21. FEBRUAR  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)R. Durica bodoval
   V piatok 17. februara v sportovej hale na Pasienkoch v Bratislave bola Noc bojovnikov. Nesporne tahakom na tomto podujati bol aj zapas nasho rodaka z Helpy Rudolfa Duricu. Ten sa stretol so superom menom Tonghajlek z Thajska, ktory vyrastal v kempe, kde zakotvil aj nas Rudo a v sucasnosti je v Europe. O zapase nam Rudo zatelefonoval: „Zacal som s respektom a super ma v prvom kole lahko poslal dvakrat k zemi. V druhom kole som sa „prebudil“, v tretom som mu dal laket a supera lekar do ringu viac nepustil. Vyhral som TKO (technicke KO). Chvilu pobudnem doma. Desiateho marca by som mal zapasit o titul WMC.“ O dalsom ucinkovani R. Duricu vas budeme priebezne informovat.

(jp)

Tri slovenske autorky vo Svete knihy
   V stredu 22. februara sa v banskobystrickom knihkupectve Svet knihy (Kapitulska ulica) mozete stretnut s tromi slovenskymi autorkami, s Marcelou Laiferovou, Emmou Tekelyovou a Barborou Kardosovou, ktore okrem toho, ze predstavia a tiez podpisu svoje nove knihy, urcite rady odpovedia aj na vase otazky. Marcele Laiferovej koncom minuleho roka vysla uz druha kniha. Ma nazov Z mojej kuchyne a ponuka nielen recepty na vynikajuce jedla pre celu rodinu, ale aj rady ako sa dozit co najvyssieho veku, ci ako schudnut pomocou kapustovej polievky. Hrdinkou romanu Emmy Tekelyovej Slava na splatky je mlada ucitelka Daniela z maleho mesta, ktora spociatku nema svoj zivot pevne v rukach. Odchadza do Bratislavy, dostava sa do sveta soubiznisu, mody, bohatych muzov a rozmaznanych zien a meni sa na dracicu vytrvalo kracajucu za svojim cielom.
Barbora Kardosova vo svojej knihe Anjeli nespia rozohrava pribehy sucasnikov, ktori ziju, pracuju, miluju a trapia sa kazdy po svojom... navzajom sa nepoznaju. Stretnutie s autorkami sa v knihkupectve Svet knihy zacne o 16. hodine, od 17. hodiny bude autogramiada v hypermarkete Tesco v Banskej Bystrici.

(ag)

Chripka „vystrkuje rozky“
   Kym v predchadzajucich tyzdnoch informacie z Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici hovorili o nizkom vyskyte chripky, v 7. kalendarnom tyzdni v porovnani s rovnakym obdobim lanskeho roka zaznamenali vyskyt vyssi o 34,3 percenta. Z okresu Brezno najviac chorych hlasili vo vekovej kategorii od 15 do 59 rokov.

(r)


Na krnohach v Benusi pretekal „cely svet“

   Po katastroficky zasnezenom piatku patdesiatpat dvojic na starte 7. kola tohtorocneho serialu Slovenskeho pohara v krnackovych pretekoch v Benusi privitalo idealne slnecne pocasie.

  Pozdlz 1724-metrovej trate stalo mnozstvo povzbudzujucich divakov a veru, bolo sa na co pozerat. Vidiet na krnohach pretekat Dana, Ira ci Juhoafricana bolo nielen divackym zazitkom. Hlavne zahranicni startujuci na tento den urcite nezabudnu. Ako sa do Benusa dostali? Pozval ich Miro Pobis, organizator a tiez jazdec, ktory uz dlhsi cas pracuje v Irsku, a tak sa ocitli na akcii, aku este nezazili.
   Maria Strizova a Zuzana Cervinska - minulotyzdnove absolutne vitazky - potvrdili, ze ich prvenstvo v Pohronskej Polhore nebolo nahodne.  Aj v Benusi „vytreli oci“ vsetkym, hlavne skusenym pretekarom - muzom. Ich cas 1:26:22 netreba komentovat. Druhy najlepsi cas si „vykrnohovala“ posadka z Helpy - Vladimir Kysucky a Marian Mak, co ich zaradilo na prve miesto medzi muzmi.
   Okrem pretekov organizatori podujatia mysleli aj na zabavu pre deti, ktore sutazili na sankach a loparoch o sladke odmeny. Kedze na Bielych a Ciernych Handloch sa oddavna rubala hora a jedol dreveny chlieb, s drevom bola spata aj dalsia disciplina, rezanie dreva rucnou pilou - bruchackou na cas, v ktorej rezali muzi, zeny i zmiesane dvojice. Dobre pripravene podujatie sa skoncilo vyzrebovanim tomboly a dekoraciou najlepsich borcov.

(pb) Foto: Peter Bercik

 

 

Naletela podvodnikom

 

   V ostatnom case pribudaju pripady, pri ktorych pachatelia vnikaju do domov a bytov, kde sa predstavuju ako pracovnici elektrarni, plynarni, poistovni alebo zastupcovia hracich spolocnosti. Za obete si vyberaju najma starsich, osamelo zijucich ludi a zneuzivaju ich dovercivost. Ked ich vpustia dnu, vyuzivaju nepozornost domacich a okradaju ich o cenne predmety alebo peniaze.

   V stredu 15. februara takymto podvodnikom naletela 66-rocna zena z Telgartu. Do domu dobrovolne pustila neznamych ludi, asi 40-rocnu zenu a 25-rocneho muza. Predstavili sa ako pracovnici elektrarni s tym, ze jej prisli vratit preplatok 1000 korun. Zena jej povedala, ze ma len 5000-korunovu bankovku a potrebuje z nej vydat. Domaca pani z obalky, ktoru mala odlozenu v spalni, priniesla 4000 korun. Po odchode neznamych sa vratila do spalne a s hrozou zistila, ze jej chyba cela obalka, v ktorej mala 30 000 korun.

   „V takychto pripadoch je dolezite nevpustit do bytu ci domu neznamych ludi, ale najskor si overit ich opravnenie,“ upozornuje hovorkyna Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici npor. PhDr. Maria Faltaniova. Ak sa uz stanete obetou takejto trestnej cinnosti, je cenne zapamatat si vyzor pachatela, jeho spolocnikov, alebo si zapisat evidencne cislo motoroveho vozidla, na ktorom sa pohybovali, co pomoze pri rychlej identifikacii pachatelov.

   „Dolezite je, aby obcania sami predchadzali kradeziam napriklad aj v objektoch, kde je sustredenych viac ludi. Vzhladom na zvysenu anonymitu sa tam vytvaraju priam priaznive podmienky pre vreckovych zlodejov,“ zdoraznila M. Faltaniova. Na kradeze davaju prilezitost aj mnohi kupujuci tym, ze v nakupnych kosikoch nechavaju tasky a kabelky, v ktorych maju peniaze, platobne karty a osobne doklady: „V ziadnom pripade si nenechavajte PIN kody pri platobnych kartach. Budte vsimavi voci svojmu okoliu. Nebojte sa poukazat na taketo pripady, ak ste ich svedkami. Mozete tak urobit zavolanim na linku tiesnoveho volania policie c. 158 v ktoromkolvek dennom ci nocnom case. Zachranite hodnoty a pomozete tak inym aj sebe,“ dodala krajska policajna hovorkyna.

 

(r)

 

Je tu Sanca pre vas region

 

   Neziskova organizacia Konto Orange v roku 2006 prostrednictvom grantov rozdeli o tretinu viac prostriedkov ako vlani. Okrem tradicnych grantovych programov (Skoly pre buducnost, Dajte skole zelenu, Dajte priestor vasim napadom, Sanca pre vas region, Darujte Vianoce), zameranych na podporu vzdelavania v zakladnych a strednych skolach, aktivit na volny cas a regionalneho rozvoja, v tomto roku pribudne podpora vysokoskolskeho vzdelavania a hendikepovanych skupin, na ktore vyclenilo 2,5, resp. 2 miliony korun.
    Do druheho rocnika otvoreneho grantoveho programu Sanca pre vas region Konto Orange sa so svojimi projektmi mozu opat zapojit aktivni obcania, zdruzenia, nadacie, obce, verejnoprospesne institucie a po prvykrat aj regionalne media z celeho Slovenska. Medzi najprinosnejsie regionalne projekty v tomto roku rozdelia sumu 4 miliony korun. Kazdy z osmich krajov dostane sancu zlepsit situaciu a kvalitu zivota obyvatelov vdaka rovnomernej financnej podpore pol miliona korun. Zakladnou podmienkou predlozenych projektov je, aby mali verejnoprospesny charakter a boli realizovane formou dobrovolnickej prace. Banskobystricky kraj je zaradeny do druhej etapy, ktora bude vyhlasena 1. juna a projekty treba poslat do 19. jula. Ziadosti o prispevok spolu s formularom treba poslat na adresu Centrum pre filantropiu, Medena 5, 811 02 Bratislava. Svoje napady a projekty mozu zaujemcovia konzultovat s pracovnikmi Centra pre filantropiu prostrednictvom t. c. 0905 313313 a 02/54644682, pisomne na e-mailovej adrese regiony@kontoorange.sk.

(pt)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Chodniky musia byt vycistene!
   Mestska policia 5. februara kontrolovala cistenie chodnikov na namesti a na uliciach B. Nemcovej, Kuzmanyho a Razusovej. Siedmich majitelov rodinnych domov a prevadzok hliadka upozornila, aby zabezpecili posypanie a docistenie chodnika. Ak niekto na nevycistenom chodniku spadne, po obhliadke miesta zabezpecia fotodokumentaciu a majitel objektu, pred ktorym sa chodnik nachadza, zaplati blokovu pokutu. Ak zraneny po pade ziada nahradu skody a vymahanie bolestneho, moze tak spravit v obciansko-pravnom konani alebo sudnou cestou, ale potrebuje fotodokumentaciu. Preto v kazdom pripade treba zavolat mestsku policiu.

Kradli drevo
   Milan a Martin P. z Kuzmanyho ulice sa 8. februara predpoludnim vybrali kradnut gulatinu do Zadnych Halan. Domov ju vsak nedoviezli. Vsimli si ich obyvatelia tejto casti mesta a udali. Hliadka zlodejov nasla este na mieste cinu. Trest ich neminie.

Hladali pachatelov
   Deviateho februara hliadka asistovala statnej policii pri patrani po pachateloch trestnych cinov. O pol piatej popoludni hladali troch muzov, ktori z bytu v Stvrti Ladislava Novomeskeho ukradli 100 000 korun. Po siestej hodine hladali muza, ktory sa pokusil vylupit zbernu tiketov na Ulici CSA. Neuspesne.

Spravil mlacku
   Pomoc hliadky 11. februara vecer potrebovala casnicka v pohostinstve na Sramkovej ulici. Opiteho zakaznika, ktory pod seba spravil mlacku, vyviedli von. Za svoje nepristojne spravanie M. M. z Michalovej zaplatil pokutu.

Psy v uliciach
   Pri kontrole na byvalom kupalisku v Zadnych Halnoch 12. februara predpoludnim hliadka nasla psiu rodinku. Pes a dva mlade psiky zamrzli, prezila len sucka s jednym steniatkom. Privolany veterinar zdochliny odviezol do kafilerie a sucku s mladatom k sebe. Predpoludnim o pol dvanastej 15. februara hliadka na zaklade staznosti zabezpecila odchyt tulaveho psa na Lichardovej ulici. V ten isty den na tejto ulici usiel pes, preto vyzvali majitela, aby ho uviazal.

Lakaju ich cintoriny
   Hliadky zvysili kontrolnu cinnost v oboch cintorinoch. Popoludni 13. februara v starom cintorine nadabili na stvorlistok opilcov z Kuzmanyho ulice, ktori tam rozbijali flase a kahance. Za znecistovanie verejneho priestranstva sa budu zodpovedat. Hodinu na to v novom cintorine objavili bezdomovca B. L., ktoreho vysikovali von.

Zver v meste
   Dlha a chladna zima nuti zver hladat potravu pri ludskych obydliach. Vecer o tristvrte na jedenast 14. februara vodic sanitky upozornil hliadku na jelenicu potulujucu sa pri evanjelickej fare. O desat minut ju hliadka videla bezat smerom k staremu cintorinu. Na druhy den predpoludnim v zahrade za pohostinstvom na namesti pobehovala srna. O obidvoch pripadoch informovali mestske lesy.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT