15. NOVEMBER 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sutaz o knihy - pribehy o laske

   Jesennym a zimnym vecerom pristane ohen v krbe, pohodlne kreslo a dobra knizka... atmosfera pokoja a moznost stat sa sucastou zaujimaveho a nevsedneho pribehu. Napriklad pribehu o laske. Ponukame vam moznost navstivit Springwater a prezit pribeh Rachel a Treya alebo s Patriciou prezit vasnivu lasku na pastvinach. A to s knihami, ktore venovalo vydavatelstvo Ikar. Ak chcete niektoru z tychto knih vyhrat, najneskor do piatka 25. novembra doructe do nasej redakcie listky s kuponom, svojou adresou a telefonnym cislom. Mena dvoch vyzrebovanych vyhercov uverejnime v 48. tyzdni.

Linda Lael Millerova:
Rachel - Pribehy zo Springwateru

   Rachel Englishova prichadza do Springwateru ako nova ucitelka. Privita ju napoly rozpadnuta budova miestnej skoly, no ona sa napriek tomu pusta do jej obnovy. Oproti skole vsak stoji krcma, ktora je jej trnom v oku. Jej spolumajitelom je sarmantny vdovec Trey Hargreaves, otec rozkosneho, napoly siouxskeho dievcatka a presne ten typ muza, akemu by sa Rachel mala vyhybat. V jej srdci vsak zacina klicit cit, o ktorom si myslela, ze ho uz nikdy nebude poznat...

Lena Martinova:
Laska na pastvinach

   Azda niet zeny, ktora by aspon raz v zivote nezatuzila milovat sa pod modrou oblohou na omamne vonajucej horskej luke, s drsnym, ale spravnym chlapom. Patricii, hlavnej hrdinke tohto pribehu, sa to postasti a konecne sa zacne citit ako ozajstna zena. Objavi radost zo suzvuku tiel, z nehy a vasne, z toho, ze jej niekto nacuva. Patricia je vsak vydata a je matkou dvojiciek, ktore prave skoncili prvu triedu. A navyse ani nevie, kto vlastne ten muz na pastvinach je. Patricia naozaj nechce nikomu ublizit, ale ani vycitky svedomia jej nezabrania, aby na luku znova nesla. Jej manzel ju po cely ich spolocny zivot zranoval svojou lahostajnostou. Nikdy sa s nou nemiloval, on si to s nou iba rozdaval, a este bol na to hrdy... Ci urobi Patricia po vasnivom milovani s neznamym muzom?  

 

Podnikatelske okienko

 

   Kazdy zaujemca o financovanie svojich zamerov zo zdrojov EU musi sledovat vyzvy prislusneho ministerstva, ktore ho opravnuju podat svoj zamer na hodnotenie s ocakavanim pripadneho financovania z verejnych zdrojov. V tomto cisle sa budeme venovat aktualnym vyzvam na cerpanie eurofondov v oblasti rozvoja ludskych zdrojov, ktore nedavno vyhlasilo Ministerstvo skolstva SR. Oblast rozvoja ludskych zdrojov je laicky povedane snaha o zlepsovanie zrucnosti a vedomosti roznych ludi (cielovej skupiny) pre ich dalsie uplatnenie na trhu prace. Sucasna vyzva sa zameriava na tri rozne opatrenia, teda oblasti, kde je povazovane za ziaduce zasiahnut. Zial tento rok su vyzvy urcene len pre uzky okruh organizacii, ale prinasaju prilezitost pre aktivnych ludi z biznisu, aby sa zapojili do skvalitnovania zakladneho a stredoskolskeho vzdelavania. Priamo z podstaty tohto grantoveho kola totiz vyplyva uzke prepojenie medzi skolou a praxou.
   Konkretne, za prvym opatrenim je transformacia odborneho vzdelavania smerom k potrebam trhu. V praxi to znamena, ze prostrednictvom tohto grantu mozete financovat tvorbu skolskych kurikul, inovovat pedagogicku dokumentaciu, tvorit vzdelavacie moduly, pripravovat ucebnice, podporovat timovu spolupracu studentov pri rieseni problemov realneho sveta alebo pripravovat edukacne programy pre postihnutych ziakov. Minimalna vyska grantu je milion korun, maximalne mozete ziadat o osem milionov korun. Pri vsetkych prioritach plati 5-percentne spolufinancovanie, co znamena, ze napr. z kazdej uhradenej faktury vam ministerstvo preplati 95 % jej hodnoty. Opravnenymi ziadatelmi tejto vyzvy su zakladne, stredne alebo vysoke skoly, dalej obce alebo samospravne kraje a cirkvi, ak su zriadovatelmi skol.
   Druhe opatrenie sa tyka zvysenia kvalifikacie pedagogickych pracovnikov na podporovanie systemu otvorenej skoly, teda pretvaranie skol v regionoch na kulturne, sportove a spolocenske centra, ktore budu poskytovat vzdelanie a priestor nielen pre ziakov a ucitelov, ale aj rodicov a inych ludi v ramci celozivotneho vzdelavania. Celkovy objem financnych prostriedkov vyclenenych na toto opatrenie je 100 milionov korun a ziadatelia z radov skol, samospravy a neziskovych organizacii mozu svoje projekty planovat pre sumy od 1 do 8 milionov korun, tiez za predpokladu 5-percentneho pouzitia vlastnych prostriedkov.
   Posledne opatrenie je zamerane na rozvoj poradenstva pre ziakov a studentov o zamestnaniach a povolaniach. Organizacie zo samospravy si mozu poziadat o financovanie na aktivity suvisiace s uz spomenutym vyhladavanim vhodnych pracovnych miest pre ziakov, tvorbu metodickych materialov pre vychovnych poradcov a zavadzanie specifickych podnikanie podporujucich programov pre studentov. Velkost projektov je opat v rozmedzi 1 az 8 milionov korun, ale objem prostriedkov na toto opatrenie je 70 milionov korun.
   Minimalna dlzka kazdeho projektu je devat mesiacov a realizacia sa musi ukoncit do dvoch rokov. Kazdy ziadatel musi podat ziadost o nenavratny financny prispevok na predpisanom tlacive do 22. decembra 2005 na Ministerstvo skolstva SR. Dolezite su prilohy ziadosti, okrem osnovy a opisu projektu, rozpoctu a logickej planovacej matice (tlaciva su sucastou vyzvy) treba dodrzat aj vsetky formalne nalezitosti. To znamena prilozit vsetky pozadovane dokumenty, potvrdenia, cestne vyhlasenia a pod.
   Projekty hodnoti komisia menovana ministrom skolstva, ktora po administrativnej kontrole zostavi poradie uchadzacov podla bodov, ktore za predlozeny projekt udelili. Cim vyssie hodnotenie a spravidla aj kvalitnejsi projekt ziadatel predlozi, tym ma vyssiu sancu, ze mu jeho projekt bude podporeny. Ocakava sa, ze zmluvy s uspesnymi ziadatelmi sa budu podpisovat priblizne v polovici roka 2006.
   Ak mate zaujem podat si ziadost o grant z tohto kola, pripadne sa chcete dozvediet viac, navstivte nas v kancelarii CPK Brezno (budova Horehronskeho muzea v centre Namestia gen. M. R. Stefanika).

   Svoje postrehy, namety alebo nazory zasielajte na e-mailovu adresu brezno@cpk.sk, alebo na adresu redakcie.

Bc. Alexander Botev, CPK Brezno

Urad prace, socialnych veci a rodiny informuje

VYZVA  NA  PREDKLADANIE  PROJEKTOV

   Dna 4. oktobra 2005 uznesenim c. X/2005 Ministerstvo prace, socialnych veci a rodiny SR vyhlasilo Vyzvu na predkladanie projektov na overenie novych opatreni na trhu prace Podpora vytvarania novych pracovnych miest formou nenavratnych pausalnych prispevkov. Ziadatelia o poskytnutie nenavratneho pausalneho prispevku zo statneho rozpoctu predkladaju projekty podla ustanovenia § 54 ods.2 pism. a) zakona c. 5/2004 Z. z. o sluzbach zamestnanosti a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov.

Nove aktivne opatrenie na trhu prace na ucely tejto Vyzvy:

Opatrenie c.1
   Pausalny prispevok na vytvaranie pracovnych miest u mikro  zamestnavatelov, ktori zamestnavaju do 5 zamestnancov

Zamer:
   Overovane aktivne opatrenie trhu prace podporuje vytvaranie pracovnych miest poskytovanim nenavratneho pausalneho prispevku pre mikro zamestnavatelov, ktori maju zaujem vytvarat nove pracovne miesta pre uchadzacov o zamestnanie a znevyhodnenych uchadzacov o zamestnanie.
   Vseobecne podmienky: pisomne podanie ziadosti o pausalny prispevok a vypracovanie projektu vratane kalkulacie nakladov na projekt, na novovytvorene pracovne miesto musi ziadatel o prispevok prijat uchadzaca o zamestnanie evidovaneho na urade prace, socialnych veci a rodiny najmenej styri mesiace, prispevok sa poskytne maximalne na pat novovytvorenych pracovnych miest.
   Vyska prispevku: je rovnaka ako v pripade poskytnutia prispevku na samostatnu zarobkovu cinnost podla § 49 zakona o sluzbach zamestnanosti v okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti vyssou ako celoslovensky priemer; vyska pausalneho prispevku na vytvorene pracovne miesta na plny pracovny uvazok pre uchadzaca o zamestnanie je 58 212,- Sk; vyska pausalneho prispevku na vytvorene pracovne miesta na plny pracovny uvazok pre znevyhodneneho uchadzaca o zamestnanie je 80 601,- Sk.

Opatrenie c.2
   Pausalny prispevok na podporu vytvarania pracovnych miest v chranenych dielnach a na chranenych pracoviskach

Zamer:
   Overovane nove aktivne opatrenie trhu prace podporuje vytvaranie pracovnych miest v chranenom zamestnani poskytovanim jednorazoveho  pausalneho prispevku pre zamestnavatelov, ktori maju zaujem vytvarat nove pracovne miesta pre obcanov so zdravotnym postihnutim podla § 9 ods. 1 pism. a) zakona o sluzbach zamestnanosti.

Vseobecne podmienky:
Su take iste ako v opatreni c.1
Vyska prispevku: je rovnaka ako v pripade poskytnutia prispevku na zriadenie chranenej dielne alebo chraneneho pracoviska a na ich zachovanie podla § 49 zakona o sluzbach zamestnanosti v okresoch s priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti vyssou ako celoslovensky priemer, t. j. 223 891,- Sk na jedno vytvorene pracovne miesto na plny pracovny uvazok.

Casove vymedzenie vyzvy
   Ziadosti o poskytnutie nenavratneho pausalneho prispevku je mozne predkladat v stanovenom obdobi od vyhlasenia vyzvy  do terminu ukoncenia predkladania projektov do 28. novembra 2005 do 14. hodiny.
   Rukou pisane ziadosti nebudu akceptovane. Projektovy spis obsahuje Ziadost o poskytnutie nenavratneho financneho prispevku a povinne prilohy, ktore su uvedene na formulari ziadosti, a to v jednom originali a troch kopiach.
   Blizsie informacie vam poskytnu zamestnanci oddelenia metodiky aktivnej politiky trhu prace a projektoveho riadenia UPSVR Brezno, cislo telefonu 6112080, 6115681-3 alebo osobne na adrese Razusova 40, Brezno c. dv. 09, p. Pracharova. Informacie su tiez pristupne na www.upsvrbr.host.sk aj s formulaciou ziadosti.


Policia patra

   Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov  so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanych:

   Pavlovi Biacovskom, narodenom 3. marca 1977 v Brezne, trvale bytom  Brezno, MPCL c. 51, prechodne Valaska, Hronska 18, posledne Valaska, Svermova c. 7, na ktoreho vydal Okresny sud v Brezne prikaz na zatknutie pre trestny cin zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 ods. 1 Trestneho zakona a pre trestny cin zatajenia veci podla § 254 ods. 1 Trestneho zakona.
P. Biacovsky meria 175 cm, ma stihlu postavu, hnede kucerave vlasy, vysoke celo a hnede oci.

   Milanovi Kukolovi, narodenom 16. maja 1960 v Brezne, trvale bytom Brezno, CSA c. 40, na ktoreho vydal Okresny sud v Brezne prikaz na dodanie do vykonu trestu odnatia slobody pre trestny cin vytrznictva podla § 201/1 Trestneho zakona. M. Kukol moze pracovat ako pomocny robotnik na roznych stavbach. Jeho popis: vyska 170 cm, plnostihla postava, kratke presedivele vlasy, hnede oci, fuzy.
   Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanych, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo158.

   Za spolupracu dakujeme.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT