17. APRIL 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sutaz o knihy

Afganec, Izolacka, aj Zazracne dzinsy...

   Aj dnes budeme sutazit o knizne novinky vydavatelstva Ikar. Su tri a vsetky tri vychadzaju v slovenskej premiere. Anglickeho novinara a spisovatela Fredericka Forsytha netreba slovenskym citatelom predstavovat. Jeho romany sa vyznacuju podrobnym skumanim problemov a ich napaditym riesenim. Take su jeho romany Sakal, Stvrty protokol, Pomstitel, Diabolska alternativa, Veteran, Fantom Manhattanu...

   O com je jeho najnovsi roman Afganec? Afganci su v skutocnosti dvaja. Ten pravy, Izmat Khan, vazen z Guantanama, je skuseny velitel Talibanu. Ten druhy je Mike Martin, Anglican, skuseny veteran s tmavou pokozkou, ktory hovori plynulo po arabsky. Britske a americke sluzby zistia, ze sa chysta velky teroristicky utok. Nevedia vsak, kde a kedy. Mike sa javi ako idealny kandidat pre nesmierne riskantnu misiu, v ramci ktorej, v prestrojeni za Izmata Khana, ma preniknut medzi teroristov, a o chystanom utoku zistit nielen vsetky potrebne detaily, ale mu aj, pokial je to mozne, zabranit...
   Izolacka
, ako uz samotny nazov knihy hovori, je pribehom z nemocnicneho prostredia. Je to prvy roman Joshua Spanogle, ktory posobil ako vedecko-vyskumny pracovnik v Center of Bioethics na University of Pennsylvania. V romane spaja hlboke medicinske znalosti so zmyslom pre napatie a realisticky detail. Tri pacientky v baltimorskej nemocnici St. Raphael´s pochadzaju zo socialne najzranitelnejsej skupiny. Su to obyvatelky domova pre mentalne narusenych. Ich tela su napadnute virusom, s akym sa doposial nikto nestretol....
   V Klube putovnych dzinsov vysli uz Prve lasky aj Burlive leto. Tentoraz su to Zazracne dzinsy. Autorka Ann Brasharesova, milovnicka putovania a dzinsov, zije v New Yorku s manzelom a troma malymi detmi. Este vzdy ma v satniku svoje prve dzinsy, tie vsak nie su zazracne a ani jej uz nepadnu ako uliate. Klub putovnych dzinsov je jej prvy roman. O com su teda Zazracne dzinsy? Dievcata caka posledne leto predtym, nez sa rozidu na univerzity a zacnu zit ako dospele. Napriek tomu vsak maju vsetky pocit, ze zazracne dzinsy velmi potrebuju. Tibby zisti, ze dzinsy vedia o Brianovi to, co ona o nom nikdy nevedela. Carmen potrebuje carovnu moc zazracnych dzinsov, lebo sa podujme opatrovat Leninu uhundranu staru mamu. Lena by chcela, aby jej dzinsy prezradili, ci ma ist na umelecku skolu. No a Bridget je stastna, ze ma dzinsy vo futbalovom tabore, kde s prekvapenim zisti, kto tam bude koucovat spolu s nou...
   Ak chcete vyhrat niektoru z tychto knih, najneskor do 26. aprila do nasej redakcie doructe listky s kuponom a odpovedou na dnesnu otazku (nezabudnite na vasu adresu a telefonne cislo). Mena troch vyhercov uverejnime 2. maja.

(ag)

   Spomedzi zaujemcov o zbierku Kamila Peteraja Co sa septa dievcatam sme vyzrebovali Maju Belkovu z Bacucha. Srdecne blahozelame.

 Otazka: Kde zije autorka Putovnych dzinsov?

 

Kolko sme darovali detom?

   V osmom rocniku Hodiny detom Nadacia pre deti Slovenska vdaka takmer 80 tisic darcom vyzbierala sumu 9 000 889 korun.
   Zasielanie SMS a MMS sa stalo v tomto roku, podobne ako v minulom, najoblubenejsim sposobom prispievania. Tento rok  prostrednictvom SMS a MMS prislo 2 692 345 korun. Vdaka 13 782 ludom, ktori zatelefonovali na pevnu telefonnu linku na cislo 18 222, pribudlo 758 010 korun.  Firmy, ktore sa zapojili do Hodiny detom, vyzbierali sumu 2 488 228 korun. Do vsetkych kutov Slovenska smerovala aktivna vyzva pre rozne typy komunit a budovala sa siet dobrovolnikov pre komunitne zbierky. Tak sa podarilo vyzbierat 1 025 253 korun v 39 komunitnych zbierkach. Do Hodiny detom sa zapojilo aj 511 individualnych darcov, vdaka ktorym na ucte pribudlo 923 078 korun. Medzi individualnych darcov nepatria len bohati ci slavni ludia, ale aj celkom obycajni darcovia, ktori napriklad nastavili na svojom ucte trvaly prikaz a pravidelne Hodinu detom podporuju, alebo prisli priamo do Nadacie pre deti Slovenska a priniesli svoj prispevok. Prispievanie cez bankomaty je oblubene a jednoduche. Na ucte Hodiny detom prostrednictvom bankomatov pribudla suma 519 021 korun.
Aj ked je internet stale rozsirenejsim a oblubenejsim mediom i nastrojom na vykonavanie platieb, v Hodine detom sa tento sposob prispievania este len udomacnuje. Hodina detom bola obdarovana prostrednictvom internetovych prevodov sumou 74 086 korun. Sucastou celkovej sumy su i vratene a nerozdelene granty tvorene z prostriedkov, ktore neboli v ostatnych rocnikoch organizaciam vyplatene, alebo tych, ktore neboli vycerpane. Do Fondu Hodiny detom tak bola vlozena suma
520 868 korun.
   Na zaver organizatori dakuju vsetkym tym, ktori prispeli a ktorym nie je osud inych lahostajny.

(jh)


 

                  Jar v rozpuku

                      Foto: Peter Bercik

 


 


Vylety do okolia Brezna - dnes na Andrejcovu

   V dnesnom tipe na vylet sa vyberieme na Andrejcovu (1519 m), vrch, ktory sa nachadza v hlavnom hrebeni Kralovoholskych Tatier, priblizne styri kilometre vzdusnou ciarou na sever od horehronskej obce Pohorela.

   Prave spomenuta obec sa nam stane vychodiskom pre nasu turu. Od zeleznicnej stanice sa vyberieme hore dedinou. Prejdeme cez potok Kompanica a budeme pokracovat vlavo pod Galikov vrsok. Urcite si vsimneme na hornom konci obce pramen mineralnej vody - Pohorelsky medokys. Odtial pojdeme cestou vpravo priamo na sever, az sa dostaneme nad dedinu. Budeme stupat stredom nie velmi vyrazneho chrbta a pocas chvilky oddychu sa mozeme pokochat pohladom na Muransku planinu. Caka nas pomerne strmy vystup na horsky chrbat, po ktorom pohodlne a takmer bez stupania prideme az na razcestie pod Andrejcovou. O chvilu sa ocitneme na samotnej Andrejcovej, ktorej pretiahnuta polana od Helpianskeho vrchu az po Zdiarske sedlo sa povazuje za jeden z najkrajsich usekov hrebena, lebo ma raz vysokohorskeho parku. Tu nas za pekneho pocasia caka prekrasny vyhlad.
   Po dostatocnom oddychu budeme pokracovat vrcholovou polanou, skoro bez stupania, do plytkeho Zdiarskeho sedla. Z neho strmo vystupime na chrbat Bartkovej - hole v masive Kralovej hole. Jej vrcholom budeme traverzovat juznym svahom do sedla pod Orlovu, vystupime na jej vrchol. Z neho pojdeme mierne nadol na plochy chrbat, az sa dostaneme na Strednu holu. Dalej budu nase kroky smerovat na zapad trochu uzsim hrebenom. O niekolko metrov sa hreben rozsiri a miernym stupanim sa dostaneme k vysielacu na Kralovej holi, ktora nam ponukne nadherny siroky kruhovy vyhlad po okoli.
   Z legendarnej Kralovej hole nas caka zostup do obce Sumiac. Mozeme pouzit aj asfaltovu cestu od Predneho sedla.
   Ked navstivite tuto carokrasnu cast Horehronia, stanete sa este vacsimi milovnikmi a obdivovatelmi prirody, ako ste boli doteraz.

(E-ova)

 Zacina sa osmy rocnik Detskeho cinu roka: Vdaka detom dobro rastie

   Projekt Detsky cin roka podporuje deti v ich snazeni robit dobro. Vysiela signaly k nam vsetkym, aby sme si uvedomili, ake velke veci dokazu robit aj male deti. Presviedcaju nas o tom znova a znova vo svojich pribehoch. Zachranuju, ochranuju, pomahaju, skrasluju... Jednoducho, usiluju sa urobit nas svet lepsim.

   V tychto dnoch prichadza do skol vyzva, aby sa deti zapojili do projektu Detsky cin roka 2007. Deti mozu napisat o svojom dobrom skutku alebo o skutku svojho rovesnika, ktory si vsimli a chceli by ho ocenit. Za dobry skutok sa povazuje kazdy detsky cin, ktory bol urobeny s dobrym umyslom a priniesol pozitivnu hodnotu. Dobrom su aj kazdodenne drobne skutky, ktorymi deti vnasaju do zivota priatelstvo, lasku a porozumenie. Stalo sa uz tradiciou, ze sa kolektivy deti dohodnu na dobrej veci a zrealizuju svoj spolocny skutok. Deti mozu zasielat svoju spravu o dobrych skutkoch do 30. juna.
   Na jesen mozu deti podporit dobro svojich rovesnikov ucastou v detskej porote. Expertna skupina zlozena z pedagogov, psychologa a tvorcov pre deti vyberie zo vsetkych skutkov 30 nominacii, ktore zaslu realizatori projektu i do skol. Deti prideluju svoj hlas skutkom, ktore podla vlastneho uvazenia povazuju za ocenenia hodne. Z ich hlasovania vzidu ocenenia v siestich kategoriach, ktore su detom odovzdane na slavnostnom vyhlaseni v Bratislave.
   Dobrymi skutkami, ktore deti vykonaju, podporuju svojich znevyhodnenych rovesnikov. Zapojenie ziakov do projektu Detsky cin roka je vyjadrenim ich spolupatricnosti. Deti mozu svojim dobrym skutkom a hlasovanim v detskej porote zaroven podporit aj svoju skolu. Kazda skola, ktorej ziak ziska ocenenie Detsky cin roka 2007 v niektorej z kategorii, ziska skolske potreby v hodnote desattisic korun. Nad projektom detsky cin roka prevzalo cestnu zastitu Ministerstvo skolstva Slovenskej republiky.


Psychoviny
 

- Ako sa dari vasmu synovi?

- Dakujem, dobre. Cim dalej, tym vacsmi sa podoba na mna...

- Hm. A nedalo by sa nieco proti tomu robit?

 ...

Aj potrat je dietatom doby.

 ...

 Mladenec v parku sa pyta dievcata:

- Marka a ty si panna?

- Nie, rak.

 ...

Su ludia, co ujdu hrobarovi z lopaty a este mu ju aj ukradnu.

 ...

 Jano v krcme hovori kamaratom:

- Tak, Fero uz viac s nami pit nebude...

- Ten? Netaraj, - neveria kamarati.

- Ba. Vcera mal take okno, ze z neho vypadol...

 ...

Poctivi najdalej zajdu. Ti ostatni sa vozia na limuzinach.

 ...

- Co si robila v zahrade, Zuzka?

- Napodobnovala som vtakov.

- Spievala si?

- Nie. Jedla som dazdovky.

 ...

Nebudte smutny, ze si vas nikto nevsima. Mozno vas onedlho niekto lupezne prepadne.

 ...

- Hanka, je pravda, ze si svojmu manzelovi nasadila parohy?
- Ten chumaj sprosty! Musi sa hned so vsetkym pochvalit celej dedine!?

 ...

- Nemam co na seba! - narieka dnes vacsina zien.

 ...

- Jozko, ty si jedinacik?
- Nie, doma mame este jednu Feliciu!

 ...

- Co je najvacsia drzost?
- Pytat si vypalne od poziarnikov.

 

- Halo, dobry den. Hladam Jozka.

- Ja som jeho brat, Jozko nie je doma.

- Mohol by som mu nechat odkaz?

- Zial nie, my nemame odkazovac.

 ...

Snom mnohych zien je stravit zivot ako mlada vdova.

...

Imrisko postava pred zrkadlom a hladka si plesinu.

- Si chlapik, sedemdesiatka na krku a nijaky sedivy vlas.

...

Na ludskost niet ludi.

...

Hovori muz neznamej zene:
- Slecna, tak sa na mna pozerate, ako keby ste mali volny byt.

...

Moj stary je spiatocnik. To su jeho zhody.

...

- Tak co, dievcatko, co by si chcelo? – pyta sa predavacka.
- Chcela by som cokoladu, ale mama ma poslala kupit chlieb.

...

Prisla s nim do lesnickeho stavu.

...

- Aj vy cestujete na cierno?
- Ja nemusim, ja som revizor!

...

Hovorcov maju uz aj ti, ktori nemaju co povedat.

...

- Moj manzel je hotovy zazrak. Verim mu, ale nespolieham sa na neho.

...

- Ze sa nehanbis! Si dvadsat rokov zenaty a stale vyhladavas znamosti so zenami.

- A ty poznas moju manzelku?

- Nie, nepoznam.

- Tak sa do toho nemiesaj!

 

             Kresba: Ing. Jan Selest


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT