3. APRIL 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Den ucitelov na MsU Brezno

 

  V obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne sa v stredu 28. marca konala slavnost pri prilezitosti Dna ucitelov. Zucastnilo sa na nej dvadsatdva breznianskych pedagogov, ktori sa v tomto roku dozivaju zivotneho jubilea.

   V mene Zboru pre obcianske zalezitosti jubilantov privitala Maria Zilinkova. V programe venovanom ucitelom ucinkovali okrem cleniek ZPOZ-u ziaci zakladnej umeleckej skoly ucitelov Ivana Nemkyho a Jozefa Perunskeho. Slavnostny prihovor predniesol poslanec mestskeho zastupitelstva Jan Pampurik. Ucitelom sa prihovoril ako kolega – pedagog: „Cas, ktory preslo ludstvo, sa meria na starocia. Cas prace pedagoga sa meria na minuty a hodiny, mozno roky. Preto ich treba naplnat tvorivou pracou...“ Citoval myslienky Jana Amosa Komenskeho i Juliusa Lenka „Co v sebe krasne mas, to ochranuj...“ Venoval sa aj tomu, co v sucasnosti konstatuju ucitelia, ze „hlad po vedomostiach“ ustupuje „hladu po zabave“, ktora vyzaduje minimalne zapojenie ducha. Jan Pampurik potom odovzdal kazdemu z ucitelov karafiat a sadu pier. Zaroven sa podpisali do Pamatnej knihy mesta Brezno.

                                                (pl) Foto: Stefan Vozar

 

Waldemar Matuska v Banskej Bystrici

Sutaz o vstupenky

   Legenda ceskoslovenskej popularnej hudby Waldemar Matuska v jedinecnom a exkluzivnom koncerte v Banskej Bystrici! Ano, je to tak, uz tento mesiac v aprili v Banskej Bystrici vystupi Waldemar Matuska spolu s Olgou Blechovou a skupinou K.T.O. a vy mozete byt pritom. V spolupraci s Parkom kultury a oddychu v Banskej Bystrici a umeleckou a produkcnou agenturou Exclusive agency sme pre vas pripravili sutaz o vstupenky na koncert, ktory bude v utorok 24. aprila o 19. hodine v Sportovej hale na Stiavnickach.
   Waldemar Matuska je nesporne jednym z najpopularnejsich ceskych spevakov 60. a 70. rokov. Od roku 1986 zije v St. Petersburgu na Floride (USA). Narodil sa v Kosiciach (1932), detstvo vsak prezil v Prahe. Jeho matka bola spevacka Viedenskych operetnych divadiel. Vyucil sa za sklara a zaroven vystupoval s roznymi kapelami, spieval a hral na rozlicnych hudobnych nastrojoch. Svoju prvu piesen Suvenyr nahral v roku 1960 a potom sa stal spevakom a hercom v divadle Semafor, kde spieval sola, ale aj duety s Karlom Stědrym, Jiřim Suchym a s Evou Pilarovou, s ktorou zozal najvacsie uspechy.
Dvakrat ziskal Zlateho slavika (1962 a 1967), viackrat  bol v tejto sutazi medzi prvymi. Jeho popularita z roka na rok rastla. Zacal sa objavovat vo filmoch, spieval pesnicky v oblubenych serialoch. Neskor odisiel aj s Evou Pilarovou do divadla Rokoko, naspieval uspesne dueta aj s Helenou Vondrackovou, Martou Kubisovou, Hanou Hegerovou, Karlom Gottom a dalsimi. V roku 1976 sa ozenil so spevackou Olgou Blechovou a o desat rokov na to, pocas koncertneho turne po USA sa s manzelkou rozhodli natrvalo zostat na Floride. Od tej chvile, samozrejme, bolo zakazane hrat u nas jeho skladby a jeho platna, ktora mala byt uvedena pod nazvom Jsem svym panem, bola zlikvidovana. Waldemar Matuska v USA koncertoval pre krajanov a vydaval dalsie platne. Na Floride zostal aj po roku 1989, kedy v Ceskoslovensku padla komunisticka vlada a nastala renesancia jeho skladieb. Casto navstevuje Cesku republiku a obcas este aj vystupuje. V roku 1999 bol Akademiou popularnej hudby uvedeny  do Siene slavy.
   Medzi jeho najvacsie hity patria: Tereza, Sbohem lasko, Do vězi, Slavici z Madridu, A tak dal nosis po kapsach sny mladi, Co vsechno odnesl cas, dueta: Laska nebeska, To se nikto nedovi, Mam maly stan a mnohe ine.
   Do zrebovania o vstupenky na banskobystricky koncert Waldemara Matusku zaradime kazdeho, kto najneskor do 17. aprila do nasej redakcie doruci listok s kuponom a spravnou odpovedou na otazku. Nezabudnite pripisat svoje telefonne cislo! Meno vyzrebovaneho vyhercu, ktoremu venujeme dve vstupenky, uverejnime v nasom tyzdenniku 24. aprila.

(ag)

Otazka: Uvedte nazvy aspon troch piesni, ktore spieva Waldemar Matuska.

KUPON – WALDEMAR MATUSKA


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT