9. JANUAR 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Predvianocny ruch pominul. Minulostou su aj najkrajsie sviatky v roku a novorocne oslavy. Vkrocenie do noveho roka sprevadzaju najroznejsie predsavzatia, predstavy o tom, aky by sme chceli mat tento rok. V podobnom duchu sa niesla aj nasa anketa, v ktorej sme nahodnych okoloiducich oslovovali otazkami: Aky bol pre vas uplynuly rok? Co ocakavate od roku 2007?


S anketovym mikrofonom


o roku minulom a nastavajucom

Jarmila Turcanova, dochodkyna, Jasenie:
- Nemozem sa stazovat. Uplynuly rok bol celkom dobry. So zdravim som sice mala sem-tam problemy, ale dalo sa to prekonat. Co ocakavam od noveho roka? Hlavne je, aby bolo zdravie a pokoj vo svete.

Magdalena Kesterova, dochodkyna, Brezno:
- Minuly rok bol normalny, hadam dost uspesny. Dufam, ze tento rok bude este uspesnejsi, ze dostanem nejaku lepsiu robotu. Vlani som pracovala len sezonne.

Diana Steinsdoferova, nezamestnana, Brezno:
- Rok 2006 bol pre mna hrozny. Prisla som o pracu. V rodine sa vyskytli zdravotne problemy. Od roku 2007 ocakavam zamestnanie a vela penazi.

Jozef Pachinger, vodar - kurenar, Kosice:
- Uplynuly rok bol pre mna dobry, nasiel som si priatelku. Som spokojny. V tomto roku sa chcem s nou ozenit, chcem si zalozit rodinu.

Dusan Bosela, stavbar, Helpa:
- Dufam, ze rok 2007 bude dobry. Ani ten predchadzajuci nebol zly po pracovnej ci rodinnej stranke, pretoze som sa ozenil a mame uz aj prirastok v rodine. Zacal som podnikat, takze dufam, ze aj na tomto poli sa mi bude darit.

Ing. Milan Kovacik, veduci detasovaneho pracoviska Materialovo-technologickej fakulty STU, Brezno:
- Rok 2006 je za nami. Myslim si, ze pre studentov a detasovane pracovisko sa vyvijal celkom priaznivo. Na fakulte rozbiehame novy akademicky informacny system, cize kontakt studenta s ucitelom a pracovnikmi bude cisto elektronickou formou. Je to novum, ktore by malo priniest urcite pozitivum. Zacal sa novy rok a zaroven 2. januara aj skusobne obdobie. Verim, ze sa studenti v Brezne popasuju uspesne. Zelam im, aby skusobne obdobie zvladli v kratsom termine a aby sa im v letnom semestri darilo, aby sa darilo vsetkym v Brezne a aj tym, ktori nam pomahaju a podporuju nas.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Zivy betlehem vo Valaskej

   Carovny cas Vianoc je nenavratne prec. Po sviatkoch pokoja a radosti sme sa vam rozhodli priblizit akciu Zivy betlehem, ktora sa uskutocnila 22. decembra vo Valaskej. Tento slavnostny program sprevadzal kusok radosti z ocakavania Vianoc. Napoludnie pozyval starosta obce Ing. Emil Gröne obcanov na Namestie 1. maja, aby si pozreli Zivy betlehem ci Klananie troch kralov. Podujatie, ktore sa konalo prvykrat a malo vysoku navstevnost, osviezilo vystupenie krestanskeho spevackeho zboru Lastovicka a koledy    v podani ziakov ZUS a ZS vo Valaskej. Sviatocnu atmosferu sprijemnilo vystupenie Dychovej hudby Valaska pod vedenim Jana Jencu a Miesaneho spevackeho zboru z Valaskej. Na zaver sme si vsetci na namesti zaspievali Tichu noc.

Katka Kralikova Foto: Albin Haber

 Dve tvare Vianoc

   Bol piatok 15. decembra. Cas Vianoc, cas nakupov. Uponahlani ludia, vsetci v strese a zhone doladuju detaily sviatkov. A v tomto rusnom case objavila
som obchod „s ludovymi cenami“ na Razusovej ulici a v nom zazrak: mile, usmievave a dobrou naladou hyriace predavacky, ktore vo veselych mikulasskych ciapkach rozdavali dobry pocit, radili kupujucim, davali do pozornosti rozne navrhy pre este nerozhodnutych... Bola som tu asi druhykrat, ale budem sa sem vracat stale. Vsetka cest. A malo by to tak byt vsade. Ale...
   Vynikajuci napad s predajom vianocneho puncu na namesti vo zvonici, z ktoreho vytazok putoval na charitu, tej nie je nikdy dost. Ale neviem, ci organizator spravne odhadol
zatvaraci cas o 18. hodine. Prave po nom tam prichadzalo najviac ludi a sklamani odchadzali, ze je uz zatvorene. Na moju otazku, kto toto organizuje, mi slecna bez jedineho slova vysvetlenia zabuchla okienko. Pan organizator, uslachtile veci odporucam robit s prijemnymi ludmi a nie s takymi, ktori pocas predaja neustale telefonuju a buchaju okienkom.

 Gabriela Ridzonova



Moje hobby - vystavka zrucnosti a roznych zaujmovych cinnosti

   Aj ked pocasie prave neukazovalo na predvianocny cas, bol december a nasu zahradkarsku organizaciu cakalo splnenie dalsieho bodu planu prace: uskutocnit 2. vystavku Moje hobby.
   Vybor ZO dostal vyborny napad: poziadat o spolupracu MO Jednoty dochodcov. Stretli sme sa s milym suhlasom a pochopenim. Urcili sme datum akcie: 9., 10. a 11. decembra. Po vsetkych organizacnych pripravach sme sa v sobotu 9. decembra zisli pri preberani exponatov a priprave miestnosti v obecnej kniznici. Nalada a elan obetavych cleniek obidvoch organizacii boli uzasne. Vyberanie a aranzovanie zabralo cele dopoludnie, ved exponatov sa zhromazdilo vela, az od 29 vystavovatelov. Konecnu upravu a vianocny punc dali sikovne ruky a cit Ing. Zuzky Medvedovej.
Pri otvoreni predsednicka ZO SZZ vo Valaskej odmenila vitazov sutaze O najkrajsi balkon a okna, okolie bytoviek a predzahradku rodinnych domov a vystavovatelov najkrajsich exponatov z vystavky kvetov, ovocia a zeleniny. Vsetkym navstevnikom zazelala prijemny zazitok z prehliadky exponatov.
   Hojna ucast, velky obdiv nad vystavovanymi pracami je najlepsou odmenou za vynalozeny cas a energiu pri priprave a tiez povzbudenim do novych uz spolocnych akcii. Chceme podakovat vsetkym vystavovatelom za pochopenie a ucast. Tesi nas, ze sa objavili aj novi a mladi, ako Gabika Andrisekova, Dusan Sliacan ml., Slivkovci, vytvarnicka Karolova, Ing. Paucikova ci studentka Saska Haberova. Oboznamili nas so svojimi zalubami od vytvarneho umenia az po sport. Svojimi peknymi dielkami sa pochvalili deti Detskeho domova vo Valaskej a klienti Domova dochodcov v Hronci. Vsetkym patri podakovanie, tak vystavovatelom ako aj obetavym organizatorkam. Spolu vytvorili krasnu atmosferu, ktora tu po cely cas vladla.
   Nasej vystavke predchadzala v klube dochodcov v piatok podvecer 1. decembra prednaska Ing. Zuzky Medvedovej o vianocnom aranzovani suchych kvetov s praktickou vyucbou. Zaujem o nu bol pomerne velky a pritomne damy vytvorili skutocne krasne vianocne aranzman, plne fantazie a citu. Niektore ozdobili aj nasu vystavku.

Ludmila Kralikova

 

Rubrika pokracuje na 4. str.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT