2. MAJ 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Patnast heligonkarov roznych vekovych kategorii v poslednu aprilovu sobotu roztlieskalo pocetne obecenstvo v sale Kulturneho domu v Dolnej Lehote. Stvrty rocnik podujatia Posedenie pri heligonke zorganizovali tamojsie ovciarske druzstvo a obecny urad. Starosta Stefan Bella privital heligonkarov z Cierneho Balogu, Kokavy nad Rimavicou, Hrinovej, Detvy a samozrejme aj domacich. Najmladsim bol jedenastrocny Imrich Kukuliak z Hrinovej, ktory heligonku majstrovsky zvlada po stvorrocnom uceni.

Foto: Peter Bercik


 Podoby pokoja

   V priestoroch Kulturneho domu vo Valaskej od 18. aprila do 15. maja vystavuje Mgr. Rastislav Turna. Ustrednou temou vsetkych prac na vystave Podoby pokoja je hladanie a zaznamenavanie roznych rovin pokoja. Tvoria ju tematicke bloky, no prave dominantnou myslienkou su vzajomne prepojene.
   Najviac zastupenou skupinou su portrety. Autor velmi citlivo a vystizne zaznamenava prostrednictvom farebnosti zaujimave tvare z okolia, ale aj uplne neznamych ludi, ktore ho niecim zaujali. Druhou skupinou su abstrakcie - premyslene, ale aj intuitivne kompozicie. Cast diel Mgr. R. Turna venuje krajine, ktora ho ocarila svojou historiou a kulturou - Egyptu. V tychto obrazoch su studie, interpretacie, ale aj myslienkove posuny a vzitie sa do atmosfery davnych cias. Poslednu skupinu tvori vyber starsich projektov, ako tematicke instalacie pre farnost Brezno - Mazornikovo ci kompozicia zaoberajuca sa alternativnym vyvojom architektury.
   V sucasnosti Mgr. R. Turna uci vytvarnu vychovu v Zakladnej umeleckej skole vo Valaskej a v Zakladnej skole v Predajnej. Rad experimentuje a skusa rozne techniky a potom sa snazi skusenosti vyuzit aj vo vyucovacom procese na hodinach vytvarnej vychovy. Deti su velakrat prekvapene, s cim vsetkym a akym materialom sa da tvorit.
   Prezradime, ze Mgr. R. Turna spolu s detmi pripravil pre Valastanov uz dve vystavy, ktore sprijemnili, obohatili a skraslili viacero kulturnych podujati. Vystavu Podoby pokoja zaujemcovia mozu navstivit kazdy pondelok do 15. maja v case od 14. do 16. hodiny.

(dk)

  Najefektivnejsie zhodnoti kovovy odpad pre Podbrezovu   

        Spolocnost ZP Eko Qelet, a. s., zaoberajuca sa vykupom a spracovanim kovoveho srotu a farebnych kovov zacala v piatok 27. aprila vystavbu zavodu na spracovanie starych vozidiel a kovoveho odpadu v priemyselnej zone Hlinika nad Hronom. Na ploche styroch hektarov za dvanast mesiacov vznikne spracovacie centrum, ktore bude najmodernejsie a najefektivnejsie zhodnocovat kovovy odpad na Slovensku. Cielova rocna produkcia pri jednozmennej prevadzke bude 92 000 ton sredrovaneho oceloveho srotu, zbaveneho neziaducich kovovych i nekovovych primesi. Vzniknuty produkt sa zhodnoti ako vstupna surovina pre Zeleziarne Podbrezova v elektrickej oblukovej peci, pri vyrobe ocele a dalej na finalny produkt – bezsvikove ocelove rury.
   Sucastou zavodu bude tiez autorizovane pracovisko na vysusovanie a odstrojovanie starych vozidiel na linke SEDA Single Station pred ich dalsim spracovanim na sredrovacej linke. Zber starych vozidiel a autovrakov bude spolocnost ZP Eko Qelet, a. s., zabezpecovat vo svojich patnastich prevadzkach situovanych v lokalitach zapadneho a stredneho Slovenska.
    Na vlastnej sredrovacej linke bude pracovat pat pracovnikov v jednozmennej prevadzke a v celom zavode dovedna dvadsatpat zamestnancov.
   „Vyznam investicie v objeme temer 500 milionov korun financovanej kombinaciou uveru, z vlastnych zdrojov spolocnosti a s ciastocnym prispevkom z Recyklacneho fondu  je v tom, ze vznikne uzatvoreny cyklus zberu, spracovania a zhodnotenia  kovoveho odpadu v jednej akciovej spolocnosti. Vyhoda tohto projektu je v tom, ze cely sa realizuje v rezii hutnickeho kombinatu a dosahovane ekologicke a ekonomicke prinosy v kazdej etape tohto cyklu sa tvoria  a zostavaju na Slovensku,“ uviedol Ing. Lubor Schwarzbacher, technicky riaditel Zeleziarni Podbrezova, a. s.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT