15. NOVEMBER 2005 Strana 11

STRANA:

1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT


                                                            Dalsie vitazstvo Wanderers

   V nedelu v Banskej Bystrici osmym kolom pokracovala 1. hokejbalova liga. Wanderers odohrali zapas proti timu Dive Zvery a zaznamenali dalsie cenne vitazstvo. Od zaciatku sa zapas neniesol v znameni zabezpecenych obran a
svoj den nemali ani brankari. Bol to suboj plny precisleni, z ktorych pramenila aj bohata golova nadielka na oboch stranach. V drese Wanderers si pripisal prvy hetrik Branislav Vojtek, blizko k nemu mal aj dvojgolovy strelec Ladislav Barto. Po jednom uspechu pridali Michal Jozefko a Peter Halka. Excelentny vykon v zapase potvrdil siestimi bodmi za dva goly a styri asistencie Peter Dvorsky. V zavere stretnutia doslo k hromadnej sarvatke po roztrzke pred superovym brankarom, z coho rezultovalo obojstranne vylucenie a hra traja na troch. Po tomto vitazstve sa Wanderers opat vzdialili od barazovej pozicie, resp. miesta priameho zostupu.
   Vysledky 8. kola: Vipers - Auto Piko 1:6, Wanderers - Dive Zvery 9:6, Eagle - Cocra 5:1, Sroten - Monkeys 3:4, Lions - A. R. S. 2:3.

                                                                                                                                                            Libor Kvak

Zamykanie bicyklov

   Oficialne sme zamkli cyklosezonu. Uz je to tak. Zima sa nam blizi. Cochvila je tu koniec roka a to je cas nie vhodny velmi pre nas cyklistov. Vsetci sa vsak uz teraz tesime na buducu sezonu, kedy znova vysadneme na svoje dvojkolesove „tatose“!
Ani cez zimne mesiace vsak nebudeme zahalat. Treba nam pripravit tri velke akcie v roku 2006: 1. - 4. juna 11. Narodny zraz cykloturistov, 17. juna Brezniansky horsky Giant cyklomaraton a 15. septembra Detske cyklopreteky na Mazornikove. Cas leti velmi rychlo a my nechceme byt nepripraveni ...

Text a foto: Jan Kirdaj, predseda SCK - Dumbier mesta Brezno

 

Z kolkarskej drahy

Extraliga muzov: Zentiva Hlohovec – ZP Sport Podbrezova A 3248:3219 (rozdiel zvalenych kolov 29, 5:3), Milan Tomka 540, Milan Jovetic 532, Ondrej Kyselica 528, Radoslav Foltin 535, Jovan Calic 573, Jozef Pesta 511.
   Podbrezovske A druzstvo pocitilo chut prehry po snure 138 zapasov bez prehry. Naposledy prehralo v extralige v novembri 1999. Napriek tejto prehre si udrzalo veducu poziciu v priebeznej tabulke. V najblizsom kole, ktore odohraju v sobotu 19. novembra privita druhe druzstvo tabulky Slavoj Velky Saris.
Extraliga zien: Tatran Sucany – ZP Sport Podbrezova 3015:3085 (70, 1:7), Katarina Valigurova 578, Jana Turcanova 513, Iveta Vankova 509, Eva Babelova 532, Katarina Micanova 474, Gabriela Kucharova 479.
   Po vyhre v Sucanoch si druzstvo Podbrezovej upevnilo veducu poziciu v priebeznej tabulke. Najlepsi vysledok v tomto zapase dosiahla Katarina Valigurova vykonom 578 zvalenych kolov, co je druhy najlepsi vysledok v extralige zien v tomto roku.
1. liga muzov skupina vychod: ZP Sport Podbrezova B – MKK Svit 3300:3142 (158, 6:2), Tomas Dilsky 536, Pavol Jakubec 556, Peter Marcek 600, Vladimir Pastercak 491, Jaroslav Zabka 592, Pavel Paulecko 525.
   B druzstvo si bez problemov poradilo s poslednym druzstvom tabulky a uchovava si nadej na postup do najvyssej sutaze. Najlepsim hracom bol Peter Marcek, ktory dosiahol vysledok 600 zvalenych kolov.
Dorastenecka liga: ZP Sport Podbrezova – KK Tatran Sucany 1524:1522 (2), Peter Michalik 489, Peter Vrbovsky 506, Lubos Figura 515, Tomas Herich 503.
   Dolezite vitazstvo dosiahli dorastenci proti silnemu superovi zo Sucian, ktory im dava nadej na postup do nadstavbovych turnajov. Najlepsi vysledok dosiahol Lubos Figura, ktory dokazal zdolat supera aj v discipline sprint. Sprint Lubos Figura – Roman Bukovsky 2:0. Vyrazne zlepsenie ukazal aj Peter Vrbovsky, ktory odohral len svoj treti zapas a prispel k vitazstvu zeleziarov.

(ks)

                                    Kyticka polnych kvetov z novembrovej tury  

   V sobotu rano 12. novembra pred osmou sa streta kolektiv patnastich breznianskych turistov na autobusovom nastupisti. Kladu si otazku, preco niektori skalni neprisli. O takomto case sa v Brezne vobec neda urcit, ake bude cez den pocasie. Prichadza autobus do Kezmarku, nastupuju, je vykureny ako pec, preto zhadzuju zo seba vsetko, co sa da. Na Pohanskom uz vidia, ze nad Nizkymi Tatrami je modra bezoblacna obloha a ze ich caka pekny den. Ked prechadzaju Lajstrockym mostom, oproti vo svahu vidia zvaznicu, po ktorej bude viest znacna cast tury. Na Certovici (1250 m n. m.), ked vystupuju z autobusu, uz su dobre poobliekani. Hoci svieti zubate slniecko, je poriadna zima.
   Na vystavenej mape si ukazuju trasu, robia prve fotografie a pomaly zacinaju stupat smerom na Lenivu a Benusku. Vchadzaju do tiena. Z neho sa dostavaju len kedy-tedy, ked sa cesta obracia na vychod. Kde je troska slniecka, zastavuju a kochaju sa nadhernymi vyhladmi na vysvietene juzne svahy Lajstrocha, Rovienok a Kumstovej hole. Na nej obdivuju pozostatky ciest, ktorymi sa v minulosti z Kralicky zvazala zelezna ruda dolu do Jarabej. Tato sa musela vo vyske asi 1600 m vytazit, podrvit na urcitu frakciu a zviezt do Hronca, Osrblia a Podbrezovej. Konstatuju, ze nasi predkovia boli genialni. Prechadzaju okolo lanoviek, ktorymi sa tazi drevna hmota z vlanajsej kalamity. Technickym riesenim su tiez velmi zaujimave. Zistuju, ze v tejto vyske uz cez den zem asi nerozmrza, lebo cez cestu je preteceny 20 cm hruby ladovy jazyk. Opat sa na slniecku zastavuju, desiatuju a fotografuju Dumbier, ktoreho vrchol sa vytrca v pozadi. Z tejto strany nevidno vobec jeho charakteristicky profil. Ponad Bachlac a popod Vartovu zostupuju do doliny Jasienok, kde je mnozstvo rekreacnych chat. Stretaju priatelov, zdravia sa, ale neprijemna zima ich zenie dalej. Asi po polhodine schadzaju na statnu cestu, ktorou sa vracaju do jedinej chaty v Jarabej, ktora poskytuje pocestnym obcerstvenie. Vitaju ich priatelia, ktori opravuju na chate odkvapy, a aj samotny majitel. Ihned priklada do krbu a vari bylinkovy caj. Platia tu este dobre zvyky, ze pri vstupe do chaty kazdy dostane „stamperlik“ horca na privitanie. Postupne prichadzaju aj posledni z partie. Melanka drzi v ruke nadhernu kyticku rozkvitnutych polnych kvetov, ktoru prave nazbierala v Jarabej. V teple chaty s prijemnym personalom obeduju a obcerstvuju sa. Po 45 minutach odchadzaju autobusom na krizovatku v Myte, kde sa kolektiv deli na polovicu. Hltaci kilometrov pod vedenim Iva Babockeho idu peso cez Pohanske a Rury do Brezna a ti, ktori idu na Podstavekovu heligonku a maju este nejake povinnosti, cestuju talovskym autobusom domov. Spomienka na neuveritelne sfarbenu kyticku polnych kvetov stojacu uprostred stola vo velmi prijemnom prostredi chaty v Jarabej im v pamati utkvie nadlho.
   Vo stvrtok 17. novembra po navsteve Ondrejskeho jarmoku sa breznianski turisti chystaju „expedicne“ dobyt Zidlovo. V sobotu 19. novembra ich caka tura: Podbrezova - Smrekova - Kosiare - chata Bernardin - Chvatimech.

                                                                                                                                                  Ing. Anton Jursa


STRANA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT