26. SEPTEMBER 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

TOP /7/ seven Brezna 2006

pre vas pripravila uz 3. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili kategoriu TOP skola a jej nominantov. Zvolte si tu vasu TOP skolu a poslite jej svoj hlas uz teraz formou sms v tvare: TOP – nazov skoly, vase meno a priezvisko, telefonne cislo a odoslite ju na tel. c. 0907 689 549 a budete zaradeny do zrebovania o veceru v piatich restauraciach v celkovej hodnote 5000 korun.

   1. Gymnazium Jana Chalupku - je statnou strednou skolou, ktorej zriadovatelom je Banskobystricky samospravny kraj. Pocas viac ako 60-rocnej existencie vyslo branami skoly vyse 4 tisic absolventov, z ktorych mnohi sa uplatnili v roznych sferach spolocnosti u nas aj v zahranici. Studenti 4-rocneho studia prveho rocnika si vyberaju dva cudzie jazyky (anglicky, nemecky, francuzsky, rusky), pricom v studiu prveho rocnika nadvazuju na vedomosti zo zakladnej skoly. Od druheho rocnika si ziaci vyberaju volitelne predmety, v druhom rocniku jeden, v tretom rocniku tri a vo stvrtom rocniku styri dvojhodinove seminare podla svojho zaujmu a potreby pre dalsie studium na vysokej skole. Moznosti vyberu seminarov su: konverzacia v cudzom jazyku, jazykovedny, literarny, spolocenskovedecky, seminar z dejepisu, geografie, seminare a cvicenia z matematiky, fyziky, chemie, biologie, informatiky a dejiny umenia (sucastou skoly je aj 8-rocne gymnazium). Skola ma tri ucebne vybavene modernou vypoctovou technikou s pripojenim na internet. Tieto ucebne ziaci s velkym zaujmom vyuzivaju aj v popoludnajsich hodinach. Absolventi skoly uspesne pokracuju vo vysokoskolskom studiu nielen u nas, ale aj v zahranici. V ostatnych rokoch uspesnost prijatia absolventov prevysuje hranicu 95 %.

   2. Zakladna skola s materskou skolou P4 - skola si v tomto roku pripomina 31. vyrocie svojho vzniku. Vyucovanie je jednozmenne, vy­ucuje sa v 25 triedach I. stupen - 8 tried, II. stupen 17 tried. Do arealu skoly patria 2 telocvicne – mala - gymnasticka, velka - na loptove hry, sportove futbalove ihrisko s bezeckou drahou, minifutbalove ihrisko s umelou travou a osvetlenim, trieda v prirode a ovocna zahrada. Skola ma vlastnu ziacku kuchynku – cvicnu, ucebnu vypoctovej techniky, odborne ucebne prirodopisu, chemie, fyziky, vytvarnej a hudobnej vychovy. Stravovanie ziakov i zamestnancov je zabezpecene vlastnou kuchynou i skolskou jedalnou v budove skoly. Vonkajsi areal skoly je upraveny. Ziaci maju siroky vyber velkeho mnozstva zaujmovych utvarov: zdravotnicky, turisticky, vytvarny, matematicky, praca s pocitacom, volejbalovy, futbalovy, stolno-tenisovy, gymnasticky, plavecky, kruzok nemeckeho jazyka a ine.

   3. Spojena skola - so sidlom na Laskomerskeho 3 vznikla 3. septembra 2005 spojenim Strednej priemyselnej skoly v Brezne  a strednej skoly podnikania: v skolskom roku 2006/2007 studuje v skole 476 ziakov (224 dievcat), vyucuje sa v 20 triedach, celkovy pocet zamestnancov je 68, vyucujucich 43. Studijne odbory: zaklady techniky so zameranim na strojarstvo a elektrotechniku, technik v elektrotechnike so zameranim na elektronicke pocitacove systemy, technik v strojarstve so zameranim na dopravne zariadenia, technicke a informaticke sluzby so zameranim na strojarstvo, skola  podnikania, obchod a podnikanie. Skola je zapojena do vychovno-vzdelavacieho programu  MLADI PODNIKATELIA v spolupraci s mimovladnou organizaciu BATA  JUNIOR  ACHEVIEMENT SR s cielom podporit rozvoj riadiacich a podnikatelskych schopnosti mladych ludi. Pokracuje v spolupraci s partnerskou skolou v Meudone vo Francuzsku v projekte programu EU v oblasti vzdelavania SOCRATES.

   4. Zakladna skola s materskou skolou P2 - skola funguje uz 46 rokov. Navstevuje ju 863 ziakov v skolskom roku 2006/2007, venuje sa im 57 kvalifikovanych pedagogov v 35 triedach, z ktorych 15 pracuje podla kreativne zameranych alternativnych programov, 7 jazykovych tried poskytuje s dlhorocnou tradiciou nadstandardne vzdelavanie v anglickom a nemeckom jazyku, 5 tried s rozsirenym vyucovanim sportu pod vedenim odbornych trenerov vzdava hold kralovnej sportu – atletike. Slovenska asociacia sportu na skolach uz niekolko rokov po sebe udelila Zakladnej skole Pionierska 2 titul SKOLA ROKA. Princip greckej KALOKAGATIE – vsestranneho rozvoja detskej osobnosti rezonuje vo vsetkych autorskych projektoch pedagogov. Projekty zaoberajuce sa zdravym zivotnym stylom, ochranou prirody a zivotneho prostredia sa usiluju o posilnenie ekologickeho myslenia deti a minimalizovanie nezdravych vplyvov konzumnej spolocnosti. Aj ked je pomyselna latka vysoko, chuti, energie i sily na hodnotny vykon je dostatok. A tak s oblubenym greckym antickym vyrokom „Co bolo dobre vcera, uz nestaci dnes“.

   5. Hotelova akademia - manazeri: po absolvovani patrocneho studia su studenti pripraveni na vykon manazerskych funkcii strednej urovne a schopni zvladat a riesit prakticke problemy podnikatelskej sfery. Odborne a jazykovo zdatni: domace praxe sa realizuju v atraktivnych strediskach cestovneho ruchu a kupelnictva na Slovensku. Zahranicne praxe pomahaju rozvijat znalosti jazykov (najma nemeckeho a anglickeho) a odbornych vedomosti a zrucnosti. Dobre vysledky: pravidelna ucast na okresnych a regionalnych kolach v prednese poezie a prozy na sutazi Hviezdoslavov Kubin a Sladkovicova Radvan a reprezentacia v celoslovenskom kole Hviezdoslavov Kubin. Su pri vacsine vyznamnych udalosti realizovanych v kraji a na Slovensku, kde zabezpecuju recepcie, rauty, bankety ako aj ine gastronomicke sluzby a pri  inych spolocenskych podujatiach (stuzkove plesy, charitativne akcie,...), pri ktorych mladsi studenti vykonavaju prakticku odbornu cinnost a starsi sa realizuju v manazerskych funkciach.

 

Sme nablizku

“Mysli pozitivne!”

    “Neboj sa, dobre to dopadne, nemysli na to najhorsie….!” Priatelia a znami to myslia dobre, ale niekedy treba pocitat s tym horsim. Alebo najhorsim. Nic proti pozitivnemu mysleniu, zivot vsak prinasa aj tazke veci a tym, ze pred nimi zatvorime oci, ich zo zivota neodstranime. Ani nezabranime tomu, aby prisli. Ked zena caka na vysledok rozboru hrcky, ktoru jej vyoperovali, moze dufat, ze vysledok bude dobry, ale je aj horsia moznost. Keby nebolo horsej moznosti, nie je ani ta prva operacia. Ak sa lekari rozhodnu preskumat hrcku, tak preto, ze moze ist o nieco zle, co treba radikalne liecit. Preto treba pocitat aj s tym zlym. Cakanie na vysledky trva niekolko dni a tie sa nedaju prezit bez napatia, bez obav, bez strachu. Prave preto je dobre pripustit aj moznost zleho vysledku. Je strasne pripustit si, ze som v ohrozeni zivota, ze ma cakaju tazke tyzdne, ale ak je nejaka pravdepodobnost, ze to moze nastat, nemame inu moznost, iba sa s tym vyrovnat. Nikto nam s tym nepomoze, je to hlboko intimna zalezitost - prezit svoj strach z bolesti, utrpenia, strach zo smrti. Nie, nechcem povedat, ze clovek ide hned zomierat, ide iba o prijatie aj tejto moznosti. Ak vyuzijeme pomaly sa vlecuce dni cakania na vysledok aj na pripustenie horsej moznosti, vyuzijeme cas aj existujucu bolest. Mozny zly vysledok nas uz potom nezaskoci, sme nan pripraveni a mozeme zacat bojovat s chorobou. A ak sme sa bali zbytocne, nase tazke uvahy zbytocne neboli - sme pripraveni do buducnosti na to tazke, co nas este caka. Pretoze ak sa uz raz clovek vyrovna s tym, ze je zranitelny a smrtelny, zostava to v nom.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

Moj zivot geologicky

RNDr. Dusan Kubiny, CSc.

2.

   Okrem mnohych velkych vyskumnych uloh vypracoval som ako autor alebo spoluautor mnozstvo odbornych posudkov, ktore priniesli nove podklady na riesenie problemov a mnohomilionove uspory na lesnych stavbach.
   Zlatou nitou mojho geologickeho zivota bola tektonika. Zacalo to pri mapovani Lubochnianskeho masivu vo Velkej Fatre a v Starohorskom pohori. Na zaklade mapovacich prac a terenneho vyskumu dosiel som k nazoru, ze v tychto uzemiach dominantnu ulohu maju S-J poruchy, ktore som nazval revucko-starohorska sustava. Tieto hlbinne poruchy sposobili odtrhnutie  Lubochnianskeho masivu a Ziaru od nizkotatranskeho v perme a presunutie do terajsej pozicie. S tym suviselo aj velke nakopenie verukanskych usadenin najma v uzemiach Starych hor a Spanej doliny ako aj v celom uzemi centralno-karpatskej zlomovej zony, ktora pokracuje na juh cez Budapest do vardarskeho hrdla a do vychodoafrickych hlbinnych zlomov. Tymito pracami odstartoval som vypracovanie velkej koncepcie planetarnej tektoniky.
   Rozsiahle geologicko-mapovacie prace vo veporskych zonach umoznili mi vysvetlit funkciu redukcnych zon v krystaliniku, ktorych dynamizacia spojena a poly-metamorfozou hornin boli hlavnymi aktermi velkeho pohybu nadloznych druhohornych utvarov – prikrovov. Tieto geologicke objavy koncepcie planetarnej tektoniky Zeme predniesol som na Akademii geologickych vied. Nasledne bola tato prednaska zverejnena. Okrem tektonickych map Slovenska, Europy a celej planety na globuse som zobrazil vsetky hlavne tektonicke svy Spiraly Zeme, cirkumpacifickeho subdukcneho svu, meridionalneho, oceanickeho riftoveho, subekvatorialneho a sprievodnych zlomovych systemov. Bol objasneny vztah rotacie Zeme a vulkanizmu k tektonickym svom. Podrobnejsie som tuto koncepciu zverejnil v Studia geographica 70, s. 158-178, Brno. Tektonicku koncepciu vo vztahu k rozsireniu lesov na vsetkych kontinentoch Zeme som predniesol v USA na medzinarodnej konferencii o hlbinnej tektonike. Bola vytlacena v konferencnych materialoch pod nazvom Planetary tectonics of the Earth and its applications for the distribution of forests. August 3-7, r. 1992 Duluth.
   Kedze som sa v tych rokoch intenzivne venoval okrem inych vyskumnych uloh napr. Vplyv stavu vrchnej litosfery na ekologiu krajiny, vysla mi tato praca pod nazvom Deep-seated tectonics of the Earth and forest distribution v Acta Instituti Forestali Zvolenensis 8, s. 195-513, Zvolen.
   Retrospektivne vratil som sa uz v dochodkovom veku k niektorym geologickym temam o zulovom magmatizme a tektonike v Nizkych Tatrach.


 

Co sa za mladi naucis …

Foto: J. Bencik


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT