17. APRIL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Este v marcovu nedelu (18. 3.) v stredisku Srdiecko na juznej strane Chopku ukradol ktosi14-rocnemu mladikovi z Lucenca  mobilny telefon. Vyuzil na to cas, kedy mladik stal v rade na vlek a z vrecka jeho sportoveho vaku nenapadne mobil vytiahol. Kradezou vznikla skoda za 10 000 korun.

   V piatok 30. marca sa o dvadsattisic obohatil zlodej v budove socialnej poistovne v Brezne. Z kabelky 37-rocnej zeny vzal penazenku s touto financnou hotovostou, pritom kabelku mala zena stale na pleci.

   Vazny pracovny uraz zaznamenali v stredu 11. aprila v drevospracujucom podniku v Polomke. Stal sa v case od13.00 do13.30 pocas udrzby lisovacieho stroja. Zamestnanca firmy tazko zranil stroj, ktory sa zatial z nezistenych pricin zapol pocas cistenia. Jozef M. z Pohorelej (52 r.) podlahol nasledkom zranenia, ktore utrpel pri uraze hlavy na pracovisku. Sudny znalec a autorizovany bezpecnostny pracovnik, ktoreho na miesto tragedie prizvalo vedenie podniku, urobili obhliadku stroja. Vysetrovatel zacal trestne stihanie voci neznamej osobe pre precin usmrtenia.

   Vo stvrtok dopoludnia 12. aprila navstivil rodinny dom v Bravacove host, ktory neprisiel pozdravit domacich, ale obohatit sa na ich ukor. Vylomil vchodove dvere, z bytu odcudzil plazmovy televizor, LCD monitor, tri fotoaparaty, cestovne pasy, pribor, zlate sperky a dalsie cenne veci. Navyse si odniesol 20-tisicovu hotovost, dva kluce od harvestora a tiez kluce od osobnych motorovych vozidiel Toyota Land Cruiser, Skoda Oktavia a Nisan pick-up. Majitelovi rodinneho domu sposobil nezvany navstevnik skodu za 207 000 korun.

   Na policii oznamili vo stvrtok 12. aprila napoludnie, ze na Stanicnej ulici v Brezne v objekte fimy jej zamestnanec nasiel municiu pravdepodobne z druhej svetovej vojny. Granat s dlzkou 43 cm a priemerom 12 cm prevzal na zneskodnenie pyrotechnik z Banskej Bystrice.

   Piatok trinasteho aprila nepriniesol stastie 18-rocnemu muzovi z Revucej. Kratko pred polnocou zobral z bundy prevesenej na stolicke v pohostinstve v Zavadke kluce od auta Opel Astra, neopravnene vozidlo pouzil a na Hronskej ulici v Zavadke havaroval. Stastie mal iba v tom, ze sa nezranil. Dvadsatrocnemu majitelovi auta z Revucej sposobil na aute skodu za 30 000 korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


O rokovani regionalneho parlamentu informuje Mgr. Tatiana Stulrajterova, poslankyna za okres Brezno

Schvalili zmluvu o breznianskej plavarni

   Zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja sa podla dohodnuteho pravidla uskutocnilo vyjazdovo vo stvrtok 12. aprila v okrese Velky Krtis. Samotnemu rokovaniu zastupitelstva vsak predchadzali rokovania expertnych skupin. Tieto boli vytvorene zodpovednymi pracovnikmi Uradu BBSK, poslancami za okres Velky Krtis, starostami, primatormi a pracovnikmi statnej a verejnej spravy tohto okresu. Zaoberali sa jednotlivymi okruhmi problemov okresu, ako je skolstvo, kultura, socialne veci, zamestnanost, regionalny rozvoj tak, aby na rokovanie pripravili konkretne poziadavky adresovane zastupitelstvu s ulohou zapracovat ich do Analyzy socialno-ekonomickej situacie v okrese Velky Krtis.

   Z dvadsiatich bodov programu medzi tie najzaujimavejsie, ale aj najdolezitejsie patrili dokumenty strategickeho vyznamu, ktore v buducnosti po zapracovani budu tvorit Program hospodarskeho a socialneho rozvoja kraja. Vizie rozvoja, priority rozvoja, strategicke ciele a navrhy opatreni boli na zaklade vysledkov analyz, identifikovanych disparit a hlavnych faktorov rozvoja zadelene do jednotlivych osi rozvoja: Rozvoj ludskych zdrojov a zvysovanie kvality zivota obyvatelov; Ekonomicky rozvoj, podpora investicii a inovacii; Cestovny ruch; Doprava; Informacna spolocnost; Zivotne prostredie; Polnohospodarstvo, lesnictvo a rozvoj vidieka. Tento material zastupitelstvo zobralo na vedomie s tym, ze je to zivy material a bude sa vyvijat tak, ako sa budu vyvijat potreby regionu.
Regionalna surovinova politika pre oblast nerastnych surovin BBSK bola zastupitelstvom schvalena bez diskusie.
   Prerokovanie navrhov na odpredaj prebytocneho majetku neotvorilo problematiku predaja poliklinik v majetku BBSK. V diskusii predseda BBSK oznamil, ze pred zasadnutim zastupitelstva verejnu sutaz na odpredaj poliklinik zrusil.  V zaujme mesta Brezna, ale aj celeho regionu boli schvalene zamenne zmluvy medzi mestom Brezno a BBSK. Plavaren a prislusne pozemky a vedlajsie plochy ziska do majetku mesto Brezno a BBSK budovu, ktoru vyuzivala Hotelova akademia v Brezne. Hodnota zameny dosiahla vysku 17,7 miliona korun.    Zmeny v sieti skol a skolskych zariadeni
 prinasaju do regionu zaujimavy projekt, ktory sa tyka vytvorenia Zdruzenej strednej skoly so sidlom pod Banosom v Banskej Bystrici. Skola sa v buducnosti bude venovat vychove a vzdelavaniu v oblasti rozvoja vidieka a sluzieb na vidieku. Tento zaujimavy projekt umozni ziskat absolventom vzdelanie v tejto perspektivnej oblasti az na uroven bakalar.
   V interpelaciach som sa obratila v zaujme nasho okresu na predsedu BBSK s otazkou vstupu BBSK do spolocnosti Hron - air, s. r. o , ktoru zalozili Zeleziarne Podbrezova, a. s., s cielom zabezpecit letecku dopravu na trase Poprad - Sliac - Praha vyhladovo aj do inych europskych miest. Predseda sa rozhodol odpovedat pisomne, a tak vas budeme o tejto interpelacii informovat.
   Rozvoj medzinarodnej spoluprace poslanci potvrdili schvalenim dohod o spolupraci s Chanty-mansijskym autonomnym okruhom (Ruska federacia), regionom Burgas (Bulharsko) a Departmentom La Loire (Francuzsko). Predmet diskusie tvorilo Memorandum o porozumeni a spolupraci na urovni volenych zastupcov BBSK, od ktoreho sa ocakava zlepsenie komunikacie medzi organmi kraja v zaujme rozvoja regionu.
   Poslanci okresu Brezno, ktori sa zucastnili na rokovani -  Ing. Jaroslav Demian, Ing. Janka Mihalovicova, Jan Racak   a Mgr. Tatiana Stulrajterova - dakuju hostitelskemu okresu Velky Krtis a tesia sa na stretnutie v nasom okrese.   


Jedenastym rocnikom Dna narcisov organizatori z Ligy proti rakovine chceli prelomit povest piatka trinasteho ako tzv. cierneho dna a zmenit beznadej, ktoru prinasa rakovina, na nadej. Ako nas informovala organizatorka tohto podujatia Maria Parobekova, v Brezne vyzbierali dovedna 65 282 korun. Dobrovolnici z pobocky Ligy proti rakovine, Slovenskeho Cerveneho kriza, oddelenia vychovy ku zdraviu pri Regionalnom urade verejneho zdravotnictva v B. Bystrici, v zakladnych i materskych skolach, ktorym pomahali gymnazisti, sa pohybovali v uliciach mesta, stanovistia mali aj v nemocnici, pri obchodnom dome na namesti a pri Tescu.

Foto: Stefan Vozar 


Nedelne popoludnie 15. aprila vo valastianskom kulturnom stanku patrilo premiere divadelnej hry Vesela hrobarka v podani clenov divadelneho suboru Valastan. Namet na motivy Jiřiho Mahena volne spracoval Aldo Daxner, rezirovala Dr. Lea Weberova.

Foto: Stefan Vozar


NOVY PORTAL HOREHRONIE

   V tychto dnoch pribudla na internet nova webova stranka regionu Horehronie, ktora je vysledkom spoluprace firmy Solution4net a Turisticko-informacnej kancelarie v Brezne.
   “Novy portal www.horehronie.info vznikol z iniciativy firmy Solution4net, ktora sa venuje tvorbe internetovych stranok a reklamy na internete. Cielom projektu bolo prispiet k propagacii horehronskeho regionu, ale hlavne sustredit informacie pre obyvatelov a potencionalnych navstevnikov nasho krasneho kraja na jednom mieste. Mali sme pocit, ze ine regiony tak uz davno urobili a stali sa tak zname sirokej verejnosti nielen na Slovensku, ale aj v zahranici. Spolupraca a vacsia zomknutost Oravy, Gemera ci Liptova je viditelna na mnohych spolocnych aktivitach.
   Vsetko sa to zacalo pred piatimi mesiacmi. Firma Solution4net vypracovala projekt, Turisticko-informacna kancelaria v Brezne po vypracovani obsahovej struktury zacala so zberom informacii a fotodokumentacie, spracovavanim textov. V sucasnosti sme spolocne dospeli k nazoru, ze je cas  portal Horehronie.info spristupnit verejnosti. Prace na tomto projekte vsak zdaleka nekoncia; informacie sa budu pravidelne aktualizovat, doplnat a rozsirovat, “ povedala PhDr. Anna Stulrajterova, veduca Turisticko-informacnej kancelacie v Brezne.
   Spoluautormi projektu sa mozu stat vsetci obyvatelia. Ak mate informacie, fotografie alebo napady, ktore by mohli prispiet k obohateniu a skvalitneniu tohto portalu, skontaktujte sa s firmou Solution4net (
horehronie@s4net.sk, tel. c. 0915 807719), pripomienky mozete odovzdat aj osobne, telefonicky alebo elektronickou postou na adresu Turisticko-informacnej kancelarie v Brezne (tik@brezno.sk, tel./fax 6114221). Vase podnety a pripomienky mozu prispiet k obohateniu a skvalitneniu stranky. Vsetci, ktori sa na realizacii projektu podielali – autori grafiky, technickeho riesenia, koncepcie, textov a fotografii - pracu vykonali bez naroku na odmenu. Majitel portalu, firma Solution4net ponuka dokonca reklamu vsetkym ubytovatelom v regione bezplatne. Tuto moznost maju aj stravovacie zariadenia a ostatne subjekty, ktore maju spolocny ciel - zviditelnit nase Horehronie.
   Treba len verit, ze aktivita a entuziazmus autorom projektu vydrzi a novy portal bude prispievat k propagacii uzemia a rozsireniu informacii o tomto regione tak, aby kazdy navstevnik nasiel to, co prave hlada.

                   (as)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT