Balogu sa napriklad predavala za 980 korun. V konecnom dosledku vsak cenu urcuje trh a mesto ma zaujem na tom, aby sa kniha stala  sucastou kniznice co najvacsieho poctu Breznanov. Aj preto sa uz dnes po znizeni predava za 650 korun. Zaujimavu akciu pripravujeme pocas Ondrejskeho jarmoku, pred turisticko-informacnou kancelariou budeme predavat monografiu za velmi vyhodnu akciovu cenu 495 korun.  Akcia vsak bude trvat iba na Ondrejskom jarmoku, takze na predvianocnom trhu ju budu moct ako darcek pre svojich blizkych i znamych zakaznici kupit za 650 korun.  Svojim obsahom aj grafickym spracovanim je kniha velmi pritazliva uz pri prvom prezerani a urcite prinesie prijemne osviezenie i poucenie do kazdej, nielen breznianskej rodiny. Zaujemcom ju posleme aj na dobierku.

   o Aky je podiel Horehronskeho muzea na priprave a tvorbe monografie ?
   Riaditel Horehronskeho muzea Mgr. Jan Weiss:
Vydanie monografie o meste bolo prilezitostou zurocit mnohorocnu systematicku pracu muzea, ktora je verejnosti menej znama. Vysledky vyskumnej cinnosti sa stali vychodiskovym materialom  pre nasich odbornych pracovnikov, ktori autorsky prispeli do knihy niektorymi kapitolami - Eva Svajdova (v spolupraci s byvalymi kolegami Leom Lichvarom a Zuzanou Boselovou) etnografickeho a  Ivica Kristofova historickeho charakteru. Viac ako tri stvrtiny obrazovych dokumentov uverejnenych v monografii su sucastou nasho zbierkoveho, dokumentacneho a knizneho fondu. Pri vybere tychto dokumentov sme museli prebrat viac ako styri a pol tisic historickych fotografii. Preto povazujeme monografiu za vyznamnu prezentaciu dlhorocnej zbierkotvornej cinnosti muzea. Muzeum bolo poverene aj redakcnou pripravou monografie, co znamenalo porovnavanie faktov uvedenych v jednotlivych prispevkoch a upravu textov, priradenie fotografii ku kapitolam a ich popis, ale aj vyhladavanie vhodneho historickeho materialu vo fondoch inych institucii, ci ucelove fotografovanie. Okrem toho sme vyhladali vhodne citaty z historickych a dokumentacnych textov, pouzitych na okraji stranok knihy, tu sme ciastocne vychadzali aj z muzealneho archivu spomienkovych rozpravani Breznanov. Zaverecnou a pomerne narocnou cinnostou bol nas podiel na konecnej uprave stranok knihy priamo v grafickom studiu vydavatelstva Harmony. Slova uznania od citatelov i zo strany odbornej verejnosti nas presviedcaju, ze nas zaujaty, viac nez pracovny pristup k tejto publikacii splnil svoj ucel.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT