3. OKTOBER 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Druhy december - den volieb do organov samosprav miest a obci sa blizi. Doslova na dosah je termin 8. oktober, dokedy treba odovzdat kandidatne listiny pre volby primatorov, starostov a poslancov mestskych a obecnych zastupitelstiev. Bliziacim sa komunalnym volbam sme venovali nasu anketu, v ktorej sme sa jej ucastnikov pytali, co navrhuju zaradit do volebnych programov kandidatov.


S anketovym mikrofonom


o navrhoch do volebnych programov

Eva Sujova, dochodkyna, Brezno:
-  Byvam na Ulici CSA, kde je velky neporiadok okolo smetnych kosov. S tym by mali nieco robit a poopravovat chodniky. Cestu okolo nas uz sice urobili, ale ta smerom k hotelovej skole je katastrofalna, tak isto aj niektore v meste. Pekne je, ze sa spravilo namestie, ale co je kriticke, to je hlavny dopravny tah cez mesto.

Danka Bartosova, maklerka, Brezno:
- Podla mna v meste je malo moznosti na sportovanie, nemame si kde zacvicit. Chvalyhodne je, ze sa podarilo obnovit krytu plavaren. No mladi ludia, ktori neodisli prec, tu nemaju co robit. Chodi sa iba po krcmach.

Maria Verkinova, predavacka, Helpa:
- V Helpe sa vzdy nieco deje, robia cesty, kanalizacie. Mame zdravotne stredisko, dokonca aj koznu lekarku. V obci su dve kadernictva. Obchodov je dost. Skratka, ja som velmi spokojna. Podla mna by mohlo byt menej pohostinstiev.

Elena Belkova, dochodkyna, Bacuch:
- Na hornom konci Bacucha by sa zisiel obchod s potravinami, krcmy su vsade, ale obchod nie. Aj trznica je len v strede dediny. Kostolik mame pekny. Cesty opravovali, ale ci budu pokracovat, neviem. Dobre je, ze autobus uz chodi aj na hornu zastavku, za co sme velmi bojovali.

Zuzana Vetrakova, sicka, Brezno:
- Podla mna v meste treba viac parkovisk, to na Ulici CSA je male. Niekde su katastrofalne cesty, napriklad na Brezenskej ulici. Na Mazornikove sice funguje kryta plavaren, ale mne chyba otvorene kupalisko, ako bolo dakedy v Halnoch. Inak som spokojna. Paci sa mi, ze v parku na namesti postavili sochu Martina Razusa.

Mgr. Anna Cernicka, dochodkyna, Brezno:
- Privitala by som, keby dali do poriadku krizovatky, co sa uz aj robi. Dufam, ze semafory budu fungovat. Na nabrezi mame problemy s vodovodom, tecie nam spinava voda, s tym treba nieco robit, lebo cista voda je dolezita pre zdravie ludi. Stale sa to oddaluje. Ako byvala ucitelka apelujem na tych, ktori budu mat na starosti deti a mladez a ich spravanie. Na nabrezi sa stretavam so vselicim, nestaci len prejst tadial policajnym autom, ale treba najst nejaku inu formu. Kedysi som bola v Nemecku, kde sa mi pacilo, ze na poriadok dozerali ludia v civile a za priestupky davali pokuty. Bodaj by sa aj nase deti zacali hanbit a neboli take bezcitne.

Iveta Jasenska, tazko zdravotne postihnuta, Brezno:
- Nam vozickarom chybaju lepsie podmienky, napr. upravene chodniky ci vstupy do obchodov a byty pre zdravotne postihnutych. Problemy mame aj so spojmi mestskej hromadnej dopravy, byvam na Mazornikove, kde by mohli denne jazdit aspon dva bezbarierove autobusy.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Aktivity zahradkarov vo Valaskej

   Zakladna organizacia Slovenskeho zvazu zahradkarov vo Valaskej na sidlisku pracuje podla planu prace, ktory zahrna odbornu vychovu clenov, organizacnu pracu a spolocensko-ekologicke aktivity.
   Prednasajucim na julovej prednaske na temu Letny rez ovocnych stromov bol delegat OV SZZ v Banskej Bystrici Julius Adamove. Pocas praktickej casti priamo v zahradach J. Adamove velmi vystizne a zrozumitelne aj pre menej zdatnych zahradkarov vysvetloval nielen otazky rezu ovocnych stromov, ale aj rozne nove poznatky zo sveta pestovania ovocia a zeleniny. Jeho dobre rady a skusenosti boli prinosom nielen pre mladsich clenov, ale aj starsi skusenejsi odchadzali spokojni. Druheho a tretieho septembra prebiehal 1. rocnik vystavky Plody valastianskych zahrad. Bola to v poradi uz siedma vystavka kvetov, ovocia a zeleniny, ktoru dopestovali zahradkari vo Valaskej. Devatnast vystavovatelov donieslo plody svojej prace, ktore si niektori naaranzovali sami, ale vacsinu aranzerskych uprav spravila nasa clenka Ing. Zuzana Medvedova. Jej praca prispieva k estetickej vychove vsetkych navstevnikov, ktori velmi zodpovedne pristupovali k hodnoteniu jednotlivych exponatov. Cenu Sampion ziskal v hodnoteni navstevnikov Zdeno Mirilovic svojimi vypestkami papriky (na fotografii Ing. A. Habera), ktore dostali najviac hlasov a boli naozaj unikatom. Na dalsich miestach sa umiestnili Eva Fararikova, Marta Svantnerova, Katka Kudelkova, Emilia Gibalova, Dezider Kralka.
   Dakujeme vsetkym vystavovatelom, vsetkym navstevnikom za ucast a prijemne straveny cas. Za medialnu podporu a poskytnutie miestnosti dakujeme Obecnemu uradu Valaska.
Verime, ze takychto peknych stretnuti bude viac.

(eto)

Co nove v domove Hron v Dubovej?

  

 Hoci v sucasnosti odvolali riaditelov jednotlivych zariadeni v okrese Brezno, zivot obyvatelov sa nezastavil. Obyvatelia domova dochodcov a domova socialnych sluzieb Hron v Dubovej 21. septembra boli na vylete v Klenovci, kde sa zucastnili na Sportovom dni seniorov v Domove dochodcov Klenovec. Sutazili v hadzani sipok, hadzani lopticiek na ciel a v kolkoch. Vitazmi boli vsetci zucastneni, pretoze
opat dokazali, ze kde nechyba chut do zivota, tam aj „jesen zivota“ sa da prezit krasne a zmysluplne.

(jd)

 

Tohtorocne „breznianske leto“

   Od navstevy kulturnych podujati konanych na namesti ma neodradilo horuce letne pocasie, ale upadajuca uroven, nedostatok laviciek na sedenie, vystupovanie umeleckeho suboru Mostar na malom smyklavom vybezku olemovanom stlpmi, pre ktore som vela z ich vystupenia nevidela. Subor s takou tradiciou a menom by si zasluzil postavenie tribuny. Modervanie programu, uz po viac rokov, tym istym moderatorom a dalsie nedostatky. Pred rokom som bola sklamana vystavovanim aut firmy priamo pred tribunou a kvoli ich strecham som nemala velky zazitok z vystupenia ucinkujucich. Na mieste riaditela kulturneho strediska by som radsej videla niekoho z VSMU, ktori maju podla mna o nieco blizsie ku kulture. Tym nechcem znevazovat pracu ucitelov. Ak je, pan Surina, vasim prianim vytvorit atmosferu namestia, na ktore sa ludia budu radi vracat, tak pripomente primatorovi mesta a poslancom ich predvolebne sluby: Dokoncenie druhej casti namestia, vybudovanie autobusoveho nastupista, domu smutku, detskeho ihriska, pravidelne opravovanie laviciek a hojdaciek, kosenie travy, opravenie nevyhovujucich chodnikov, ciest, odpratavanie snehu v zimnych mesiacoch, atd. Vedenie mesta vie len vyberat poplatky a nariadovat zakazy a prikazy?

Jaroslava Ridzonova

...

   Vazena pani Ridzonova.

   S podakovanim za vas clanok i uctou k vasmu nazoru podavam toto stanovisko: Breznianske kulturne leto tvorime koncepcne tak, aby prave pocas neho dostali priestor na prezentaciu domace umelecke telesa, ci uz z Brezna alebo z Horehronia. Deje sa to prave z dovodu, ze pocas leta je v nasom meste najviac turistov, ktorym i tymto sposobom chceme ponuknut pohlad na kulturu nasho regionu. Je prianim i nas organizatorov kulturnych podujati, aby na mieste, ktore vy nazvyvate „smyklavy vybezok olemovany stlpmi“, stala „trvala“ tribuna. Je to vsak zalezitost dotykajuca sa architektury namestia. Ano, mate pravdu, moderovanie programov realizujeme sami, nakolko cena moderatorov na umeleckom trhu je znacne vysoka. Ale velmi radi tento post uvolnime tym, ktori budu breznianske programy moderovat tak ako my doposial – bezplatne. Ostatne vase pripomienky zial nie je v mojej kompetencii vyriesit. Budem velmi rad, vazena pani Ridzonova, ak vase podnetne nazory prediskutujeme na spolocnom stretnuti, na ktore vas tymto pozyvam.

   S uctou, Mgr. Jaroslav Surina, riaditel Mestskeho kulturneho strediska v Brezne.

 

Vyzva: Prisne proti vandalizmu!

   Mestsky urad zo svojho rozpoctu, ktory je naplnovany z dani nas obcanov vynaklada velke financne prostriedky na rozne ucely v ramci mesta, napr. na udrzbu ciest (asfalt, cistenie a posyp snehu), udrzbu parkov, kvetinovych zahonov, sportovych ihrisk, historickych pamiatok, pomnikov a soch zdobiacich nase krasne namestie, propaguju nase mesto a docenuju ich nositelov.
   Chcem upozornit verejnost a poziadat ju o pomoc, aby nebola lahostajna k vandalom, ktori poskodzuju a zhehodnocuju verejne zariadenia. Budem konkretny: Od odhalenia sochy Martinovi Razusovi znehodnotili vandali reflektory, ktore boli prizemne namontovane zo stran (dva kusy) a krasne osvetlovali samotnu sochu, takze aj vo vecernych hodinach, za tmy, navstevnici nasho mesta aj nasi obcania mohli zhliadnut tuto mimoriadne krasnu historicku pamiatku. Len niekolko dni bolo mozne pokochat sa pohladom na krasnu sochu a sucasne aj na parkovu cast. Vandalom a ich chamtivym rukam toto reprezentativne prostredie nevyhovovalo. Znicili ho. Na nich neplati trestny zakon, ale zaucinkovalo by stredoveke palicovanie alebo odtatie prstov podla rozsahu viny!
   VYZYVAM spoluobcanov: chrante nase historicke pamiatky a ine verejne aj sukromne hodnoty, na instalovanie ktorych venovali nasi predkovia, a teraz aj my, mnoho energie a financnych prostriedkov.
   Dorazne vyzyvam tiez pracovnikov obsluhujucich kamerovy system, aby boli doslednejsi vo svojej praci a dodrziavali pislub o zlepseni bezpecnosti obcana a jeho hodnot vratane historickych pamiatok, kde patria aj sochy a pomniky, co bolo rozhodujuce pre montaz kameroveho systemu na chulostivych miestach nasho mesta. Predpokladam, ze si uvedomuju aj urcitu cast spoluzodpovednosti pri vzniknutych skodach a na druhej strane, pri kladnom vysledku, sa im ujde pochvala alebo ocenenie inou formou.

(bo)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT