17. APRIL 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 Na Razusovej ulici, na mieste, ktore spatili chatrajuce domy, vyrasta zdravotne zariadenie Polimed. Kolaudacia hrubej stavby je naplanovana na 31. maja, na jesen by zariadenie malo byt spustene do prevadzky. Vo vchode od ulice bude lekaren a optika, v zadnej casti a na poschodi sedem ambulancii - vseobecne, ocne, interne, krcne a gynekologia. Zariadenie bude splnat poziadavky europskej normy, takze imobilni pacienti budu mat k dispozicii parkovisko i vytah. Pred budovou sme postavali s anketovym mikrofonom a okoloiducich sa pytali na ich nazor na nove zdravotne zariadenie v meste.


S anketovym mikrofonom


o novom zdravotnom zariadeni


Ing. Slavka Medvedova, ekonomka, Osrblie:

- Zalezi na tom, aka bude komplexnost vybavenia a ci na ostatne vysetrenia nebude treba chodit do nemocnice. Napriklad v Ruzomberku je to tak urobene a treba chodit zo zariadenia do zariadenia. A navyse, ked clovek nie je z Brezna, ma problemy dostat sa do centra. K nemocnici jazdia priamo autobusy. Ma to svoje plusy i minusy, ale ludia si urcite najdu cestu. Najdolezitejsie je, ze bude toho viac a budeme mat moznost vyberu.
 


 

Ing. Tibor Kan, policajt, Brezno:
- Myslim si, ze taketo zdravotne zariadenie v meste je dobra vec. Bude blizsie a bude viac vyhovovat starym ludom, ked autobusy jazdia rozne. Ja osobne do nemocnice chodievam velmi malo a moj obvodny lekar ma ambulanciu priamo v meste. Vyhovuje mi, ze nemusim ist do nemocnice, kde je vela chorych ludi.



 

Peter Pecovsky, nezamestnany, Cierny Balog:
- Neviem to posudit, ale ked autobusy stoja aj na Razusovej ulici, bude to vyhodnejsie hlavne pre starych ludi. Vyhodne to bude aj pre ludi z mesta. Na druhej strane aj tato ulica bude krajsia, stare domy nevyzerali dobre.


 

Zuzana Soltesova, ucitelka, Brezno:
- Myslim si, ze viac moznosti je vzdy lepsie pre ludi. Ked mame moznost vyberu, je to lepsie. Pre niektorych ludi je vyhodnejsie taketo zariadenie v meste, v nemocnici to mnohi mali od ruky. Ibaze, ak bude treba odborne vysetrenie, clovek sa potom viac nabeha. V podstate vsetko ma svoje klady aj zapory.


 

Miroslava Muranska, veduca stavkovej kancelarie, Brezno:
- Pocula som, ze tu budu nejake ordinacie. Mozno, ze z hladiska lekarov to bude lepsie, ci pre nas pacientov, neviem, lebo na nejake kompletnejsie vysetrenie budeme musiet ist do nemocnice. Uvidime, cas ukaze.

 


 

Ing. Anna Miklovicova, ucitelka, Brezno:
- Pocula som, ze sa tu stavia polyfunkcny dom, kde budu aj lekari. Na jednej strane je to vyhodne, na druhej nevyhodne. Budu blizsie k ludom, ale v nemocnici clovek naraz obeha vsetko. Ja osobne to vitam. Konecne zmizli otrasne domy, ktore spatili ulicu.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Adrenalin so sukromnou dopravnou spolocnostou

   Je 4. aprila t. r., autobusove nastupiste c. 4 na zeleznicnej stanici v Brezne, kratko pred deviatou hodinou. K nastupistu prichadza autobus sukromnej dopravnej spolocnosti, ako prva nastupuje starsia pani podopierajuca sa o dve francuzske palice a pyta si listok do Rooseveltovej nemocnice.
   Prekvapenie c. 1: „K Rooseveltovej nemocnici nejdem“ - to je odpoved vodica. Dalsi cestujuci si overuju spravnost spoja na vyvesenom cestovnom poriadku: Banska Bystrica AS cez Rooseveltovu nemocnicu s odchodom 9.50 v pracovnych dnoch - teda spoj je spravny! Nasleduje dohadovanie sa, nakoniec vodic vyda viacerym cestujucim cestovne listky k Rooseveltovej nemocnici a autobus odchadza.   Prekvapenie c. 2: Vo zverejnenom cestovnom poriadku je uvedena trasa spoja: ... Slovenska Lupca, razcestie - Banska Bystrica, Rooseveltova nemocnica - Banska Bystrica, AS MHD. Na krizovatke pri autobusovej stanici v Banskej Bystrici sa autobus zaraduje do laveho jazdneho pruhu a odbocuje na autobusovu stanicu, vylozi cestujucich a pokracuje v ceste.
Dalej to uz prekvapenie ani nie je: Podla cestovneho poriadku ma autobus odchod od Rooseveltovej nemocnice o 10.33, prichod bol 10.54!
   A co na zaver? Spoj, ktory ma cestovny cas podla cestovneho poriadku 43 minut, to „stihol“ za 64, teda s viac ako 21-minutovym meskanim. Tato cesta, ci uz na primestskych alebo dialkovych linkach, nebola mojou prvou, a tak mozem odporucit: Ak vam chyba adrenalin a mate prist niekde nacas, cestujte s touto sukromnou dopravnou spolocnostou.

(JSkr)

 Umelecky prednes v poezii a proze zien

Vansovej Lomnicka

   Festival poezie a prozy zien organizuje Unia zien Slovenska. Krajske kolo prehliadky, ktore sa uskutocnilo v posledny marcovy den v Mestskom dome kultury v Brezne, zorganizovala Krajska organizacia Unie zien Slovenska Banska Bystrica za spoluucasti Obvodnej organizacie UZS v Brezne.
   Jubilejny 40. rocnik na pocest spisovatelky Terezie Vansovej sa nesie v slavnostnom duchu 150. vyrocia jej narodenia.  Sutazilo sa v dvoch kategoriach: poezia a proza od 16 do 25 rokov, poezia a proza od 25 rokov. Porota v zlozeni Mgr. Lubica Kucerova, Mgr. Maria Sulejova, Mgr. Bozena Bobakova a Mgr. Jana Kanova rozhodla o postupujucich do celoslovenskeho kola, ktore bude 20. - 21. aprila v Banskej Bystrici. Poezia do 25 rokov: Zuzana Szemőkova (Ziar nad Hronom), Janka Bubelinyova (Bacuch), proza do 25 rokov: Jozefina Majchutova (Poltar), Martina Obrcianova (Poltar), poezia nad 25 rokov: Mgr. Marta Pribylinova (Helpa), proza nad 25 rokov: Anna Kanova (Dolna Lehota). Porota udelila ocenenie za vlastnu tvorbu Marii Pacerovej z Valaskej a Marii Strmenovej z Brezna. Hostkou prehliadky bola poetka Jana Chorvatova z Banskej Bystrice, ktora oboznamila ucastnicky s jej doteraz vydanymi zbierkami a s pripravovanou zbierkou Poslovia slova.
   Napriek predvelkonocnemu zhonu sa podujatie vydarilo a pritomne zeny pookriali a zabudli na kazdodenne problemy a starosti.

Ing. Maria Sabakova

 Obchodna akademia opat v celoslovenskom kole SOC

   Prve miesto v krajskom kole Stredoskolskej odbornej cinnosti (SOC), ktore bolo v Krupine, s prehladom vyhral student tretieho rocnika Obchodnej akademie v Brezne Peter Varga. SOC je dobrovolna zaujmova cinnost ziakov strednych skol, kde studenti spracovavaju temy z prirodnych a spolocenskych oblasti. Vyhladava talentovanych ziakov, podporuje aj ich odborny rast, rozvija ich tvorivost.
   Ochrana a tvorba zivotneho prostredia su dnes „horucimi“ temami vsade vo svete. A prave tejto problematike sa venoval Peto vo svojej praci. Ani jemu nie je lahostajne, v akom prostredi zijeme a ako nakladame s odpadom. Preto tema separovania odpadu v skolach ho oslovila a vo svojej praci sa zaoberal prave touto problematikou. Urcite ste sa vsetci stretli v skolach, ale aj na pracoviskach s automatmi na napoje, ktore nam pristroj na pozadovanu mincu „vypluje“ v plastovych poharoch. Potom sa vo velkych mnozstvach hromadia v kosoch s inym odpadom. Co s tym? Prave tato skutocnost vyprovokovala Peta, aby nasiel riesenie. Oslovil vsetky stredne skoly v Brezne, aby tento odpad zacali triedit. A tak nepotrebne plastove nadoby, ktore by inac zaplnali smetiska, vyuzivaju Sady a parky mesta Brezna na vysadbu priesad.
Peto vyriesil aj otazku financnych prostriedkov, ktore ziskal od konta Orange. Za peniaze kupil kose, ktore umiestnili v triedach vo vsetkych strednych skolach. Takto sa vytvori navyk vsetkych ziakov tento odpad triedit.
   Vidite, ake jednoduche. Ale preco to nenapadlo niekomu z nas? Aj touto kvapkou v mori prispel Peter Varga k zlepseniu zivotneho prostredia a k znizeniu komunalneho odpadu. Kiez by takto uvazoval kazdy z nas.
   Svoj projekt vypracoval a konzultoval s profesorkou Mgr. Drahomirou Oravcovou, ktorej tiez patri podakovanie. Vyhrou v krajskom kole si Peter zabezpecil vstupenku do celoslovenskeho kola, ktore bude 3. - 5. maja v Novych Zamkoch. A kedze Peto nie je ziadny novacik na podobnych podujatiach, verime, ze bude rovnako uspesny a opat zaboduje.
   Peto, drzime ti palce!

Lucia Istvanova, 3. D


Bolest staroby

Bolestou osudu je cloveka staroba,

ked pritazi ho jak kamen nesmierna chudoba.

Neraz slza skanie mu, zaleje mu vrasky,

preco jeho staroba nie hodna je lasky?

Jeho smutok na dusi, v srdci bolest je,

naco zivota, kde niet uz nadeje?

Kde sa nadej strati, ani ucta nie je,

tam sa v starobe velmi tazko zije.

Clovek stary, na slova tieto si spomen,

bo nie kazdemu si tu v ziti hoden.

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT