Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  42

24.OKTOBER2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Luna oslavuje patnast rokov

Pocit, ze clovek nie je sam na svete, ma sa o koho opriet, sa neda nicim nahradit. Najlepsie vedia o nom hovorit ti, ktori su na pomoc druhych odkazani. Uz patnast rokov sluzi seniorom Domov dochodcov a domov socialnych sluzieb s dusevnymi chorobami Luna v Brezne, ktory 19. oktobra do vynovenej saly hotela Dumbier pozval svojich hosti na malu oslavu. Luna chce aj v buducnosti vytvarat pre svojich klientov prijemny druhy domov. Viac o tomto zariadeni socialnych sluzieb sa docitate na strane 4.

 Foto: Stefan Vozar


„Do narodnej rady sa raz urcite vratim!“

   Nadacia Modeloveho Europskeho parlamentu so sidlom v holandskom Haagu uz niekolko rokov organizuje projekt pre mladych ludi z celej Europy. „Staci byt komunikativny, mat vseobecny prehlad a sledovat politicke dianie,“ hovori Slavomir Pobis. Student Gymnazia Jana Chalupku v Brezne, vitaz celoslovenskeho kola projektu a poslanec medzinarodneho zasadnutia MEP v slovinskej Lublane.

   „Cele sa to zacalo priblizne pred pol rokom. O projekte som sa dozvedel na hodinach nauky o spolocnosti od jeho koordinatora na nasej skole PaedDr. Petra Kovacika. Okamzite som sa zapojil, a kedze som bol jediny, automaticky aj postupil do regionalneho kola. Konalo sa v Turcianskych Tepliciach v juni tohto roka a stretli sa na nom vsetci delegati strednych skol z Banskobystrickeho a Zilinskeho kraja. Pocas dvoch dni sme rokovali na zvolene temy v piatich parlamentnych vyboroch,“ spomina Slavo na zaciatky „dlhej cesty“ a dodava, ze on sa stal clenom vyboru pre romsku problematiku.

   „V tom case som sa vobec nezamyslal nad tym, ze ide o postupovy projekt. Jednoducho som chcel prispiet najlepsie ako som vedel a urobit maximum pre vytvorenie rezolucie, ktora by pomohla pri rieseni danej problematiky.“ Situacia sa vsak zmenila na zaverecnom plenarnom zasadnuti, kde bol Slavo takmer jednohlasne zvoleny za „regionalneho europoslanca“, cize zastupcu vyboru do bratislavskeho kola projektu. „Po vyhlaseni vysledkov som bol, samozrejme, velmi rad, no na druhej strane som si uvedomoval velku zodpovednost. Musim sa priznat, ze az do tychto chvil som priprave na projekt nevenoval osobitnu pozornost. Myslim si, ze tato sutaz nie je o tom, ako ma kto nastudovane informacie, ale o schopnosti spravne ich podat, formovat svoj vlastny nazor a viest diskusiu na urcitej urovni.“

   Aj napriek tomu mu vsak bolo jasne, ze obhajit postup v Bratislave nebude jednoduche. Vyber najlepsich kandidatov z celeho Slovenska sluboval silnu konkurenciu, a tak sa zastupca nasho kraja zacal patricne pripravovat. „V hromadeni informacii o romskej problematike mi velmi pomohli miestna koordinatorka pre RP, zastupkyna primatora Ing. Janka Mihalovicova a tiez Mgr. Dasa Paucikova, riaditelka odboru socialnych veci a rodiny Uradu prace socialnych veci a rodiny  v Brezne.“ Ani jedna z nich vtedy urcite netusila, ako vyborne dokaze Slavo ziskane informacie zurocit.

   Narodne zasadnutie Modeloveho Europskeho parlamentu sa v Bratislave konalo 6. - 10. oktobra. Dokopy sa na nom zucastnilo styridsat mladych ludi, pre ktorych pripravilo MS SR pestry program. Jeho slavnostne otvorenie bolo v Zrkadlovej sieni Primacialneho palaca, kde europskych poslancov privitali primator Bratislavy Andrej Durkovsky a holandsky velvyslanec jeho excelencia Rob Swartbol. Rokovania prebiehali v budove NR SR a delegati boli dokonca prijati Silviou Gasparovicovou, manzelkou prezidenta Slovenskej republiky v Prezidentskom palaci.

   Ramcovym programom prvych dvoch dni podujatia boli diskusie v jednotlivych vyboroch, ktorych rezolucie predniesli na plenarnom zasadnuti tretieho dna. Ako hovori Slavo, na zaciatku to nebolo jednoduche. „Musim sa priznat, ze prvy den som mal skutocne pocit, ze tam nepatrim. Vsetci ucastnici posobili suverenne a jedinym cielom vacsiny z nich bolo postupit. Mojou strategiou bolo nemysliet na sutaznu stranku projektu; skratka som chcel byt samym sebou.“

   Fungovalo to. Stal sa aktivnym ucastnikom diskusii, na valnom zhromazdeni narodneho zasadnutia dokonca prednasal uvodnu rec. A tak niet divu, ze na rozluckovej party ucastnikov MEP, mimochodom, islo o plavbu po Dunaji spojenu s recepciou, bol jednym z piatich poslancov zvolenych do delegacie medzinarodneho zasadnutia v hlavnom meste Slovinska. „Moja radost z postupu bola o to vacsia, ze vitazstvo mi uz teraz zabezpecilo bezproblemove prijatie na politologicke, pravnicke a fakulty medzinarodnych vztahov niekolkych slovenskych vysokych skol.“

   V tychto chvilach sa Slavo pripravuje na europske stretnutie. Na jeden tyzden vymeni skolske lavice gymnazia za kresla poslancov v Lublane, kde rokovacim jazykom bude anglictina. Uvedomuje si obrovsku zodpovednost, reprezentovat bude predsa cele Slovensko. A ako hodnoti svoje doterajsie posobenie v MEP? „Projekt mi dal velmi vela, hoci este zdaleka nie je koniec. Naucil som sa robit kompromisy, presne formulovat vlastne nazory. Ziskal som mnozstvo informacii o EU, nove skusenosti i novych priatelov. Tato praca ma jednoducho bavi a uz teraz viem, ze do narodnej rady sa raz urcite vratim!“

Dominika Hyriakova


Text pod foto:

Francuzske dni v Brezne - to su filmove predstavenia, vystavy knih i fotografii. Francuzske dni - to bol aj koncert vynikajucej francuzskej klaviristky Veronique Thual-Chauvel (na fotografii Stefana Vozara). Francuzske dni - to este bude francuzska kuchyna v restauracii U Rytiera, videoprodukcia, vystupenia, koncerty... To najzaujimavejsie vsak divaci mozu vzhliadnut v pondelok 30. oktobra na galaprograme pod zastitou velvyslanca Francuzska na Slovensku Jacquesa Faura, ktory bude vyvrcholenim nielen Francuzskych dni, ale i celorocnej spoluprace Brezna a Francuzska.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT