Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  15

17.april 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ktokolvek z nas sa moze ocitnut v zlozitej situacii

   Na poslednom zasadnuti mestskeho zastupitelstva bol prerokovany navrh na zriadenie zariadenia socialnych sluzieb v meste Brezno typu utulok. Toto zariadenie by malo sluzit obcanom mesta v krizovych zivotnych situaciach. Na zriadenie utulku je navrhnuty objekt doterajsej Ubytovne na Mladeznickej ulici c. 4 v Brezne-Mazornikove,  ktory bol do konca aprila minuleho roka v sprave spolocnosti Bypos, s. r. o. Opytali sme sa Mgr. Evy Lukacovej, veducej oddelenia socialnych veci Mestskeho uradu v Brezne, ci poslanci na zasadnuti schvalili zriadenie utulku.

   - Mesto Brezno v sulade so schvalenou Koncepciou rozvoja socialnych sluzieb do roku 2010 uz dlhsi cas uvazovalo o zriadeni zariadenia, ktore by poskytovalo socialne sluzby svojim obcanom, najma tym, ktori sa ocitli v stave hmotnej i socialnej nudze. Zivotne okolnosti tychto ludi dostali do situacie, ked sa nedokazu sami o seba postarat, ani riesit problemy so zabezpecenim svojich zakladnych zivotnych podmienok. Ich situaciu treba riesit prostrednictvom pomoci a intervencie institucii participujucich v socialnej oblasti, medzi ktore patri aj mesto. Vaznou zivotnou udalostou je napriklad strata zamestnania, na ktoru sa mozu naviazat dalsie faktory, neschopnost uhradzat naklady na zivobytie, zdravotne problemy cloveka, takze ktokolvek z nas sa moze ocitnut v takejto situacii a bude potrebovat zasah institucii, kompetentnych riesit tuto problematiku. Predmetom rokovania mestskeho zastupitelstva bolo aj zriadenie utulku. Verim, ze utulok po vyrieseni nevyhnutnych najma prevadzkovych problemov bude sluzit obcanom mesta v pripade, ze budu potrebovat v problemovej zivotnej situacii sluzby takehoto zariadenia vyuzit.  

Ako bude proces zriadovania utulku pokracovat?
   - Po konzultacii s pracoviskom Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici, ktory urcil nevyhnutne priority pre sprevadzkovanie utulku, a dalsimi instituciami budeme postupne pripravovat vybrany objekt na uvedenie do prevadzky. Zabezpecime nevyhnutne revizie a opravy budovy, aby zodpovedala zakonnym poziadavkam z hladiska hygieny, socialnych veci a samozrejme, aby zodpovedala i potrebam samotnych obcanov mesta.      

Utulok bude pre ludi v nudzi docasnym riesenim. Aki ludia budu mat moznost ubytovania v utulku?
   - Bude sluzit pre obcanov bez pristresia v hmotnej nudzi, osobam, ktore sa vracaju z ustavnej vychovy alebo ochrannej vychovy po dosiahnuti plnoletosti. Mozu tam byt ubytovani aj obcania, na ktorych je pachane nasilie osobou, s ktorou ziju v domacnosti.

Zimne mesiace, ktore su pre ludi bez pristresia najhorsie, uz uplynuli. Zaznamenalo mesto narast poctu tychto ludi od minulorocnej zimy?
   - Pocet obcanov v hmotnej nudzi narasta a nemozem povedat, ze sa ich situacia zlepsuje. Niektore faktory sa zhorsuju, mnohi nie su schopni platit za klasicke byvanie v bytoch ci rodinnych domoch. Narast realneho poctu obcanov bez pristresia nemozem potvrdit, skor vznik rizikovych skupin obcanov, ktori sa mozu skor ci neskor v dosledku socialnych problemov medzi obcanov bez pristresia zaradit. Pre bezdomovcov je typicke, ze migruju, nezdrziavaju sa dlhodobo na jednom mieste. Je tazke presne urcit ich pocet, v Brezne ich moze byt priblizne 60.

Ako mesto riesilo ich problematiku este v tuto zimu, kedze doteraz nemalo ubytovacie kapacity na zriadenie utulku?
   - Doterajsia ubytovna aj pocas zimneho obdobia sluzila pre nizkoprijmove skupiny obcanov mesta, navyse mesto malo pripravene aj opatrenia na riesenie krizovych situacii a zasahu v pripade potreby v spolupraci s mestskou policiou i dalsimi partnermi v socialnej oblasti pre tuto skupinu obcanov, vyplyvajuce zo zakona o obecnom zriadeni aj zo zakona o socialnej pomoci. Problematiku obcanov bez pristresia v mestskom urade zabezpecuje zamestnanec, ktory im poskytuje informacie z oblasti socialnej prevencie, rovnako pomaha formou poskytovania socialneho poradenstva, pracuje s nimi intenzivne od momentu, ako sa takyto obcan „zjavi vo dverach“ socialneho pracovnika. Casto tito ludia potrebuju pomoc pri vybavovani dokladov, napriklad obcianskeho preukazu, dokladov zo socialnej a zdravotnej poistovne, neraz aj pomoc pri vybavovani rodinnych zalezitosti. Neda sa povedat, ze ludia bez pristresia su ludmi bez rodiny, mnohokrat ta rodina tam v pozadi niekde je, ale v dosledku roznych pricin nejavi zaujem o pomoc svojmu rodinnemu prislusnikovi. Niekedy je chyba v nom samom, ved aj socialni pracovnici sa stretavaju s odmietnutim pomoci u samotnych obcanov bez pristresia. 

Problematiku byvania nizkoprijmovych skupin obcanov mesta malo pomoct riesit okrem ineho osemnast bytov v osade Hlavina, ktoru mesto postavilo pomocou statnej dotacie z ministerstva vystavby a regionalneho rozvoja a ukoncilo zaciatkom leta 2006. Aka je situacia tychto obcanov dnes?
   - Hlavina je primestska cast mesta Brezno - Predne Halny, kde boli prestahovani obcania z roznych casti mesta do jednoizbovych bytovych jednotiek nizsieho standardu. Komisia socialnych veci vyberala na zaklade konkretnych pripadov obcanov mesta, ktorym by taketo ubytovanie mohlo byt poskytnute. Nastahovali sa tam od 1. jula minuleho roka, kedy bola osada Hlavina sprevadzkovana. O obyvatelov Hlaviny sa starame rovnako ako o ine casti mesta s prihliadnutim na novovytvorenost a osobitost tejto lokality. Pre tuto oblast mame vycleneneho zamestnanca, ktory im pomaha v ramci komunitnej socialnej prace. Vykonava osobitneho prijemcu davok v hmotnej nudzi, vyhladava pre nich moznosti zamestnania, sprostredkuva informacie o volnych pracovnych miestach, informuje ich o moznostiach doplnenia si kvalifikacie a v spolupraci s dalsimi zamestnancami mesta robi socialnu intervenciu, poskytuje informacie a pomoc v oblasti socialnych veci, pri zlepsovani podmienok byvania, vychovy deti, zdravotnickej osvety i vzdelavani.

Vyuzivaju tito obcania moznosti na doplnenie vzdelania?
   - Niektori obcania zo spominanej lokality maju zaujem o ziskanie ci doplnenie kvalifikacie. V sucasnosti navstevuju rekvalifikacny kurz v profesii zvarac, ktory nam prostrednictvom komunitneho socialneho pracovnika ponukli este v zimnom obdobi z Banskobystrickeho samospravneho kraja. Verime, ze im pomoze pri uplatneni sa na trhu prace.

(pl)


V nedelu popoludni 15. aprila sutazili v Polomke na detskom folklornom festivale subory z okresu Brezno. Zastupenie v sutazi mali detske folklorne subory z obci Telgart, Sumiac, Pohorela, Helpa, Polomka a Cierny Balog. Na fotografii je vitazny subor Telgartcok s programom Kot sa cimo zeniu, ktory postupuje na celoslovensku prehliadku detskych folklornych suborov v juni v Likavke.

Foto: Miroslav Zatko


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT