10. MAJ  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Celoslovenske kolo geografickej olympiady
   Patdesiatosem studentov z celeho Slovenska na sklonku aprila sutazilo v celoslovenskom kole geografickej olympiady v Hronci. Kvalita prac mladych geografov sa neustale zvysuje a mnohe vyuziju ci uz obce na svoje zviditelnenie sa, mikroregiony pre svoje webove stranky alebo mesta na zvysenie turistickeho ruchu. Mnohe prace boli na urovni bakalarskych prac vysokoskolskych studentov. Predseda slovenskej komisie doc. RNDr. Viliam Lauko, PhD., studentom odovzdal ceny, ktore venoval aj primator Brezna, starosta Hronca a starostka Cierneho Balogu. Vsetci okrem hodnotnych cien ziskali aj prislub prijatia na studium na katedre geografie Univerzity Komenskeho v Bratislave bez prijimacich skusok. Dvaja studenti postupuju na medzinarodnu geograficku olympiadu do Brisbene v Australii, kam ich vysiela ministerstvo skolstva.

(eg)

Daniel Lipsic v Brezne
   Vo stvrtok 4. maja navstivil Brezno poslanec NR SR a exminister spravodlivosti Daniel Lipsic. V Gymnaziu Jana Chalupku mal prednasku o trestnom prave. V diskusii studenti tretieho rocnika zahrnuli hosta mnozstvom otazok. Stretnutie obohatilo studentov o nove informacie z oblasti trestneho prava a poslanec ziskal obraz o ich postoji k danej teme.

Marian Kvackaj

Zrebovali sme
   Nasa citatelska sutaz o dve unikatne encyklopedie Rastlina, pripravena v spolupraci s vydavatelstvom Ikar, sa stretla s velkym zaujmom. Publikaciu, ktora predstavuje velkolepy prehlad rastlin sveta a je oslavou vynimocnej flory nasej planety, vyhravaju Anna Pavliakova z Brezna a Maros Horvath z Polomky.

(r)

Talentove skusky do sportovych atletickych tried
   Mate dieta v stvrtom rocniku zakladnej skoly? Urcite vam nie je lahostajne, ci svoj volny cas vyplni hrou na pocitaci, ci zapadne medzi partiu posedavajucu na lavickach pri Hrone s cigaretou a flasou alkoholu v ruke. Urcite by ste boli spokojnejsi, keby ste vedeli, ze vas syn ci dcera vyplna svoj volny cas akymkolvek druhom sportu, trebars aj atletikou. Hovori sa, ze je kralovnou sportu a neodmyslitelne tvori zaklad akehokolvek sportu ci uz futbalu, hokeja, volejbalu a inych. Ak sa vam zda, ze vase dieta je pohybovo zdatne, privedte ho v utorok 16. maja o 14.30 hodine na talentove skusky, ktore sa uskutocnia v sportovom areali ZS s MS na Pionierskej 2 v Brezne.

(dj)


„Sadka“ modernizuje vozidlovy park

h0619d.jpg (32325 bytes)   V stredu 3. maja v predpoludnajsich hodinach sa okoloiducim naskytol nie kazdodenny pohlad na plochu breznianskeho namestia. Pozornost totiz putalo sedem typov novych autobusov dopravnej spolocnosti Slovenska autobusova doprava Banskobystricka dopravna spolocnost, a. s., Banska Bystrica.
   Ako nas informoval dopravny namestnik tejto spolocnosti Ing. Jozef Zambor, dopravca zabezpecujuci rozhodujuci objem vykonov vo verejnom zaujme v okrese Brezno sa rozhodol touto formou ukazat sirokej cestujucej verejnosti najmodernejsie autobusy, ktorymi bude od maja 2006 zabezpecovat hlavne spojenie na linkach pravidelnej primestskej autobusovej dopravy. Je to vysledok kapitaloveho vstupu zahranicneho investora - CSAD Ostrava, a. s., do spolocnosti SAD BBDS, a. s.
   „Vstup investora umoznil radikalnu modernizaciu vozidloveho parku - nakup 26 autobusov znacky Irisbus v celkovej hodnote 132 milionov korun, z coho 15 vozidiel je urcenych na zabezpecenie dopravnych vykonov na pracovisku v Brezne, co znamena takmer 20-percentnu obnovu vozidloveho parku dopravcu v tomto regione,“ povedal Ing. J. Zambor.
   Z celkoveho poctu 26 vozidiel je 16 urcenych prave pre potreby primestskej autobusovej dopravy. Presne 11 vozidiel bude jazdit na linkach zabezpecujucich dopravne spojenie pre obyvatelov Brezna a jednotlivych obci okresu.  

   „Jednoznacne sa tym zvysi spolahlivost, kvalita a bezpecnost poskytovanych dopravnych sluzieb spolocnosti pri denno-dennom cestovani obcanov za pracou, skolskymi povinnostami, navstevou lekara alebo vybavovani zalezitosti v samospravnych alebo statnych organoch,“ dodal.
   Prezentacna akcia bola urcena hlavne pre predstavitelov miestnych samosprav, ale aj predstavitelov statnych institucii, zastupcov skolskych zariadeni a samozrejme vsetkych potencionalnych zakaznikov, to znamena vsetkych obyvatelov regionu. Mali moznost prehliadnut si a „nazivo“ aj vyskusat vsetky prezentovane typy vozidiel, ktorymi sa budu moct kazdy den spolahlivo a vcas prepravit do ciela svojej cesty.
   Okrem vozidiel, ktore su urcene na zabezpecenie vykonov vo verejnom zaujme, boli predstavene aj nove vozidla, ktore budu sluzit cestujucim na dialkovych vnutrostatnych a medzinarodnych linkach spajajucich Brezno s Bratislavou, Kosicami, Prahou a Brnom. Tieto vozidla budu sluzit aj pre potreby vnutrostatnej a zahranicnej zajazdovej dopravy.
   Ako bonus navyse SAD BBDS, a. s., predstavil aj vozidlo Iveco Touring, minibus sluziaci na prepravu 16 cestujucich a jedneho sprievodcu s dostatocnym batozinovym priestorom, co v tejto kategorii vozidiel nie je beznym standardom. Vozidlo je vybavene klimatizaciou, DVD-prehravacom s plochym monitorom, chladnickou, zariadenim na pripravu teplych napojov a nezavislym kurenim.

(r)


h0619c.jpg (29673 bytes)

 

V utorok 2. maja sa stretli s vedenim skoly a primarkou oddelenia hematologie a transfuziologie breznianskej nemocnice darcovia krvi z radov ziakov a pedagogov hotelovej a obchodnej akademie. Uz tradicne v maji sa vyhodnocuje akcia s nazvom Kvapka krvi, aj v tomto skolskom roku vela ziakov obidvoch akademii vykonalo humanny cin - darovali krv, za co im patri podakovanie.

Foto: Stefan Vozar

 


Neulahcujme  to zlodejom

   Pouzivanie platobnych kariet sa aj na Slovensku stalo beznou praxou. Je to pomerne bezpecny sposob platenia, pretoze nemusime mat pri sebe velke mnozstvo penazi. Treba vsak vediet, ze aj platobna karta predstavuje urcite riziko. Preto policia obcanom odporuca, aby nenosili PIN kod zaroven s platobnou kartou a uz vobec nie to, aby si ho na kartu alebo na nejaky listocek zapisali. Pri kradezi je dolezite co najskor zablokovat ukradnute karty, aby zlodej nemal cas ich zneuzit. Preto sa okamzite po zisteni straty alebo odcudzenia karty skontaktujte s vasou bankou, ktora zabezpeci jej zablokovanie. Pristupove heslo v nijakom pripade nikomu neprezradzajte.
    Aj pri vybere penazi z bankomatu si dajte pozor na to, aby nikto nemohol odpozorovat vas PIN kod. Nemusite sa bat zakryt klavesy rukou, ak zbadate, ze vam niekto pozera ponad plece. Je to totiz najlahsi sposob, ako zistit vas PIN a pri odcudzeni karty mat volny pristup k vasmu uctu. Sposoby zlodejov sa vsak vylepsuju. Policajti v okolitych krajinach uz zaznamenali pripady, ked na bankomate bola nainstalovana mala nenapadna web kamera, ktora dokazala zaznamenat PIN kod a potom, ked zlodeji ukradli kartu, nemali uz ziadnu prekazku.

(mf)

Policia patra

   Policia v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanych muzoch:

   o 22-rocnom Michalovi Dubecim z Brezna, na ktoreho Okresny sud v Brezne vydal prikaz na zatknutie pre trestne ciny porusovania domovej slobody a kradeze. Moze sa pohybovat po celom uzemi republiky a moze a dopustat dalsej trestnej cinnosti. Michal Dubeci je vysoky 170 cm, ma podlhovastu tvar, svetlohnede vlasy a uzke pery.

      o 44-rocnom Michalovi Kniznerovi z Valaskej. Okresny sud v Brezne vydal prikaz na jeho zatknutie pre trestny cin zanedbania povinnej vyzivy. V sucasnosti sa pravdepodobne zdrziava v Bratislave na presne nezistenej adrese. M. Knizner meria 170 cm, ma stihlu postavu, hnede vlasy a vysoke celo.

   o 36-rocnom Miroslavovi Kudelovi z Predajnej. Okresny sud v Topolcanoch vydal prikaz na jeho zatknutie pre trestny cin skratenia dane a poistneho a marenia vykonu uradneho rozhodnutia. V mieste trvaleho bydliska sa nenachadza a jeho pobyt nie je znamy. M. Kudela meria 170 cm, ma stihlu postavu, podlhovastu tvar, hnede vlasy, nosi bradu.

   Policia ziada obcanov, ktori by vedeli podat informacie o hladanych muzoch, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT