15. AUGUST 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Letna sutaz o svetove bestsellery

   Devat titulov svetoznamych autorov vychadza toto leto v ramci druhej serie Kniznice bestsellerov vydavatelstva Ikar. Ako prve vysli romany Omerta (Mario Puzo), Vzrusenie (Jackie Collinsova), Podpalacka (Stephen King) a Hostinec Jamajka (Daphne du Maurier), o ktore budete teraz sutazit. A tesit sa mozete este na Utec, Jane (Joy Fieldingova), Trochu slnka v studenej vode/Zazracne oblaky (Francoise Saganova), A pavuk prichadza (James Patterson), Muz, zena, dieta (Erich Segal), Dlzka zivota (Tess Gerritsenova).

   Roman znameho autora mafianskych pribehov Maria Puza Omerta (ak by ste nahodou nevedeli, omerta je mafiansky zakon o mlcani) rozprava o jednom z najmocnejsich mafianskych bossov v New Yorku, donovi Raymondovi Aprile, ktory sa na stare kolena rozhodne skoncovat so svojou minulostou, uzavrie tichu dohodu s policiou a vzda sa vsetkych nekalych aktivit. Don Aprile ma dvoch synov a dceru, ktorych vsak od detstva izoluje od svojej cinnosti, takze vedu usporiadany obciansky zivot a reci o mafianskej minulosti svojho otca pokladaju za klebety neziclivcov. Okrem vlastnych deti ma aj adoptivneho syna Astorreho, ktoreho vychovaju v mafianskej tradicii a coskoro sa z neho stane ostrielany a prefikany predstavitel podsvetia.
   Dalsim bestsellerom je Vzrusenie od Jackie Collinsovej, jednej z najuspesnejsich spisovateliek na svete (vyse 400 milionov predanych vytlackov v takmer 40 krajinach sveta). Hviezdou romanu je pritazliva herecka Lara, ktora ma vsetko, okrem pravej lasky. Pocas nakrucania filmu sa zamiluje do zahadneho mladeho herca. Traumatizujuce tajomstvo z detstva, ziarlivi exmilenci, novinove platky a dokonca fanaticky fanusik, to vsetko ohrozuje ich slubne sa rozvijajuci romanticky vztah...  
   A co mozete zazit s Podpalackou znameho autora romanov plnych napatia Stephena Kinga? S hlavnymi postavami diela, osemrocnym dievcatkom Charlie a jej otcom Andrewom sa zoznamite v okamihu, ked utekaju z New Yorku pred agentmi DSI - specialnej spravodajskej sluzby, orientovanej na spickove vysledky vedeckeho vyskumu. Andrew aj jeho zena Vicky sa pocas studia ako dobrovolnici zucastnili na pokusoch, pri ktorych im mali podavat udajne neskodnu drogu. V skutocnosti im vstrekli nebezpecnu latku, novoobjaveny synteticky hormon, ktory radikalne ovplyvnil ich osobnost a vo vacsine pripadov zanechal vazne nasledky. U Vicky sa novonadobudnute vlastnosti prejavili v mensej miere, zato Andrew ziskal schopnost mentalnej dominacie a ich dcera Charlie dar pyrokinezy - prenasania ohna...
   Cornwall, devatnaste storocie. Dvadsattrirocna Mary Yellanova plni po matkinej smrti jej poslednu volu a odchadza k tete do Bodminu. Do hostinca Jamajka. Teta sa medzitym vydala za Jossa Merlyna a z niekdajsej krasavice je znicena starena. Cestou sa Mary dozvie o hostinci Jamajka hrozostrasne chyry. Po kratkom pobyte u tety zisti, ze Merlyn je vodcom zlocineckej bandy. V hostinci sa zoznami s Jemom, Jossovym mladsim bratom. Zaciatocna nenavist k nemu sa postupne meni na lasku, i ked naplnenu pochybnostami, lebo Mary nevie, ci aj Jem nie je clenom bandy. Chce sa dopatrat pravdy za kazdu cenu. Po tragickej udalosti, ktorej je ocitym svedkom, sa dozvie vsetko o Merlynovi a jeho bande. Zahadou zostava uz len to, kto stoji v pozadi zlocinov. Rozuzlenie je prekvapujuce a povodca vsetkeho zla neocakavany. To uz je obsah romanu Hostinec Jamajka. Jeho autorka, znama spisovatelka Daphne du Maurierova, rodena Londyncanka (1907), svoj prvy roman vydala v roku 1928. Preslavili ju prozy Hostinec Jamajka a Rebeka, podla ktoreho Alfred Hitchcock nakrutil rovnomenny film (v roku 1944 ziskal Oskara). Hitchcock sfilmoval aj dalsie Maurierovej dielo, poviedku Vtaci, ktora sa dnes radi medzi klasiku svetovej kinematografie.
   Tieto styri slavne diela, svetove bestsellery, cakaju v redakcii na siestich z vas. Vyhercov vyzrebujeme spomedzi tych, ktori najneskor do 24. augusta do nasej redakcie dorucia listky s kuponom, spravnou odpovedou na otazku, adresou a telefonnym cislom. Mena vyhercov uverejnime v cisle 35.

(ag)

Otazka: Co znamena vyraz omerta?

KUPON – BESTSELLERY 1


Sme nablizku

„Mam pocit, ze si neviem najst to spravne miesto. Hladam, skusam, ale ani neviem, co hladam.“

   V priebehu desiatich dni dvaja nestastni mladi muzi prisli s rovnakym problemom. Hoci jeden skoncil strednu a druhy vysoku skolu, ani jeden nevedel urcit, co chce v zivote robit. Jeden si nebol isty vysokou skolou, na ktoru sa prave chystal, nevedel vsak vobec, aku inu by si mal vybrat. Ten druhy mal vo vrecku vysokoskolsky diplom, predstava prace v odbore ho vsak nijako nenaplnala spokojnostou.
   Ked si uvedomim, ze pre muzov je zamestnanie najdolezitejsia sebarealizacia, viem si predstavit, co pre nich znamena takato situacia. Nie je to iba o stasti a spokojnosti, ale aj o sebadovere, sebaistote: vsetci si vedia najst to svoje, iba ja neviem, co chcem. Je tazke pomoct cloveku najst v realnom zivote zamestnanie, ktore ho bude naplnat. Tu vsak nejde iba o zamestnanie, ide o viac. Nie kazdy od malicka vie s istotou, cim chce byt. Nie kazdy, kto takuto predstavu ozaj ma, je nakoniec spokojny. Obaja spominani mladi muzi s istotou vedia, co nechcu, co sa im nepaci. Hoci si to neuvedomuju, su na tom lepsie, ako keby presne vedeli, co chcu.
   Ak clovek vie presne, co chce, musi rovnako hladat ako ten, kto vie presne iba, co nechce. Je to podobne, ako ked chcem nieco kupit v obchode. Ked mam presnu predstavu, ako ma vyzerat to, co chcem kupit, niekedy si mozem nohy zodrat a nenajdem to. Ak viem iba, co nechcem kupit, skor mam sancu nieco najst, pretoze z toho, co v obchode maju, sa mi nieco moze zapacit. Ja viem, ze co sa tyka zamestnania, je situacia trochu ina, pretoze tu je aj moznost vytvorit si vlastnu zivnost, ale nie je to jednoduche. Su muzi, ktori si tu skutocnu sebarealizaciu nasli az niekde v dochodku: malovanie, rezbarcenie, pisanie. Niekedy preto, ze v dochodku konecne nasli cas na svojho konicka, ktory im umoznoval vyuzit svoje schopnosti naplno, inokedy preto, ze o svojich schopnostiach cely zivot vobec nevedeli. Ak vyrastam v nejakom prostredi, rozvijam sa podla moznosti a predstav dospelych, s ktorymi zijem. Niekedy si do zivota odnesiem ich predstavu spokojnosti v zivote, ich predstavu o sebarealizacii, hoci som o velku trochu iny ako oni. Potom sa snazim vtlacit do ich obrazu a som nestastny sam zo seba, ked sa mi to nedari. Zda sa mi, ze ja som ten neschopny, pritom som iba trochu iny a potrebujem nieco ine ako moji rodicia, stari rodicia, ucitelia. Urcite, mysleli to so mnou dobre, ale nepostrehli, ze mam trochu ine vnutorne vybavenie ako oni. A ak som sa naucil prijimat autority bezvyhradne, bude mi trvat nejaky cas, kym zacnem brat do uvahy sam seba, kym zacnem robit to, co citim ako dobre, kym sa zacnem riadit sam sebou. A kym sa tak nestane, nedokazem najst to svoje miesto v zivote, na ktorom budem skutocne spokojny.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka


 

Vladovi Halikovi z Brezna porota 11. rocnika sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu udelila cestne uznanie v kategorii do patnast rokov.

 

 

 


 


Psychoviny

Klavirista sa pyta po koncerte priatela:
- Co hovoris na ten potlesk?
- Super, ale kde si zohnal tolko pribuznych?

...

Pomozte ubohej zene! Som trvalo priputana k tomuto staremu chrunovi.

...

- Sused, videli ste, akeho strasiaka si Jozo postavil na pole?
- Nie.
- Takeho strasneho, ze mu vrany vratili aj minulorocnu urodu.

...

Neopustaj ma drahy! Koho budem potom podvadzat...

...

- Mami, tesim sa, ze ste mi dali meno Jozko.
- A preco?
- Lebo aj spoluziaci v skole ma tak volaju.

...

Mnohych ludi prekvapuje skutocnost, ze drevo rastie na stromoch.

...

Blazon pise list z dovolenky svojmu doktorovi:
- Pan doktor, mam sa tu dobre. Preco?

...

Je to nespravodlive! Ja si svoje stastie ustvem a ono si potom sadne na ineho.

...

- Servus Vladko. Vzdy, ked ta stretnem, pripominas mi Fera.
- Ved ja sa na neho vobec nepodobam.
- Hej, ale aj on mi dlhuje tisic korun...

...

Nedrukujte tym, co tahaju za jeden povraz, ked vas nan vesaju.

...

- Drahy, nase deti su uz velke. Budeme si musiet davat pozor a nehovorit pred nimi. Zacinaju uz kadecomu rozumiet. Kladu potom neprijemne otazky.
- Ake naprilad?
- Napriklad, preco som sa za teba vydala.

 

V medziludskych vztahoch sa mozu lady prelomit aj v lete.

...

Hovori zena manzelovi:
- Za vsetko moze alkohol!
- To som rad, ze si to nehodila zase na mna!

...

- Ako prebehla tvoja prva schodzka s Ankou?
- Patdesiatpercentna uspesnost.
- Ako to myslis?
- Ja som prisiel, ona nie.

...

- Vcera som dostal anonymny list.
- Od koho?

...

Rozpravaju sa dve priatelky:
- Vies ake je tazke zostat verna jednemu muzovi?
- Co mam povedat ja, ked musim byt verna trom?

...

- Ako sa pomstis muzovi, ktory ti chodi za zenou?
- Nechaj mu ju!

...

- V nedelu som isla domov stopom a mali sme poruchu.
- Nieco s motorom?
- Nie, zadrhol sa mi zips.

...

Pride manzel domov a nachyta svoju zenu s milencom na gauci.
- Co to tu robite, - vykrikne.
Manzelka sa obrati na svojho milenca a povie mu:
- Vidis? Nevravela som ti, ze je neuveritelne hlupy?

...

- Smiem vas odprevadit, mlada pani?
- Nie som pani, som este slobodna!
- Prepacte slecna, ze som vas otravoval.

...

- To by ste neverili, - vravi pani Simanova susedke, - ten moj pudlik poluje na vsetky deti na kolobezke.
- Prepanajana, a preco mu tu kolobezku nevezmete?!

(jp)

 

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT