26 . SEPTEMBER 2006 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mestsky spevokol v Taliansku

   V sobotu 16. septembra sa zo zahranicneho zajazdu v Taliansku vratil Spevacky zbor mesta Brezna. Spevokol mal dva koncerty v kostole sv. don Bosca v Lignane (na hornej fotografii). Svojim spevom najprv sprevadzal svate omse, po ktorych nasledovali koncerty. Zazneli v nich latinske, talianske a slovenske chramove piesne.

   U talianskeho obecenstva mali uspech skladby od G. de Marziho Signore delle cime a Gloria od Vivaldiho za klavirneho sprievodu PaedDr. G. Pravotiakovej. Koncerty dirigoval prof. doc. M. Pazurik, CSc.

   Treti koncert bol v horach kraja Bolzano v krasnej dedinke Piazze. Na pozvanie muzskeho spevackeho zboru Coro Abete Rosso breznianski spevaci ucinkovali na oslavach podakovania za urodu. Okrem talianskych skladieb sa tamojsiemu obecenstvu pacili skladby od M. Sch. Trnavskeho Otce nas a D. Bortnanskeho Tebe pojem. Zastupcovia spevokolov si navzajom vymenili suveniry ako pamiatku na toto stretnutie a dodali, ze nebude posledne.

   V case volna zboristi navstivili Benatky (na dolnej fotografii) a povodny rimsky pristav Aguileri, teraz Grado. No vychutnali si hlavne slnko a teple more.

   O tom, ze hudba spaja narody, sa presvedcili, ked na nacvikoch na dvore vily Maria Letizia sa zastavili okoloiduci dovolenkari z Nemecka, Rakuska, Polska, Ciech a Slovenska. Prijemne boli slova podakovania od vsetkych vekovych kategorii.

   Oddychnuti a s novym elanom sa clenovia Spevackeho zboru mesta Brezna stastlivo vratili domov.

(mh) Foto: MUDr. J. Zelnik


 Sutaz o unikatnu encyklopediu Vesmir

Dokonaly sprievodca po majestatnom vesmire

   Kym ine knihy opisuju rozne aspekty vesmiru, tato vam ukaze vsetko. Zoberie vas na oslnivy vizualny prieskum vsemoznych uzasnych objektov a javov. Vesmir je v poradi  piata z radu velkych rodinnych encyklopedii. Na knizny trh prichadza po uspesnych publikaciach Zviera, Zem, Clovek, Rastlina. Kniha Vesmir je dokonalym sprievodcom po majestatnom a nadhernom vesmire - od kvazarov po komety, od supernov po teoriu strun. Odkryva vesmir so vsetkymi jeho fenomenmi, pocnuc stredom slnecnej sustavy az po krajne medze znameho kozmu. Vysvetluje sily a procesy, ktore udrziavaju kozmos v chode. Zaobera sa zakladnymi otazkami typu: ako a kedy vznikol vesmir, objasnuje pojmy cas a priestor a snazi sa preniknut do tajov buducnosti. Publikacia ma 512 stran a zdobia ju efektne hviezdne mapy, ktore poskytuju jasny prehlad o planetach, hviezdach a inych nebeskych telesach viditelnych zo Zeme. Mapy doplnaju komplexne a vystizne profily suhvezdi. Autorsky ju zostavil tim uznavanych expertov v oblasti nauk o vesmire - kozmologii, astrofyzike, astronomii. Hlavnym redaktorom publikacie je Martin Rees, profesor kozmologie a astrofyziky. Je znamy rozsiahlym vyskumom v oblasti ciernych dier, tvorby galaxii a kozmologie.
   Kniha vysvetluje sily a procesy, ktore udrziavaju kozmos v chode. Zaobera sa zakladnymi otazkami typu: ako a kedy vznikol vesmir, objasnuje pojmy cas a priestor a snazi sa preniknut do tajov buducnosti. Slovensky kozmonaut Ivan Bella knihu odporuca tymito slovami: „Encyklopediou Vesmir sa do ruk citatelov dostava uzasne dielo, na tvorbe ktoreho sa podielali uznavane svetove kapacity. Kniha je napisana formou, ktora umoznuje sirokej citatelskej komunite zoznamit sa s rozsiahlym spektrom informacii a najnovsich poznatkov o vesmire zostavenych do prehladnych tematickych blokov a preniknut do najhlbsich tajov zakonitosti jeho fungovania, doteraz pristupnych len velmi uzkej skupine specialistov. Kniha zaujme nielen svojim rozsahom, zrozumitelnostou, prehladnostou, ale aj nadhernym grafickym spracovanim. Je to kniha, ktora dokaze uputat kazdeho, bez ohladu na vek a vzdelanie.“
   V spolupraci s vydavatelstvom Ikar vam ponukame moznost tuto unikatnu encyklopediu vyhrat. Do zrebovania zaradime vsetkych, ktori do 5. oktobra na adresu nasej redakcie dorucia listky s kuponom, adresou a telefonnym cislom. Meno vyhercu uverejnime 10. oktobra.

(aa)


 Ucaroval mu organ

   Jedno z romskych prislovi hovori: Aj maly kamienok dokaze prevratit velky voz. Mozno aj tymto prislovim sa riadi mlady 16-rocny Rom Jozef Harvan. Narodil sa v B. Bystrici. Je najmladsim z piatich deti a do Helpy sa pristahovala jeho rodina v roku 1997, ked mal sedem rokov. Tu nastupil na zakladnu skolu ako druhak. Mama mu zomrela, ked mal pat rokov, a tak sa o ich vychovu stara otec, mamu im vsetkym nahradza otcova sestra. Hrava pravidelne na organe v kostole na bohosluzbach, kde ma moznost aj trenovat. Zaujal nas skromnostou, filozofiou a na mladeho Roma velmi rozvaznymi uvahami. Sam tvrdi, ze je Cigan a trapi ho, ze Cigani ci Romovia su velmi lahostajni k mnohym veciam. Hovori: „ Je vela moznosti, len ich nevieme, alebo sa nam nechce vyuzit ich. Pre hudbu som schopny trapit sa, lebo tazke veci su najkrajsie, lahke veci za vela nestoja, tie robi vela ludi“. Aj preto sme mu polozili niekolko otazok.

 Ako si sa dostal k hudbe?
   - V minulosti sa moj otec venoval hre na akordeon. Ked som mal dvanast rokov, moj bratranec Fero mi doniesol z Rakuska elektricky organ. „Pritlacil“ ma k nemu aj moj otec. Teda nebolo to z mojej iniciativy. Na zaklade tychto skutocnosti som zacal navstevovat prvy cyklus zakladnej umeleckej skoly. Tu som vsak nedokoncil, pretoze som sa pod vedenim riaditela ZUS-ky v Helpe P. Harvanku pripravoval na „talentovky“ na konzervatorium do B. Bystrice, kde ma aj prijali.

Mas za sebou nejake vystupenia?
   - Bolo to niekolko vystupeni a koncertov v ramci Zakladnej umeleckej skoly v Helpe.

Co ta fascinuje na hudbe?
   - Dava mi chut do zivota, inspiruje ma. Dava mi novy rozmer, upokojuje ma.

Kolko casu venujes hre na nastroj denne?
   - Su to zhruba styri hodiny denne aj v obdobi prazdnin, okrem samotnej hry sa venujem aj teorii.

Ake su tvoje plany?
   - Po skonceni konzervatoria by som si chcel urobit dvojrocnu nadstavbu a chcel by som sa venovat hudbe ako ucitel, ucit mladych vnimat a chapat hudbu, ale chcel by som sa venovat aj koncertnej cinnosti.

Preco prave organ?
   - Je to zalezitost srdca. Mojim oblubenym autorom je J. S. Bach, je narocny, da mi niekedy poriadne zabrat. Niekedy nacvicujem niektore jeho skladby aj niekolko tyzdnov, ale potom je to uchvatny a fantasticky pocit.

Ake zanre pocuvas?
   - Na prvom mieste je to vazna hudba, ale aj dzez, vypocujem si aj modernu hudbu.

Tvoje zaujmy okrem hudby?
   - Je to sport, hlavne futbal, ktory si rad zahram s kamaratmi. Rad si precitam detektivku.

   Zda sa, ze Jozo sa vybral spravnym smerom, hoci dobre vie, ze cesta, ktoru si zvolil, nebude lahka. Mozno aj on je tym malym kamienkom, ktory dokaze prevratit velky voz.

Text a foto: Mgr. Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT