24. OKTOBER 2006 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Turistom pocasie praje

   Za neuveritelne krasneho pocasia v sobotu 21. oktobra breznianski turisti absolvovali prechod dvoma najkrajsimi roklinami Chocskych vrchov. Trasa z Prosieku popod Cervene piesky na Svorad (940 m n. m.) Prosieckou roklinou a prechod Kvacianskou roklinou s kratkym zastavenim v penzione Borovec a v prirodnej rezervacii Oblazy sa neda popisat bez slova fantasticke.
   Cesta 17-kilometrovym naucnym chodnikom rovnakeho mena trvala sedem hodin. Viedla bralnatymi kanonovitymi roklinami s rozlicnymi krasovymi formami a skalnatymi utvarmi. Vyvieracka potoka Prosiecanka a uz spominana lokalita Oblazy s drevenymi vodnymi mlynmi, este stale kvitnuce vapencomilne kvietky boli spestrenim tury, strednenarocnej na fyzicku zdatnost. Dalsim spestrenim podujatia boli nadherne pohlady na Rohace, menovite na Sivy vrch, Osobitu a Ostru.
   Na sobotu 28. oktobra pripravuju sutaz natierok a salatov k zemiakom pecenym v pahrebe (informacie: Elena Slavkovska, tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa

Prvy rocnik Old School na vybornu

   Pocas uplynuleho vikendu sa to sipkarskymi a stolno – futbalovymi akciami len tak hemzilo. Okrem uz pravidelnych sutazi mestskej ligy sa v sobotu v Dart clube konal prvy rocnik turnaja v stolnom futbale pod nazvom Old school, na ktorom sa mohli zucastnit len pozvani hraci, ktori so stolnym futbalom v Brezne zacinali v rokoch 2002 a 2003 a dnes sa uz vytratili z futbaloveho kolobehu.
   Predstavila sa viac nez polovica pozvanych, co je pri dnesnom zhone za pracou velmi pekne. Mnohi v sobotu vecer dokazovali, ze za tych par rockov futbal nezabudli hrat a vsetci videli mnozstvo zaujimavych a dramatickych subojov. Trosku viac sa snad cakalo od dvojic, ktore svojho casu hviezdili ako Jozo Lalik s Martinom Bajzikom alebo Ono Hajduch s Martinom Ciesarom (obe dvojky skoncili na 9. mieste), ti este mutia vodu v stolno – futbalovych tabulkach. Naopak velmi pekny dojem na pritomnych urobili Mana Polonyova s Borisom Hudecom, ktori hned vo svojom prvom zapase prehrali a museli tak ist do oprav, kde postupne vyradili pat dalsich parov. Na stupne vitazov to ale nestacilo, ked sa im stal osudnym prave zapas o tretie miesto s Misom Malusom a Martinom Raffayom. Po tazkom a vyrovnanom dueli sa napokon do finale B pavuka prebojovali Miso s Martinom. Pre Manu s Borisom tak ostali oci pre plac, prave oni si velmi chceli nejaku tu trofej odniest. O to viac by si to Mana zasluzila lebo prave ona prisla s myslienkou zorganizovat Old school a sama sa o to aj nemalou mierou pricinila, za co jej patri vdaka.
   V B finale si to tak "rozdali" Malus s Raffayom a Peter Marcek, ktory hral s impulzivnym Janom Milanom. Od sameho zaciatku sa zdalo, ze zapas ma v pevne v rukach Malus s Raffayom, ale vzdy v pravej chvili zabrali Marcek s Milanom, ktory si nemohol odpustit  nejeden komentar na adresu superov.  Po otoceni zapasu z 0:2 na 3:2 sa tak Milan s Marcekom mohli pomaly priravovat na svojho finaloveho supera, ktorym bol Ivan Zemko s Janom Kunstarom. V samotnom finale sa od prvej chvile darilo Milanovi s Marcekom, ked prvy zapas vyhrali pomerom 3:1. No v opakovanom to nezvladli, dovolili prilis vela svojmu superovi a podlahli im rovnakym pomerom 1:3. Vitazmi prveho rocnika Old school sa tak stali Ivan Zemko s Janom Kunstarom, na druhom mieste skoncili Jano Milan s Petrom Marcekom, tretie miesto patri Misovi Malusovi s Martinom Raffayom a prvu stvorku uzavreli Maria Polonyova s Borisom Hudecom.
   Velmi prijemna sprava prisla z Kosic, kde sa konalo prve kolo Slovenskeho pohara v stolnom futbale, kde si Terka Turnova z Brezna pripisala na svoje konto double, ked najprv v kategorii jednotlivcov nenasla premozitelku a potom aj spolocne so Simonou Krutelovou v kategorii dvojic svoj triumf z jednotiek potvrdila.
   Este potesitelnejsie pre brezniansky stolny futbal vyznela nominacia na bliziace sa Majstrovstva sveta - ITSF, ktore sa budu konat 3. – 5. novembra v talianskom Saint Vincente. V sestclennej vyprave figuruju az tri hracky Brezna Terezia Turnova, Renata Meclova a Miroslava Kolesarova. Aj toto je dokaz, ze v Brezne sa robi dobra praca nielen okolo sipiek, ale aj stolneho futbalu a z Dart clubu nie je daleko do reprezentacie Slovenska.
   Najblizsi vikend su turnaje na programe podla harmonogramu, vsetko si mozete prezriet na stranke www.1dartclub.sk, kde mozete pisat aj svoje pripomienky a postrehy.

(pp)

Zo stolneho tenisu

ll. liga
ZP Sport Podbrezova – Nizna 6:12 (Plecho 2, Lamper 2, Spac 1, stvorhra Lamper – Plecho 1); ZP Sport Podbrezova – Krusetnica 13:5 (Plecho 4, Lamper 4, Spac 3, Prochadzka 1, stvorhra Lamper – Plecho 1)

(ll)

...

lV. liga
   V zapase 5. kola zvitazila Lokomotiva B. Bystrica B nad MSK STK Brezno B 11:7 (L. Istvan ml. 3, Mihal 2, Dien 1, Zigo 1), SM Predajna zvitazila nad Cobra B. Bystrica B 10:8 (Kordulic 3,5, L. Kuna 2,5, Spalek 2,5, Chromek 1,5).

V. liga
   V zapase 5. kola zvitazil STK Benus nad SM Predajna B 11:7 (Belko 4,5, M. Benko 4, Baliak 1,5, Ing. D. Bohacik 1 – Ing. Bulla 2,5, Otto 2, Kalicky 1, L. Kuna 1,5).

(mb)

Vynikajuce uspechy v cezpolnom behu

   Pocas oktobra sa uskutocnili sutazne kola v cezpolnom behu v kategoriach ziakov zakladnych a strednych skol. Vitazi okresu postupili do krajskeho kola, ktore sa konalo 10. oktobra v dedine Zupkov, nedaleko Zarnovice. Reprezentanti Breznianskeho okresu si pocinali znamenite vo vsetkych kategoriach. Vitazstvo a tym aj postup na majstrovstva Slovenska si vybojovali: dievcata z Cierneho Balogu (Paulina Fialkova, Katarina Kupcova, Ivona Fialkova), chlapci zo ZS Pionierska 4 (Marek Kastan, Gabriel Scholtz, Michal Strelec) a studentky z Gymnazia Jana Chalupku (Martina Darmova, Michaela Schonova, Lucia Simova). Studentom z S-SOUH Podbrezova unikol postup len o jednu priecku, skoncili druhi za OSG Banska Bystrica.
   Majstrovstva Slovenska sa konali v Liptovskom Mikulasi, v krasnom prostredi Ziarskej doliny. Vsetky breznianske skoly v silnej konkurencii nesklamali a priniesli domov medaily. Tu najcennejsiu, zlatu, vybojovali dievcata z Cierneho Balogu a potvrdili tak ulohu favorita (s malou zmenou v zlozeni – Dominika Svantnerova nahradila Ivonu Fialkovu). Druzstvo chlapcov z Pionierskej 4 v nezmenenej zostave ziskalo tretie miesto. V sutazi jednotlivcov – ziakov ZS Marek Kastan obsadil velmi pekne druhe miesto. Studentky z Gymnazia J. Chalupku (M. Darmova, L. Simova, G. Maruskinova) ziskali cenne tretie miesto.

Ivana Knazeova

Spod vysokej siete

Zeleziarky nestratili ani set

   V sobotu sa hralo druhe kolo I. volejbalovej ligy zien. Volejbalistky ZP Sport Podbrezova hrali opat na domacej pode a privitali novacika prvoligovej sutaze SK Prakon Prakovce. Prakon sa prezentoval na Horehroni bojovnym vykonom a hoci kvalitou na zeleziarky nestacil, zanechal velmi dobry dojem.
Volejbalistky Prakoviec uz pred zapasmi netajili skutocnost, ze druzstvo ZP bude pre nich tazky super. Ich hru tato skutocnost vobec nepoznamenala, prikladne bojovali a v ihrisku si vytvorili vybornu atmosferu. Zeleziarky vyrukovali pekne zostra, ujali sa vedenia 4:0 a 13:7. Zistili, ze super nedosahuje potrebne kvality a postupne sa ich hra dostavala do treningoveho tempa, ktore vsak s prehladom stacilo na vitazstvo. Na zaciatku kazdeho setu si Podbrezova vypracovala potrebny naskok, ktory udrziavala az do konca. Po setoch 25:18, 25:16 a 25:19 zvitazili zeleziarky 3:0. Do druheho zapasu nastupili Prakovce este odhodlanejsie a tentoraz dokazali zvladnut uvod zapasu. Dokonca viedli 5:4, to vsak prisla na podanie L. Krajkovicova a na supera sa spustil „uragan“. Hracky Prakonu mali problem s prihravkou a lopty „zadarmo“ boli pre volejbalistky ZP prilezitostou k rychlej hre, ktoru v niektorych okamzikoch zvladli na vybornu a vysluzili si potlesk pritomnych divakov. Razom bolo 15:4 a zeleziarky hravo dotiahli set do vitazneho konca. Kedze ani v dalsich dvoch nedokazali Prakovce vzdorovat, volejbalistky ZP si pripisali uz stvrte tohtorocne vitazstvo 3:0 po setoch 25:12, 25:18, 25:17 a usadili sa na prvom mieste prvoligovej tabulky. V oboch zapasoch sa predstavili vsetky hracky ZP Sport.
   V 3. kole prvoligovej sutaze cestuju zeleziarky na podu Spisskej Novej Vsi k superovi, ktory sa nikdy netajil tuzbou po postupe do extraligy. V priamej konfrontacii sa stretnu momentalne dve najlepsie druzstva vychodnej skupiny prvej ligy zien.
   Dokonalou previerkou kvality zeleziarok bude zapas 2. kola Slovenskeho pohara s extraligovym Pezinkom, ktory zeleziarky odohraju v stredu 25. oktobra o 18.00 v SH na Stiavnicke. Tento suboj by si zasluzil peknu divacku kulisu, a tak i touto formou pozyvaju zeleziarky priaznivcou volejbalu do Podbrezovej.

2. kolo:
ZP Sport Podbrezova – Prakon Prakovce 3:0 (18, 16, 19), 3:0 (12, 18, 17), zostava ZP: Mukova, Vanikova, Vestfalova, Babicova, Nikolajova, Luptakova, liberka Avukova (Krajkovicova, Bendikova, Michelcikova, Michalcova, Migalova)

Rozhodoval: Durkot

(mm)

...

Dubova neuspesne

   Prva volejbalova liga pokracovala druhym kolom, ked VK Iskra Dubova-Nemecka cestovala na vychod republiky, kde Svidnik potvrdil ulohu favorita a zvitazil 3:0.
   V prvom zapase sa nevedeli hostia vyrovnat s natlakovou hrou domacich, ktori boli po vsetkych hernych cinnostiach lepsi. Pokial sa nespracuje podanie, tazko sa potom zaklada utok a super ma ulahcenu pracu. Druhe stretnutie uz malo inu fazonu. Aj ked vyhral Svidnik 3:1, predsa len hraci Dubovej sa zlepsili a ukazali, ze volejbal hrat vedia. V porovnani s prvym zapasom nastupili bez respektu a s vacsim odhodlanim. Rozhodovalo sa az v zavere jednotlivych setov. Treba verit, ze dalsim treningom a hranim zapasov sa vykonnost druzstva bude zlepsovat. Zostava: M. Skladany, Krmela, Handlovsky, Andrejcak, Murgas, Adamek (Suhajda), trener: Vanek.

  Tretie kolo pokracuje v sobotu 28. oktobra  v SH Zakladnej

skoly v Nemeckej, ked o 14. a o 16. hodine bude superom VK Saca (Kosice).

   V nedelu zacali aj mladeznicke sutaze v ramci oblasti, ked kadeti cestovali na prvy turnaj do Puchova, kde dosiahli tieto vysledky: Puchov - Zilina 3:1, Puchov - Dubova 3:0, Zilina - Dubova 3:0. Zostava: Bartos, Kliment, Ivan, Sojak, Huska, Smetka (Majlath).

Vladimir Urban

...

Druzstvo Brezna podlahlo superovi

   V sobotu  odohralo druzstvo VK MSK Brezno dva zapasy v Tvrdosine, ktory  zostupil z l. ligy. V oboch vyrovnanych stretnutiach tesne podlahlo aj vdaka niektorym verdiktom rozhodcu. Druzstvo Brezna nastupilo v zostave: V. Mihalovicova, I. Strmenova, M. Sabakova, E. Gabonova, T. Stulrajterova, Z. Bohacikova, libero L. Kamarasova, striedali: L. Franova a J. Sabakova. Vysledky:

Tvrdosin – VK MSK Brezno 3:2 (17 ,-15, -9, 18, 18), 3:1 (24, 22, -21, 18).

Peter Pohorelsky

Sportova strelba

   V utorok 17. oktobra sa v telocvicni na Mazornikove uskutocnilo prve kolo okresnej ligy v strelbe zo vzduchovej pusky Slavia (otvorene mieridla). Na streleckych pretekoch sa stretli ziaci zakladnych skol okresu Brezno, aby dosiahli co najlepsie vysledky.
   VzPU 30 OM - Slavia: chlapci: 1. D. Sliacan, Valaska, 264 bodov, 2. P. Koles, Telgart, 232, 3. P. Samuelcik, Pionierska 4, 231, 4. M. Medved, Mazornikovo, 211, 5. L. Kramla, Valaska, 209, 6. J. Lehocky, Pionierska 4, 204, dievcata: 1. L. Lunterova, Telgart, 254, 2. N. Zvarova, Valaska, 247, 3. S. Smetanova, Pionierska 4, 245, 4. N. Kovacikova, 8-roc. gymnazium, 228, 5. B. Birkova, Telgart, 212, 6. A. Wolframova, 8-roc gymnazium, 191, druzstva: 1. Telgart (L. Lunterova, D. Hribikova, B. Birkova), 641, 2. Pionierska 4 (P. Samuelcik, F. Kvackaj, J. Lehotsky), 624, 3. Valaska (L. Kramla, O. Svantner, J. Brieda), 552.
   Sutaze ziakov v strelbe zo vzduchovej pusky pokracuju dalsim kolom v novembri.

Stefan Svarc


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT