11. APRIL 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Rodicovsky prispevok pre tych, ktori sa staraju o deti do troch rokov, bol od septembra 2006 zvyseny zo 4230 na 4440 korun. Zaroven platny zakon umoznuje rodicovi popri poberani rodicovskeho prispevku vykonavat aj zarobkovu cinnost. Dlzka pracovneho casu a ani vyska dosiahnuteho zarobku nie je zakonom obmedzena, ale dieta nesmie byt umiestnene v skolskom zariadeni, ktore je zaradene do siete skol a skolskych zariadeni. V uliciach Brezna sme sa pytali niekolkych mamiciek, ako vyriesia starostlivost o dieta pri nastupe do zamestnania, ci uprednostnia matersku skolu pred sluzbami opatrovatelky, pripadne sukromneho zariadenia.


S anketovym mikrofonom


o tom, co s detmi po skonceni materskej dovolenky

Marta Tschampova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Este mam cas na uvazovanie, dcerka ma len dva tyzdne. Ale ja by som asi uprednostnila sukromne zariadenie, velku rolu by urcite zohrali aj financie. Skoncila mi zmluva, a tak zatial nemam zamestnanie, este pol roka som v ochrannej lehote a na materskej dovolenke budem tri roky. Pocula som, ze v Brezne su aj sukromne jasle, myslim si, ze vychadzaju v ustrety mamickam, pretoze beru aj male deticky. O opatrovani u nejakej pani som neuvazovala, musela by som ju poznat a z velkej casti doverovat, aby som jej mohla zverit moje dieta.

Adriana Filova, casnicka, Brezno:
- Rok uz robim. Vyriesila som to tak, ze o jeden a polrocnu dcerku sa mi stara maminka, ktora je na ciastocnom invalidnom dochodku. Inac by nastala zlozita financna situacia, asi by som na cast z mesiaca vyuzila sukromne jasle.

Zuzana Longauerova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Momentalne este nemam istu pracu, ked som isla na matersku, moje miesto zrusili, takze uvidim. Moje dietatko ma rok a dva mesiace. Keby som si nasla pracu, asi by som uprednostnila matersku skolu, ale to zalezi aj od toho, ako budem financne ohodnotena. Keby som volila sukromne zariadenie, rodicovsky prispevok by som pravdepodobne dostavala do troch rokov. Uvidime, ako nas dotlacia financie.

Mariana Kruzliakova, chyzna, Brezno:
- Matersku dovolenku som ukoncila skor a isla som do prace. O dcerku sa mi zatial stara svokra a od septembra pojde do materskej skoly.

Ing. Karin Votroubekova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Na materskej dovolenke by som chcela byt asi rok, zamestnanie mam iste, cize mozem sa vratit kedykolvek. Este sme nad tym neuvazovali, ale syna dam do dvoch rokov zrejme k mame a potom do materskej skoly. No a mozno budeme mat druhe dietatko a ostanem doma.

Radka Gandzalova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Externe studujem, o rok mi konci materska dovolenka, potom dam dcerku, ktora bude mat vtedy tri roky, do materskej skoly. Nad sukromnym zariadenim sme vobec neuvazovali, skolku mame v blizkosti.

(pl, ng)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 Koncert ucitelov

   Charley Chaplin svojho casu povedal: „Kto nikdy nebol dietatom, nemoze sa stat dospelym.“ Ak chceme aj my, ucitelia roznych druhov umenia pomahat objavovat dietatu v sebe tie vzacne vlastnosti, ako je tvorivost, vynachadzavost a hravost, musime ich objavit najprv v sebe. Pravda, v kombinacii so zodpovednostou, predvidavostou ci nadhladom - vlastnostami dospeleho cloveka. Casom a skusenostami overena pravda, ze iba dobry umelec moze byt dobrym ucitelom, nas doviedla uz pred viacerymi rokmi k myslienke usporaduvat kazdorocne na Den ucitelov koncerty pedagogov, na ktorych mozu predviest svoju kreativitu a lasku k hudbe a k umeniu.
   Dna 29. marca v sale Zakladnej umeleckej skoly v Brezne jej ucitelia dokazali v narocnom a umelecky hodnotnom programe svoje kvality a sprostredkovali posluchacom hlbku emocii a krasu umeleckeho zazitku. Rozne komorne zostavy, ktorych bola vacsina, striedali solove cisla. Odzneli skladby znamych i menej znamych skladatelov obdobi baroka, klasicizmu, romantizmu aj 20. storocia. Vsetci ucinkujuci sme sa snazili nielen pravdivo a s fantaziou priniest umelecke dielo k srdcu posluchaca, ale aj obliect sa do koze ziaka a prezivat vnimavo to, co on na podiu - ocakavanie, nadsenie, mozno aj trochu tremy...
   Par dni pred touto milou hudobnou udalostou, dna 22. marca, vycestovali ziaci klavirneho odboru do Roznavy, kde bola nadregionalna sutaz v stvorrucnej hre na klaviri. V tvrdej konkurencii sa nasim trom parom podarilo obsadit: zlate pasmo Veronike Giertlovej a Karin Kollmanovej v 1. kategorii, bronzove pasmo Simonovi Dekretovi a Denise Kvackaiovej v 2. kategorii. Oba pary su z triedy Mgr. Dagmar Trangosovej. V 3. kategorii najstarsich ziakov ziskali Viliam Udic a Jana Srnkova strieborne pasmo - pracovali pod vedenim Marie Longauerovej.
   Klaviristom sa darilo aj na vysokoskolskej pode. Ziacka Monika Profantova z triedy Mgr. D. Trangosovej na sutazi SVOUC obsadila 1. miesto.
   Vsetkym ocenenym srdecne gratulujeme a zelame vela uspechov v dalsej cinnosti.

(ml)

 Aktivity zahradkarov vo Valaskej

   Jar prichadzala nenapadne, po fasiangovych radovankach je treba postarat sa o buducu urodu. Predjarny rez ovocnych stromov sme si pripomenuli vo videoprednaske v klube dochodcov. Po premietnuti videokazety vydanej RV SZZ sa s ucastnikmi akcie podelil o svoje skusenosti jeden z prvych clenov zvazu vo Valaskej Vaclav Lojda, dlhorocny byvaly predseda. Ing. Zuzana Medvedova svojou praktickou ukazkou doplnila zaujimavou formou nove poznatky z pestovania a rezu mladych aj starsich stromov.
   Clenska schodza 22. marca sa niesla v znameni hodnotenia predchadzajuceho zahradkarskeho roka a cinnosti nielen nasej zakladnej organizacie, ale pripomenuli sme si aj bliziace sa 50. vyrocie vzniku zahradkarskej zvazovej cinnosti, i ked zaklady „spolcovania“ ovocinarov a zahradnikov sa datuju ovela skor. Sprievodnym podujatim bola vystavka maliarskych prac talentovanych deti z materskej skoly a tiez prac sikovnych deti zo specialnej skoly a detskeho domova, ktore sme po vystavke poslali na celostatnu vytvarnu sutaz, ktorej 1. rocnik pre rok 2006 na temu Zahrada ocami deti vyhlasil RV SZZ.
Jednym z bodov programu clenskej schodze bola prednaska Juliusa Adamove o kompostovani. Chceli sme ukazat moznost bezodpadoveho hospodarenia v zahradkach, cim vlastne prispejeme k dodrziavaniu zakona o odpadoch, ktory nadobudol platnost 1. januara 2006 a tazko sa dostava do povedomia obcanov a nie velmi sa dodrziava. Malo by byt kredom kazdeho z nas Mysli globalne, konaj lokalne, ved len tak prispejeme k zlepseniu zivotneho prostredia, alebo aspon zabranime jeho zhorsovaniu.
   V dnoch 24. - 26. marca sme uskutocnili vystavku Jarna nalada, na ktorej sa zucastnili ako vystavovatelia clenovia SZZ, ale po dobrej skusenosti z predvianocnej vystavky Moje hoby aj clenovia Jednoty dochodcov. Tradicne veselou a inspirujucou bola expozicia materskej skolky a SZSI. Stretli sa tu tri generacie, jedna aby odovzdala svoje skusenosti a zvyky predkov, druha aby sprostredkovala stretnutie a tretia aby prijala posolstvo. Myslim, ze vsetci sme sa pri tom citili prijemne a slavnostne.

(efo)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT