11. APRIL 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vydra reprezentovala region v Budapesti

   Vydra – Vidiecka rozvojova aktivita z Cierneho Balogu v dnoch 29. marca - 1. aprila reprezentovala Cierny Balog, Vydrovsku dolinu a okolity region na medzinarodnej vystave cestovneho ruchu v Budapesti. Navstevnikom predstavovala a ponukala produkt Vulkan Polana, v ramci ktoreho lakala turistov na jedinecne turisticke atrakcie – Lesnicky skanzen, Ciernohronsku zeleznicu, ako aj na kvalitne sluzby ubytovatelov a inych poskytovatelov sluzieb v cestovnom ruchu. Z velkeho poctu navstevnikov mnohych ponuka zaujala. Verime, ze sa to odzrkadli vo zvysenej navstevnosti nasho regionu.
   Vydra sa zucastnila na vystave v stanku Banskobystrickeho samospravneho kraja, ktoreho pracovnici odboru cestovneho ruchu pod vedenim Ing. Ladislava Monceka aktivne prispievaju k propagacii a rozvoju turizmu.  

  
Leto sa blizi a 1. maja bude otvorenie letnej turistickej sezony Ciernohronskej zeleznice a Lesnickeho skanzenu vo Vydrovskej doline v Ciernom Balogu spojene s ukoncenim Lesnickych dni so sprievodnym programom. Srdecne vas pozyvame.

Zuzana Sitarcikova

 Kolko sme darovali detom?

   V osmom rocniku Hodiny detom Nadacia pre deti Slovenska vdaka takmer 80 tisic darcom vyzbierala sumu 9 000 889 korun.
   Zasielanie SMS a MMS sa stalo v tomto roku, podobne ako v minulom, najoblubenejsim sposobom prispievania. Tento rok  prostrednictvom SMS a MMS prislo 2 692 345 korun.
Vdaka 13 782 ludom, ktori zatelefonovali na pevnu telefonnu linku na cislo 18 222 pribudlo 758 010 korun.  Firmy, ktore sa zapojili do Hodiny detom, vyzbierali sumu 2 488 228 korun. Do vsetkych kutov Slovenska smerovala aktivna vyzva pre rozne typy komunit a budovala sa siet dobrovolnikov pre komunitne zbierky. Tak sa podarilo vyzbierat 1 025 253 korun v 39 komunitnych zbierkach. Do Hodiny detom sa zapojilo aj 511 individualnych darcov, vdaka ktorym na ucte pribudlo 923 078 korun. Medzi individualnych darcov nepatria len bohati ci slavni ludia, ale aj celkom obycajni darcovia, ktori napriklad nastavili na svojom ucte trvaly prikaz a pravidelne Hodinu detom podporuju, alebo prisli priamo do Nadacie pre deti Slovenska a priniesli svoj prispevok. Prispievanie cez bankomaty je oblubene a jednoduche. Na ucte Hodiny detom prostrednictvom bankomatov pribudla suma 519 021 korun.
Aj ked je internet stale rozsirenejsim a oblubenejsim mediom i nastrojom na vykonavanie platieb, v Hodine detom sa tento sposob prispievania este len udomacnuje. Hodina detom bola obdarovana prostrednictvom internetovych prevodov sumou 74 086 korun.
Sucastou celkovej sumy su i vratene a nerozdelene granty, tvorene z prostriedkov, ktore neboli v ostatnych rocnikoch organizaciam vyplatene alebo tych, ktore neboli vycerpane. Do Fondu Hodiny detom tak bola vlozena suma 520 868 korun.
  
Na zaver organizatori dakuju vsetkym tym, ktori prispeli a ktorym nie je osud inych lahostajny.

(jh)


Zabery hodne zamyslenia

    V spolupraci so Spravou NAPANT-u zaciname zverejnovat cyklus Zabery hodne zamyslenia z okolia horehronskych obci. Fotografie nezachytavaju krasy prirody, ale naopak to, ako jej ublizuju neporiadni ludia. Aj takto to vyzera v prirodnej rezervacii Meandre Hrona v blizkosti Telgartu.
   Sme uplne lahostajni az necitlivi k okolitej prirode? Priroda si ziaden odpad nikdy sama nevytvorila. Vsetko, co tam nepatri, je dielom cloveka. Kedze si s tym sama neporadi, obraciame sa na vas s prosbou o pomoc. Ved to, co je mozne vo volnej prirode vidiet, je len vizitkou nasej spolocnosti. Pre dalsie generacie chceme len to najlepsie. Ci nie? Zacnime kazdy sam u seba.


Historia Okresnej rady Slovenskej asociacie sportu na skolach v Brezne

   Cinnost Okresnej rady Slovenskej asociacie sportu na skolach (OR SASS) sa zacina datovat novym uzemno-spravnym clenenim Slovenska. Dovtedy OR SASS v Brezne bola sucastou OR SASS v Banskej Bystrici. Uz vtedy boli clenmi okresnej rady sucasni funkcionari: Mgr. Milutin Cernak, Mgr. Dana Jorcikova a Mgr. Pavol Navoy. Od zaciatku trvania OR SASS Brezno je vo funkcii predsedu Mgr. Milutin Cernak. Mgr. Dana Jorcikova ako podpredsednicka ma na starosti zakladne skoly, Mgr. Pavol Navoy zakladne skoly na Horehroni, Mgr. Lubomir Kresak stredne skoly. Hospodarkou v sucasnosti je Anna Kupcova.

    Od zaciatku cinnosti pocitovali „choroby“ novorodenca. Novovzniknuty okres samozrejme nebol najma personalne pripraveny, aby mohol uspesne manazovat obcianske zdruzenie, ktorym OR SASS bola. Len mimoriadny entuziazmus zakladajucich clenov v zaciatkoch cinnosti umoznil breznianskej OR uspesne sa etablovat a svojimi vysledkami potvrdit opravnenost jej vzniku. Tieto tazke prve roky cinnosti pomohli zomknut kolektiv zanietenych do takej miery, ze sa podujali na organizovanie skolskych majstrovstiev Slovenska v letnom biatlone ci v cezpolnom behu, zaroven s Bystricanmi spoluorganizovat skolske majstrovstva v atletike ziakov zakladnych skol. Svoju zivotaschopnost potvrdzuje OR skutocnostou, ze ako jedini v Banskobystrickom kraji (a mozno na Slovensku) zastresuju kompletne na sto percent vsetky sutaze zakladnych aj strednych skol bez akejkolvek spoluprace s centrom volneho casu.
   Okresna rada SASS v Brezne organizuje pravidelne vsetky sutaze podla kalendara sutazi okrem orientacneho behu a hadzanej stredoskolakov. Najuspesnejsimi sportovymi odvetviami, v ktorych pretekari okresu Brezno dosiahli najprenikavejsie uspechy, su atletika a letny biatlon.
   Sportovci s najvyraznejsimi vysledkami, ktori „presli“ aj sutazami SASS, su biatlonisti Anka Murinova a Matej Kazar. Obidvaja ucastnici olympijskych hier, Anka Murinova stvrta na OH v Nagane v zenskej stafete. Obidvaja spominani vsak startovali aj v sutaziach v cezpolnom behu ci vytrvalostnych bezeckych disciplinach na drahe. V atletickych sutaziach sa vyraznym sposobom presadili sucasni mladeznicki reprezentanti. Klara Abelova, ktora v sezone 2006 ako strnastrocna prekonala v skoku do vysky latku na 178 cm a Maros Poc, nadejny viacbojar, tak ako Klara este len caka na „velku“ medailu.

Vladimir Libic

Sutaz o knihu

Je prijemne stratit sa vo svete s Borisom Filanom

    Boris Filan napisal dalsie (uz piate) TAM TAM-y! A to pred dvoma rokmi vravel, ze v poradi stvrty Posledny TAM TAM  je naozaj posledny. Nemohol sa vsak s citatelmi nepodelit o dalsie, nove a vzrusujuce zazitky z ciest, to by jeho rozpravacske srdce nevydrzalo.

   „Milujem chvile, ked nikto na svete nevie, kde prave som...“ Tymito slovami Boris Filan otvara svoju novu knihu TAM TAM plus. A my s touto jeho knihou mame vzacnu moznost stratit sa s nim pave na tych miestach a prave v tych chvilach, ked nikto na svete nevie, kde prave je. A je to velmi prijemne... stratit sa vo svete s Borisom Filanom, pretoze on sa dostane na take miesta a do takych kutov Zeme, kde sa len tak hocikto neocitne. Napriklad do korejskej vaznice, na krokodiliu farmu, ci pod hladinu Cerveneho mora. V TAM TAM plus su jeho zazitky z ciest najma po Juznej Korei, Thajsku, Japonsku, Cervenom mori a Etiopii, vtipne postrehy, ale i uvazovanie zreleho muza nad pricinami a suvislostami, ktore hybu osudmi ludi, ale aj narodov, zaujmu, poucia, no najma pobavia kazdeho citatela. Sympaticka je cestovatelska skusenost Borisa Filana, ktoru zhrnul do konstatovania: Kazda cesta ma jednu vyhodu: nakoniec nikdy nevyzera tak, ako som si ju predstavoval.
   Autor venoval knihu novinarovi Karolovi Jezikovi, ktory „hral podla pravidiel proti tym, co ziadne pravidla neuznavaju“. No a v TAM TAM plus nechyba ani Tulakovo desatoro. Z nich napriklad toto: Obcas je velmi uzitocne nieco nevykonat, niekam nejst a nikoho nestretnut. Alebo toto: Skutocny ciel moze byt aj v polovicke cesty alebo niekde celkom inde, ako si si myslel. A este jedno: Uvedom si, ze mapa nie je uzemie...
   V sutazi, ktoru sme pre vas pripravili s vydavatelstvom Ikar, mozete knihu Borisa Filana TAM TAM plus vyhrat. Vyhercu vyzrebujeme spomedzi tych, ktori do 19. aprila do nasej redakcie dorucia listky s kuponom a spravnou odpovedou na dnesnu otazku. Nezabudnite uviest svoju adresu a telefonne cislo! Meno vyhercu uverejnime 24. aprila.

(ag)    

 Otazka: Kolky v poradi je TAM TAM plus? 

KUPON – TAM TAM plus


         Kresba: Pavol M. Kubis

Psychoviny


Ak vas tlaci svedomie, kupte si o cislo vacsie.
...
- Nehnevaj sa Ferko, ale ja som v tvojich rokoch nedokazal klamat.
- A v kolkych si zacal?
...
 Ak vam tecu nervy, podlozte si lavor.
...
 Pride muz do obchodu a pyta si zensku nocnu koselu.      

 Predavacka sa ho pyta:
- Bude to pre manzelku, alebo nieco lepsieho?
...
 Takym telom hriech neklamat.
...
 Dcera odchadza na diskoteku a matka jej radi:
- Prosim ta, nerob nic, co by som nerobila ja.
- A to myslis dnes, alebo pred dvadsiatimi rokmi?
...
Zacal v A - mol, skoncil na mol.
...
Pride pan do fotoatelieru a pyta sa:
- Mozete mi vyvolat film na pockanie?
- Samozrejme. A kolko chcete cakat?
...
 Jedna vec je slubit, ina uverit.
...
- Duro, vies ako mozno drzat hlupaka dvadsatstyri hodin v neistote?
- Neviem.
- Zajtra ti to poviem.
...
 Ak si chcete s kazdym milencom rozumiet, ucte sa cudzie reci.
...
- Co tu kradnes v lese drevo?
- To je krmivo pre kravy.
- Odkedy kravy zeru drevo?
- Co nezozeru, spalim!
...
 Vrcholom cynizmu je darovat manzelovi podlozku pod parohy.
...
- Nazdar, pocul som, ze si sa ozenil.
- Ozenil. Nechutila mi strava v zavodnej kuchyni.
- A pomohlo?
- Ano. Teraz mi uz v zavodnej kuchyni chuti.
...
Vrchol zhyralosti je prehrat v hazarde aj dedicne hriechy.
...
- Tu citam, ze praca vraj slachti cloveka.
- Daj pokoj, Maru, ja netuzim byt slachticom.
...
 Slovo dalo slovo - a zacala ticha domacnost.
...
 Maly Janko sa pyta otca:
- Oci, co to znamena, ked ludia vravia, ze sa rad pozeras na dno prazdneho poharika?
- Janko, klamu. Ja sa rad pozeram na plny poharik...
...
 Bojkovia nosia trenirky farby khaki.
...
 Ondra sa spytuje kamarat:
- Mal si uz niekedy zmiesane pocity?
- Mal. Ked v mojom aute havarovala moja svokra.
...
Ak smrdite grosom, dezodoranty vam nepomozu.
...

Jozovi zomrela svokra, a tak ho manzelka poziadala, aby isiel podat smutocne oznamenie. Jozo hovori obsluhujucej:
- Dobry den, chcem poslat telegram s textom: Umrela svokra.
- Pane, do pat slov to mate za rovnaku cenu.
- Hej, tak dopiste, ze predam starsiu skodovku.

...

Skoda, ze u nas nie je vyhlaseny zakaz vychadzania. Na psi tridsiatok.

...

Pyta sa chodec chodca:

- Co tam hlada ta pani?

- Patkorunu.

- Ako to viete?

- Lebo som ju nasiel ja.

...

Snom mnohych zien je stravit zivot ako mlada vdova.

...

Imrisko postava pred zrkadlom a hladka si plesinu.
- Si chlapik, sedemdesiatka na krku a nijaky sedivy vlas.

...

Na ludskost niet ludi.

...

Hovori muz neznamej zene:
- Slecna, tak sa na mna pozerate, ako keby ste mali volny byt.

...

Moj stary je spiatocnik. To su jeho zhody.

...

- Tak co, dievcatko, co by si chcelo? – pyta sa predavacka.
- Chcela by som cokoladu, ale mama ma poslala kupit chlieb.

...

Prisla s nim do lesnickeho stavu.

...

- Aj vy cestujete na cierno?
- Ja nemusim, ja som revizor!

...

Hovorcov maju uz aj ti, ktori nemaju co povedat.

...

- Moj manzel je hotovy zazrak. Verim mu, ale nespolieham sa na neho.

(jp)


Policia patra

   Policia v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanych:

   o 43-rocnom Jaroslavovi Kosikovi z Valaskej. Vysetrovatel ho stiha za preciny kradez a porusovanie domovej slobody. Jaroslav Kosik sa v mieste svojho bydliska nezdrziava. Naposledy bol jeho pobyt zaznamenany v Banskej Bystrici, kde sa zdrziaval v ubytovni Cerveneho kriza.

   o 31-rocnej Miriam Faturovej z Brezna, na ktoru je vydany prikaz na zatknutie pre precin zanedbanie povinnej vyzivy. Miriam Faturova sa v mieste trvaleho bydliska nezdrziava asi rok. Podla poslednych informacii by mala byt v Ziline, kde moze pracovat v bare.

   Akekolvek informacie o hladanych oznamte na ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT