14. FEBRUAR 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Od januara minuleho roka Namestie gen. M. R. Stefanika a pristupove ulice k nemu monitoruju tri kamery, ktore pokryju 95 percent z celkovej plochy namestia. Ako sa uvadza v sprave o cinnosti mestskej policie, ktoru jej nacelnik predkladal na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva, mestsky kamerovy system je dobrym pomocnikom pri praci prislusnikov mestskej policie a pri prevencii pred pachanim trestnej a priestupkovej cinnosti. Predpoklada sa jeho rozsirenie na Stvrt Ladislava Novomeskeho, v okoli stadionov, zakladnych skol, mestskeho domu kultury i inych objektov. V nasej ankete sme mapovali doterajsie skusenosti obyvatelov:


S anketovym mikrofonom


o mestskom kamerovom systeme

 Anna Durisova, predavacka, Brezno:
- Viem, ze breznianske namestie monitoruju kamery, ale dako si to neuvedomujem. Myslim si, ze tento system pomoze pri znizovani trestnej cinnosti, ved kamery urcite nieco take zaznamenali. Ci si zlodeji davaju vacsi pozor, o tom pochybujem.

Alena Durcova, nezamestnana, Polomka:
- O kamerovom systeme v meste som nepocula, ale podla mojho nazoru pomoze. Ludia sa budu citit bezpecnejsie a mozno bude aj menej kradezi aut. Mne osobne, ze ma sleduju kamery, neprekaza. Nemam sa co bat, myslim si, ze som spolahlivy clovek.

Eva Hlavacikova, nezamestnana, Cervena Skala:
- O kamerovom systeme som doteraz nevedela, dozvedela som sa o nom az od vas. Myslim si, ze je to bezpecnejsie. Aj v ostatnych mestach, kde zaviedli kamerovy system, zaznamenali menej kradezi a zlodejov skor odhalia. Podla mna je to dobra vec.

Jolana Hazakova, invalidna dochodkyna, Brezno:
- Hoci o kamerovom systeme neviem, myslim si, ze ked uz funguje, mesto je bezpecnejsie. Este sa mi nestalo, ze by som mala vonku nejaky problem, ze by ma niekto ohrozoval alebo nieco podobne. Viem, ze v Trencine, v Bratislave sa to osvedcilo a nedavno som si pomyslela, ze aj v Brezne by to bolo dobre a uz to je.

Stefan Kupec, zivnostnik, Brezno:
- Kamerovy system stopercentne pomaha, ale len na namesti. Kamery by mali byt aj v inych castiach mesta, napr. na zeleznicnej stanici. Viem, ze to stoji vela penazi, ale malo by to potom splnit ucel. Je to urcite vynikajuca vec. Pocul som, ze na zaklade tohto systemu boli odhalene nejake priestupky, napr. nerespektovanie cervenej na svetelnej krizovatke a pod. Proste policia vie rychlo zasiahnut.

Renata Tokarova, nezamestnana, Brezno:
- Osobne si myslim, ze monitorovaci system namestia je prospesny. Neviem konkretne, ci nieco odhalil, ale urcite to prispeje k vacsej bezpecnosti, aj ako chodec si to uvedomujem.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Seniori hodnotili svoju pracu

   Dna 4. februara ZO JDS v Bacuchu uskutocnila vyrocnu clensku schodzu ako prva v okrese Brezno. Ako hostia sa na nej zucastnili predseda OO JDS v Brezne Tibor Gilla, prednosta Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Frantisek Kan a starosta obce Stanislav Medved.

   Po uvodnom vystupeni ziacok zakladnej skoly predseda ZO JDS Jozef Kan predniesol spravu o cinnosti za uplynuly rok, ktora bola ozaj bohata. Revizna komisia podala spravu o hospodareni organizacie a navrh rozpoctu na dalsi rok. Kedze sa skoncilo trojrocne funkcne obdobie vyboru ZO, nasledovali volby noveho. Kym volebna komisia vyhodnotila vysledky volieb, clenovia si vypoculi navrh aktivit organizacie na rok 2006 a potom nasledovala diskusia. Ako prvy vystupil starosta obce, ktory podakoval vyboru za jeho aktivity pre seniorov a odovzdal im Dakovny list obce. Prednosta KU v B. Bystrici po formalnom uvode oslovil pritomnych neformalne: „Mili ujovia a tety ...“, pretoze ako rodak z Bacucha ich takto oslovoval v beznom zivote. Podakoval za pozvanie a vyzdvihol cinnost organizacie v obci, ktorou bol aj prekvapeny. Na zaver dodal: „Tak, ako ste vstepovali nam, svojim detom, hrdost na svoju obec, vstepujte ju i nadalej aj svojim vnucatam,“ pretoze on sam je na Bacuch vzdy hrdy. Predseda okresnej organizacie zhodnotil pracu seniorov z pozicie okresnych struktur. Vyzdvihol najdolezitejsie aktivity minuleho roka a informoval o nastavajucich. Podakoval vyboru za trojrocnu pracu a vyslovil presvedcenie, ze i novy vybor v nej bude pokracovat.
   Tajnym hlasovanim pritomni zvolili novy vybor a volebna komisia ich oboznamila s jeho zlozenim. Mozno konstatovat, ze doveru dostali prevazne clenovia dovtedajsieho vyboru, co svedci o tom, ze s ich pracou boli clenovia spokojni. Novy vybor si potom po kratkej porade zvolil novu predsednicku Mgr. Mariu Cesnakovu. Kratkym prihovorom podakovala clenom za prejavenu doveru, ktoru dali clenom vyboru, podakovala predchadzajucemu predsedovi a prislubila, ze vsetci sa budu snazit pokracovat v praci pre dobro vsetkych seniorov obce.
   Po oficialnej casti nasledovalo obcerstvenie, tombola a posedenie pri hudbe.

(mc)

Po anglicky s americkym lektorom

   V SOU Brezno, tak ako aj v inych strednych skolach, sa kladie doraz na vyuku cudzich jazykov. Ziaci si mozu vybrat medzi anglickym, nemeckym a ruskym jazykom, ktore vyucuju kvalifikovani pedagogovia. Kto ma zaujem, moze pracovat v jazykovo zameranych kruzkoch.

   Kruzok anglickeho jazyka vedie vyucujuca spolu s americkym lektorom Nathanom Emerickom, ktory pochadza z mestecka Lynchburg vo Virginii. Kedze aj jeho rodisko je obklopene horami, nebolo mu tazke zvyknut si na tunajsie prostredie. Slovensko si oblubil za kratku chvilu. Pacia sa mu miesta, ktore navstivil, najma historicke budovy.
   Zo zaciatku odpovedal na mnohe zvedave otazky studentov. Zaujimalo ich, ako sa zije v Amerike, aki su Americania, ako vnima Slovakov, co vystudoval, ci sportuje a dalsie veci. Neskor ich uputal roznymi aktivitami, hrami so slovickami, zaujimavymi pribehmi s hereckymi prvkami a svojou hrou na gitare spestruje vyucbu anglictiny. Studenti postupne prekonavaju neistotu vo vyslovnosti, snazia sa viac komunikovat. Radi prichadzaju na stretnutia s nim a tesia sa na vyucovacie hodiny, ktorych je spolutvorcom. Aktivni clenovia kruzku spolupracuju pri vydavani skolskeho casopisu – tvoria jeho anglicku prilohu.
   Aj touto formou mu dakujeme za jeho snahu zlepsit jazykovu uroven studentov nasej skoly.

(mp)


Staroba

Ked staroba prichodi a postriebri tvoj vlas.
Spomienok ci otazok prichadza tvoj cas.

Kde ste sa podeli tie moje mlade roky,
ze tak razom mi stazeli tie rezke kroky.

Odleteli ste mi ako tie husi v jeseni,
ostal mi len zivot, tak velmi stazeny.

Myslienky zaletia do svojej mladosti,
do zivota bolu, ale aj radosti.

Spomienky na detstvo, na lasku matkinu,
co davala silu zivotu tazkemu.

Davno ten cas preletel ako holub sivy,
prisla si staroba, ubudli aj sily.

Zahravaj sa zivot moj, rob na tele vrasky,
ved to su tie osudy, pre ludsky zivot kratky.

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT