Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  27 

   4. JÚL 2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  fotoobjektivom Stefana Vozara

AHOJ  SKOLA, LETO VOLA

 

Aj tohtorocnu rozlucku so skolou a vitanie prazdnin na breznianskom namesti sprevadzal den plny zabavy.


DVE OTAZKY poslancovi NR SR Ing. Dusanovi Svantnerovi

   Na Bratislavskom hrade sa v pondelok 26. juna prvykrat stretli novi poslanci Narodnej rady Slovenskej republiky, aby prevzali osvedcenia o svojom zvoleni. Jedinym zastupcom okresu Brezno medzi nimi je poslanec Mestskeho zastupitelstva v Brezne, podpredseda Banskobystrickeho samospravneho kraja, podpredseda SNS Ing. Dusan Svantner, ktoremu sme polozili dve otazky:

S akymi pocitmi sa po styroch rokoch vraciate do parlamentu? Co pre vas znamena uspech vo volbach?
   -To, ze sa znova vraciam do parlamentu, znamena pre mna a pre Slovensku narodnu stranu poucenie z chyb, ktore sme spravili, a do urcitej miery zadostucinenie, ze moja snaha – teraz budem trochu neskromny – o znovuzjednotenie narodnych sil nebola marna. Myslim tym Jana Slotu a Annu Malikovu. Cize potvrdili sa moje myslienky a moje presvedcenie, ze inaksie sa to neda robit. Vtedy sa hovorilo o tretej osobe, ktora to vsetko dala dokopy. Teraz sa mozem priznat, ze tou tretou osobou som bol ja.

Co podla vas okres Brezno najviac potrebuje? Co budete presadzovat v parlamente?
   - V politike som uz dost dlho, prakticky od roku 1990. Viem, ako to chodi. Viem, kolko usilia treba na to, aby sa presadila velmi dobra vec. Ked hodnotim situaciu na Horehroni, musim povedat, ze cela tato spolocnost je velkym dlznikom Horehroniu. Horehronie dakedy bolo obrovskym prinosom pre celu republiku, lebo tu robili firmy, ktore exportovali do celeho sveta a prinasali ekonomicky prospech republike. Teraz, ked sa situacia zhorsila, na Horehronie sa zabudlo. Do svojho programu som si vzdy opakovane daval obchvat mesta Brezna. Myslim si, ze je alfou a omegou toho, aby sa zlepsila jednak ekologicka situacia v Brezne, aby sme uchranili historicke pamiatky, dokonca skvosty mesta, aby sme Brezno spravili pokojnejsie, take, ake momentalne mesta v celej Europe su. Vo vacsine miest sa robia pesie zony a my dokonca zenieme kamiony cez stred mesta. Cize toto je moj prvorady a velmi dolezity bod, ktory by som chcel splnit. Hoci musim konstatovat, ze politicke strany sa velmi macossky spravaju k celemu Slovensku, lebo podstatna cast poslancov je z Bratislavy a z bratislavskeho okolia. A preto, ak si volakto mysli, ze ked sa dostane niekto do parlamentu, tak moze hory prenasat, je to velmi velky omyl. Je treba hladat spojencov na to, aby sme mohli presadit taku vec, akou je obchvat mesta Brezna. Celkove komunikacie na Horehroni su velmi zle. Horehronie je jedna velka cierna diera, je to Bohom zabudnuty kraj. Ved ked si zoberiete cestu od Brezna hore, to je horor. Ked clovek tadial ide, mysli si, ze kazdu chvilu pride na kraj sveta, ze tam uz nic nie je. Pritom Horehronie je velmi pekne a su tam aj velke moznosti pre aktivity investorov, ktori by mohli zamestnat nasich ludi. Ked uz hovorim o investoroch, musim povedat jednu moju tuzbu - docielit, aby konecne uz nasi podnikatelia boli rovnopravni so zahranicnymi podnikatelmi. Nie je mozne, aby nas podnikatel, ked zamestna dlhodobo nezamestnaneho s platom 10 tisic korun, dostal na vytvorenie tohto miesta 66 tisic korun. Pritom, ked sem pride zahranicny podnikatel, dostane minimalne milion korun. Boli dokonca take investicie, kde stat za jedno pracovne miesto zaplatil tri miliony korun. Aka je to spravodlivost? Keby sme dali rovnaku moznost nasim podnikatelom, verim, ze nezamestnanost by sa podstatne znizila. To su vsetko veci, na ktore by som chcel vplyvat. Neda sa povedat, ci sa mi to podari vyriesit, ale spravim vsetko pre to, aby som Breznu a mojmu rodnemu Horehroniu co najviac pomohol.

(ng)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT