24. OKTOBER  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Vyhlasenie kandidatury
   Mestska volebna komisia v Brezne na decembrove volby primatora v stredu 18. oktobra zaregistrovala styroch kandidatov: Ing. Jaroslav Demian, 43-rocny, primator Brezna (SMER, SNS); Ing. Elena Gregorova, 46-rocna, prednostka Obvodneho uradu zivotneho prostredia v Brezne (SDKU-DS); Ing. Vladimir Kvackaj, 45-rocny, strojny inzinier (nezavisly kandidat); Ing. Emil Lukac, 56-rocny, technicky zastupca riaditela MSK Brezno (nezavisly kandidat).

(mm)

Biela pastelka aj v Brezne
   Verejna zbierka Biela pastelka, ktora ma pomoct ludom so zrakovym postihnutim, sa bezmala v 110 mestach a obciach zacala v utorok 17. oktobra. Uz piaty rocnik akcie organizuje Unia nevidiacich a slabozrakych Slovenska a potrva do 15. novembra. Aj v Brezne dobrovolnici obleceni v ciernych a bielych trickach s logom bielej pastelky rozdavali informacne letaciky a ponukali bielu pastelku za dvadsat korun. Do zbierky mozete prispiet aj poslanim darcovskej sms-ky v hodnote tridsat korun na c. 820 v sietach oboch mobilnych operatorov alebo vlozenim penazi na ucet c. 4030016212/3100.

(jn)

Vyhravaju knihy
   Sutaz o sedem bestsellerov ma svojich vitazov. Vyzrebovali sme ich spomedzi listkov, na ktorych bola napisana spravna odpoved: Americky spisovatel Erich Segal sa preslavil Pribehom nasej lasky (Love story). Knihu Hostinec Jamajka vyhrava J. Chamko z Brezna; Utec Jane! Mgr. E. Urbanova z Brezna; Trochu slnka v studenej vode a Zazracne oblaky Mgr. Igor Gallo z Brezna a M. Papajova z Osrblia; Muz, zena a dieta M. Jancova z Bacucha a D. Cernekova z Brezna; A pavuk prichadza I. Mlakyta z Brezna a D. Simkova z Brezna; Dlzku zivota J. McCulloch z Donoval a A. Sarikova z Brezna   a na Podpalacku sa moze tesit T. Kalisky z Podbrezovej.

(r)

Docasne obmedzenie autobusovej dopravy

   Pre rekonstrukciu pri zeleznicnej stanici v Brezne budu autobusove zastavky do 31. decembra mimo prevadzky. Pretoze autobusova doprava nebude zachadzat na zastavku pri zeleznicnej stanici, boli na nastupovanie a vystupovanie zriadene nove docasne zastavky na Ulici Frana Krala (pri Bille) a v opacnom smere pri vstupe do arealu Mestskeho sportoveho klubu. Autobusove zastavky su vyznacene oznacnikom, kde cestujuci mozu najst aj odchody autobusov v oboch smeroch. O tejto skutocnosti boli informovani aj dopravcovia, ktori v okrese zabezpecuju primestsku autobusovu dopravu.

(mm)


Festival hudobneho folkloru v Brezne

   Brezniansky kulturny stanok bol v nedelu 22. oktobra dejiskom festivalu hudobneho folkloru. Regionalnu sutaznu prehliadku ludovych hudieb, spevackych skupin, solistov spevakov a instrumentalistov z okresov Banska Bystrica a Brezno usporiadali Stredoslovenske osvetove stredisko a domace mestske kulturne stredisko. Na festivale sa predstavili sutaziaci z folklornych skupin Hrochot, Priechod, Polomka, Nemecka, Poniky, Cierny Balog, Telgart a z folklornych suborov Partizan, Mostar a Mladost.
   Titul Laureat, zlate pasmo a postup na krajsku prehliadku, ktora bude 25. novembra v Ciernom Balogu, ziskali: v kategorii spevacke skupiny: zenske - HROCHOTIANKA, TELGART, MOSTAR, PARTIZAN – BIOTIKA; v kategorii ludove hudby: Marcela KOVACA Hrochot, BREZINKY, MOSTAR, PARTIZAN – BIOTIKA; v kategorii duo spev: LUDKA CHOVANOVA a DANKA SANDOROVA; v kategorii solo spev: MARTINA KANOSOVA, SILVIA LOJOVA, BARBORA BARTOSOVA, JOZEF PANCIK; v kategorii instrumentalisti: PAVOL STULRAJTER - heligonka, MATUS FILO - fujara, pistalka.

(vs)

 Vidiecky parlament na Horehroni

   Odpocty plnenia zaverov z tretieho zasadnutia Vidieckeho parlamentu, potreby a ulohy jednotlivych sektorov - miestnej samospravy, mimovladnych organizacii a podnikatelov v pristupe Leader.

   V takomto duchu sa nieslo stvrte zasadnutie platformy Vidieckeho parlamentu na Horehroni uplynuly piatok a sobotu, na ktorom sa zucastnili aj podpredseda VUC, statny tajomnik ministerstva dopravy Dusan Svantner, generalny riaditel sekcie medzinarodnych zalezitosti ministerstva podohospodarstva Lubomir Micek a za prezidentsku kancelariu Boris Sopira. Pracovne skupiny bezmala 80 ucastnikov zasadnutia, rokovali v Telgarte, Zavadke nad Hronom a v Helpe. Kazda skupina si naformulovala potreby, ktore bude VIPA presadzovat smerom k vlade a VUC. Za prioritu VIPA na nasledujuce dvojrocne obdobie si ucastnici stanovili presadzovanie presnej implementacie programu Leader. Dalsou ulohou je apelacia na vladu, ministerstvo vystavby a regionalneho rozvoja, ministerstvo podohospodarstva a ministerstvo zivotneho prostredia, aby prizyvali VIPA, ako reprezentanta vidieka, k diskusii o tvorbe programovych dokumentov na nove programovacie obdobie, k formulovaniu dlhodobej koncepcie a smerovaniu trvaloudrzatelneho ekonomickeho ozivenia vidieka a k tvorbe legislativnych noriem.

(mk)

 Marketing v praci vychovnych poradcov

   V utorok 17. oktobra sa v Pedagogicko-psychologickej poradni v Brezne stretli vsetci vychovni poradcovia zakladnych a specialnych zakladnych skol nasho regionu na workshope, ktory pre nich zorganizovala riaditelka poradne PhDr. Olga Jorcikova. Temou workshopu bol marketing v praci vychovnych poradcov. Lektorom bol Ing. Jan Madac, CSc., ktory posobi na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, v oddeleni marketingu Katedry ekonomiky a manazmentu. Ma bohate poznatky a dlhorocne skusenosti v oblasti marketingu v skolstve, specializuje sa na eurotrendy. 
   Ucastnici workshopu ocenili vyber kvalitneho lektora a temy, ktora je zatial mnohym neznama. Dozvedeli sa nove informacie, ziskali prakticke rady a sirsi rozhlad v oblasti marketingu, ktory sa casto mylne chape len ako reklama. Marketing je vsak socialny proces, pri ktorom jednotlivci a skupiny ziskavaju to, co si praju, potrebuju, prostrednictvom tvorby ponuky a vymeny hodnotnych produktov, resp. sluzieb. V sucasnosti je treba tieto moderne trendy zacat aplikovat aj v skolstve, na com sa zhodli aj vychovni poradcovia.
Uplatnovanie marketingu v praci vychovnych poradcov a v skolstve ako takom by malo zabezpecit maximum efektov marketingovej filozofie: zaujmy skoly, ziakov a ich rodicov, spolocnosti a statu.
   Ako hovori Ing. Madac, CSc.: „Veci mozeme robit dvoma sposobmi - bud byrokraticky alebo s citom, tak, aby to malo zmysel ... aby to bolo prospesne...“

(od)

 Detsky cin roka 2006

   Uz po siedmy raz sa tisicky deti z celeho Slovenska postavia za dobre skutky svojich rovesnikov v detskej porote projektu Detsky cin roka. Expertna skupina nominovala do nej tridsat dobrych skutkov deti a detskych kolektivov spomedzi 8395 prihlasenych. Do 15. novembra budu skolaci pridelovat hlasy tym nominovanym skutkom, ktore povazuju za najhodnotnejsie. O oceneniach Detsky cin roka 2006, ktore budu slavnostne vyhlasene 7. decembra v Primacialnom palaci v Bratislave, tak rozhodnu opat samotne deti. Z okresu Brezno medzi nominovanymi v kategorii Pomoc ludom je skutok, ktory vykonala Simona Stulrajterova, v skolskom roku 2005/2006 ziacka 6. triedy Zakladnej skoly Cierny Balog - Janosovka:
   „Raz, ked som mala pat rokov, hrala som sa sama na dvore. Zacula som zvuk motorky na ceste a potom sa ozval velky rachot. Vybehla som zo dvora a na ceste uvidela lezat uja. Pribehla som k nemu blizsie, bol cely krvavy. Naokolo nebolo nikoho, tak som sa prihovorila, aby vedel, ze nie je sam. Otvoril oci, usmial sa na mna. Povedala som mu, ze idem po svoju mamicku, lebo ona je zdravotna sestra a iste mu pomoze, nech len pokojne lezi. Mamicka ho osetrila a zavolali sme sanitku. Po troch tyzdnoch nas ten ujo navstivil. Dakoval nam a povedal, ze bez nas by sa v nemocnici liecil omnoho dlhsi cas, tak mu to povedal lekar, co ho osetroval. Velkou kyticou podakoval mamicke a mne daroval velku bonbonieru. Od toho casu, ked ma stretne, vzdy sa mi prihovori a spomina na zle chvile svojej nehody.“

(ov)

Platby v zariadeniach socialnych sluzieb sa zvysia

   Poslanci Banskobystrickeho samospravneho kraja na deviatom zasadnuti vo stvrtok 19. oktobra v Ziari nad Hronom okrem ineho rozhodli, ze od decembra sa bude platit viac za pobyt v zariadeniach socialnych sluzieb v zriadovatelskej posobnosti BBSK. Za poskytovanie socialnych sluzieb by mali obyvatelia tychto zariadeni platit mesacne viac o 1205 korun. Naklady na jedno miesto dosahuju priemerne 14 500 korun a klient z nich uhradza priemerne 3644 korun. Rastucu nerovnost medzi priemernymi nakladmi za poskytovanie sluzieb a priemernou uhradou klientov sa BBSK rozhodol riesit zvysenim nominalnych uhrad. Ich socialne dopady testoval vo vsetkych zariadeniach. Ako najefektivnejsi vysiel variant 60-percentneho zvysenia. Po zvyseni celkova suma uhrady bude 4849 korun. Podiel novej financnej participacie obyvatelov zariadeni na nakladoch tak stupne na 33 percent, pricom im priemerne ostane z prijmu 2532 korun. Obcanom s nizsimi prijmami ako je priemerny ukazovatel zakon zarucuje minimalny zostatok 988 korun.

(r)


Text pod foto:

Tohtorocny Tyzden boja proti rakovine sa niesol v duchu boja proti fajceniu s dorazom na sport ako alternativu vyuzitia casu a koncil sa piatkovym Dnom jablk. Pracovnicky oddelenia vychovy ku zdraviu Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva a SCK spolu s gymnazistkami v uliciach Brezna rozdali patnast kilogramov jablcok - symbolov zdravej vyzivy. Fajciari mali aj moznost dat si zmerat mnozstvo skodlivin v plucach.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT