29. MAJ 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelia nam pisu

Uspech na celoslovenskom kole!

   Ani studentom a mladym ludom nie su problemy spolocnosti lahostajne. Dokazom toho je aj sutaz Stredoskolska odborna cinnost. Na celoslovenskom kole v Novych Zamkoch, konanom 3. – 5. maja, sa zucastnil aj student Obchodnej akademie v Brezne Peter Varga a za svoj projekt ziskal nadherne tretie miesto.

   Organizatorom tejto sutaze bol Skolsky institut odborneho vzdelavania, ktory pracuje pod zastitou Ministerstva skolstva SR. Sutaz bola kvalitne pripravena a materialna vybavenost bola na vysokej urovni. Sutazilo sa v sedemnastich odboroch s roznym zameranim (napr. prirodne alebo humanitne vedy). Do celoslovenskeho kola v Novych Zamkoch postupil z prveho miesta krajskeho kola v Krupine. Peter bol zaradeny do odboru „08“ – Ochrana a tvorba zivotneho prostredia.
   „V mojej skupine sutazilo sestnast studentov. Temy mali naozaj rozne zameranie ako odpad, vodstvo, vzduch, globalne problemy, biotopy... Vsetci boli kvalitne pripraveni a ich prezentacie boli na vysokej urovni. Odborna porota mala tazky vyber. Preto som rad, ze moj projekt ocenili tretim miestom,“ hovori Peter. „Snazil som sa presadit separovanie odpadu do skol. Je zname, ze nasa skola sa uz dlhsi cas snazi separovat odpad aspon na zakladnej urovni. Obhajoba projektu prebehla bez problemov, co je vlastne vysledok mojej celorocnej prace,“ dodal.
   Sme radi, ze Peter chce v tomto projekte pokracovat. Prezradil nam svoj plan do buducnosti: vydat publikaciu, ktora by sa mala tykat separovania odpadu na skolach a jeho sposobov. Tiez by v nej rad priblizil separovanie odpadu v zahranici a na Slovensku. Prajeme mu vela stastia a uspechov v buducnosti.

 Zuzana Klimova a Gabriela Szobonyova tretiacky z Hotelovej akademie Brezno

 

Spevacky zbor mesta Brezno v Hradci Kralove

   Osemnasteho maja Spevacky zbor mesta Brezna odchadzal na stvrte Kralovohradecke zborove slavnosti. Uskutocnili sa pod zastitou senatora parlamentu, hejtmana Kralovohradeckeho kraja, primatora mesta a rektorky UHK. Koncerty boli v niekolkych mestach za ucasti domacich a hostujucich spevokolov. Spevacky zbor mesta Brezno hostoval v Trutnove, kde mal v piatok koncert s domacim zborom Chorea concortica. Vdaka Banskobystrickemu samospravnemu kraju a primatorovi Brezna mohli vycestovat na tento festival.

   V sobotu a nedelu dvadsat domacich a osem zahranicnych spevokolov spievalo v Hradci Kralove. Koncerty duchovnej muziky odzneli v kostoloch a v kongresovom centre Aldis, ktore ma vo velkej sale 1230 miest na sedenie, svetske koncerty.
   Nezabudnutelny bol vecerny koncert. Uvod patril spevokolom z Visegradskej stvorky. Kralovohradecka filharmonia uviedla ariu z opery Carmen a ariu z opery Rusalka. Solo spieval solista Narodneho divadla v Prahe Richard Novak pod taktovkou Mareka Valaska. Na zaver koncertu vystupilo na podium seststopatdesiat spevakov a v ich podani odzneli skladby Zbor Zidov z opery Nabucco a Proc by chom se netěsili z opery Predana nevesta. Festival koncil v nedelu na Masarykovom namesti. Slnecne pocasie umocnilo dobru naladu a zahranicne spevokoly ukoncili tento sviatok hudby.
   Dovolte mi zacitovat podakovanie umeleckej riaditelky Dany Ludvickovej: „Vazeni zborovi spevaci, patrite k najstastnejsim ludom na Zemi. Ale ano, patrite, dostali ste velky dar – viete spievat. Na zivotnej ceste ste stretli zapaleneho cloveka, ktory vas priviedol ku zborovemu spevu, a vy ste zostali verni. Hudba je laska na cely zivot, neopusti vas, nezradi, naopak, pomaha nielen vam, ale aj tym, ktori vas chcu pocuvat.“

(mh)  

 

Kariera alebo materstvo?

   V rannej majovej rozhlasovej relacii moderator polozil otazku: Co by ste uprednostnili – karieru alebo materstvo? Kolegyna - moderatorka mu odpovedala: „Teraz robim karieru, neskor by som chcela materstvo.“ Potom sa rozprudila zaujimava telefonicka diskusia s posluchacmi. Vacsina studentiek si zela uspesne dokoncit studium, najst si dobru pracu, stretnut spravneho zivotneho partnera a az potom planuju materstvo. Som matka troch deti. Mala som zaujimave zamestnanie s perspektivou kariery, ale zvolila som si materstvo. Dnes, ked mam blizsie k dochodku nez k moznosti zamestnat sa, som spokojna, nic nelutujem. Mam za sebou 25 rokov praxe, ktore som odpracovala pomedzi moje hlavne zivotne poslanie matky a keby som sa mala znovu rozhodovat, opat by som si vybrala byt predovsetkym matkou. Sice je „po kariere“, ale mam krasne, inteligentne, dobre deti, milovaneho manzela, zdravie a som stastna – tak obycajne ludsky. Nechyba mi nadbytocny hmotny majetok. (V zivote clovek nemoze mat uplne vsetko.) Netrapi ma zavist. (Ved co mozno zavidiet tzv. uspesnym a bohatym – nepokoj, stres, nedostatok casu pre seba a svoju rodinu?) Vecer zaspavam „na vankusi“ cisteho svedomia a so srdcom plnym lasky podla hesla: Dobre robte a dobre zelajte. Rodina je zaklad zivota. Domov je bezpecie, laska, istota a dobri, milujuci rodicia su najlepsim majakom, oporou v rozburenom mori zivota. Najbezpecnejsie kotvy a kompas nasho zivota su: srdce, rozum a svedomie.

Ing. Irena Helcova

 

Pravda vo vine je nielen v Hronci

   Rok sa s rokom spojil a nevsedny zazitok z rozpravky pre dospelych - Janosik, najvacsi na svete - vystriedal novucicky nadherny kulturny zazitok z novej divadelnej hry. Dedinske ochotnicke divadlo v Hronci nacvicilo a s velkym uspechom uviedlo na domacom javisku kulturneho domu uz v poradi siestu hru - In vino veritas - Vo vine je pravda, tentokrat uz pod taktovkou hroncianskej starostky Blanky Weissovej. Hru nielen napisala, zrezirovala, ale s chutou v nej stvarnila aj jednu z postav. Ale pekne po poriadku...

   V nedelu na Den matiek hronciansky kulturny stanok praskal vo svikoch. Sviatocnu atmosferu umocnil dojemny prihovor s blahozelanim vsetkym matkam a predstavenie sa zacalo. Zrucne vyrobene kulisy na scene, uz tradicne vyborne vykony hercov a vybuchy smiechu v hladisku slubovali dobru zabavu. Nechcem prezradzat dej hry, lebo dufam, ze ju uvidi viac divakov na celom Horehroni, ba zasluzila by si urcite celoslovenske predvedenie, lebo ponuka divakom cosi viac. Dostojne nadvazuje na „kocurkovske“ tradicie, len vo vtipnom modernom prevedeni. Nastavuje zrkadlo malomestiackej moralke, tne do ziveho tam, kde je to treba. Blanka urcite prinutila nenasilne zamysliet sa nad zmyslom zivota, zhonom, karierou kazdeho z nas. Od malickych, obycajnych ludi po politikov. Hekticky zivot, prazdne sluby, znackomania ci ine dnesne, ale vlastne vecne neduhy odkryva pravda ukryta v zazracnom vine. Aj ked namiesto vina mala vzniknut univerzalna zazracna lieciva mast na vsetky neduhy - tato zazracna latka vznikla. Priamo pred ocami divakov. Jemny, ironicky - niekedy az sarkasticky humor liecil. Kazdeho z nas. Blanka vedela, ako zaposobit na divakov. Jej silnou zbranou su komedie, rozpravky. A ja dufam, ze ich bude este vela. Ved nametov je tolko, priamo tu medzi nami. A kym budu - ako v Kocurkove - tak na celom svete, Hroncania v hanbe urcite neostanu.

(iv)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT