4. JUL 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ochrana urody pred poziarmi

   Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne v zmysle hlavnych uloh protipoziarnej prevencie a propagacno-vychovnej cinnosti voci obcanom v nadvaznosti na nastavajuce obdobie zberu a uskladnenia sena a zatevnych prac upozornuje obcanov a sukromne hospodariacich rolnikov na realne nebezpecenstvo vzniku poziaru pre nerespektovanie protipoziarnych predpisov pri tychto pracach.
   Najcastejsou moznou pricinou vzniku poziaru je hlavne vypalovanie travy a suchych porastov, zakladanie ohna v prirode a jeho rozsirenie sa na pozemky s polnohospodarskou kulturou, nerespektovanie zakazu fajcenia, manipulacia s ohnom zo strany deti a v neposlednej miere aj technicke nedostatky na zberovej technike ci pripady umyselneho podpalacstva.

   Nevyhnutne je dodrziavat tieto podmienky ochrany pred poziarmi:
   o Pocinat si tak, aby nedochadzalo k vzniku poziarov najma pri skladovani a pouzivani horlavych latok a pri manipulacii s otvorenym ohnom, respektovat zakaz fajcenia a pouzivania otvoreneho ohna na miestach so zvysenym nebezpecenstvom poziaru (sklady sena a slamy, povalove priestory na uskladnenie sena a slamy, pocas samotneho zberu a uskladnenia sena a v objektoch pre chov hospodarskych zvierat a pod.).
   o Vytvarat v objektoch podmienky na rychle zdolanie poziaru a na zachranne prace - uskladnovanie sena a slamy len v objektoch na tento ucel urcenych, dodrziavat bezpecne vzdialenosti od ostatnych objektov.
   o Obstaravat a udrziavat v pouzitelnom stave vhodne hasiace prostriedky (nadoba s vodou, bedna s pieskom, resp. prenosny hasiaci pristroj).
   o Dbat o volny pristup k uzaverom elektrickej energie, plynu a vody.
   o Nevyvolavat bezdovodne poziarny poplach, resp. bezdovodne privolanie hasicskej jednotky.
   o Dbat o riadny technicky stav zberovej techniky (kosacky, traktory, nakladne vozidla a pod.), udrzbu a opravy vykonavat podla pokynov vyrobcu, dbat o tesnost palivoveho potrubia a nadrzi pohonnych hmot, tesnost a stav gumovych hadic a ich spojov, stav elektroinstalacie, vratane akumulatora a startera, spravne napnutie remenicovych a retazovych rozvodov, pravidelne cistenie rotujucich casti (kolesa, ojnice, prevody) od namotaneho sena a slamy, dbat o cistotu vyfukoveho potrubia, pri vjazde do sennikov, resp. skladov sena a slamy opatrit vyfukove potrubie motoroveho vozidla ucinnym lapacom iskier.
   o Pozornost venovat aj samotnemu priestoru na uskladnenie sena, dbat o uskladnenie len riadne vysuseneho sena pre mozne samovznietenie, v pripade priznakov sprevadzajucich samovznietenie okamzite rozobrat stoh sena a vybrat „lozisko“, mat k dispozicii zdroj vody na pripadne likvidovanie poziaru.
   o Dodrzanie bezpecnej odstupovej vzdialenosti od ostatnych objektov, dbat o priechodnost dvorov v nadvaznosti na umiestnenie hospodarskych budov vlastnych, resp. susediacich obcanov.
   o V tomto obdobi zvysenu pozornost venovat aj detom, hlavne v zamedzeni volneho pristupu k zapalkam a inym lahko horlavym latkam a k manipulacii s nimi v okoli tychto priestorov.
   Dodrzanie uvedenych podmienok poziarnej bezpecnosti je predpokladom uspesneho zberu a uskladnenia urody a vytvorenia majetkovych hodnot. Naopak nerespektovanie predpisov o poziarnej ochrane ma za nasledok mozne straty na majetku a zdravi obcanov aj s pripadnym dosledkom pravneho postihu v zmysle ustanoveni zakona c. 314/2001 Z. z. o ochrane pred poziarmi.

mjr. Lubomir Masar, OR HaZZ v Brezne


 

 

 

Kresba: Pavol M. Kubis

 

 


Liecive byliny na Horehroni

Mata pieporna
(Mentha piperita)

   Ludove nazvy - vetrova bylina, vetrove korenie, feferminc, balsam.

   Vyskyt: Je to trvaca bylina, vysoka 30 - 100 cm. Z drevnateho podzemku vyrasta viac podzemnych aj nadzemnych casti. Mata ma drobne cerveno-fialove kvety a na chlpatej stvorhrannej byli vyrastaju tmavozelene listy pokryte jemnymi chlpkami. Rozmnozuje sa vylucne vegetativne a rastie takmer po celom svete v roznych formach. Vznikla pravdepodobne krizenim viacerych divozijucich odrod a moze byt slachtena. Najznamejsie druhy vyskytujuce sa v Europe su: kucerava, dlholista, hunata, jemna, korzicka, siva, vonava, cervena a ine. Isty mnich vo svojich zapiskoch uvadza, ze za svojho zivota poznal viac ako 30 kultivarov maty.
   Zber: Zbiera sa list, stonky a mlade kvety v case od juna do septembra. Obsahuje hlavne silicu, ktorej hlavnu zlozku tvori mentol (az 50 %), menthon (viac ako 10 %), triesloviny a organicke kyseliny.
   Pouzitie: Zdnuka - zapar, tinktura a macerat. Ma priaznive ucinky na nervovu sustavu, podporuje vylucovanie zlce a travenie (zvysuje tvorbu zaludocnych stiav). Zabranuje nadymaniu, hnacke, uvolnuje krce a ma protizapalove ucinky. Pouziva sa pri cestovnej nevolnosti, horuckovitych stavoch a migrenach. Zvonka - vyrobit si zmes maty a eterickeho oleja, ktorou sa moze postihnute miesto masirovat, 5 - 10 kvapiek vytlacenej stavy z maty rozmiesame s 25 ml mandloveho alebo slnecnicoveho oleja a pouzijeme pri bolestiach hlavy, pri bolestivej menstruacii na masirovanie podbrusia, pripadne naplnenych prsnikov, pri dojceni. Niekolko kvapiek tejto zmesi sa moze pridat do misy s vodou a nechat cez noc v miestnosti, kde sa spi. Pri zapale hrtana a priedusiek sa odporuca kloktanie odvarom, denne dve cajove lyzicky drogy na dve salky vody - pit trikrat denne. Velmi casto sa pouziva aj v kuchyni na dochucovanie jedal a napojov, v likernictve na vyrobu likerov a hlavne v kozmetike na vyrobu kremov a ustnych vod.
   Z historie: Mata ako lieciva bylina bola uznavana pocas celej historie ludstva. Bola najdena uz v egyptskych hrobkach pri vykopavkach v Karnaku. Podla greckej mytologie premenil Hades svoju milenku na tuto rastlinu, aby ju zachranil pred svojou ziarlivou zenou. Zidia sypali matu na dlazku v synagogach, co neskor prevzali aj Rimania. V antickom Rime sa nou drhli pred stolovanim stoly a nechavala sa v miestnostiach odpocinku. Mnoho kultivarov sa do Europy dostalo v 9. storoci. V Japonsku si matou zmiesanou s medom osviezovali dych po pouziti alkoholu a nosili vonave privesky z jej listov.
   U nas na vlhkych miestach najdeme matu vodnu, ktora ma slabsie liecebne ucinky, obsahuje vsak karvon a neobsahuje menthol. Nenapada ju hrdza, je odolna voci mrazom, cim zarucuje iste urody, preto sa pestuje velkoplosne.
   Macerovanim pocas 24 hodin ziskate vybornu matovu malinovku, ktoru si dochutite citronom a vychladite. V letnych horucavach vam bude vybornym osviezujucim prostriedkom. Dobru chut!

„baca Sperka“

Uspechy ziakov Specialnej zakladnej skoly v Ciernom Balogu

   Specialna zakladna skola sidli v centre povstaleckej obce Cierny Balog nedaleko stanice Ciernohronskej zeleznicky. Skola sa zameriava na vsestranny rozvoj osobnosti ziakov a ich pripravu na realny zivot. Svoje ciele dosahuje uplatnovanim modernych vyucovacich metod, ziakov motivuje k dosahovaniu co najlepsich vysledkov v uceni roznymi formami vychovno – vzdelavacej prace. Ziaci su vedeni k aktivnemu vyuzivaniu volneho casu. V uplynulom skolskom roku sa zapajala do roznych projektov.

Projekt Infovek
   Ziaci maju moznost pouzivat pocitacovu ucebnu v ramci vyucovania. Popoludni v skole pracuju dva kruzky Zaklady prace s PC, kde sa ziaci primeranym sposobom oboznamuju s pocitacmi, s edukacnym softverom a hraju sa. Pedagogicki pracovnici a ziaci vo svojom volnom case vyuzivaju internet.

Projekt Otvorena skola
   Cielom skoly v oblasti sportu je, aby ziaci mali lepsie podmienky na cvicenie, pohybove hry a sport nielen pocas povinnych hodin telesnej vychovy, ale aj popoludni.

Projekt Stop fajceniu
   V spolupraci s Narodnou koaliciou na kontrolu tabaku v SR a obcianskym zdruzenim Stop fajceniu kazdorocne organizuju v skole pre ziakov zaujimave akcie v ramci celoslovenskeho Nefajciarskeho dna. Angazuju sa v prevencii tabakovej zavislosti.

Sportove akcie
   V skole pracuje stolnotenisovy kruzok a aerobik. Kazdorocne pripravuju pre ziakov Den sportu, cvicenia v prirode, skolske kolo sportovych hier v lahkej atletike, beh Terryho Foxa, beh Olympijskeho dna.

Kulturne akcie
   Jedlickova slavnost, na ktoru si ziaci kazdeho rocnika pripravuju pekny kulturny program. V Mesiaci knihy ziaci jednotlivych tried navstevuju Obecnu kniznicu v Ciernom Balogu, aby besedovali o precitanych knihach. Kulturny program ku Dna matiek ziaci spestria vlastnorucne urobenymi darcekmi pre mamy. Zucastnili sa na kulturnom predstaveni Mala Kycera, kde ziaci skoly vystupili ako hostia.

Ine akcie
   Pocas celeho skolskeho roka si so ziakmi pripominaju vyznamne a pamatne dni a vyrocia. Pre ziakov pripravuju napriklad besedy s policajtmi, s hasicmi, s ornitologom, s lekarmi, dopravnu sutaz, vytvarnu sutaz, Den jarneho vyucovania v prirode, den Zeme, Den bez tabaku, relaxacny den pri prilezitosti MDD. Organizuju aktivity zamerane na protidrogovu prevenciu. V ramci profesionalnej orientacie ziaci 9. rocnika kazdorocne absolvuju exkurziu do OUI Valaska.

Uspechy v sutaziach
   Na futbalovom turnaji v Kokave nad Rimavicou v kategorii starsi ziaci obsadili 2. miesto, v kategorii mladsi ziaci 3. miesto a tym postupili do celoslovenskeho kola vo Vranove nad Toplou. Skola zorganizovala futbalovy turnaj so SZS Brezno. Dosiahli aj ocenenie za dobre spevacke schopnosti na 3. rocniku regionalnej prehliadky v speve detskej tanecnej piesne Wickova hviezda v Brezne. V spevackej sutazi Romane Gila v Polomke obsadili ziaci 9. rocnik David Puska a Peter Bartos 1. miesto a ziacka 7. rocnika Dusana Bartosova 2. miesto. Na Bienale fantazie Martin 2006 ziak 5. rocnika Dalibor Bartos bol oceneny. Zapojili sa aj do charitativneho projektu Cokoladova hviezdicka radosti zaslanim vytvarnych prac. V maji sa zapojili do vytvarnej sutaze Mesiac detskej tvorby. V projekte Male ekologicke divadlo v 1. kategorii ziacky 3. rocnika Barborka Puskova a Martuska Puskova a ziacka 5. rocnika Barborka Zigova ziskali 3. miesto. Takmer vo vsetkych sutaziach, do ktorych sa ziaci zapojili v skolskom roku, uspeli. Z toho vyplyva, ze aj ziaci specialnych skol su sikovni a dokazu reprezentovat svoju skolu.

(jk)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT