9. JANUAR  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Silvestrovske a novorocne momentky
  Niekolkymi stovkami ludi sa zaplnilo breznianske silvestrovske namestie vychutnavajuce si prichod noveho roka. Atmosferu dotvorilo vystupenie popularnej spevacky Ingoly, prekrasny polnocny ohnostroj, tancovacka. Presne o polnoci namestiu dominovala hymna Slovenskej republiky, ktora znela nielen pri prilezitosti vstupu do noveho roka 2007, ale aj Dna vzniku Slovenskej republiky.
   Prvy novorodenec v breznianskej nemocnici uzrel svetlo sveta 1. januara rano desat minut pred osmou. Vanese (3050 g, 51 cm) - siedmemu dietatu Evy a Dusana Bartosovcov z Cierneho Balogu - pomahala na svet MUDr. Dagmar Kresakova.
   Lekari, hasici, cestni zachranari zaznamenali noc bez neprijemnych incidentov.

(r)

J. Harvan opat publikoval
   Na predvianocnom trhu v Ceskej republike sa na pultoch knihkupectiev objavila dalsia knizka romskeho spisovatela pre deti a mladez, rodaka z Helpy, Jozefa Harvana, ktory zije a tvori v Ceskom Tesine. Publikacia vysla v tvrdej vazbe vo vydavatelstve Fortuna. Obsahuje sestnast rozpravok s farebnymi ilustraciami autora. Rozpravky su prevazne z romskeho prostredia, ale zamyslaju sa a poukazuju na zle, ale aj dobre vlastnosti ludi, ich hodnoty a ako to uz v kazdej rozpravke byva, dobro vitazi a zlo je potrestane. Nazvy niektorych z nich: O carovnych husliach, Lakomy cisar,  Princezna Janka, Kralovstvo maciek, Dzahim, Zazracny biely konik, Deti slnka. Ostava len dufat, ze rozpravky J. Harvana sa raz objavia aj na slovenskom kniznom trhu.

(jp)

Darovali Vianoce
   Teplo domova, ludsku lasku a porozumenie cez Vianoce pocitili aj ti, ktorym sa pocas roka neujde tolko stastia ako vacsine z nas. Pricinili sa o to ochotni ludia s dobrym srdcom, ktori vdaka podpore z charitativneho programu Darujte Vianoce darovali kusok zo svojho casu, usilia a prostriedkov. V ramci 5. rocnika tohto programu medzi 99 projektov prerozdelili milion korun. Z okresu Brezno bol podporeny projekt Chybas mi maminka, ktorym Alena Janecekova potesila deti zo Specialnej zakladnej skoly internatnej vo Valaskej.

(tt)


Opytali sme sa za vas

veducej kancelarie primatora mesta Brezno Mgr. Dany Kmetovej

o Preco obcania Brezna nie su informovani o zmenach cestovnych poriadkov platnych od 1. januara? Kedy bude premiestnene hlavne autobusove nastupiste?

   - Od prveho januara 2007 su v platnosti nove cestovne poriadky, pricom vsetky dopravne  spolocnosti vykonavajuce primestsku hromadnu dopravu (DIAGO, s. r. o., Brezno, SAD BBDS, a. s., Banska Bystrica) a mestsku hromadnu dopravu (Dopravny podnik Brezno, s. r. o.) su povinne respektovat schvalene cestovne poriadky, kde nastup a vystup cestujucich je umozneny na vsetkych autobusovych zastavkach v meste.
  
Od vydania kolaudacneho rozhodnutia, pravdepodobne od 1. februara 2007, budu v platnosti nove cestovne poriadky, kde nastane velka zmena a to, ze  autobusove zastavky Razusova ulica, Ulica CSA a razcestie Nemocnica budu urcene len na vystupovanie. Snahou mesta je umoznit vystupovanie, ale aj nastupovanie na dotknutych zastavkach vsetkym cestujucim do zamestnania v casoch  05.00 h, 13.00 h a 21.00 h (uvedene je v rokovani). Autobusove nastupiste - Brezno namestie, k uvedenemu datumu, bude zrusene a premiestnene k zeleznicnej stanici na Zeleznicnej ulici.
Tieto zmeny bolo nutne uskutocnit pre bezpecnost samotnych cestujucich, obcanov mesta ako aj ochranu zivotneho prostredia a znizenie zatazenia svetelnej krizovatky na namesti, co je hlavny tah na smery Banska Bystrica, Telgart, Cierny Balog a Tisovec.

  
Vsetkym obcanom mesta, ale aj ostatnym cestujucim sa ospravedlnujeme za to, ze nie su informovani o aktualnych odchodoch jednotlivych autobusov. Nie mesto Brezno, ale dopravca je v zmysle zakona c. 168/1996 Z. z. o cestnej doprave v zneni neskorsich predpisov povinny zabezpecit zverejnenie a pristupnost prepravneho poriadku, cestovneho poriadku a tarify ako aj dalsich prevadzkovych udajov a informacii potrebnych pre cestujucich v priestoroch pristupnych verejnosti a podla moznosti aj na autobusovych zastavkach a v autobusoch.
  
Kazdy obcan mesta dostane do schranky, v dostatocnom casovom predstihu, zmeny cestovnych poriadkov - odchody a prichody autobusov, t. j. cestovny poriadok v zjednodusenej podobe platny od februara 2007.


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

 

Zadrzali zlodeja

   Pri kontrole namestia 23. decembra popoludni hliadka na autobusovom nastupisti spozorovala troch dohadujucich sa muzov. Dvaja Ciernobalocania tvrdili, ze ich P. K. z Brezna okradol. Pri prehliadke u neho nasli dve penazenky s dokladmi. Podozriveho muza zadrzali a predviedli na obvodne oddelenie Policajneho zboru.

Lacno prisiel k vianocnym stromcekom

   Neprijemne prekvapenie na Stedry den popoludni cakalo na chatara na Zubriku. Pat ihlicnatych stromcekov pri jeho chate totiz ktosi vyrubal. Tri stromceky si odniesol, dva sa mu asi nepozdavali a nechal ich tam. Mestska policia po pachatelovi patra.

Na susedov nemysleli

   Nocny pokoj konciaceho sa Prveho sviatku vianocneho na Malinovskeho ulici pred pol jedenastou rusili hlucni obyvatelia jedneho z bytov. Susedia poziadali o pomoc hliadku, ktora dohovorila majitelke bytu a nastalo ticho.

Oku kamery neunikli

   O pol dvanastej v noci 28. decembra hliadka zasahovala pred pohostinstvom na namesti. Kamerovy system tam zachytil skupinu zjavne opitych mladych muzov, ktori rozkopali vchodove dvere. Po zadrzani mladikov prevzala statna policia.

Silvestrovska noc

   Pocas silvestrovskych oslav na namesti pult centralnej ochrany dvakrat avizoval narusenie objektu. O jednej v noci niekto buchol do vykladu cukrarne, co vyvolalo poplach. Podobny pripad hliadka riesila o tristvrte na tri, kedy ktosi porusil sklo na vyklade vedla bankomatu VUB. Pripadov sa ujali statni policajti.

Oslavu poriadne pretiahli

   O pol stvrtej nadranom 2. januara hliadka startovala na Ulicu MPCL, odkial prislo avizo o ruseni nocneho pokoja hlasnou reprodukovanou hudbou. Hlucni susedia oslavu sestdesiatky museli po zakroku dokoncit v tichosti.

Spadol na klzkom chodniku

   Popoludni 3. januara hliadka pomahala muzovi z Brezna, ktory spadol na zladovatenom chodniku na Sturovej ulici. Zlomeny clenok si vyziadal odvoz do nemocnice. Necakali na sanitku a muza okamzite previezli na osetrenie.

Nezvladli popijanie

   Medzi sviatkami i v novom roku mnohi nezvladli oslavy, a tak „alkoholom dezorientovanych spacov“ museli prebudzat hliadky. Na chodniku v Prednych Halnoch 29. decembra vecer lezal E. O. z Brezna. Na Novy rok rano o stvrt na pat na travniku na Svermovej ulici vyspaval R. M. zo Zadnych Halan. Na zeleznicnom priecesti v Zadnych Halnoch sa 3. januara po polnoci ulozil M. P. z Prednych Halan. Na namesti sa 4. januara pred druhou v noci vyvalil D. F. z Brezna. Pospali si, chladna zem ich prebrala a hliadky nasmerovali domov. Tym to vsak neskoncilo, pretoze budu predvolani i potrestani.

 

(pa)


 

 

Dreveny ludovy betlehem na breznianskom namesti vedla rimskokatolickeho kostola sprijemnoval sviatocne dni az do Troch kralov.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT