14. FEBRUAR  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Zaznelo na tlacovej konferencii primatora s novinarmi v stredu 8. februara:

   o Odvolanie proti penale ministerstva financii v kauze „mazornikovske byty“ mesto podalo na Krajsky sud v Banskej Bystrici, odkial ho posunuli na Krajsky sud v Bratislave. Termin prveho pojednavania zatial nebol stanoveny. Mesto pokutu zaplatilo, pretoze by nemalo sancu uchadzat sa o ziadny grant alebo dotacne prostriedky zo statnych fondov ci fondov EU.

   o Za pomoci statnej dotacie asi 4,5 miliona korun mesto dokoncilo socialne byty v osade Hlavina. Do tychto bytov s nizsim standardom vybavenia s kurenim na pevne palivo prvych obyvatelov umiestnia od aprila, kedy by mal zacat fungovat aj projekt komunitnych socialnych pracovnikov a ich asistentov. Z 26 prihlasenych zaujemcov evidovanych v urade prace vybrali devat.

   o V kauze „Mostarenska cesta“ mesto na Okresnom sude v Brezne so svojou zalobou neuspelo. Primator podpisal navrh na odvolanie prostrednictvom okresneho sudu na Krajsky sud v Banskej Bystrici. Mesto stale trva na tom, ze cesta nemala byt zahrnuta do konkurznej podstaty a nemala byt ani predmetom predaja v ramci konkurzu, pretoze vyznamom aj umiestnenim splna charakter miestnej komunikacie. Ponuka mesta majitelovi cesty, ze ju odkupi za cenu, ktoru investoval do kupy nehnutelnosti aj s uhradenim vsetkych s tym suvisiacich nakladov, plati.

   o V domove pre osamelych rodicov zatial nikto nebyva, ale s ohrozenymi skupinami sa pracuje v poradni, ktora tam sidli. V domove umiestnia jedine pripady, v ktorych pojde o ohrozenie zivota alebo zdravia deti, tehotnych zien a pod. Zastupkyna primatora oslovi aj starostov obci, pretoze domov je od vlani zaregistrovany na Vyssom uzemnom celku v Banskej Bystrici, kde mestsky urad podal ziadost na financovanie casti prevadzkovych nakladov. V pripade, ze mesto dostane financne prostriedky, domov bude sluzit pre cely region ci Banskobystricky samospravny kraj.

   o Poslanci BBSK za okres Brezno si naplanovali stretnutie s riaditelmi skol, ktore su v zriadovatelskej posobnosti BBSK, a s riaditelmi zariadeni socialnych sluzieb v okrese, na ktorych vytycia priority, ktore chcu v regionalnom parlamente presadzovat. Medzi nimi bude aj zvysenie prostriedkov na rekonstrukciu telocvicne v sprave SOU na Mazornikove.

(r)


Domkari oslavovali

   Obcianske zdruzenie Domka z Michalovej pod vedenim Mgr. Gabriely Uramovej za najvacsie hodnoty povazuje lasku, radost a priatelstvo s Bohom a ludmi. Domkari to dokazali aj uplynuly vikend na oslavach 5. vyrocia svojej cinnosti.
   V piatok uz od skoreho rana bolo v Michalovej velmi rusno. Par nadsenych ludi este vybavovalo posledne drobnosti a oslavy sa mohli zacat. Otvorili ich svatou omsou v domkarskych priestoroch. Bolo to pre vsetkych nieco netradicne, ale o to krajsie. Potom chvalili Pana za vsetko, co im dal. Chvaly viedli mladi z Mazornikova. V sobotu pokracovali uz od desiatej hodiny. Keby sa rodicia nachadzali v tom case v kinosale v Michalovej, urcite by mali problem spoznat svoje vlastne dieta. Napadom a fantazii sa totiz medze nekladli, dokazom coho bol karneval. Takyto hladky priebeh mal cely program az do vecera, kedy den zavrsili hudobno-zabavnym programom don Bosco sou. A zabava veru nechybala. Dobre sa nasmiali pri roznych scenkach, pomedzi ktore hrala a spievala hudobna skupina z Cierneho Balogu. Po nedelnej slavnostnej svatej omsi cele oslavy zavrsili kulturnym vystupenim deti zo zakladnej a materskej skoly, ale aj mladych hudobnych talentov z obce. Na uplny zaver este vyhodnotili vytvarnu sutaz, rozdali ceny a pustili sa do upratovania s planmi do buducich oslav 10. vyrocia.

(gu) Foto: Peter Bercik

Najrychlejsi cas namerali zenskej posadke
 

   „To bola traticka!“ Pochvalovali si 1700 metrov dlhu, perfektne pripravenu trat ucastnici krnohovych pretekov o Velku cenu Brestu v Pohronskej Polhore. Preteky sa uskutocnili tuto sobotu za idealneho pocasia a pri velkej divackej kulise, ktora posadky povzbudzovala pocas celej akcie.
   Startovalo tridsatsedem posadok, v tomto roku pod zastitou Obecneho uradu v Pohronskej Polhore na cele s jeho starostkou Mgr. Hyacintou Tyciakovou. Trat s prevysenim 306 metrov pocas celeho tyzdna pripravovali tazke mechanizmy, lebo najprv museli prelomit snehovu koru, az potom prislo na upravu samotnej trate. To, ze usilie nebolo marne a vsetko vyslo tak, ako si tento dramaticky suboj vyzaduje, maju na svedomi Jan Golian a Igor Trnavsky. Ich snahu zuzitkovala hlavne zenska posadka Strizova - Cervinska zo Stres-u Zvolen. Dosiahla absolutne najlepsi cas, co sa
v doterajsej historii krnohovych pretekov neudialo. Okrem cien dostali aj putovny pohar pivovaru Urpin, ktory zacal pisat svoju historiu prave v Pohronskej Polhore. Majitelom tohto pohara sa stane posadka, ktora vyhra trikrat za sebou. Smutna z najlepsieho casu zien nemusi byt dvojica otec a syn Kanovci z Jasienka, ktori si stali na stupen najvyssi medzi muzmi.
   Podujatie malo aj velmi milu sprievodnu akciu, sutaz o najvacsi zvon. Divaci - sutaziaci poprinasali velke plechove zvonce na dobytok, zvane curcany. Povzbudzovali nimi pretekarov pozdlz trate. Najvacsim vsak bol zvon liaty, ktoreho majitelom je Stanislav Veverka. O vynikajucu naladu v cieli sa postarala miestna ludova hudba a dobre ceny v tombole.

Text a foto: Peter Bercik

Toluenovy osial?

   Je pekny zimny vecer. Idem si so svojim patrocnym synom zahrat hokej. Prechadzajuc popri budove zakladnej skoly sa zastavim pozriet, co robi mladez v priestoroch urcenych na hru stolneho tenisu. Skoro ma slak trafi, ked tam najdem troch patnastrocnych mladencov s vrecuskami toluenu v rukach. Verte, alebo nie, mal som sto chuti zrubat ich ako hadov a v danej chvili mi bolo jedno, ci za to skoncim pred sudom, alebo ma niekto za to pochvali.
   Co asi bude nasledovat, ked tymto nestastnikom nebude stacit fet na to, aby sa dostali z reality? Pridu na rad tvrde drogy? Alebo si za par rokov tak znicia zdravie, ze uz nebudu potrebovat k zivotu nic, len kopec liekov, ktore budeme platit zo svojich dani? Su to este deti. Dute ako rury a zrejme citovo poriadne vyprahnute. Mozno chcu na seba upozornit, mozno sa chcu pred rovesnikmi vytiahnut, mozno im to naozaj chuti. Ked som bol v ich veku, tiez som bol zvedavy a nebol som svaty. Mali sme svoju partiu, vselico sme povystrajali, ale fetu a drog by sme sa nedotkli ani za nic. Cim to je, ze dnes tak mladi ludia nerozmyslaju? To je naozaj taka skazena doba? Alebo ludia? Alebo dokonca cely svet? To im naozaj ku stastiu staci handra namocena v toluene?
   Stve ma to a nejdem sa s tym zmierit. Pred par dnami policia vysetrovala vlamanie do rekreacnej chaty v nasej obci. Z chaty nic nezmizlo, nasli sa tam len konzervy, cigarety a samozrejme flasa toluenu. Policajtom stacilo zobrat otlacky a usvedcit vinnikov. Skoro vsetci v dedine vedia, o koho ide a je len otazkou casu, kedy tato partia prazdnych hlav urobi nieco zavaznejsie.
   Neudialo sa nic. Bud je to policajnym organom jedno, alebo proti fetakom nemozu nic robit. Asi je to fuk aj ich rodicom, alebo zabudli, ze niekedy dobre mierena facka pomoze viac ako hodinova prednaska? A je celkom mozne, ze je to uz jedno kazdemu. Ved o nic nejde. Chlapci sa sfetuju, pomocu a doma su z nich anjeli. Pokial sa nestane nieco vaznejsie, pokial sa sfetovani nepodpalia v nejakej bude alebo chate. Pokial niekoho neprepadnu, nezrania, nezabiju. Potom sa uz bude vinnik hladat tazko. Lebo vinni sme vsetci, ktori sa tvarime, ze je to O. K.
   Mali by sa vsak konecne zacat robit aj nejake preventivne opatrenia. Co tak zakazat predaj riedidiel a podobnych latok detom? Trestat pouzivanie tychto prostriedkov verejnoprospesnymi pracami s viditelnym oznacenym „Som fetak“?, atd. Nedemokraticke? Mozno. Ale bol by som radsej, keby sa moje deti, ked budu mat tolko rokov ako ja, nahanali za pukom po lade, nez by sa mali s hlavami vymytymi od drog motat v niektorom zariadeni pre dusevne postihnutych.
   V pripade, ze si tento clanok precita niekto, kto sa v okrese Brezno venuje problematike drogovej zavislosti, prosim, nech sa mi ozve na t. c. 6179360.

Vlado Busniak, starosta obce Horna Lehota


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT