Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  1

3.januar 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na prahu narocneho obdobia novych uloh, predsavzati a zelani

   Novozvoleny primator Brezna a poslanci mestskeho zastupitelstva na sklonku roka slavnostne zlozili zakonom predpisany slub. Stalo sa tak vo velkej sale hotela Dumbier na ustanovujucom mestskom zastupitelstve, na ktorom za zastupcu primatora zvolili Ing. Jana Medveda. Zaroven zriadili osem komisii mestskeho zastupitelstva: financnu, pre rozvoj mesta a mestskej infrastruktury, pre sport, pre kulturu, pre skolstvo, pre socialne veci, pre verejny poriadok, pre ochranu verejneho zaujmu pri vykone funkcii verejnych funkcionarov. Schvalili aj zlozenie komisie pre ochranu verejneho zaujmu pri vykone funkcii verejnych funkcionarov, ktorej predsedom sa stal poslanec Ing. Jan Pampurik a clenmi poslanci Ing. Daniel Backo, Ing. Dusan Svantner, Jan Racak a Ing. Janka Mihalovicova. Na vykon sobasiaceho poverili primatora Ing. Jaroslava Demiana, zastupcu primatora Ing. Jana Medveda a poslanca mestskeho zastupitelstva Ing. Jana Pampurika.

  „Za uplynule styri roky som sa pri vykone funkcie primatora mesta  presvedcil, ze v nasom krasnom meste zije vacsina obcanov, ktori maju zaujem o veci verejne. Su hrdi na svoje mesto, jeho historiu, tradicie a zvyky. Pouciac sa z historie, ziju jeho sucasnostou, jeho problemami a vyzvami,“ povedal  primator Brezna Ing. Jaroslav Demian v uvode svojho vystupenia, z ktoreho vam ponukame podstatnu cast:

     Tri roky po sebe,
   a je predpoklad, ze to tak bude aj v tomto roku, mesto hospodarilo s prebytkom a takto vytvaralo zdroje na planovany a cieleny rozvoj. Toto je dobra cesta a musi byt aj nasim cielom do buducnosti.
Takyto postup nam umoznil nielen zabezpecit financovanie prenesenych a originalnych kompetencii mesta, ale aj investovat napriklad do prvej etapy zastresenia a dostavby zimneho stadiona, sprevadzkovania krytej plavarne, verejneho osvetlenia, miestnych komunikacii, vybudovania kameroveho systemu ci detskych ihrisk, vystavby bytov a podobne. Takyto postup nam umoznil investovat do nasich skol a skolskych zariadeni, napriklad do prestavby poslednej uholnej kotolne v Zakladnej skole Pionierska c. 2, do rekonstrukcie priestorov Zakladnej skoly na Ulici MPCL pre potreby materskej skoly, ale aj do rekonstrukcie kuchyne v Zakladnej skole Pionierska c. 4. Takyto postup nam umoznil naplanovat na sto percent nasim prispevkovym a rozpoctovym organizaciam a tym investovat do nimi spravovanych nehnutelnosti aj do nakupu technologickych a strojovych zariadeni. Zlepsilo sa tak vybudovanie technickych sluzieb pre zimnu a letnu udrzbu miestnych komunikacii i zvoz tuheho komunalneho odpadu, novy viacucelovy automobil vyuzivaju aj nasi sportovci v mestskom sportovom klube.

     Dobra financna situacia
   umoznila mestu viac prostriedkov vkladat i do podpory a rozvoja miestnej kultury, komunalneho sportu i socialnej oblasti.
Vydanie dlhodobo pripravovanej monografie mesta Brezno, ako aj instalovanie sochy Martina Razusa ja osobne povazujem za najvyznamnejsie kulturne pociny tohto volebneho obdobia. V socialnej oblasti ma tesi realizacia a sprevadzkovanie socialneho zariadenia Pristav, sluziaceho pre obcanov v hmotnej nudzi, bez pristresia a dom socialnych sluzieb, ktoreho sucastou je aj domov pre osamelych rodicov v budove na Ulici Bozeny Němcovej. Vyrazne sme za uplynule styri roky zvysili i priamu financnu podporu sportovym klubom a kulturnym telesam. Dotacie sme poskytli i roznym spolocenskym organizaciam a cirkvam.

     Objektivne treba priznat,
   ze k dobremu hospodareniu mesta prispel aj novy system prerozdelovania a zvysujuce sa vynosy tzv. podielovych dani, ale aj hospodarenie nasich organizacii, najma noveho vedenia s. r. o. Lesy mesta Brezno. Suhra objektivnych a subjektivnych pricin mala vplyv na nase dobre hospodarske vysledky!
Tieto vysledky odrazaju usilie celeho kolektivu ludi, posobiacich v organoch mesta a jeho organizacii, ci posobiacich vo vykonnych zlozkach hlavne mestskeho uradu.
Moje podakovanie patri vsetkym osobam, instituciam a podnikom, ktore sa v minulom volebnom obdobi podielali na rozvoji nasho mesta. Zvlast si cenim priamu, korektnu a efektivnu spolupracu s predstavitelmi akciovej spolocnosti Zeleziarne Podbrezova. Rozvoj nasej dalsej spoluprace bude v prospech Zeleziarni Podbrezova, mesta Brezno i celeho regionu. 

     V oblasti dopravy
   ostava nasim dlhodobym cielom vybudovanie juzneho obchvatu mesta. Je a zostava to ulohou statu, ale mesto sa nezbavuje istej spoluzodpovednosti za pripravu tejto narocnej akcie. Nasou ulohou bude i nadalej systematicky investovat do rekonstrukcie a vystavby miestnych komunikacii a chodnikov. Na programe dna je riesenie parkovacich miest pri obytnych domoch.

     Stale vysoke poziadavky na pristupne najomne byty
   chcem riesit rekonstrukciou objektu na Nalepkovej ulici, kde vznikne tridsatdevat bytovych jednotiek. Mesto ale musi pripravit podmienky i na rozvoj vystavby bytov v bytovych domoch. Pre dalsi rozvoj byvania v meste treba spracovat koncepciu rozvoja byvania!

     Skolstvo
   preslo v uplynulom volebnom obdobi nie stale pochopenou, ale potrebnou racionalizaciou. Tato bude zavrsena planovanym spojenim Zakladnej skoly Pionierska 4 a Zakladnej skoly Karola Raposa (Skolska ulica) k 1. septembru 2007. Efekt racionalizacie sa musi prejavit v systematickych investiciach nielen do spravovanych budov, ale aj do nakupu skolskych pomocok a didaktickej techniky.

     V oblasti zivotneho prostredia
   za prioritnu akciu povazujem realizaciu sanacie skladky tuheho komunalneho odpadu. Je to nas dlhodoby zavazok voci buducim generaciam, voci nasmu prostrediu, v ktorom zijeme. No niekedy su to prave „malickosti“, ktore nam najviac zneprijemnuju zivot. Aj preto budem presadzovat riesenie miesta a pripadnu upravu ploch pre umiestnenie nadob pre tuhy komunalny odpad, ktore „zdobia“ nase sidliska.

     V oblasti miestnej kultury a komunalneho sportu
   budem presadzovat dalsie rozsirovanie a budovanie sportovisk v arealoch futbaloveho a zimneho stadiona.
Verim, ze sa nam podari, zo zasobnika projektov,  vybrat a realizovat projekt celkovej rekonstrukcie mestskeho domu kultury. Nadalej budem podporovat uz tradicne kulturno-spolocenske podujatia ako su Dni mesta Brezna, Francuzske dni, Divadelnu chalupku - novo zalozeny festival divadla.

     Nepriaznivy demograficky vyvoj, ale i vyvoj novovytvorenych pracovnych prilezitosti
   v nasom meste a regione stale viac kladie doraz na dobudovanie a skvalitnovanie socialnych sluzieb. V sulade so schvalenou koncepciou socialnych sluzieb budem presadzovat transformaciu ubytovne na Mazornikove na socialne zariadenie a vybudovanie denneho stacionara pre zdravotne postihnutych spoluobcanov. Rekonstrukciu si zasluzia aj priestory klubu dochodcov.

     V oblasti vseobecnej vybavenosti
   nam chyba uz tolkokrat spominany a ziadany dom smutku. Je realne, aby sme do konca buduceho roka zadefinovali, kde a aky dom smutku chceme postavit. V suvislosti s vystavbou domu smutku treba zrealizovat aj rozsirenie a upravy stareho cintorina a vyriesit parkovanie pri novom cintorine.
Na druhej strane budem presadzovat budovanie dalsich detskych ihrisk ako aj vybavenost nasich sidlisk. Vyzvou pre mna je sprevadzkovanie dopravneho ihriska pri Baldovskom moste.
Tak ako v uplynulom obdobi, budem klast doraz na pripravu a verim, ze aj na realizaciu projektov financovanych  z mimorozpoctovych zdrojov. Pri plneni tejto ulohy plne vyuzijem svoje posobenie v Zastupitelstve Banskobystrickeho samospravneho kraja a podporu vladnych politickych stran.

     Na zaver
  chcem spomenut este oblast medzinarodnej spoluprace nasho mesta s nasimi partnerskymi mestami, s ich predstavitelmi a obyvatelmi. Za uplynule styri roky sme vymienali a uspesne rozvijali nase kontakty s Novym Bydzovom v Cechach, Meudonom vo Francuzsku, Ciechanovom v Polsku i Cacakom v Srbsku, ale aj greckou Agriou, kde sme pred podpisom oficialnej zmluvy o partnerstve a spolupraci.
Po vstupe Slovenska do Europskej unie v maji 2004 sme si najviac uvedomili vyznam medzinarodnej spoluprace nielen statov, ale aj miestnych samosprav. Verim, ze rozvoj nasich vztahov bude pokracovat a bude sa dalej rozvijat  a rozsirovat.

(r) Foto: Stefan Vozar, Ferdinand Hrablay

 

Mili Breznania,

   dakujeme vam za doveru, ktoru ste nam prejavili v komunalnych volbach 2. decembra 2006 a vybrali ste si nas do funkcie primatora a poslancov mestskeho zastupitelstva, aby sme viedli nase mesto Brezno. Nasim spolocnym cielom je zveladovat nase mesto, starat sa o jeho zivotaschopnost, ochranovat jeho zaujmy a vytvarat podmienky pre spokojny zivot nas vsetkych. Slubili sme to na svoju cest a svedomie na slavnostnom zasadnuti Mestskeho zastupitelstva v Brezne 28. decembra.
    Stojime na prahu noveho roka 2007. O sedmicke sa hovori ako o stastnom cisle, preto verime, ze tento rok bude stastny pre nas vsetkych. Zelame vam pevne zdravie, stastie a vela uspechov v rodine i v praci.

Primator Ing. Jaroslav Demian a poslanci Ing. Daniel Backo, MUDr. Emilia Buckova, Ing. Eva Dikaszova, Ing. Milan Dolnan, Mgr. Jaroslav Dalak, Bc. Milan Hasan, Ing. Milan Kovacik, Ing. Jan Medved, Ing. Janka Mihalovicova, MUDr. Maria Molcaniova, Viera Mondlova, Mgr. Peter Morong, Gabriel Obernauer, Ing. Jan Pampurik, Jan Racak, MUDr. Erik Richter, Mgr. Eva Skacanova, Mgr. Maria Sajgalikova, Ing. Dusan Svantner, Jozef Tokar, MUDr. Eva Wolframova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT