30. JANUAR 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Telgart, Polomka, Tale, Certovica, Chopok, Myto pod Dumbierom, Pohorelska Masa, Bystra, Krpacovo, Cierny Balog, Zavadka nad Hronom, Michalova, Chvatimech... Len maloktore z vymenovanych lyziarskych stredisk v nasom okrese pocas tejto „teplej zimy“ mohlo uspokojit lyziarov, aj to len vdaka technickemu zasnezovaniu. Ich prevadzkovatelia by urcite privitali navrh, ktory nedavno rozviril hladinu verejnej mienky. Aky je vas nazor na odskodnenie prevadzkovatelov lyziarskych stredisk?


S anketovym mikrofonom


o navrhu odskodnit prevadzkovatelov lyziarskych stredisk

 

Jan Murgas, dochodca, Nemecka:

- Myslienka odskodnit prevadzkovatelov lyziarskych stredisk je dobra, len keby boli na to peniaze. Lenze to iste plati pre prevadzkovatelov kupalisk, ak bude v lete prsat, kupaliska budu prazdne. Podstatne je to, ze nie su peniaze. Este vsak nie je nic stratene. Ak sa sneh, ktory teraz napadol, udrzi do konca sezony, mozu stratu vyrovnat.

 

Jana Birkova, nezamestnana, Brezno:

- Neda sa nic robit, je to riziko podnikania. Sneh je, alebo nie je. Ked prevadzkovatelia maju zisk, oni sa s nami nepodelia o ten zisk. Nikto nemoze za to, ze bola tepla zima a mali stratu. Budu jarne prazdniny a ak sa sneh udrzi, mozno este nie je nic stratene. Ked neprsi, aspon kvapka.

 

Pani Ida, Brezno:

- Vacsina je proti odskodneniu, bolo by to nespravodlive, pretoze potom kazdy by si mohol takto narokovat. Ked je raz sukromnik, musi ratat aj so stratou, ide do rizika. Ved vlani bola skutocne dobra sezona a mohli si zarobit aj na tri roky. Uz napadol sneh, tak preco by sa mali odskodnovat?

 

Daniela Durcova, zivnostnicka, Zavadka nad Hronom:

- Je to riziko podnikania. Prevadzkovatelia lyziarskych stredisk musia ratat aj s tym, ze nebude stale snezit. Stat nemoze odskodnovat vsetkych, ktori su na niecom skodni. Kazdy moze na niecom stratit a odskodnia ho?

 

Valeria Bohusova, zdravotnicka, Brezno:

- Myslim si, ze tychto prevadzkovatelov odskodnovat netreba. Keby chcel kazdy odskodnenie za nejaku stratu, stat by sa nedoplatil.

 

Anton Baxa, obchodny zastupca, Banska Bystrica:

- Ja s takymto odskodnovanim nesuhlasim. Je to riziko podnikatelov, bohuzial. Tak to nie! Potom aj ini podnikatelia by mohli ziadat odskodnenie za stratu.

 

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Bajka a deti

   Ziaci Zakladnej skoly s materskou skolou Pionierska 2 v Brezne sa v ramci projektu Literarna skolka „popasovali“ v 1. polroku skolskeho roka s epickym literarnym zanrom - bajkou. Vysledkom ich tvoriveho usilia je zbierka tridsiatich dvoch prac s nazvom Bajka a deti. Ziaci - umelci v nich alegorickymi ustami hrdinov zo zvieracej a rastlinnej rise vyslovili rozmanite ponaucenia, ktore doplnili farebnymi ilustraciami. Problemy personifikovanych hrdinov detskych bajok su nielen vytvormi ich nevycerpatelnej fantazie, ale i zrkadlom ich zivotnych skusenosti. Aj prostrednictvom ziackej tvorby mozeme my - pedagogovia nazriet do tajnych dvierok detskej duse.

Mgr. K. Gondova

 Zajac a bocian

   Skoro rano sa bocian vybral do nedalekych mocarisk, aby si ulovil zabu. Zajac ho tajne pozoroval.
   Neskor vysiel zo svojho ukrytu a prihovoril sa bocianovi: „Bocian, ty sa mas, nemusis nahanat korist cely den, aby si sa nasytil. Prides do mocarisk, ponoris hlavu a hned mas zabu v zobaku.“ Bocian zdvihol hlavu, uprene sa na zajaca pozrel a hovori: „Ked si myslis, ze je to take lahke, pod a vyskusaj si to!“ Zajko podisiel ku kraju mocariska. Chvilu vahal, no potom sa odvazil a ponoril hlavu do vody. Zacal sa topit, no bocian ho hned svojim zobakom vylozil na breh. Neborak, ledva lapal po dychu. Kozustek mal uplne premoceny. Zahanbene pred bocianom sklopil zrak a pobral sa svojou cestou.
   Zajac pochopil, ze co je dobre pre inych, nemusi byt pre neho.

Kornelia Kubizniakova, 6. C

Den otvorenych dveri

   Sukromna pedagogicka a socialna akademia EBG zorganizovala 10. januara Den otvorenych dveri pre zaujemcov z radov ziakov zakladnych skol o studium stvorrocneho odboru vychovavatelsko-opatrovatelska cinnost.
   Sukromna skola otvorila svoje brany v skolskom roku 2006/2007 pre prvych studentov, ktori sa pripojili do europskej siete skol EBG s viac ako 1000 studentami. Akademia EBG ma snahu zatraktivnit vyucovaci proces a tym prispiet k vyssiemu zaujmu studentov o studium. Inovativne metody prace so studentami, nizsie pocty ziakov v triede, individualny pristup, rozsirovanie praxe, medzinarodne skusenosti ucitelov i ziakov sa stavaju dolezitym aspektom po ukonceni studia pre lepsie uplatnenie sa na trhu prace alebo pokracovanie v dalsom studiu.
   Sucastou Dna otvorenych dveri bolo odovzdanie penaznych odmien v celkovej sume 30 000 korun autorom uspesnych navratov kresieb pre skraslenie oplotenia arealu Zakladnej skoly K. Raposa, v ktorej sukromna akademia sidli.
   Sukromna skola si kladie za ciel i nadalej prispievat k rozvoju regionu podporu mladych. Bude rozsirovat ponuku studijnych odborov s ohladom na potreby trhu prace a posilnovat vzdelavaci proces.

PaedDr. Eva Hlavacova

Saliansky Matko J. C. Hronskeho

   Oblastne pracovisko Matice slovenskej s Centrom volneho casu v Brezne usporiadali 14. rocnik sutaze v prednese slovenskych povesti pod nazvom Saliansky Matko J. C. Hronskeho. Sutaz sa uskutocnila 18. januara v priestoroch centra volneho casu. Sutazilo sa v troch kategoriach. Vypoculi sme si 33 vitazov skolskych kol, z ktorych poroty vybrali tychto najlepsich: 1. kategoria (ziaci 2. - 3. rocnika ZS): 1. Jaroslav Rolko (Polomka), 2. Dajanka Svonavova (Lom nad Rimavicou), 3. Terezia Mocikova (Mazornikovo); 2. kategoria (ziaci 4. - 5. rocnika ZS): 1. Ingrid Vlckova (P. Polhora), 2. Terezia Latinakova (Helpa), 3. Dusana Ridzonova (Brezno, Pionierska 4); 3. kategoria (ziaci 6. - 7. rocnika ZS): 1. Zuzana Kubekova (Mazornikovo), 2. Denisa Kvackajova (Brezno, Pionierska 2), 3. Marta Kurajdova (P. Polhora).
   Pekny bol vyber i prednes povesti aj od ziakov z D. Lehoty, Benusa, Zavadky nad Hronom, Pohorelej, C. Balogu, Predajnej a Valaskej, no sutaze su uz take, ze vyhrat vsetci nemozu. Urcite ale vsetci sutaziaci ziskali potrebnu skusenost pre svoje dalsie verejne vystupenia.
   Na zaver sutaze predsednicka Okresnej rady Matice slovenskej v Brezne Maria Maculova podakovala vsetkym pedagogom i sutaziacim za ich tvorivy prinos pri rozvoji krasneho lubozvucneho slovenskeho jazyka aj formou prednesu nasich povesti.

(mm)

Aktivity seniorov

   V januari a februari v organizaciach Jednoty dochodcov na Slovensku sa uskutocnuju hodnotiace clenske schodze zakladnych organizacii, na ktorych hodnotia svoju cinnost od vyrocnej clenskej schodze. Bilancuju svoje plany a aktivity za rok 2006 a prijimaju nove ulohy a aktivity, ktore zamyslaju urobit v roku 2007.
   Plany obsahuju rozne verejnoprospesne prace – uprava verejnych priestranstiev, uprava hrobov v cintorinoch, najma padlych vojakov a partizanov, parkova kvetinova vysadba a pod., kulturno-spolocenske aktivity – spevacke skupiny ucinkujuce pri roznych prilezitostiach v obci, na pohreboch, ucast na okresnej ci krajskej prehliadke spevackych skupin seniorov, na okresnom alebo krajskom zraze turistov seniorov, navsteva chorych clenov v domacnostiach, spolupraca medzi ZO JDS (druzba) Brezno – Bacuch, Bacuch – Bravacovo, Michalova – P. Polhora, vzdelavanie dochodcov, zdravotne prednasky, rucne prace, zakusky a pod., zber liecivych rastlin a zachovavanie tradicii v ich obciach. Tam, kde su zalozene organizacie JDS – mame ich v okrese 16 a 1716 clenov – su starostky a starostovia s pracou organizacii nadmieru spokojni, pretoze pracuju pre obec a zaroven reprezentuju aj svoju obec. Chceli by sme zalozit organizaciu aj v inych obciach, pretoze su pre obec velkym prinosom. Zakladne organizacie maju moznost uplatnit svoje poziadavky cez nadriadene organy JDS na ustredie JDS a toto zasa na vladu, co sa nam podarilo uplatnit aj v roku 2006 v oblasti zdravotnictva, dopravy, valorizacia dochodkov, vianocny prispevok a podobne.
   Za vsetky tieto aktivity vyslovujem v mene okresnej organizacie podakovanie vyborom ZO JDS a ich clenom so zelanim, aby sa darilo plnit vsetky ich plany a aktivity.

Tibor Gilla, predseda OO JDS Brezno


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT