9. JANUAR 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT


Sme nablizku

Novorocne predsavzatia

   Zelam vsetko dobre v tomto zacinajucom sa roku! Nech sa vam dari vsetko, do coho sa pustite, vratane plnenia novorocnych predsavzati. Ani by som sa nebola pustila do tejto dost osuchanej temy, keby som nedavno nebola pocula od klientky: „Znacim si do kalendara cervene body, ked nesplnim, co som si predsavzala.“

   Neslo este o novorocne predsavzatie, ale na tom nezalezi. Podstatne je to, ze pri svojej snahe zlepsit nieco vo svojom zivote pouzila nespravnu „paku“ - znacenie neuspechov, zlyhani. Netvrdim, ze nie su ludia, ktorych neuspechy vyburcuju k vacsej aktivite. Dovolim si vsak tvrdit, ze vacsinu ludi neuspechy odradzuju, najma ak sa hromadia. A ak ich mam pekne poznacene v kalendari ako cervene vykricniky, som na najlepsej ceste prehodit stranu v kalendari a tu dalsiu si uz nespatit. Inak povedane: prestat so svojim neuspesnym snazenim. Zmenit nieco vo svojich zvyklostiach nie je lahke, treba na to dost sil a trpezlivosti. A hlavne nevzdavat sa, ak sme si predsavzali nieco ozaj dobre ci potrebne. Ak uz nejake znacenie, tak ten kalendar je dobra vec, ale znacit si uspechy. Oznacit si dni, kedy sme mali dostatok sil vytiahnut sa zo zabehnutych kolaji a urobit vec po novom. Ak v prvom tyzdni budu oznacene iba dva dni, je to uz uspech, ved na predchadzajucom liste este nebolo nic. Ak dalsi tyzden uspejeme opat dvakrat, nie je to neuspech - novy zvyk sa sice pomalicky, ale upevnuje. Ak budu tri dni uspesne, pokracujeme systematicky dopredu takmer milovymi krokmi. Myslim to celkom vazne a chcem povzbudit tych, ktori si predsavzatie dali, ale ten uplynuly tyzden nebolo velmi co zaznamenat - moze to byt vychodzi tyzden, na porovnavanie. Skuste pokracovat, ved do bilancneho posledneho tyzdna vam zostava este celych patdesiat tyzdnov! Cesta bud - alebo (uspel som - neuspel som) je velmi tazka, preto vyuzite psychologicky efekt hromadenia uspechov. Jeden uspech je dobry zaciatok. Jedno zlyhanie je neuspech, nedodrzanie slubu. Ak budem pocitat uspechy, budu pribudat, aj ked pomaly. Ak budem ratat neuspechy, coskoro ratat prestanem. A to by bola skoda, ved to nase predsavzatie urcite stalo za to.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka

 Sutaz o knihy

Do noveho roka s peknymi snami a dokonalym mejkapom

   Mali ste uz v tomto roku sny? Ak ano, nech uz boli akekolvek, vedzte, ze vsetko bude v poriadku. Ale len do 15. januara. Lebo cokolvek sa nam do 15. januaroveho dna, teda hlavne noci, sniva, vsetko sa na dobre obrati... Tak sa pise v Snari Tatiany Bedusovej, ktory vysiel koncom minuleho roka vo vydavatelstve Ikar. A este sa tam pise, ze pocas dalsich dni a noci tohto mesiaca sny velky vyznam nemaju. Takze sa snazte snivat, kym sa to oplati, pretoze vo februari je niekolko dni, ktore su vyhradne nestastne, a to aj vtedy, ak sa vam snivalo nieco pekne. Ze ktore dni su tie nestastne? To uz sa docitate v Snari. A nielen to, dozviete sa, co sa vas sny pytaju, co vam radia, ako ich tvorivo vyuzivat pri rieseni tazkosti a ako z nich cerpat inspiraciu pre vsedne dni. Ako vravi autorka knihy, snov sa netreba bat. V kazdom z nich sa skryva dolezita informacia. Aj napohlad strasidelny ci nenapadny sen moze skryvat priaznivu zvest. Sen je vlastne „tahak z vesmiru“, chce vam pomoct v sebapoznavani a ponuknut ucinne riesenia.
   Ak snivate o peknej pleti a mejkape, ktory vasu tvar spravi dokonalou, mame tu pre vas knihu Dokonale premeny s mejkapom. Jej autor, svetoznamy umelecky masker Robert Jones, vam v tejto knihe ukaze, ako byt krasna aj bez plastickej chirurgie a drahych procedur ci nebezpecnych injekcii. Dozviete sa, ako z kazdeho tvaru tvare vymodelovat dokonaly oval, ako z malych, vpadnutych, skrytych ci blizko posadenych oci vycarit velke a krasne, ako dokonale vykorigovat nedokonalosti a nerovnomerne sfarbenie pleti a vela dalsich „tajomstiev krasy“.
   Ak chcete vyhrat niektoru z tychto knih, najneskor do stvrtka 18. januara doructe do nasej redakcie listky s kuponom a odpovedou na otazku (nezabudnite na vase telefonne cislo!). Mena vyzrebovanych vyhercov uverejnime v utorok 23. januara.
   Spomedzi tych, ktori spravne napisali, ze Tana Keleova-Vasilkova ziskala Zlatu knihu za roman Kvety pre Lauru, sme vyzrebovali vyherkynu jej romanu Modry dom - Ilonu Kalisku z Podbrezovej.

(ag)

 Otazka: Verite v sny?

 KUPON - SNAR


Zeleny svet 2007

   Ministerstvo zivotneho prostredia a Slovenska agentura zivotneho prostredia v spolupraci s radiom Regina Banska Bystrica, casopisom pre deti Zornicka a obcianskym zdruzenim Zoom - Art vyhlasuju 12. rocnik medzinarodnej sutaze vytvarnej tvorivosti deti a mladeze Zeleny svet, ktora sa kona pri prilezitosti Medzinarodneho festivalu filmov o zivotnom prostredi Envirofilm 2007. Poslanim sutaze je formou budovania navykov a zrucnosti v umeleckom prejave vstepovat detom vztah k prirode a k zivotnemu prostrediu.

   Minuly rok sa do sutaze Zeleny svet prihlasilo 3381 prac. Z tohto poctu sa do kategorie Kresba, malba, grafika a kombinovane techniky zapojilo 3068 autorov so svojimi vytvarnymi pracami. V kategorii Detsky animovany film sutazilo 29 animovanych filmov od 33 mladych umelcov a v kategorii Ciernobiela a farebna fotografia prislo 283 fotografii od 98 mladych fotografov. K pozdvihnutiu prestize sutaze prispeli prace mladych autorov z Lotysska, Polska, Srbska a Ciernej Hory, Slovinska, Indonezie, Rumunska, Ceskej republiky a Ciny (150 vytvarnych prac).

   Tema 12. rocnika sutaze znie Priroda v motivoch ludovej rozpravky. Lesni skriatkovia, vodnici a strazcovia jazier, temne sily prirody, prizraky a zli duchovia, dobre vily, rozpravajuce zvierata, carovne bylinky, hovoriace kamene, zazracne pramene, chodiace hory..., odhaluju a rozpravaju svoj pribeh s kazdou rozvitou vetou pod carovnym perom spisovatela. Priroda ma v rozpravkach vela podob a premien. Je mocna aj privetiva, vie byt laskava aj kruta ked treba. Je krasna a drsna zaroven. Vie sa radovat a usmievat sa. Niekedy ale byva zronena, znicena, aj place.

   Od nepamati priroda zohravala dolezitu ulohu v ludskom zivote. Dokazom tejto spatosti a vzajomnej zavislosti su prave ludove rozpravky, ktore sa desatrocia traduju z generacie na generaciu. Su bohatstvom a kulturnym dedicstvom kazdeho naroda. Prostrednictvom rozpravok dokaze priroda a jej obyvatelia rozpravat. V neznom slove starych ludovych rozpravacov, zberatelov a spisovatelov rozpravky prinasaju posolstvo prirody aj pre teba.

   Ziaci materskych, zakladnych, strednych skol, umeleckych a specialnych skol sa do sutaze mozu zapojit v tychto troch kategoriach: kresba, malba, grafika a kombinovane techniky; detsky animovany film; ciernobiela a farebna fotografia. Technicke podmienky pre jednotlive kategorie a dalsie specifika sutaze su zverejnene na internetovej stranke Slovenskej agentury zivotneho prostredia (www.sazp.sk, www.enviromagazin.sk, www.envirofilm.sk, www.enviroportal.sk). Prace treba posielat postou alebo priniest osobne do Slovenskej agentury zivotneho prostredia v Banskej Bystrici (SAZP, Tajovskeho 28, P.O. Box 252, 975 90 Banska Bystrica) najneskor do 16. marca.

   Na slavnostnom ceremoniali v ramci festivalu Envirofilm bude udelena hlavna cena sutaze Zeleny svet a tri ceny v kazdej sutaznej kategorii. Cena divaka bude udelena vyhodnotenim priameho hlasovania ucastnikov vystavy.

Zaroven bude udelena 4. cena Environmentalnej nadacie Christine B. Parksovej, ktoru odovzda environmentalista, zakladatel a riaditel nadacie William C. Parks z USA, stat Florida.

   Dalsie informacie: Slovenska agentura zivotneho prostredia, Centrum environmentalnej vychovy a propagacie, Tajovskeho 28, 975 90 Banska Bystrica, telefon/fax: 4374 175, e-mail: jana.simonovicova@sazp.sk, katarina.koskova@sazp.sk

www.envirofilm.sk.


 Psychoviny

- Viete, ja som chcel na toto miesto niekoho zodpovedneho.

- Ale to som prave ja, pan veduci. Vsade, kde som pracoval, prisli k zaveru, ze za vsetky malery som zodpovedny ja.

...
 

- Ja vam pri televiznom programe vzdy zaspim a spim, ako keby ma do vody hodili!

- A ja, ked ma hodia do vody, nie a nie zaspat!

...
 

Pride dostojnik do velkoobchodu a pyta sa:

- Predavate tu stany?

- Samozrejme!

- A hlavny stan mate?

...
 

- Ake mate prekrasne, uprimne oci, slecna. Viem v nich vycitat vsetko, co si myslite...

- Vazne? Dufam, ze ste sa neurazili.

...
 

- Karol, vraj si prestal pit.

- Je to pravda.

- A co ta k tomu doviedlo?

- To, co sa deje okolo nas. Vobec nemam chut vidiet to dvakrat.

...
 

- Blahozelam ti chlapce! Som presvedceny, ze po rokoch budes na tento den spominat ako na najstastnejsiu udalost svojho zivota.

- Ale, stryko, ved ja sa zenim az zajtra.

...
 

- Draha, ale mne sa ten tvoj klobuk vobec nepaci. Nemozes si dat nieco, co by sa pacilo aj mne?

- Blaznies? Nemozem si dat na hlavu flasku!

...
 

Duro sa zaluje kamaratovi:

- Ja veru nemam v zivote ziadne stastie!

- Viem, prva zena ti utiekla.

- Ved hej, lenze horsie je, ze ta druha zostala.

...
 

- Co si kupil svojej zene k narodeninam?

- Retiazku.

- No vidis, to je napad. Aj moja stale kamsi odbieha.

...
 

Babka vravi vnukovi:

- Snivalo sa mi, ze som lietala nad mestom sem a tam, vsetko malo nadherne farby...

Vtom jej vnuk hovori:

- Babka, kolkokrat som ti hovoril, ze tvoje tabletky su v tej krabicke vedla!

...
 

Vravi sef zamestnancovi:

- Je mi velmi luto, ze ste dali vypoved.

- Naozaj?

- Ano. Tak som sa tesil, ze vas vyhodim...

...
 

- Pane, vasa dcera pred malou chvilkou slubila, ze sa stane mojou zenou.

- Sam ste si na vine. Naco sem kazdy vecer chodite!

...
 

V kniznici:

- Prosim si nieco na citanie.

- Nieco lahsie?

- Netreba, som tu autom.
 

...

V saune zodvihne muz zvoniaci telefon a odpoveda na otazky:

- Ahoj milacik, mohla by som si kupit kozuch za 30 tisic?

- Ano, kup si ho.

- A kabelku za 20 tisic?

- Mozes si ho kupit.

- A mejkap za 5 tisic?

- Jasne, budes krasna.

- Dakujem ti milacik.

Potom polozi mobil a pyta sa:

- Pani, ci je to mobil?

 

(jp)

 

Kresba: Pavol M. Kubis


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT