2. MAJ  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Od nedele 22. do piatka 27. aprila sa do rekreacnej chaty v Krpacove vlamal dosial neznamy pachatel. Z garaze vedla chaty vzal kosacku a horsky bicykel v hodnote tridsattisic, ktory patril majitelke z Hornej Lehoty. V garazi nasiel hlinikovy rebrik, ktory pouzil pri vystupe na strechu chaty, vylomil stresne okno a dostal sa do chaty. Odtial ukradol predmety zo zariadenia a alkohol, cim majitelke chaty z Martina sposobil dovedna skodu za 81 500 korun.

    Na strieborne vozidla Skoda Octavia sa zamerali zlodeji v piatok v noci 27. aprila. Jedno zmizlo z parkoviska pred vchodom na Ulici CSA v Brezne. Majitelovi z Brezna sposobili kradezou skodu za tristotisic. Druha Skoda Octavia parkovala v rovnaku noc pred vchodom na Clementisovej ulici a spolocnosti s r. o. z Brezna tak vznikla skoda za 646 000 korun.

   Policia v Brezne vysetruje dopravnu nehodu, ktora sa stala v nedelu 29. aprila kratko po 9. hodine v Podbrezovej, v casti Skalica. Vodic Marian B. z Brezna na vozidle Skoda Felicia pri vychadzani z miernej lavotocivej zakruty v smere z Banskej Bystrice do Brezna neprisposobil rychlost jazdy svojim schopnostiam, dostal smyk a presiel do protismeru, kde sa zrazil s vozidlom Skoda Fabia. Policajti 17-rocnemu vodicovi odobrali krv na zistenie pritomnosti alkoholu, omamnych a psychotropnych latok. Pri nehode utrpel len lahsie zranenia. Jazdil bez vodicskeho opravnenia a na pozicanom vozidle. Spolu s nim cestovali styria spolujazdci: 18-rocna mlada zena z Filakova po prevoze do nemocnice zraneniam podlahla, majitel havarovaneho vozidla 21-rocny Robert z Brezna vo vecernych hodinach podlahol tazkym poraneniam, 19-rocny Juraj z Brezna utrpel tazke zranenia a 21-rocny Viktor z Brezna lahsie zranenia. Vodic Fabie, 60-rocny muz z Cierneho Balogu, sa pri nehode nezranil a jeho 53-rocna spolujazdkyna sa  zranila lahko. Vysetrovatel uz obvinil Mariana B. z trestneho cinu usmrtenia, hrozi mu trest odnatia slobody na dva az pat rokov, no pretoze je mladistvy, trest moze byt skrateny na polovicu.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


Chalupkovci si odniesli palmu vitazstva

   V dnoch 23. az 29. aprila sa v Cadci a Rakovej uskutocnila uz 40. narodna sutaz - prehliadka ochotnickych divadelnych suborov s inscenaciami povodnej slovenskej dramatickej tvorby. Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna sa na tomto vyznamnom podujati vo svojej historii zucastnil uz po dvadsiatykrat, pricom na jeho prvom rocniku v roku 1968 zvitazil. O to viac tesi fakt, ze Chalupkovci si odniesli palmu vitazstva, postup na tohtorocnu Scenicku zatvu do Martina a nominaciu na medzinarodny divadelny festival DIDA 2008 v srbskej Pivnici.
  Inscenacia F. Urbanka Pani richtarka bola velmi vysoko hodnotena, o com svedcia i slova clenky poroty, herecky SND Soni Valentovej-Hasprovej:
„Velmi strucne mozem zhodnotit, ze to bolo velmi dobre, dokonca by som povedala vyborne. Malo to velmi dobreho scenografa, dobreho rezisera, ktory bol zaroven aj dramaturgom - Jana Sladecka. Herci podali take vykony, v ktorych nebolo jedinej slabiny. Obstali vedla ktorehokolvek profesionalneho divadla. ... a akoby objavili Ferka Urbanka, ako sa da robit, ako sa da k nemu vratit. Bola som velmi spokojna.“

(lv)

 Vladimir Valach v spomienkach

    Spolocnost Ferdinanda Martinenga a Narodna banka Slovenska pri prilezitosti nedozitych sedemdesiatych narodenin Vladimira Valacha vo stvrtok 26. aprila pripravili v Bratislave spomienkovy vecer. V dojimavo srdecnej atmosfere zneli slova pripominajuce velkost a caro osobnosti, na ktoru Slovensko i Brezno mozu byt pravom hrde.
   Cestny obcan mesta Brezna, diplomat, ekonom, humanista Vladimir Valach do poslednych chvil svojho zivota vyzdvihoval priklad europskej spoluprace Brezna a francuzskeho Meudonu. Na spomienkovej slavnosti za ucasti jeho manzelky, najblizsej rodiny, priatelov, prezidenta republiky, predstavitelov diplomatickych zborov, ministerstiev mal tu cest zucastnit sa i predseda Spolku slovensko-francuzskych vztahov Mgr. Jaroslav Surina. Tlmocil velku uctu Brezna voci osobnosti  Vladimira Valacha i pokracovanie v dynamizacii rozvoja prekrasnych vztahov s Meudonom.
   Stalym svedkom odkazu velvyslanca su dve sochy generala M. R. Stefanika. Jedna z nich stoji na breznianskom namesti, druha v observatoriu v Meudone. Svoju sochu postavil Vladimir Valach davno za svojho zivota. Je vo vsetkych, ktori ho poznali.     

(r)

Snem ZMOS rozhodol o staronovom predsedovi

   Vyse 1600 primatorov a starostov, medzi ktorymi nechybali zastupcovia Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, rokovalo v bratislavskej Inchebe na 17. sneme Zdruzenia miest a obci Slovenska. Ustrednou temou dvojdnoveho snemu, ktory sa zacal v stredu 25. aprila, bola volba predsedu.
   Na najvyssi post zdruzenia kandidoval doterajsi dlhorocny predseda, starosta Strby Michal Sykora a primator Tisovca Peter Minac. Delegati volili aj clenov kontrolnej komisie ZMOS. Predsedom najvacsieho zdruzenia samospravy na Slovensku na najblizsie styri roky sa stal Michal Sykora, ktory ziskal 70,5 percenta hlasov.
   V schvalenych prioritach ZMOS povazuje dualny system verejnej spravy za jeden zo zakladnych principov jej fungovania. V oblasti financovania miest a obci presadzuje upevnovanie fiskalnej stability, posilnovanie danovych prijmov a pokracovanie decentralizacie financii. Siesty september chce ZMOS vyhlasit za Den miestnej samospravy.
   V poradi 17. snem ZMOS bol po decembrovych komunalnych volbach prvym v tomto volebnom obdobi. Pravo zucastnit sa na nom mali vsetky clenske sidla zdruzenia, ktorych je v sucasnosti 2875.

(r)

 Opytali sme sa za vas

veduceho oddelenia dani a poplatkov Mestskeho uradu v Brezne Ing. Vita Villima

  V tomto roku bol zvyseny poplatok za komunalne odpady a drobne odpady. Kolko je v meste evidovanych neplaticov za tieto odpady v rokoch 2005 a 2006? Aku financnu hodnotu tieto nedoplatky predstavuju? Akou formou sa poplatky od neplaticov vymahaju a ake maju za neplatenie postihy?

   -V roku 2007 plati v Brezne vseobecne zavazne nariadenie c. 11/2005 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunalne a drobne stavebne odpady, ktore nadobudlo ucinnost 1. januara 2006. Vzhladom na to nedoslo v roku 2007 v porovnani s rokom 2006 ku zvyseniu ziadneho poplatku a teda ani poplatku za komunalne odpady a drobne stavebne odpady. Naopak, tento poplatok sa znizil zo 600 korun na osobu v roku 2004 na 548 korun na osobu v roku 2005, tento poplatok platil aj v roku 2006 a plati i v tomto roku. Z tohto zakladneho poplatku je v zmysle paragrafu 52 VZN c. 11/2005 mozne jeho znizenie alebo aj odpustenie. Podmienkou na priznanie prislusnej ulavy je zaplatenie poplatku za predchadzajuce obdobie. Ku koncu roka 2006 sme evidovali 1413 neplaticov poplatku za komunalne a drobne stavebne odpady. Vyska nedoplatku k 31. decembru predstavovala 4 749 tisic korun. Oddelenie dani a poplatkov po nezaplateni poplatku v lehote splatnosti zasiela kazdemu dlznikovi vyzvu na zaplatenie nedoplatku a ak dlznik predpisanu sumu ani potom neuhradi, pristupuje sa k jeho vymahaniu formou exekucie. Problemom vymahania je, ze u evidovanych neplaticov vacsinou ide o obcanov, ktori su nezamestnani, nevlastnia ziadny majetok a ich prijem nestaci na to, aby mohli splacat dlznu sumu.

...

matrikarky Mestskeho uradu v Brezne Viery Makovej

● Je mozne v Brezne uskutocnit civilny sobas inde ako v sobasnej sieni, napriklad priamo v mieste konania svadobnej hostiny alebo v exterieri?

   - Poziadavky na taketo moznosti uzavretia manzelstva boli aj u nas, ale zakon o matrikach striktne uklada v sobasnej sieni alebo reprezentacnych priestoroch na to urcenych. Inde sa moze uzavriet manzelstvo len v pripade ohrozenia zivota, v takychto pripadoch sa na miesto neprihliada.

 

Horehronska valaska v Telgarte

Hlavnu cenu tentokrat neudelili

  

 Starostka obce Telgart Mgr. Maria Knizkova privitala v nedelu 29. aprila v kulturnom dome sutaziacich na prehliadke detskeho folkloru Horehronska valaska 2007. Odbornu porotu tvorili Mgr. Igor Gaqspar, PhD., z Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici, Mgr. Jana Ambrozovay z Univerzity Konstantina filozofa v Nitre  a Miroslav Kapec zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici. Hlavnu cenu – Horehronsku valasku – za sucet najlepsich umiestneni tentokrat neudelili, pretoze dva subory DFS Sumiacanik a DFS Mladost Pohorela ziskali rovnaky pocet desat bodov.

 

Kategoria 6 - 11 rokov (1. - 4. rocnik ZS)

 SOLOVY SPEV
1. miesto Gabika Kovacikova (DFS Mala Kycera Cierny Balog)  aj postup na Hronsecku lipovu ratolest
2. miesto Adrian Sevc (ZS Polomka)
3. miesto Denisa Neuvirthova (DFS Telgartcok)

DUO SPEV
1. Andrej Syc - Laura Siposova (DFS Mladost Pohorela)
2. Dominika Voletzova - Martina Hrabovska (DFS Sumiacanik)
3. Nikola Richterova - Nikola Kamzikova (ZS Sumiac)

LUDOVE NASTROJE
2. Simon Vozar (DFS Mala Kycera Cierny Balog) - heligonka

SPEVACKE SKUPINY
2. DFS Sumiacanik
3. DFS Mladost Pohorela

Kategoria 12 - 15 rokov (5. - 9. rocnik ZS)


SOLOVY SPEV
1. miesto Andrea Kanosova (MKS Telgart)
2. miesto Katka Karolyova (ZS Sumiac) * aj postup na HLR
3. miesto Marianna Riaposova (ZS Zavadka)

DUO SPEV
1. Dominika Makova - Katka Karolyova (DFS Sumiacanik)
2. Matus Pompura - Peter Kanos (DFS Mladost Pohorela)
3. Andrea Kanosova - Mirka Trpakova (MKS Telgart)

LUDOVE NASTROJE
1. Andrea Kanosova (MKS Telgart) - heligonka
2. Lukas Kradlak (DFS Telgartcok) - heligonka
3. Marianna Riaposova (ZS Zavadka) - husle

SPEVACKE SKUPINY
1. DFS Sumiacanik
2. DFS Mladost Pohorela
3. DFS Telgartcok

LUDOVE HUDBY
2. DFS Mladost Pohorela

(dva subory DFS SUMIACANIK a DFS Mladost Pohorela ziskali rovnaky pocet 10 bodov)

Spevaci, ktori na Horehronskej valaske 2007 v kategoriach solovy spev ziskali 1. miesto,
postupuju priamo do finale Hronseckej lipovej ratolesti (krajskej sutaze deti v speve ludovych piesni, ktora bude 19. maja v Kulturnom dome v Hronseku).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT