4. JUL 2006 Strana 11

STRANA:

1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT


Sipkarska a stolno – futbalova liga

   Tak ako po ine roky aj tohtorocny Leto Cup odstartovali v Dart clube clenskou vyrocnou schodzou. Niesla sa v pokojnom duchu, ked prezident 1. DC Brezno Marian Botka oboznamil pritomnych o hospodareni klubu za uplynulu sezonu, vyhodnotil sipkarsku a stolno–futbalovu sezonu nielen na regionalnej, ale aj celoslovenskej urovni. Predstavili dresy s novym logom, ktore budu pre clenov a hracov k dispozicii na buducu sezonu. Po ukonceni schodze sa vsetci zacali pripravovat na tohtorocny Leto Cup, ktory mal na programe hned niekolko sutazi. Stolni futbalisti hrali ako hlavnu disciplinu turnaj dvojic, ako doplnkove Gowlie war a Two ball Rollerball. Na sipkarov cakali hlavne turnaje muzov a zien, ktore sa hrali 501 DO a juniorov 301 SO ako doplnkovy turnaj si zahrali dvojice 501 MO.
 

V stolno–futbalovom turnaji sa predstavilo 40 sutaziacich od Bardejova cez Ruzomberok az po Bratislavu, samozrejme nechybali Zvolencania a domaci hraci. V turnaji sa ukazalo kto je panom v darte a ze Breznania vedia byt na domacej pode velmi silni. Vitazom tohotorocneho Leto cupu v kategorii dvojic v stolnom futbale sa stali, tento rok patriaci aj v Banskobystrickom pohari medzi najlepsich, Jano Bosela a Tomas Pompura. Na druhom mieste skoncila brezniansko-bratislavska kombinacia Matusa Hajducha s Petrom Macejom a na stupne vitazov sa este zmestili aj treti Martin Sulek s Martinom Raffayom, ktori by mali po odchode starsich hracov tvrdit hru v buducej sezone.
   V sipkarskych sutaziach sa prislovie moj dom - moj hrad nepotvrdilo a nebyt juniorov a Janky Mikloskovej, nasi  zastupcovia by na stupnoch chybali. V kategorii muzov 501 DO sa presadil najvacsi favorit turnaja, ktorym bezpochyby je aktualny majster Slovenska Oto Zmelik z Bratislavy, tomu ako tak dokazal sekundovat Milos Stiskal z Banskej Bystrice, ktory skoncil na druhom mieste a vo finale ho Oto zdolal pomerom 1: 3, ked Oto kontroloval hru pocas celeho zapasu. Do prvej trojky sa este po velmi peknom vykone prebojoval Ludovit Hurtis z Novak, pre chlapcov z Brezna ostali miesta len v dalsom poradi, ked  Matej Putnok skoncil stvrty a Martin Skantar s Jarom Kostelnym obsadil piate miesto, na siedmom mieste bol Pavol Melicher. V zenskej kategorii si do Brezna prisla zahrat aj tohtorocna vicemajsterka Europy Petra Kvasnickova z Povazskej Bystrice,  co bola pre ostatne hracky velka motivacia. Ostalo vsak len pri motivacii, lebo Petra predviedla hru s akou zala uspechy aj na ME v Umagu a vaznejsie problemy jej nenarobila ziadna zo startujucich. Petra sa tak mohla tesit z prvenstva v  Leto cupe, na druhom mieste skoncila Lucia Lackova z Prievidze a cest nasich hracok zachranovala na tretom mieste Janka Mikloskova. V juniorskej kategorii si vitazstvo odniesol Matus Oleriny, za nim skoncili bratia Marian a Martin Maculovci. Pre Matusa  bolo vitazstvo v tomto turnaji ako naplast za zbabrane majstrovstva Slovenska, kde ho prave Martin Macula vyradil z turnaja. Pre Matusa to bol zaroven aj posledny turnaj v tejto kategorii a od buducej sezony ho uvidime uz medzi muzmi. Na Leto cupe sa dovedna zucastnilo 107 hracov, vitazom gratulujeme a pre ostatnych uz len tolko, treba viac trenovat vysledky sa potom urcite dostavia.
   Konecne vysledky mestskej ligy Brezno: liga muzov a zien v el. sipkach:
1. Martin Skantar, 2. Pavol Melicher, 3. Matej Putnok, 4. Jaroslav Kostelny, 5. Miroslav Mucha, 6. Andrej Skantar, liga juniorov v el. sipkach: 1. Matus Oleriny, 2. Jan Pokos, 3. Stefan Bartos, liga do 23 rokov v el. sipkach: 1. Matej Putnok, 2. Martin Janciar, 3. Mucha Miroslav, Akton Fun Cup st. futbal: 1. Michal Banik, 2. Tomas Pompura, 3. Jan Ambros, liga dvojic v st. futbale: 1. Jan Bosela, 2. Boris Banik, 3. Tomas Pompura, 4. Igor Kostial, 5. Martin Sulek, 6. Peter Fasko, liga jednotlivcov v st. futbale: 1. Boris Banik, 2. Tomas Pompura, 3. Martin Sulek, 4. Jan Ambros, 5. Ondrej Hajduch, 6. Martin Raffay

S pozdravom pekneho leta a v septembri ideme opat na to.

(pp)

Namiesto Slovenskeho raja - Spissky hrad, Drevenik

   Hmla na vrcholoch kopcov a studeny dazd padajuci z neba ako hrube nite prvu julovu sobotu vitali breznianskych turistov po prichode na parkovisko v Podlesku. Hmla stupajuca z rokliny Sucha Bela nevestila nic dobre. Rychla porada o situacii rozhodla, ze nema zmysel v takomto neprijemnom pocasi osem hodin trestat svoje tela a este nevediac, ake skody v roklinach sposobila prietrz mracien z predchadzajuceho dna. Nasadaju do autobusu a odchadzaju na Spissky hrad s prehliadkou statnej prirodnej rezervacie Drevenik a hradu, ako aj s navstevou Spisskej kapituly.

   Aj na parkovisku pod Spisskym hradom ich vita drobny dazdik, ktory je vsak znesitelny. Za chvilu prestava a vyrazaju.
Po niekolkych sto metroch stoja v bezmennom sedle a kochaju sa pohladmi na majestatny hrad, ako aj na hrad pripominajuce skalne - travertinove veze Drevenika. Niekolko zakladnych informacii o uzemi, kvetenstve, vzniku tohto travertinoveho pohoria, o kostoliku v Zehre, ktory je zaradeny do svetoveho dedicstva UNESCO a pokracuju novovyznackovanym chodnikom priamo do skalneho mesta. Fotoaparaty cvakaju, turisti s vyvratenymi hlavami sleduju cvicne horolezecke cesty na jednotlive veze a obdivuju horolezcov, ktori tu trenuju. Asi po kilometri vystupuju na nahornu plosinu, zbieraju jahody a fotografuju kvetenu. Pre spokojnost chybaju uz len luce slniecka, ktore nie a nie sa objavit. Za chvilu vchadzaju do stareho, opusteneho travertinoveho lomu. Na pamiatku si odnasaju vzorky skal a krystalov, ktore sa kde-tu daju najst.

 
Po navrate z Drevenika ich caka prehliadka Spisskeho hradu a Spisskej kapituly - sidla biskupa. Kupuju si vstupenky a mlada sprievodkyna ich sprevadza biskupskym sidlom a samotnou kapitulou. Aj ked je zakaz fotografovania, pohlad na nadherne vitraze v oknach niektorych vyprovokuju porusit tento zakaz. Po prehliadke dakuju sprievodkyni za odborny vyklad a lucia sa pohladom na siluetu Spisskeho hradu, Drevenika a na priecelie Spisskej kapituly.
  
V stredu 5. jula idu na turu do okolia Brezna a v sobotu 8. jula ich caka vystup na Liptovsky hrad a kupanie v Liptovskom Jane. Informacie podava E. Slavkovska, tel. c.: 611 3327, 0908 646 311.

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa

 

Hronec privital 6. rocnik okresneho zrazu turistov - seniorov

   V sobotu 1. jula sa turisti - seniori  Horehronia zisli v Hronci na 6. rocniku okresneho zrazu turistov, ktory zorganizovala OO JDS v Brezne spolu so ZO JDS v Hronci, za aktivnej spoluprace obecneho zastupitelstva na cele so starostom Igorom Nemkym.

   Uspesne predchadzajuce rocniky boli predzvestou toho, ze pozvanke na tohtorocny zraz neodolaju dalsi seniori, s organizacnym vyborom sa  ich  na podujati zucastnilo vyse 250. Aktivne sa podielali aj clenovia Dobrovolneho hasicskeho zboru v Hronci. Na zraz zavitali seniori z Hronca, Brezna, Bacucha, Podbrezovej, Valaskej, Michalovej, Pohronskej Polhory, Jasenia, Bravacova, Nemeckej a z Hornej Lehoty. Pritomny bol nielen starosta Hronca, ale aj starostovia Osrblia a Bacucha Ladislav Pancik a Stanislav Medved, neskor prisiel medzi turistov aj pan farar z Bacucha Mgr. Cyril Adam.
   Nastastie tohtorocne nestale pocasie turistom prialo, a tak sa rano zisli na Chvatimechu, odkial sa prepravili Ciernohronskou zeleznickou do Hronca, kde ich  cakalo obcerstvenie. V kinosale seniorov privitali predseda ZO JDS v Hronci Jozef Cellar, starosta obce Igor Nemky a predseda OO JDS Tibor Gilla a ucastnikom zazelali pekne zazitky z  pochodu. Potom sa vsetci vybrali na trasu obcou Hronec do arealu lyziarskeho vleku na Hlobisove a peknym lesnym terenom sa dostali do katastra obce Osrblie. Tempo pochodu bolo prisposobene veku  ucastnikov a prerusovane kratkymi zastavkami na oddych. Po navrate do Hronca uz vsetkych cakal chutny gulas v areali ihriska, kde vyhravala ludova hudba. Nalada bola vyborna, ved trasu vsetci zvladli a pocasie bolo vyhovujuce.
   Po obcerstveni nasledovalo posedenie, zabava pri zivej hudbe a zhodnotenie celej akcie predstavitelmi organizacneho vyboru. Predsedovia zakladnych organizacii prevzali dakovne listy za ucast a predseda OO JDS Tibor Gilla vyslovil podakovanie aj obci Hronec za pripravu akcie. Neoficialne pozvanie na buduci rocnik do Valaskej tlmocila predsednicka ZO JDS Mgr. Eva Kudelkova.
   Ucastnici zrazu dakuju organizatorom a obci Hronec za velke a pekne podujatie.

mc


STRANA: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT