3. JUL  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ako sa „zdravo“ opalovat?

               Vedeli ste, ze hoci len niekolko rad by mohlo ochranit vas a vasu rodinu pred vaznym koznym ochorenim? Slnecne ziarenie moze byt nebezpecne a moze zapricinit spalenie pokozky, predcasne starnutie koze, rakovinu koze, sedy zakal, alergie a poskodenie imunitneho systemu. V sucasnosti uz deti do 18-tich rokov mozu dostat az 80 % slnecneho ziarenia, ktore by normalne mali dostat pocas ich celeho zivota. Starsi ludia by mali taktiez obmedzit pobyt na slnku. Ultrafialovy index uvedeny na kozmetickych opalovacich pripravkoch poskytuje dolezite informacie, ktore vam pomozu planovanie vonkajsich aktivit a zabrania nadmernemu vystavovaniu sa skodlivym lucom slnka.

Kolko slnecneho ziarenia dostavam?
   Dlzku pobytu na slnku ovplyvnuje mnozstvo faktorov. Hlavny vplyv maju najma: cas dna, rocne obdobie, miesto a nadmorska vyska. Netreba zabudat, ze velke mnozstvo UV lucov prenika aj cez oblaky. Oblaky, voda, piesok, beton a sneh odrazaju UV ziarenie a tym zvysuju intenzitu slnecneho ziarenia. Treba neustale pripominat, ze pobyt na slnku medzi 10. - 16. hodinou je velmi skodlivy.

Aku ulohu hra ozonova diera?
   Ozonova vrstva chrani Zem pred skodlivym UV ziarenim. Svetovi vedci namerali dlhodoby pokles ozonu v poslednych desatrociach a tento pokles vedie k zvysovaniu mnozstva nebezpecneho UV ziarenia, ktore dopada na zemsky povrch.

Co sposobuje slnko
   1. Upal:
Ak ste na slnku prilis dlho, mozete byt cerveny o niekolko hodin, koza je citliva, bolestiva, opuchnuta, niekedy sa vyskytuju aj pluzgiere. Taktiez sa moze prejavovat horuckou, malatnostou a nevolnostou. Ak sa spalite velmi, vyhladajte svojho dermatologa. Jedine spalenie koze v detskom veku je riziko trvaleho poskodenia koze alebo rakoviny koze.
   2. Zhnednutie:
Niektori ludia si myslia, ze opalena pokozka vyzera dobre a zdravo. Dermatologovia vedia, ze opalenie je znamka poskodenia koze. Vasa pokozka si pamata vsetko a s kazdym spalenim sa pokozka stava viac poskodena.
   3. Predcasne starnutie:
Ludom, ktori pracuju alebo lezia na slnku, sa vyvinie tvrda  pokozka, ktora sposobuje, ze vyzeraju ovela starsi. Ak by pokozka nikdy nebola vystavena slnku, vyzerala by ako jemna pokozka u dietata. Slnko moze sposobovat aj skarede cervene, zlte, sive alebo hnede flaky. Stanu sa z nich supinate vyrastky, ktore sa mozu zmenit na rakovinu koze. Tieto zmeny su dan za vystavovanie sa na slnku.
   4. Rakovina koze:
Pocet pripadov rakoviny koze rastie rychlejsie ako pri inych typoch rakoviny. Je sposobena prilis dlhym a castym slnenim a opakovanym spalenim koze. Viac ako 90 % rakoviny koze sa vyskytne na casti tela, ktora je vystavena slnku – na tvari, krku, usiach, predlakti, brade, chrbte, nohach a rukach.
   5. Alergie:
U niektorych ludi sa vyvinie alergia na slnko. Tieto reakcie mozu nastat uz po kratkom case stravenom na slnku. Rany, pluzgiere alebo cervene skvrny sa mozu objavit na slnku vystavenych miestach. Kozmetika, parfemy, latky v potravinach a liekoch mozu u niektorych ludi vyvolat citlivost na slnko.
   6. Oslabenie a ochorenia imunitneho systemu:
Kratky cas straveny na slnku moze poskodit ludsky imunny system a spravit telo nachylne na infekcie a rakovinu. Hoci farba vasej pokozky moze byt ochranou proti spaleniu, imunitny system ludi s tmavou a svetlou pokozkou je ovplyvneny rovnako. Niektore ochorenia sa mozu zhorsit vystavovanim sa na slnku.
Su solaria bezpecnejsie ako prirodne slnko?

   Nie. Vacsina solarii ma len UVA ziarenie, ktore nesposobuju spalenie, ale sposobuju hlbsie poskodenie pokozky.

Ake su spravne opatrenia na prevenciu rakoviny koze?
● Minimalizovat pobyt na slnku medzi 10. - 16. hodinou.
● Obmedzit pobyt v solariu alebo ho radsej uplne vylucit.
● Pouzivat sirokospektralny opalovaci krem s ochrannym faktorom 15 alebo vyssim a s UVA blokom. Pouzit ho opakovane kazde 1 - 2 hodiny.
● Nosit ochranne, pevne tkane oblecenie a klobuk alebo siltovku.
● Deti do veku 6 mesiacov by sa nemali zdrziavat na slnku a deti do veku 3 rokov by sa mali pohybovat na slnku minimalne.

   Navstivte kozneho lekara okamzite, ako spozorujete na kozi nezvycajny utvar alebo zapalene miesto, ktore sa nehoji. Moze to byt tazko poskodena koza alebo rakovina koze. Ak vam na slnku vznikne svrbenie alebo vyrazky, moze to byt alergicka reakcia koze, ktoru netreba podcenovat.

 MUDr. Gabriela Bellova

(v clanku su pouzite aktualne informacie Americkej dermatologickej akademie)

 

Sutaz o knizne novinky

   Mozart Syn svetla, Posledne tajomstvo a Vojvodkynin nahrdelnik su knihy, ktore mozete vyhrat, ak sa zapojite do nasej sutaze o knizne novinky vydavatelstva Ikar.

   Roman Christiana Jacqa Mozart Syn svetla urcite potesi milovnikov vaznej hudby a zivotopisov slavnych umelcov. Roman poodhaluje tajny zivot slavneho hudobneho skladatela Mozarta. V prvom diele Mozart Velky mag sme spoznali Mozarta ako zazracne dieta, v druhej casti je Mozart uz mladym rebelantskym hudobnikom. Usadi sa vo Viedni, kde spoznava aj zenu svojho zivota Konstancu Weberovu. Je to jeho stastne obdobie, plne uspechu.
   Posledne tajomstvo (Lynn Sholesova a Joe Moore) je pribeh z peruanskych And, plny tajomstiev a zahad. Reporterka Stonova sa uprostred peruanskych And dostane k fantastickemu nalezu - kristalovej tabulke s vygravirovanym napisom rozdelenym na dve casti. Prva z nich predpoveda celosvetovu potopu, posolstvo druhej casti napisu je vsak zahalene zahadou. Podarilo sa rozlustit len to, ze sa tyka druhej „ocisty“ podobnej armagedonu, na cele ktoreho ma stat dcera anjela.
   Prislubom romantiky, ale aj dobrodruzstva je Vojvodkynin nahrdelnik (Kat Martinova), dalsia cast nahrdelnikovej trilogie (Nevestin nahrdelnik, Diablov nahrdelnik). Celu trilogiu spaja jeden vzacny sperk. V romane nechyba laska, zrada, ani sklamanie a napatie.
   Do zrebovania o tieto knihy zaradime vsetkych, ktori najneskor do 12. jula do nasej redakcie dorucia listky s kuponom, spravnou odpovedou (a telefonnym cislom) na sutaznu otazku. Mena troch vyzrebovanych vyhercov uverejnime 17. jula.

(ag)

   Otazka: Kto bol Mozartovou zenou zivota?

 KUPON – KNIZNE NOVINKY

   Spomedzi listkov, ktore prisli do sutaze o knihy „s kuskom napatia“, sme vyzrebovali E. Urbanovu z Brezna (Projekt Babylon), M. Sabakovu z Brezna (Kniha mien) a M. Papajovu z Osrblia (Afganec). Spravna odpoved znela: David Shepherd na zozname ohrozenych najde meno svojej nevlastnej dcery.

 

In vino veritas vo Valaskej

   Predposlednu junovu sobotu znel v Kulturnom dome vo Valaskej vesely smiech. V rezii Mgr. Blanky Weissovej, ktora bola zaroven hlavnou hrdinkou, sa nam predstavilo Dedinske divadlo so svojou v poradi uz siestou hrou In vino veritas (vo vine je pravda). Tato „rozpravka pre dospelych na pobavenie, ale aj zamyslenie“ mala velky uspech. Hlavna hrdinka chcela navarit mast na reumu, no vdaka stranam zlepenym od lekvaru navarila „vino pravdy“. Po vypiti napoja sa ludia stavali otvorenymi, pravdovravnymi, vyslovovali svoje nazory a myslienky. V zavere hry chcela casnicka vyuzit vino vo svoj prospech, no hlavna hrdinka vino vyliala. Hra poskytla velmi netradicny pohlad na nase slabosti a tuzbu po moci, kde vynika kritika pretvarky, klamstva a zavadzania. Usmievava Blanka Weissova, ktora je zaroven aj starostkou obce Hronec, podporuje dobru spolupracu v mikroregione a prispieva k rozvoju kultury v obci, za co jej patri podakovanie.

Katka Kralikova Foto: Ing. Albin Haber

 

 Vylety do okolia Brezna

dnes prechod Hroncek – Tlsty Javor

   V dnesnom tipe na vylet nas caka stredne narocna tura - spociatku pomerne strmy vystup a potom prekrasna hrebenova prechadzka.

   Do Hronca sa dostaneme vlakom, autobusom alebo aj pesi. Je to obec v udoli Cierneho Hrona – lavostranneho pritoku rieky Hron, ktory prameni pod hlavnym hrebenom Balockych vrchov na vychodnych svahoch Dlheho gruna. Hronec sa nachadza priblizne pat kilometrov na zapad od Brezna. V 16. storoci sa tu zacala rozvijat tazba zeleznej rudy. Zeleziarsky priemysel sa neustale rozvijal. V 19. storoci tu vznikol Hronciansky zeleziarsky komplex.
   Z prave opisanej dediny sa vyberieme do Kamenistej doliny, ktora nas dovedie do lesnickej osady Hroncek. V jej blizkosti sa nachadza mineralny pramen Kysla voda. V minulosti tu bola nadrz na splavovanie dreva.
   My zacneme stupat dolava serpentinami, az sa po strmom stupani juznym smerom dostaneme na hreben. O niekolko minut prideme na predvrchol Zakluk a neskor na samotne Zakluky (1012 m). Je to lucnaty najzapadnejsi vrch na hlavnom hrebeni Klenovskeho Vepra. Tu sa mozeme pokochat prekrasnym vyhladom na vsetky svetove strany.
   Po kratkom oddychu budeme zostupovat na polnu cestu a potom nas caka nadherna prechadzka zvlnenym lucnatym hrebenom. Hreben postupne klesa k lesu a cesta vysokym lesom nas vyvedie na siroke luky Obrubovanca. Je to malo zalesneny vrch v hlavnom hrebeni Klenovskeho Vepra, vzdialeny asi styri kilometre na zapad od sedla pod Tlstym Javorom.
   Dalej budu nase kroky smerovat na luky Sihlicka a na zaver nas neminie mierne stupanie do lesa, ktorym sa dostaneme do sedla pod Tlstym Javorom – zalesnenym vrchom v hlavnom hrebeni Balockych vrchov. Nachadza sa tam maly cintorin a pomnik Hrdinov SNP.
   Tu nas dnesny prechod ukoncime cakanim na autobus.

(E-ova)


Hura, prazdniny!!!

 Uz su tu. Tak dlho ocakavane, tazko povedat, ci viac ziakmi a studentmi alebo ucitelmi. Optimisti sa tesia, ze uz su tu, pesimisti tvrdia, ze uz sa kratia. Nech je to uz akokolvek, privitajme ich priehrstim vtipov a myslienok o skole, ale nie len o nej.

   - Nehanbis sa, Jozko, lustit krizovku pocas vyucovania. Co mi na to povies?

- A na kolko pismen?

...

- Narody vznikli vtedy, ked ludia zacali hovorit roznymi jazykmi.

...

- Janko, preco si si podpisal ziacku knizku sam?

- Pani ucitelka, mne otec povedal, ze som jeho prava ruka.

...

- V stredomori chovaju kone, osly, mulice a iny hmyz.

...

Ivanka chce ist silou mocou studovat, matka jej dohovara:

- Muzi sa nebudu pytat na vzdelanie, oni maju radsej hlupejsie zeny.

- Ale, kdeze, mama, dnes je to inak ako za tvojich mladych cias.

...

- Ucho sa sklada z maleho, velkeho a stredneho ucha.

...

- Misko, aky druh zvieratka je jez?

- Jez je ihlicnate lesne zvieratko.

...

- Dolezitou vlastnostou stroja je zarucny list.

...

- Jozko, dokaz, ze Zem je gulata!

- Prepacte, pan ucitel, ale ja som nikdy take netvrdil!

...

- Nestastie nechodi po horach preto, lebo su tam hory odpadkov.

...

- Cim sa preslavil Kolumbus?

- Bol prvy, ktory sa dostal do Ameriky bez viza.

...

- Praludia v jaskyniach udrziavali ohen preto, lebo zapalky uz vtedy boli drahe.

...

- Pan ucitel, preco v zime nerastie ovocie?

- Vies Janko, na svete je to tak: Ovocie rastie v lete, v zime jeho ceny...

...

- Vesmir sa sklada z oblohy, mrakov, ovzdusia a rodnej zeme.

...

- Kto z vas videl zive pluca cloveka? - pyta sa ucitelka ziakov.

- Ja, ked sa sestra kupala, mala ich plny lavor.

...

- Kon je domace zviera, ale nie je vzdy doma.

...

Ucitelka sa pyta:

- Ako sa vola predseda vlady?

Janko:

- Prosim, byvaly, terajsi, alebo buduci?

...

- Kyslik je vzacny plyn, ktory dychame zadarmo.

...

- Janko, preco nic nekreslis? - pyta sa ucitelka ziaka - prvacika.

- Lebo ja chcem byt atomovy vedec.

...

- Zub je na korunke pokryty svalovinou.

Zozbieral: J. Pupis 


Porota 12. rocnika medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu 3. cenu v kategorii nad patnast rokov udelila 48-rocnemu Marcelovi Kristofovicovi z Nitry. Z kolekcie jeho prac vam ponukame kresbu s nazvom Poruke.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT