3. JUL 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na leto a prazdniny, ktore su neodmyslitelnou sucastou kazdeho roka, sa tesia hlavne deti, ale aj my dospeli. Nedockavo cakame na cas oddychu, zabavy, ked ortut v teplomeri vystupi na vyssie hodnoty, obloha je bez oblacika a slniecko sa na nas usmieva. Je to naozaj lakavy cas, ktory ponuka rozne moznosti. V nasej ankete sme preto vyzvedali: Ako prezijete tohtorocne leto?


S anketovym mikrofonom


o letnej dovolenke

Ivana Brozmanova, studentka, Cierny Balog:
-
Moja dovolenka je este absolutne len buducnost. Bude to asi nejaky last minute. Zatial nemam predstavu. Vlani sme absolvovali dvojtyzdnovu dobrodruznu jazdu autom Talianskom, Francuzskou rivierou a Spanielskom. Bolo to pekne, ale tento rok dame prednost cestovnej kancelarii a na prestriedanie vylihovaniu pri mori.

Katarina Kosianova, vysokoskolacka, Prievidza:
- Prave idem z agentury, takze dufam, ze dostanem robotu. Mesiac budem pracovat v Ceskej republike a v auguste by som si chcela uzivat. So spoluziakmi pojdem do hor, v juli sa dohodneme, kde konkretne pojdeme. Aj vlani som mesiac pracovala a potom som sa „flakala“.

Bc. Vladimir Kolesar, poistovaci poradca, Brezno:
- Cez dovolenku budeme pracovat na chalupe. Nikde sa nechystame. Po ine roky sme zvykli vycestovat, ale momentalne sme s manzelkou koncili skolu. Budeme oddychovat a dohanat robotu na chalupe.

Janka Hlavacikova, na materskej dovolenke, Valaska:
- Letnu dovolenku si planujeme az na zaver leta, pretoze mame starosti s prerabanim domu. Uvidime, ci nam to vobec vyjde. Chceli by sme ist autom aj s detmi do Bulharska. Vlani sme sa museli zaobist bez dovolenky.

Katarina Svabova, vysokoskolacka, Sumiac:
- Moje prazdniny budu skor pracovne.  Na tri mesiace som si dohodla brigadu v pizzerii v Piestanoch. Brigadovat budem, az kym nezacne skola. Vikendy som si zariadila tak, ze budem mat volno, pojdem na festivaly a popozerat si okolie. Minulorocne prazdniny som bola u sestry v Nemecku, tentoraz mi to nevyslo.

Robert Medved, sofer, Cierny Balog:
- Skoro kazdy rok dovolenkujem v kempe v Sturove, kde pojdem na tyzden aj cez tuto dovolenku. Pojdem tam s partiou alebo s priatelkou, este uvidim.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 „Povinnostou je vypocut obcana“

   Neda mi, aby som ako radovy obcan nemenovanej obce neupozornila, s akym pristupom som sa stretla zo strany zamestnancov nasho obecneho uradu. V utorok 19. juna som sa telefonicky spojila so starostom obce a slusne sa ho opytala, dokedy budu trvat prace na vykopoch okolo rimskokatolickeho kostola. Pri uvedenych pracach niekolko tyzdnov hrozila moznost urazu, dokonca viem, ze nejaky sa tam uz stal. Ide o usek dost frekventovany pre ludi, ktori tadial prechadzaju do pastoracneho centra. Pretoze ide o kulturnu pamiatku zapisanu v zozname kulturnych pamiatok, v tomto obdobi so zvysenym vyskytom turistov, nevrha dobre svetlo na nasu obec, ked ju na internetovej stranke obecny urad prezentuje. O to vacsie bolo moje prekvapenie pri jeho vznetlivej, ba az arogantnej reakcii, ktora nesvedci o serioznom pristupe starostu a reprezentanta obce. Potom ma neprekvapuje, ze podobne reakcie maju aj niektori ini zamestnanci obce. Podotykam, ze len niektori. A myslim, ze tak reaguju len preto, ze si to mozu dovolit. Prejav, aky sa mi dostal od tohto pana, ktory ma predmetne prace „udajne“ na starosti, uvadzam vo velmi miernom zneni: „..svatuskarov je nas v kostole... a mame si to urobit sami.“ Je smutne, ked obycajny obcan chce odpoved na nejaky problem, ktory sa ho dotyka (nejde o moj osobny zaujem), docka sa zvysenej intenzity hlasu a odpovede „Co si to dovolujem“ a „O tom sa nemam co s vami bavit“. Pan starosta zhodi telefon s takou intenzitou, ze ma prekvapuje, ak je este pristroj prevadzkyschopny. Jeho povinnostou je vypocut ktorehokolvek obcana a dat mu adekvatnu odpoved. Vela problemov by sa vyriesilo ovela skor a lahsie, keby nevznikali taketo situacie a nedorozumenia v dosledku nasej samolubosti. S uctou ku vsetkym, pre ktorych slusne spravanie a ludsky pristup nie je cudzim pojmom.

Vasa citatelka

...

   Vysvetlovali zamestnanci, vysvetloval som ja. Niektorym ludom proste nevysvetlite. Treba polozit telefon. Mimochodom, 19. juna uz „problem“ bol odstraneny.

Vas starosta

 

Krajske kolo sutaze Policajt moj kamarat

   Dna 20. juna sa v Laskomerskeho doline v Banskej Bystrici uskutocnilo krajske kolo sutaze k preventivnemu projektu Policajt moj kamarat, na ktorom sa zucastnili vitazne druzstva z okresnych kol v Banskobystrickom kraji. Z okresu Brezno sa na krajskom kole sutaze zucastnili za prvy stupen ziaci Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej c. 4 v Brezne a za druhy stupen ziaci Zakladnej skoly z Telgartu.
   Na prvom mieste v kategorii starsich ziakov sa umiestnili ziaci zo Zakladnej skoly v Telgarte, ktori ziskali putovny pohar riaditela Krajskeho riaditelstva Policajneho zboru v Banskej Bystrici, diplomy a pekne vecne ceny. Sutaz zorganizovalo Krajske riaditelstvo Policajneho zboru v Banskej Bystrici v spolupraci s Centrom volneho casu v Banskej Bystrici.
   Riaditel Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne dakuje vitazom krajskeho kola sutaze - ziakom Zakladnej skoly v Telgarte ako aj ich ucitelom a riaditelke, ktori ziakov svedomito pripravovali. Podotykame, ze ziaci z tejto skoly uz v minulosti viackrat zvitazili v predchadzajucich krajskych kolach.

(vb)

Velkolepe predstavenia

   Tri junove dni (6., 7. a 8.) sa stali dnami rozlucky s absolventmi Zakladnej umeleckej skoly v Brezne, ktori sa nam na pode skoly prihovorili prostrednictvom svojich vystavenych vytvarnych prac, predstavenia divadelnej hry Tri prasiatka a tiez dva dni trvajucich krasnych a vydarenych slavnostnych koncertov.
   V skolskom roku 2006/2007 absolvovalo v nasej „zuske“ tridsattri absolventov, z toho v hudobnom odbore strnast ziakov v prvom a styria v druhom stupni studia. Vytvarnikov skoncilo desat a pat posluchacov literarno-dramatickeho odboru. Velke percento z nich bude pokracovat v studiu na strednych skolach umeleckeho zamerania. Su to buduci posluchaci konzervatorii: Marius Sajgalik (husle) z triedy Z. Soltesovej, Matus Medved (gitara) z triedy M. Holbu, Matej Kubus (tanec) z triedy M. Potancokovej a Petronela Luptakova (viola) z triedy M. Akuratnej. Z triedy Mgr. J. Hancaka pokracuju v skolach s vytvarnym zameranim Dasa Babnicova, Andrea Lakova, Karin Lehotska, Ludmila Murgasova, Eva Hrebickova a Monika Giertlova.
   Preplnene hladisko, vykriky nadsenia az standing ovation sprevadzali dna 12. juna v kinosale mestskeho domu kultury nase historicky prve predstavenie detskeho muzikalu s nazvom Pernikova chalupka. Na jeho uspesnom predvedeni sa podielali vsetky odbory. V rozpravke o Jankovi a Marienke nas zaujali silnym umeleckym prezitkom naplnene hlavne postavy. Janka stvarnil Martin Vetrak, Marienku Rachel Soltesova a zlu jezibabu Miroslava Benackova. Celkovy dojem doplnili pekne kostymy, kulisy a zaujimave svetelne efekty. Divacka odozva svedcila o tom, ze sme nastupili dobru cestu a ze podobne predstavenia dokazu oslovit vsetky vekove kategorie od tych najmensich divacikov az po ich rodicov ci starkych.

Maria Longauerova

 Horehronie tancovalo a spievalo

   Tyzden, ktory bol ohraniceny dvoma datumami (18. - 24. jun) sa niesol v celkom  pokojnom duchu. Predsa len sa vsak najde nejaka ta akcia, ktora rozvirila navonok „nehybne“ hladiny Horehronia. Napriklad v dnoch 22. - 24. juna sa konal styridsiaty druhy rocnik Horehronskych dni spevu a tanca. Vystupilo tam nemalo folklornych suborov z blizkeho okolia, no obec Helpa privitala aj zopar hosti z celeho Slovenska. Podujatie ako uz tradicne otvorila Privitanka - helpiansky folklorny kolektiv. Za spomenutie stoji aj predstavenie, ktore si pre divakov pripravila Bukovinka - folklorny subor z Bravacova. Ich vystupenie sa zacinalo o 18. hodine v sobotu a urcite sa nestratilo medzi konkurenciou. Vsetko sa odohravalo v prirodnom prostredi v amfiteatri. Na zaver ostava len skonstatovat, ze vsetko prebehlo bez problemov a milovnici folkloru si urcite prisli na svoje. Mozeme sa teda tesit opat o rok.

(jj)

 Ziakom SOU Brezno nechyba talent a nadanie

   Pri prilezitosti 62. vyrocia oslobodenia stredneho Slovenska sa uskutocnila celoslovenska vytvarna a literarna sutaz. Usporiadalo ju Muzeum SNP v Banskej Bystrici pod nazvom Cesty za poznanim minulosti. V tomto nazve bolo zahrnutych niekolko zaujimavych tem, napr. Hoj zem draha, Krasa je ukryta v nas, Ake tazke je chodit po zemi…, ale i dalsie tykajuce sa nasej vlasti, zivota deti a mladeze, historie a kultury nasho naroda.
   Sutaz bola urcena ziakom zakladnych, specialnych, strednych a umeleckych skol, ktori boli zaradeni podla vekovych kategorii. Cielom sutaze bolo hladat nove literarne a vytvarne talenty, oslovit ziakov, aby perom alebo stetcom otvorene vyjadrili svoje pocity, tuzby, predstavy a aby takto predviedli svoj talent a nadanie. Sikovnost a zrucnost rozhodne nechyba ani ziakom SOU, a preto sa aj nasa skola rozhodla zapojit do tejto sutaze. Ziaci vytvorili pekne a zaujimave vytvarne prace pod vedenim vyucujucej Mgr. A. Fortiakovej. Dna 15. juna sme sa zucastnili na slavnostnom vyhodnoteni prac v Muzeu SNP v Banskej Bystrici. Boli sme uspesni. Jednu z troch cien v kategorii strednych skol ziskal Pavol Gasperan a diplom za peknu pracu dostala Martina Sujova.
   Uspechy nasich ziakov su pre nas potesenim, ale i povzbudenim do dalsej prace. V buducnosti sme rozhodnuti pokracovat v rozvijani tvorivych mimoskolskych aktivit a verime, ze budeme rovnako uspesni ako doteraz.

Mgr. Alica Fortiakova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT