4. JUL 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Vlani na rokovani mestskeho zastupitelstva zaznel navrh nainstalovat v meste parkovacie automaty. Po zabezpeceni vsetkeho potrebneho 1. juna sa na miestach casteho parkovania (na namesti, na Ulici Bozeny Němcovej, na Ulici CSA a pri Dumbieriku) objavili parkovacie automaty. Po mesiaci ich fungovania nas zaujimali nazory vodicov na novu moznost kupenia si parkovacich listkov.


S anketovym mikrofonom


o parkovacich automatoch

Marcel Ilcik, samostatne zarobkovo cinny, Brezno:
- So systemom parkovacich automatov mam uz skusenosti z Banskej Bystrice. Lenze v Brezne je malo parkovacich miest a aj za to malo sa plati. Ale parkovacie automaty su jednoduchsie, v obchodoch napr. niekedy nemaju vydat a takto do automatu len vhodim mincu. Dalsia vyhoda je, ze v automate si mozem kupit listok len na pat minut, ked viem, ze budem parkovat len kratko.

Martin Koziak, samostatne zarobkovo cinny, Drabsko:

- Myslim si, ze je to lepsie, ako kupovat parkovacie karty. Ked prisiel niekto cudzi, pobehal cele mesto, kym nasiel obchod, kde predavaju parkovacie karty. Podla mna je to dobre. Vyhodne je hlavne to, ze tam mate napisane, dokedy listok plati.

 

Ing. Ladislav Ploth, zivnostnik, Banska Bystrica:

- Je to prinos, ze netreba hladat parkovaciu kartu v stankoch. Moze sa stat, ze ju nemaju, alebo je zavrete. Clovek ma vyhodu aj v tom, ze v parkovacich automatoch su stanovene casove zony. Je to lepsie, odhadnem si, kolko budem stat a podla toho si kupim parkovaci listok.

 

Jan Fararik, udrzbar, Valaska:

- Podla mna, parkovacie automaty su dobra vec. Je to vyhoda. Nemusim po celom meste zhanat parkovaciu kartu a kazdy nevie, kde ich predavaju. Okrem toho si mozem vymedzit, aky cas budem parkovat.

 

Ondrej Siman, sukromny podnikatel, Nove Hony:

- Zatial som si nevsimol, ze uz mate parkovacie automaty. Prave som prisiel. V Lucenci su taketo automaty uz davno. Predtym som musel kupovat parkovaciu kartu v obchodoch, teraz len zajdem k automatu a listok kupim podla toho, ako dlho sa tu zdrzim.

 

Martina Veresova, na materskej dovolenke, Zamostie:

-Tento automat na namesti je dost skryty medzi stromami, clovek ho tazsie najde. Len teraz som si ho vsimla. Na jednej strane je to dobra vec, no clovek nie vzdy dobre odhadne, kolko bude parkovat a potom musi rychlo kupovat dalsi listok.

 

(ng, sv) hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dvadsiateho druheho juna v domove dochodcov a domove socialnych sluzieb Hron v Dubovej mali uz piaty Jansky ples
seniorov. Z napadu sa stala tradicia, a tak opat medzi sebou privitali priatelov z domova Luna v Brezne a z domovov v Klenovci a v Hronci. Zabavajucich sa seniorov prisla pozdravit aj poslankyna BBSK Ing. Janka Mihalovicova. „Clovek mnohokrat opeknie, ked pride staroba.“ Seniori opat dokazali, ze im nechyba chut do zivota.

(jd)

 


Ako sme oslavovali Den otcov

   Je to sviatok, ktory ma iba kratku tradiciu, ale v nasej Materskej skole v Zavadke nad Hronom sa oslavoval treti raz. Potajomky s detmi sme pripravili basnicky a pesnicky, ktorymi sme chceli podakovat nasej druhej mame „oteckovi“: Otecko moj dobre viem, ze ta velmi milujem, aj mamicku mam tiez rad, ale v skolke budem spat.
   Den otcov v spojeni s nocou odvahy sa uskutocnil 15. juna. Vybor rodicov spolu s ucitelkami pripravil detom den, ktory ostane dlho v ich srdieckach. Vecer o 19. hodine sa deti spolu s ucitelkami vybrali k rybniku, kde ich cakali tri rozpravkove krajiny. V prvej krajine bola Sipkova Ruzenka a princezna Radomila, ktore ziadali od deti rozlustit zahadu ukrytu v nadhernom prestieradle (deti plnili ulohy o exotickych zvieratach, ktore preberali cely tyzden v materskej skole). Deti boli natolko aktivne, ze samy ponukli princeznam pesnicku o zirafe, ktoru sa naucili na anglickom jazyku. Druha rozpravkova krajina bola baba Jaga s certom, ktora detom pripravila do cesty velku zatarasu z trnia, ale zrazu kde sa vzal, tam sa vzal, rozpravkovy vodnik na deticky zavolal, podal detom rucicku, ked uhadli basnicku. Takto sa vsetky deti dostali na druhu stranu cesty, ale ucitelky cakali, co sa bude dalej diat. Na a tu zrazu nastalo velke ticho, ked baba Jaga zakricala, ze deticky si necha a ucitelky dalej nepusti, ale ak dokazu, ze su sikovne a zdolaju prekazku, ktoru im pripravila, cestu im uvolni. A tak sa vecer pri zavadcianskom rybniku aj sportovalo. Potom nasledovala oslava s rozpravkovymi postavami pri chate Zlata rybka. Spolocne sme tancovali a spievali do neskoreho vecera. Za sumraku sa deti vratili do skolky, kde za svetla baterky museli dokazat, ze su odvazni a nikoho sa neboja. Po lahkej veceri a hygiene sa usadili k rozpravke o Strasidelnej noci, ktoru im porozpravala ucitelka Hrablayova. Nasledovalo hladanie strasidiel po celej skolke. Neverili by ste, ale deti nasli tri – riaditelku Hruskovu, ucitelky Noskovu a Babnicovu. A to sme sa uz konecne mohli vybrat do svojich skolkarskych postielok.
   Sme presvedcene, ze deti nikdy nezabudnu na pekne chvile stravene v materskej skole, ved cielom tejto akcie je rozvijat prosocialne spravanie, ale aj plnit ulohy environmentalnej a zdravotnej vychovy.

Kolektiv materskej skoly

Den s prezidentom

   Bratislava, nase hlavne mesto, nas 9. juna „pozvala“ na navstevu. Pytate sa koho? Predsa deviatakov z Pionierskej 2. Posledny skolsky vylet sme tak stravili v ruchu bratislavskeho velkomesta. Navstivili sme palac nasho pana prezidenta, kde sa konal Den otvorenych dveri. Kazdy z nas mal moznost stretnut sa s prezidentom Ivanom Gasparovicom i jeho manzelkou. Mohli sme s nim prehodit par slov, odfotografovat sa s nim, alebo sa postavit do radu a cakat na jeho autogram. Neskutocne! Palac bol uzasny, hoc neholdujem zlatej farbe. A tie toalety! Mozno sa pytate, preco pisem prave o nich, ved koho to zaujima... Ale keby ste ich videli. Krasna dlazba, velke zrkadla v zlatych ramoch, kozene kresla uprostred miestnosti. Clovek by tam aj byval... No to zdaleka este nie je vsetko. Na zadnom dvore pri zahrade nas cakalo prekvapenie. Pri dlhom stole sedelo hned niekolko znamych osobnosti, vsetko sportovci. Tu sme si „zgustli“ my dievcata. Kto by nepoznal Radoslava Zideka, Dominika Granaka, Rasta Pavlikovskeho alebo Richarda Stehlika? Sedel tam aj Jozef Golonka, snoubordistka Jana Sedova ci nasi zlati paralympionici z Aten 2004 Marek Margoc a Jan Riapos. Nuz svet je maly, a tak sme stretli aj „superstaristov“ Petru Kepenovu, Jakuba Petranika a Peta Cmorika. To je nahoda!
   Aky by to bol vylet v Bratislave, keby sme sa neplavili po Dunaji? Vyplavali sme z nabrezia hlavneho mesta smerom na Devin. Slniecko krasne svietilo a hrialo. Sum vody a pohlad na zelene brehy Dunaja boli ukludnujuce. Kusok oddychu po ubehanom dni. K znamym osobnostiam sa pridala aj Milka Vasaryova. Tu sme stretli pocas plavby. Taka usmievava mila zena. Po takmer dvojhodinovej plavbe sme zakotvili pod Devinom, kde nas uz cakal nas autobus. Bolo nacase vratit sa domov.
   Bol to ten najkrajsi vylet, aky sme zazili. Mozno je to tym, ze bol posledny a mozno nie. Kazdopadne sme si vecer lihali do posteli plni novych a krasnych zazitkov. Bola to ta najkrajsia rozlucka so zakladnou skolou, aku mohli pre nas triedne ucitelky pripravit. Tymto sa chcem, v mene vsetkych, pani ucitelke Veverkovej a pani ucitelke Lenghartovej podakovat za skvele zorganizovane stretnutie s nasim hlavnym mestom.

9. B, 9. C

...

Z napadu tradicia

   Posledny majovy stvrtok bol zaujimavy najma pre nas osmakov zo Zakladnej skoly s Materskou skolou na Pionierskej ulici c. 2. Zo vsetkeho najviac sa asi kazdy tesil na navstevu NR SR v Bratislave. Tento rok ju ziaci nasej skoly navstivili uz po desiatykrat. Bolo to nieco nezvycajne, pretoze vidiet parlament a stretnut sa s poslancami nie je az take jednoduche. Po navsteve budovy NR SR sme neodolali pozvanke na vystavu venovanu vynimocnemu Leonardovi Da Vincimu pod nazvom Zvedavy genius na Bratislavskom hrade. Mali sme moznost obdivovat jeho vynalezy a vyskumne pokusy. Tato vystava potrva az do 15. septembra. Popoludni sme nastupili na vyletnu lod a plavili sme sa po Dunaji az do Devina. Na lodi sme sa porozpravali s turistami z Anglicka. Pred odchodom z Bratislavy sme sa zastavili v nakupnom centre Aupark, kde sme stretli vela znamych osobnosti. Bol to velmi vzrusujuci den plny novych zazitkov a zaujimavosti.

Alzbeta Auxtova, 8. A


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT