26. SEPTEMBER 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Motto „Ludi nespozname, ked pridu za nami, ak sa chceme o nich nieco dozvediet, musime prist my k nim“ sprevadzalo prvu burzu informacii a druhu regionalnu burzu prace na breznianskom namesti. Urad prace, socialnych veci a rodiny a Mestsky urad v Brezne v stredu 20. septembra na tuto akciu pozvali zamestnavatelov regionu, ktori ponukaju pracu, sprostredkovatelske agentury, ktore sprostredkuvaju zamestnanie za uhradu, agentury docasneho zamestnavania a samozrejme nezamestnanych, ktori pracu hladaju. Informacie vsak boli urcene aj zamestnanym, ktori chcu zamestnanie zmenit. V stankoch pod zvonicou sa zaujemcovia mohli dozvediet aj o financnych prispevkoch, socialnych sluzbach v podmienkach mesta, o miestnych daniach a poplatkoch. Medzi nezamestnanych sme sa zamiesali aj my s diktafonom, aby sme zistili, ako sa im dari pri hladani prace.    


S anketovym mikrofonom


na burze prace

Marianna Kubajdova, nezamestnana, Helpa:
- Ponukaju pracovne prilezitosti vacsinou pre slobodnych do zahranicia, od Bacucha nahor nenajdete nic. Horehronie je odrezane od sveta. Mam male deti, preto v zahranici by som mohla robit len v lete. Sla by som robit cukrarku alebo kucharku do hotela v Rakusku, pretoze som uz pracovala ako cukrarka, no uz treti mesiac som nezamestnana.

Jan Cernak, invalidny dochodca, Brezno:
- Dvadsatsedem rokov som bol stavebnym technikom. Ako invalidny dochodca mozem robit, preto si hladam pracu. Ponukli mi pracu pomocneho robotnika na stavbe. Tesim sa na to.

M. M., dobrovolne nezamestnana, Podbrezova:
- Uz mesiac, odkedy som sa vratila z Anglicka, som nezamestnana. Na tejto burze ma okrem prace v zahranici nezaujalo nic, najradsej by som vsak ostala doma. Pobytu v zahranici mam uz dost, no pracu u nas tazko najdem. Tesila som sa, ale bohuzial.

Ing. Ladislav Kovacik, nezamestnany, Brezno:
- Vystudoval som elektrotechniku, preto hladam primerane zamestnanie, napr. elektronika, montaz pocitacov, oprava telefonov. Na Slovensku som bol len na absolventskej praxi a skoro tri mesiace som robil v Cechach. Burza prace urcite pomoze ludom, ktori si nevedia najst zamestnanie. Ak si nenajdem nic na Slovensku, pojdem opat do zahranicia, nejake ponuky uz mam a je to tam aj lepsie platene.

Dusan Kochan, nezamestnany, Michalova:
- Nezamestnany som od maja minuleho roka. Naposledy som robil v SBS v Zeleziarnach Podbrezova. Hladam nejake zamestnanie, kde by sa dalo cestovat a vyuzit jazykove znalosti, ovladam niekolko svetovych jazykov a v zahranici som uz bol parkrat. Vystriedal som rozne profesie v Anglicku, Taliansku, Nemecku. Dufam, ze sa mi nieco podari, aj ked mam uz vyssi vek. Ocakaval som vsak, ze tu bude bohatsia ponuka. V nasom regione je malo prilezitosti a su zle platene.

Dana, na materskej dovolenke, Brezno:
- V decembri mi konci materska dovolenka, preto od januara by som si rada nasla nejake zamestnanie. Rozhliadam sa tu, ale moznosti su vacsinou len pre muzov a do zahranicia nemozem ist, lebo mam male dieta. Podla mna je tu malo ponuk.

Marta Skultetyova, nezamestnana, Dolna Lehota:
- Nezamestnana som sest rokov. Mam tri deti, preto mi nevyhovuje praca na zmeny, ani v zahranici, to je pre slobodnych alebo pre muzov. Burzy prace su velmi dobre, mali by byt castejsie. Clovek ma prehlad, povypytuje sa, nie je to ako „z druhej ruky“.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Sok pre zakaznicku

   V utorok 13. septembra som navstivila hypermarket Tesco v Brezne, kde som urobila nakup za 456 korun. Pri pokladni som tovar vyplatila, ale sa stalo to, co som necakala. Pri odchode zacala pokladna pipat, co znamenalo, ze nieco nebolo zaplatene. Zamestnanec bezpecnostnej sluzby ma zacal kontrolovat, z coho som bola velmi nestastna. Okoloiduci zakaznici sa po mne nemilo pozerali, no zistilo sa, ze vsetok  tovar bol zaplateny. Pani pokladnicka, zhodou okolnosti zastupkyna alebo veduca predajne, to uz presne neviem, tovar nezodpovedne odkodovala. Moze sa nieco taketo stat voci zakaznikovi? Moja cest je cennejsia ako cely hypermarket v Brezne. No a to nie je vsetko. Stava sa, ze ceny uvedene na tovare su nizsie ako pri pokladni. Ked ide niekto tovar reklamovat, zodpovedni zamestnanci zial nepoznaju slovo ,,Prepacte“. Ziadam kompetentnych o verejne ospravedlnenie.

A. Kassova

...

Vazena pani Kassova.

   Pozorne som si precitala clanok, v ktorom opisujete svoje pocity z navstevy v hypermarkete Tesco Brezno. V nasej spolocnosti velmi dbame, aby sa nasi zakaznici pocas nakupov prijemne citili, aby sa im dobre nakupovalo a aby s tymi najlepsimi pocitmi odchadzali domov. Velmi nas mrzi, co sa prihodilo v hypermarkete v Brezne a rada by som sa vam aj touto formou ospravedlnila. Urcite nejde o standardne spravanie pracovnika vnutornej ochrany a verime, ze nijako nemal zly umysel. Zial, zrejme si zle vysvetlil svoje pracovne povinnosti, nie vhodnou formou pristupoval k vam. Urcite urobime vsetko pre to, aby sa podobna situacia v buducnosti neopakovala a dotycny pracovnik vnutornej ochrany prejde preskolenim.
   Verime, ze pre tuto skusenost na nas nezanevriete a ze nas aj v buducnosti rada navstivite.
   So zelanim vsetkeho najlepsieho
Olga Hrnciarova, manazerka oddelenia vonkajsich vztahov,
centrala Zlate piesky


 Sedembolestna Panna Maria v Polomke a v Pohorelej

   Tak ako kazdy rok aj v tomto roku sa veriaci z Polomky a Horehronia zisli pri polnej kaplnke Sedembolestnej Panny Marie. Tohtorocna oslava zacala v predvecer sviatku 14. septembra krizovou cestou a po nej bola svata omsa, ktoru celebroval miestny spravca Mgr. Jozef Palusak, dekan hronskeho dekanatu roznavskej diecezy. V den slavnosti 15. septembra v sprievode od farskeho kostola sa putnici presunuli ku kaplnke, kde o pol jedenastej zacala
slavnostna koncelebrovana svata omsa, hlavnym celebrantom bol Mgr. Cyril Adam, spravca farnosti v Bacuchu.
Na zaciatku miestny spravca – dekan privital vsetkych
putnikov, ktori prisli na toto male putnicke miesto, aby  spolocne oslavili patronku Slovenska Sedembolestnu P. Mariu. Homiliu predniesol spravca farnosti v Bacuchu, kde poukazal na bolesti v zivote P. Marie a vsetkych pritomnych povzbudil, aby podla vzoru P. Marie niesli svoje kazdodenne krize a obetovali to za cely nas narod. Kazdy odchadzal povzbudeny a posilneny do kazdodenneho zivota. Slavnost ukoncil miestny spravca slovami: O rok dovidenia.
(fh)

...
   Kratko pred pol jedenastou sa Pohorelou rozlahol mohutny hlahol zvonov miestneho rimskokatolickeho kostola zasvateneho Sedembolestnej Panne Marii, ktory pozyval veriacich na odpustovu slavnost venovanu patronke kostola. Pohorelci obleceni v krasnych slavnostnych krojoch, ako aj veriaci z okolitych dedin sa pomaly schadzali na slavnostnu svatu omsu.
   Slavnost celebroval doc. ThDr. art. lic. Rastislav Adamko, PhD., koncelebrovali vdp. farari z Helpy, Zavadky, Cervenej Skaly a miestny vdp. farar. Za organom liturgiu sprevadzala PhDr. D. Jakubcova s miestnym spevackym zborom. Veriaci sa s radostou zapocuvali do slov kazatela, ktory sa im uz dlhsi cas prihovaral prostrednictvom svojich piesni s oblubou spievanych miestnym spevackym zborom. Vdp. Adamko je totiz clenom vyboru na pripravu noveho liturgickeho spevnika, je autorom mnohych nadhernych skladieb, ktorych tony sa pohorelskym kostolom nesu uz treti rok. Je zivym svedectvom toho, ze mudrost sa nemusi nevyhnutne snubit len so sedinami. Po homilii sa aj vdp. Adamko chcel podakovat nasej Nebeskej Matke a urobil to pre nas nezvycajnym sposobom. Stichnutym kostolom sa rozlahli ciste tony husli, nastroja, na ktorom majster zahral piesen Ave Maria. Maloktore oko sa nezarosilo od dojatia. Ved hudobne nadanie a absolutny sluch su darom, ktory dostal vdp. Adamko od Pana nie len pre seba, ale aj na povzbudenie a posilnenie vo viere inych. Je dokazom toho, ze kazdy navstevnik chramu, ktory sa aktivne podiela na bohosluzbach hrou alebo spevom, odovzdava inym to, co dostal od Stvoritela ako dar, a co svojou usilovnostou nadobudol a rozmnozil.
   Veriaci sa rozchadzali domov plni dojmov a emocii. Srdcia sa im naplnili bozou laskou a v dusi im rezonovali slova zaverecnej piesne: Chran svoje dietky Bolestiva, nech slovensky rod nezhynie, a bud mu stale milostiva,perla ty nasej svatyne.

(db)

Dom ovocinarov v C. Balogu 30-rocny

 

   Dna 15. septembra v popoludnajsich hodinach za prekrasneho slnecneho pocasia sa zisli zahradkari, ich rodinni prislusnici a priatelia ovocinarstva, aby si pripomenuli 30. vyrocie ukoncenia vystavby a dania do prevadzky Domu ovocinarov.

   Pritomnych privitala predsednicka ZO SZZ v Ciernom Balogu Monika Kindernajova. Zvlast privitala odborneho instruktora pre ovocinarstvo z Banskej Bystrice Juliusa Adamove s manzelkou. Potom sa ujal slova pan Adamove, ktory vyzdvihol velku zanietenost a pracovitost zahradkarov v Ciernom Balogu pri vystavbe tohto pekneho stanku, jedineho druhu v sirokom okoli. Oboznamil s novymi metodami a sposobmi pestovania ovocnych stromov na zaklade najnovsich vyskumov v Anglicku, Taliansku, Holandsku a inych statoch. Pritomni si jeho poucne a mudre slova vypoculi s velkym zaujmom a odmenili ho potleskom.

   Spolocenske posedenie pokracovalo pri chutnom gulasi, dobrom vine. O dobru naladu sa postaral hrou na heligonke Stefan Kucerak. Pritomni sa potom odobrali do ovocneho sadu pri Dome ovocinarov, kde pan Adamove s nozikom v ruke ukazal na praktickych ukazkach nove sposoby stepenia, ockovania a rezy ovocnych stromov. Popri tom odpovedal na nespocetne otazky zaujemcov.

   O dobrej praci ZO SZZ v Ciernom Balogu svedci aj skutocnost, ze do organizacie sa hlasia aj novi mladi clenovia ako: Ing. Martin Tazky, Dusan Stulrajter, Ing. Frantisek Budovec a dalsi.

   Slavnostna clenska schodza bola spojena s malou vystavkou dopestovaneho ovocia a zeleniny. Najkrajsie vypestky priniesli Jozef Belko, Roman Ridzon, Marta Kovacikova a Monika Kindernajova. Schodza trvala do vecernych hodin. Pritomni sa rozchadzali domov v dobrej nalade a s vedomim, ze ZO SZZ v Ciernom Balogu dosahuje dobre vysledky.

 

Jan Lehocky


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT