29. MAJ 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Sipkarska a stolnofutbalova liga

Cierny vikend breznianskych sipkarov

   Vikend bol bohaty na sipkarske a stolno–futbalove podujatia. Na sipkarov okrem piatkovej mestskej ligy cakali aj tri zapasy slovenskej extraligy druzstiev. Pre stolnych futbalistov 1. DC Brezno v spolupraci s predajnou Akton elektro pripravil druhy rocnik turnaja Akton Fun Cup.
   Sipkarom islo cez vikend o vsetko, este stale boli v hre o konecne tretie miesto v slovenskej extralige, no to by museli zdolat dvoch najvacsich rivalov z Handlovej a  z Prievidze. Hned v piatok 1. DC Brezno privital hracov DC KCO Banska Bystrica a po velmi dramatickom priebehu zapasu napokon domaci prehrali az v zaverecnej 901-tke 1:2, ked dokonca viedli 1:0. Tretie miesto v extralige pre Brezno ostalo uz len v teoretickej podobe. Bohuzial by Breznania museli podat ovela lepsi vykon proti superovi DC Kondor Prievidza. Kondori domacich porazili  vysoko 9:4 a chlapcom z dartu neostalo nic ine, len sa nad svojim vykonom zamysliet. Bohuzial neurobili tak a hned v nedelu na nich cakal posledny z trojice superov - Mamutici Handlova. Vari najviac sa potesili prehram Breznanov, ale aby skoncili treti, museli to potvrdit vyhrou. V uvode sa Handlova ujala vedenia uz 6:1. Mamutik Handlova moze tesit z historicky najlepsieho umiestnenia v slovenskej extralige, ked zdolal 1. DC Brezno 9:4.
   Chlapci z Brezna pocestuju v piatok 1. juna do Kosic, kde odohraju dva zapasy s muzstvami - East Dart Kosice a Power Dart. Pojde im o cest a aspon o piate miesto v celkovom hodnoteni slovenskej extraligy. Brezno ako jediny tim extraligy ma vo svojich radoch dvoch reprezentantov, ak neratame Evu Sitarcikovu a juniora Martina Maculu, ktori by mali Slovensko reprezentovat na Majstrovstvach Europy v Prahe od 2. do 9. juna.
   V sobotu a v nedelu na priaznivcov stolneho futbalu cakal druhy rocnik Akton Fun Cup-u. V tomto rocniku zvolili tzv. vikendovy model. Kazdy den odohrali dve discipliny, z ktorych sa vsetkym startujucim spocitavali body. Za celkom peknej ucasti, ked do Brezna zavitali aj hraci z Prievidze a Bratislavy, si najlepsie pocinal jeden z najmladsich startujucich Martin Sulek z Brezna. Martin vyhral dve zo styroch disciplin, obe uz v sobotu, v nedelu tak mohol kontrolovat svoje postavenie. Napokon k dvom nedelnym vitazstvam pridal aj jedno stvrte a tretie miesto a o vitazovi Akton Fun Cup-u bolo rozhodnute. Brezna Michal Banik. Trochu sklamanim bolo az stvrte miesto Jana Ambrosa, ktory od sameho zaciatku ,,poskuloval“ po stupni najvyssom. Janovi vsak patri vdaka za hladky priebeh turnaja, nad ktorym dohliadal po oba dni.

(pp)

 Z kolkarskej drahy

Majstrovstva sveta v kolkoch

   Slovenske druzstvo zien na majstrovstvach sveta v kolkoch v Kosiciach medailu neziskalo. V dueli o bronz prehralo s Nemeckom 1:7 (3495:3657). Slovenky obsadili stvrtu priecku ako pred dvoma rokmi na majstrovstvach v Novom Sade. Zlato ziskalo Slovinsko, ktore zdolalo Rumunsko 6:2.
   K oporam druzstva patrila aj druha pretekarka ZP Sport Podbrezova Gabriela Kucharova, ktora dosiahla najlepsi vysledok vykonom 625 bodov.
   V sutazi muzov ziskali zlato Madari, ktori vo finale zdolali Rumunov 5:3 (3756:3736).
   Slovaci prehrali v osemfinale s Macedonskom na pomocne body 11:13, kedze sa vzajomny duel skoncil nerozhodne 4:4 (na zvalene kolky to bolo tiez vyrovnane 3747:3747). Slovaci vsak po zapase podali protest, pretoze rozhodca nespravne posudil uplynutie riadneho hracieho casu hraca Macedonska - Benedika a umoznil mu tento hod uskutocnit.  O osude tohto suboja sa rozhodlo az za zelenym stolom. Toto rozhodnutie pripravilo slovenske druzstvo muzov bojovat o medaily.
   V discipline tandem-mix sa zastupcom Podbrezovej taktiez nedarilo. Kandidati na medailove umiestnenie - Ivan Cech s Gabrielou Kucharovou sa v 1. kole trapili s polskou dvojicou - Dutkiewicz, Wlodarczykova, ked po vysledku 1:1 postupili do osemfinale az v tzv. ,,sudden victory" (13:12). Slovenski medailisti z vlanajsieho sampionatu v macedonskom Skopje nasledne zvitazili nad srbskym parom Zavarko, Vojnicova -Tunicova 2:0, ale vo stvrtfinale ich vysledkom 2:0 vyradila rumunska dvojica Craciun, Vaidahazanova. Druha slovenska dvojica Tomas Pasiak a Katarina Valigurova v osemfinale nestacila na Antala s Majstorovicovou a prehrala 0:2. Zlatu medailu vybojovali Cesi - Kotyza a Wiedermannova, a to  finalovym vitazstvom nad Nemcami - Kickerovou a Buschowom.

(ks)

 Finale 10. rocnika futbaloveho turnaja O pohar generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova, a. s.

   V sobotu 26. maja sa na mestskom futbalovom stadione v Brezne uskutocnilo finale jubilejneho 10. rocnika futbaloveho turnaja O pohar generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova, a. s., na ktorom sa zucastnili druzstva ziakov stvrtych rocnikov zakladnych skol v okrese Brezno.
   Do semifinalovych zapasov sa po vitazstvach v uvodnych turnajoch prebojovali druzstva zakladnych skol Brezno - Pionierska 4, Nemecka, Zavadka nad Hronom a Cierny Balog - Kram. Zreb rozhodol, ze v semifinalovych zapasoch sa stretli Pionierska 4 - Zavadka 1:0 a Kram - Nemecka 1:0. V zapase o 3. miesto zvitazila Zavadka nad Nemeckou v pomere 4:0. V dramatickom finale sa stretli chlapci z Pionierskej 4, ktori su zaroven hracmi futbalovej pripravky FO ZP Sport Podbrezova, so ziakmi z Kramu. Po nerozhodnom stave 1:1 v riadnom hracom case zvitazili ziaci Pionierska 4 v pomere 2:1 na pokutove kopy a obhajili minulorocne vitazstvo. Najlepsim hracom finaloveho turnaja sa stal Robert Vraniak zo Zavadky,                        za najlepsieho brankara turnaja vyhlasili Lukasa Motosku z Nemeckej.
   Vitazne pohare a financne odmeny odovzdal druzstvam prezident Slovenskeho futbaloveho zvazu Frantisek Laurinec.

(rk) 

            Futbalovy turnaj pripraviek

    V nedelu 27. maja sa na ihrisku s umelou travou v areali Dukly Banska Bystrica uskutocnil futbalovy turnaj pripraviek - hracov rocnika 1999. Na turnaji sa zucastnilo osem druzstiev, medzi nimi aj ZP Sport Podbrezova. Hralo sa systemom kazdy s kazdym. 
   Vysledky hracov Podbrezovej: s Badinom 1:1, s Martinom 2:1, s Tempusom R. Sobota 1:1, s Duklou B. Bystrica A 1:1, s Juventusom Zilina 0:0, s Lucencom 0:1, s Duklou B. Bystrica B 3:0.   
   Vitazmi turnaja sa stali hraci Tempus R. Sobota, na 2. mieste skoncila domaca Dukla B. Bystrica A a bronzove medaily si odniesli chlapci LAFC Lucenec. Druzstvo ZP Sport Podbrezova skoncilo na 5. mieste.

(rk) 

Hokejbalova horehronska liga     

   Vysledky 6. kola: Victors – Wanderers 6:9, Dewils – Damix 3:17, Bruins – Axes 3:8, Dogy – Pitbulls 17:3.

   Dohravka 1. kola: Pitbulls – Victors 2:5.

Tabulka: 

1. Wanderers           6   5   0   1    73:28    10

2. Dogy                   6   5   0   1    83:17     10

3. Damix                 6   5   0   1    81:29     10

4. Victors                6   4   0   2    37:39       8

5. Axes                   6   3   0   3    44:46       6

6. Pitbulls               6   1   1   4     25:58       3

7. Bruins                 6   0   1   5    15:79        1

8. Dewils                 6   0   0   6     20:82       0

Libor Kvak

 

Agropohorela majstrom Oravy

   V sobotu 26. maja sa horehronski kosci zucastnili na 1. kole Slovenskej koseckej ligy. Slavnostnym zakosenim ministra podohospodarstva Miroslava Jurenu sa v obci Hrustin zacali 2. Majstrovstva Oravy v koseni.
   V medzinarodnom turnaji „miesungu“ bohateho kulturneho programu, etnosportovych vykonov a ukazok modernej polnotechniky sutazilo 96 koscov v siestich disciplinach. V kategorii nosici vody (13 sutaziacich, kosili ¼ ara) obsadil Peter Putos casom 2:27,9 min 3. miesto  a Marek Haluska - Lajcak (obaja Agropohorela) 4:21,1 min 9. miesto. V kategorii muzi do 60 rokov (27, ½ ara) vybojoval Lukas Janoska - Kindera (Agropohorela) casom 2:22,6 min 4. miesto a Jan Mestan - Mucak (Helpa) 2:48,9 min 9. miesto. V sutazi patclennych druzstiev (6, kosilo sa 5 arov) kosci PD Agropohorela v zlozeni Karol Grantner, Lukas Janoska, Jozef Konstiak, Marcel Kurjan, Jan Mestan casom 7:29,4 min ziskali titul majstra Oravy na rok 2007 a odmenu 2500 korun.
   Druhe kolo Slovenskej koseckej ligy bude uz tuto sobotu 2. juna v Pohorelej.

(lj)

                                                                  Turisti v Nizkych Tatrach

   Na poslednu majovu sobotu si breznianski turisti naplanovali vystup na Dumbier. Jedna skupina vychadzala z Trangosky hore dolinou popri krasovom zavrte Halasova jama na Kozie chrbty. Na poslednych metroch k Chate gen. M. R. Stefanika ich uz sprevadzali dazdove kvapky. Druha skupina isla z Certovice cez Lajstroch, Rovienky, Kumstove sedlo a Pansku holu. Dazd ich zastihol na Kralicke, a tak posledny usek k chate absolvovali v plastenkach a pod dazdnikmi. Len niekolko vytrvalcov sa odhodlalo napriek zamracenej oblohe, dazdovym prehankam a hrmeniu v dialke vystupit na vrchol Dumbiera, ktory bol zahaleny v hmle.
   Po kratkom obcerstveni v chate sa ucastnici vystupu zhromazdili pri pamatniku partizanskej brigady Janosik, kde si polozenim kytice kvetov, kratkym prihovorom Jana Zemku a basnou M. Rufusa, ktoru predniesla Elenka Kollarova, pripomenuli udalosti spred sestdesiatich dvoch rokov.
   Najblizsiu sobotu sa breznianski turisti pokusia roznymi atrakciami vylakat co najviac rodin s detmi na Cestu rozpravkovym lesom. Informacie su na letakoch v materskych skolach, na vyveskach a v TIK-u.

(JSkr) Foto: Jan Skrovina

Slovensky cykloklub Dumbier clen MSK Brezno pozyva clenov na vylet

Starohorske vrchy

Nedela 3. juna     85 km/980 m  ♥ ♥ ♥

Zraz: 9.00 h Chvatimech –  Pizzeria                       

Trasa: Chvatimech – Lucatin (mozna preprava vlakom s odchodom z Chvatimechu o 9.36 h) – Mostenica – Cierna dolina – Kaliste – Hruby vrch – Jelenska skala – Sachticky – Balaze – Priechod – Slovenska Lupca – Chvatimech (mozna preprava vlakom s odchodom zo Sl. Lupce  o 16.31 h alebo 18.25 h).

 

 

Rytmus mladych

   V Nemeckej sa v stredu 16. maja zislo desat sutaznych druzstiev, bezmala stosestdesiat sutazenia chtivych mladych ludi, ktori si prisli nielen zatancovat, ale aj splnit svoj sen o krase a ladnosti pohybu. Sutaziacich hodnotili dve trojclenne poroty, ktore urcili poradie:
   Aerobik - 1. kategoria: 1. Pionierska 4, 2. Polhorska Polhora, 3. Pionierska 2, 2. kategoria: Pionierska 4, Pionierska 2 - Pionierska 4, 3. Ucastnicky list Valaska; moderny tanec - 1. kategoria: 1. Slovenska Lupca, 2. Pionierska 2, 3. Rimavska Sobota, 2. kategoria: 1. Nemecka, 2. Ajka Brezno, 3. Pionierska 2. Putovny pohar pre najuspesnejsiu skolu si „vytancovali“ ziaci z Pionierskej 2.

(mm)

Atletika hrou

   Vo stvrtok 17. maja bola Trnava dejiskom celoslovenskeho finale sutaze Atletika hrou, na ktore sa prebojovali pretekari ZS s MS Pionierska 2. Dvadsatstyri 8- az 11-rocnych ziakov a ziacok absolvovalo svoju prvu velku a hned celoslovensku sutaz. Ich snaha nevysla nazmar. V celkovom hodnoteni obsadili vynikajuce druhe miesto. Za svoju snahu si odniesli tricka s emblemom sutaze a krasny pohar. Vidina vitazstva sa sice rozplynula, ale je velkym uspechom porazit ziakov takych miest, ako su Kosice ci Bratislava. „Prehrat“ s domacim druzstvom len o jediny jeden bod sice mrzi, ale treba vediet aj prehravat, aj ked v tomto pripade nejde o prehru, ide o velmi pekne umiestnenie a hlavne chut sportovat.

(ja) 

  

Atletika v uplynulom tyzdni

Na Gaudeamus styria z Brezna

   V utorok 22. maja sa v Banskej Bystrici uskutocnilo krajske kolo SASS v atletike studentov strednych skol. Vitazi jednotlivych disciplin si zabezpecili start na olympiade strednych skol v atletike v Trnave pod nazvom Gaudeamus Igitur 2007, ktora je obdobou Kalokagatie – olympiady ziakov zakladnych skol.
   Zo studentov breznianskych skol si ucast zabezpecili: Filip Schön, v skoku do vysky vykonom 190 cm, Terezia Poliakova v behu na 400 m za 65,81 s – obidvaja zo SS Brezno, Maros Siman z gymnazia vo vrhu gulou 14,50 m a Ivana Nemcokova z SOU Brezno v hode ostepom vykonom 22 m.
Umiestnenie dalsich pretekarov SOU: 2. miesto Lucia Pospisekova ostep 21,14, 5. miesto v behu na 100 m casom 15,86 s, 5. miesto Matus Svantner 3000 m za 10:23,68 min, 6. miesto Patrik Vajdik hod diskom 33,56 m, 6. miesto Katarina Istvanova dialka 377 cm, 7. miesto Jan Michalisko 100 m 12,58 s a 400 m 61,01 s.

O pohar primatora

   V piatok 25. maja bol mestsky stadion v Brezne dejiskom atletickych pretekov studentov strednych skol okresu Brezno. Tradicna sutaz druzstiev, ktore bojuju o putovne pohare venovane primatorom mesta, uz pred pretekmi slubovala zaujimave superenie. Preteky, ktore technicky zabezpecovalo SOU Brezno, potvrdili dostatok talentov medzi stredoskolakmi. V kategorii studentov zvitazili chlapci z Gymnazia J. Chalupku v Brezne pred SS Brezno a SSOU hutnickym Podbrezova. V kategorii studentiek bolo poradie skol taketo: 1. Gymnazium J. Chalupku Brezno, 2. SOU Brezno, 3. SS Brezno. Potesitelne je konstatovanie, ze na pretekoch sa zucastnili pretekari zo vsetkych strednych skol v okrese.

3. kolo majstrovstiev Stredoslovenskeho atletickeho zvazu druzstiev starsieho ziactva

   V nedelu 27. maja sa v Dolnom Kubine uskutocnilo tretie kolo Majstrovstiev Stredoslovenskeho atletickeho zvazu druzstiev starsieho ziactva. Pri absencii najlepsich pretekarov atletickeho klubu Mostaren MSK Brezno druzstvo ziakov obsadilo stvrte miesto, ziacky siedme miesto. Za povsimnutie stoji druhe miesto Donovala na kratkych aj dlhsich prekazkach ci tretie miesto Bardelcika v chodzi na 2 km.

M.    Cernak


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT