11. APRIL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Hodinu po polnoci v sobotu 3. marca pred barom na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne fyzicky napadol 19-rocny Breznan o rok starsieho muza. Udrel ho pastou do tvare a ked spadol na zem, dalej ho udieral. Sposobil mu zranenia, ktore si vyziadali devatdnovu praceneschopnost. Vysetrovatel zacal trestne stihanie pre precin ublizenia na zdravi a precin vytrznictva.  

   Niekedy od stredy 21. do soboty 31. marca sa ktosi vlamal do drevarne pri rekreacnej chalupe v lokalite Pod horou v Predajnej. Majitelke z Brezna pri vlamani ukradol zahradny gril a naradie v hodnote priblizne pattisic korun.

   Iny objekt si vyhliadol na vlamanie sa zatial neznamy pachatel v obci Michalova niekedy od soboty 24. marca do pondelka 2. aprila. Bolo to socialne zariadenie pri lyziarskom vleku vedla futbaloveho ihriska, odkial ukradol pisoar a cast vodovodnej baterie. Svojim konanim sposobil skodu za viac ako tisic korun.

   Niekedy od zaciatku marca do utorka 3. aprila sa do neobyvaneho rodinneho domu v Jaseni vlamal neznamy pachatel. Vnikol do vnutornych priestorov domu a ukradol kompletnu pocitacovu zostavu, kotucovu pilu, vibracnu brusku, styri kolesa s liatinovymi diskami a dalsie veci dovedna za 32 000 korun.

   Z nezamknuteho auta Opel Astra odstaveneho v garazi na Nalepkovej ulici v Brezne ukradol ktosi autoradio s CD prehravacom. Vlamanie do garaze a kradez sa udiali niekedy od utorka 3. do stredy 4. aprila. Majitela z Brezna vysli dovedna na sedemtisic korun.

   Z plechovej pokladnicky, ulozenej na televizore v obyvacke rodinneho domu v Sihle zmizli peniaze. Stalo sa to niekedy od februara do stvrtka 5. aprila. Majitel nahlasil stratu priblizne 15 000 korun, policia kradez vysetruje.

   Ked v stredu 4. aprila odchadzal Zavadcan zo svojej chatky v doline Slatvinska, netusil, ze v piatok o 13. hodine zisti, ze ju ktosi bez dovolenia navstivil. Vylomil dosku s plechovym zamkom a zo zahradnej chatky ukradol kuchynske riady, maly televizor, polovnicke noze, sekery, ramovu pilu a dalsie naradie priblizne za tritisic korun.

   Vlamanie do chaty Pod horou v Predajnej sa odohralo niekedy od utorka 20. marca do pondelka 9. aprila. Vlamaca zaujala polovnicka vyzdoba interieru, z chaty si odniesol pat jelenich zhodov, dve srncie lebky, danielcie parohy, dve koze z jelenice, kozu z lisky i jazveca, dalekohlad a mnozstvo drobnych veci zo zariadenia. Majitelke z Banskej Bystrice vznikla skoda priblizne za 13 000 korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Nema na autoumyvaren?
   Vsimavy obcan 25. marca po piatej podvecer zatelefonoval na mestsku policiu, ze ktosi v potoku v Laznej umyva auto. Hliadka tam este nasla muza, ktory za priestupok na useku ochrany zivotneho prostredia musel zaplatit blokovu pokutu.
 

Nevydareny synator
   Uprostred parkoviska pred pohostinstvom na Ceste osloboditelov P. C. z Brezna popoludni 28. marca vykonaval malu potrebu. Akoby to nestacilo, potom zacal kopat do zaparkovanych aut. Privolana hliadka opiteho previnilca odviezla na mestsku policiu. Ukazalo sa, ze ma rest v podobe nezaplatenej blokovej pokuty za dalsi priestupok spachany v tomto roku. Nevydareneho synatora domov odviezol otec, ktoreho hliadka vyzvala telefonicky.
 

Bala sa exmanzela
   Tesne po polnoci 30. marca telefonovala zena zo sidliska Mazornikovo, ze ju obtazuje jej exmanzel. Muza, ktory vyzvanal pri dverach a kopal do nich, sa ujala hliadka. Zodpovedat sa bude za priestupok proti verejnemu poriadku a rusenie nocneho pokoja.
 

Dostal chut na kuracinku?
   Susedske nezhody hliadka riesila 30. marca popoludni. Na Kratkej ulici do zahrady vbehol cudzi pes a roztrhal sliepku. Hliadka zistila, komu pes usiel a zalezitost vyriesila blokova pokuta za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o vodeni a drzani psov v meste. Okrem toho sa susedia dohodli na nahrade skody.
 

Otuzilec
   Do pol pasa vyzleceny muz 30. marca o stvrt na jedenast vecer vycinal pri Hrone. Pri odmontuvani dopravnej znacky na moste pri novej autobusovej stanici ho pristihol psickar. Hliadka tam vystartovala a este odhaleneho M. Z. nasla sediet na lavicke. Za vzbudzovanie verejneho pohorsenia zaplatil blokovu pokutu a narusenu znacku musel postavit naspat.
 

Kde sa podel?
   Pravdepodobne zberaci srotu sarapatili v Zadnych Halnoch v noci na 2. aprila. Kradez poklopu zo sachty v tamojsom parku hned rano oznamila pozorna obyvatelka tejto casti mesta. Kde poklop skoncil, to je predmetom setrenia.
 

Oprava
   Krcmova bitka z 19. marca, o ktorej sme informovali v Horehroni c. 12, sa nestrhla v pohostinstve v Zadnych Halnoch, ale v Bujakove. Mestska policia sa za chybu ospravedlnuje.

(pa)


V stredu 4. aprila zastupca nitrianskej firmy Helleri a starosta Helpy slavnostnym prestrihnutim pasky oficialne otvorili prevadzku na vyrobu kablovych zvazkov pre automobilovy priemysel, v ktorej naslo pracu sestdesiat obyvatelov Helpy  a blizkeho okolia. Viac informacii prinesieme v buducom cisle.

(ng)


 

V utorok 3. aprila maturanti zavrsili pisomne skusky dospelosti. Absolvovali generalnu skusku externej casti z jazyka slovenskeho, ktoru pisali prvykrat. V ramci tejto casti maturit mali dve hodiny na test, slohovu pracu museli napisat za hodinu. Fotografia Stefana Vozara zachytava breznianskych gymnazistov.

 

 


Taliansko... Preco prave v Brezne?                                  

   Mesto Brezno je zahranicim vnimane ako mesto s maximalne rozvinutymi medzinarodnymi kontaktmi. Dokazom su perspektivne sa rozvijajuce partnerske vztahy s druzobnymi mestami, vynikajuce ucinkovanie breznianskych umeleckych telies i sportovych klubov v zahranici, ci organizovanie vnutorneho zivota mesta na baze medzinarodnych festivalov, prehliadok, sutazi...
   Prave preto je Brezno stredobodom zaujmu navstev z roznych kutov Europy, predstavitelov miest ci diplomatickych zastupitelstiev. Len prednedavnom Brezno navstivil koncertne spevacky zbor z Grenoble ci spolok rodakov z Pariza, ktori v meste a regione travia chvile poznania a oddychu. Na pozvanie riaditela MsKS Mgr. Jaroslava Surinu v utorok 3. aprila zavital do Brezna konzul Slovenskej republiky v Taliansku Juraj Sumichrast s manzelkou i vyznamnym predstavitelom umeleckeho zivota v Taliansku Leopoldom  Noventom. Hlavnym bodom ich rozhovoru bola priprava prveho rocnika Talianskych dni v Brezne v jesennych mesiacoch tohto roka. Niekolkokrat z ust konzula odznel hlboky zaujem organizovat toto podujatie prave v Brezne ako zaruku kvality i dlhodobych medzinarodnych skusenosti realizatorov. Prenos talianskych aktivit je planovany do skolskeho prostredia i do podnikatelskych radov. Brezno, ktore ustami velvyslanca Slovenskej republiky v Taliansku Stanislava Valla vynimocnym sposobom rozvija kulturne vztahy s Talianskom, ma tak opat prilezitost prispiet do programu velkych europskych kulturnych hodnot.

(r)

 Aby sme jazdili bezpecnejsie

    April je vyhlaseny za mesiac bezpecnosti na nasich cestach. Akciu zameranu na schopnost vodicov poskytnut pri dopravnej nehode prvu predlekarsku pomoc zorganizovali pracovnici dopravnej policie a clenovia Slovenskeho Cerveneho kriza v stredu 4. aprila na troch stanovistiach v okrese Brezno. V Polomke, Ciernom Balogu a Brezne okrem zvycajnej cestnej kontroly absolvovali vodici kontrolu stavu lekarniciek a studenti gymnazia im rozdavali letaky s postupom osetrenia pri zachrane zivota, zhrnutym do siestich bodov. Pretoze neprofesionalni vodici nemaju moznost po ukonceni kurzu v autoskole dodatocne sa vzdelavat v oblasti poskytovania zdravotnej pomoci, usiluje sa miestny uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza zorganizovat pre zaujemcov este v aprili kurz, kde by sa mohli „dovzdelavat“ v tejto oblasti.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT