31. JUL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Z bohateho lupu za vyse 380 000 korun sa tesil neznamy pachatel, ktory sa 19. jula vlamal do drevenej garaze v Ciernom Balogu - Vydrove. Muza z Cierneho Balogu obral o motorku - stvorkolku Bombardier, styri pary lyzi s lyziarskymi palicami a o snoubord s viazanim.

  Precinu nebezpecne vyhrazanie sa 24. jula vecer dopustil 52-rocny Jan K. z Cierneho Balogu, ktory sa svojej 46-rocnej manzelke po predchadzajucej hadke vyhrazal zabitim. Zena v strachu o svoj zivot poziadala o pomoc policiu. V ten isty den bolo zacate trestne stihanie a muza zaroven obvinili.

   Tercom zaujmu zlodeja sa v noci na 25. jula stal dreveny bufet na stanici Ciernohronskej zeleznice na Chvatimechu. Okrem toho, ze so sebou si odniesol rozne alkoholicke, nealkoholicke napoje, cigarety, mrazene vyrobky a kavu, poskodil aj zariadenie. Banskobystrickej agenture sposobil skodu dovedna bezmala za 95 000 korun.

   Styri 16-palcove hlinikove kolesa s pneumatikami ukradol od 24. do 25. jula neznamy pachatel zo Skody Octavie, ktora bola zaparkovana vedla chaty v rekreacnej oblasti Krpacovo. Majitel z Danska kradezou utrpel skodu takmer za 50 000 korun.

   Policia zacala trestne stihanie pre precin kradeze, ktora sa stala v noci na 20. jula v bare na breznianskom namesti. Jednemu zakaznikovi tam ktosi z vrecka nohavic ukradol penazenku, v ktorej mal peniaze, obciansky, vodicsky preukaz a bankomatovu kartu. Skodu vycislili na 12 000 korun.

   Pod ruskom 25. julovej noci v Bystrej vycinal vandal. Ciernou farbou pomaloval oranzovu novostavbu rodinneho domu, schody a altanok, cim sa dopustil precinu poskodzovanie cudzej veci. Majitelovi z Lucenca sposobil skodu asi za 9000 korun.

   Styridsattrirocny Pavol K. z Cierneho Balogu od 25. jula celi obvineniu z precinu nebezpecne vyhrazanie. V mieste svojho bydliska 8. jula nadaval a zabitim sa vyhrazal svojej 37-rocnej manzelke, pricom jej nedovolil telefonicky privolat pomoc. Zene sa nakoniec podarilo vybehnut z domu do auta a odtial zavolala policiu.

   Za precin neopravneneho zasahu do prav k domu, bytu alebo k nebytovym priestorom je stihana 72-rocna zena z Cierneho Balogu. Aj napriek tomu, ze sudnym rozhodnutim musi umoznovat 71-rocnej Ceske priechod cez parcelu k jej rodicovskemu domu, rano 26. jula jej to nedovolila.

   Niekedy od 26. do 27. jula ukradol neznamy pachatel lesnu taznu lanovku, ktora sa nachadzala v lesnom poraste priblizne kilometer od Raztoky. Odmontoval tri kladky, styri bodky, pat vyvazovacich uvazkov, spanovaciu kladku, priblizne 60 m lana a naradie k lanovke v hodnote 80 000 korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Den obce Nemecka

   V sobotu 28. jula sa v Nemeckej uskutocnil treti rocnik Dna obce. Dejiska jednotlivych podujati boli rozmiestnene po celej dedine. Uskutocnili sa sportove turnaje (nohejbalovy a volejbalovy), ukazka protipoziarneho utoku, zabavne sutaze pre deti aj dospelych. V kulturnom programe na futbalovom ihrisku, ktory humornym slovom sprevadzal ludovy rozpravac Ander z Kosic, vystupila domaca folklorna skupina Ciertaz, detsky folklorny subor Helpancok, folklorna skupina Priechodan a heligonkar R. Datko z Valaskej s dcerou Lubkou. Vyhlasili vitazov sutaze NAJcukrar a program Dna uzavreli tanecne zabavy - v miestnej casti Nemecka pri zivej hudbe (Tulibanda z Polomky) a v Zamosti diskoteka.

Text a foto: (ml)

 

Na Dumbier uz po sedemnastykrat

   Po sedemnastykrat vystupili v sobotu 28. jula na najvyssi nizkotatransky vrch Dumbier (2045,9 m n. m.) mladi krestanski demokrati. Medzi bezmala tromi stovkami ucastnikov nechybali podpredsedovia KDH Martin Fronc a Daniel Lipsic a viaceri poslanci parlamentu.
   Po navrate z Dumbiera do stanoveho tabora v Myte pod Dumbierom cakal na ucastnikov vystupu gulas. O devatnastej hodine odsluzili svatu omsu pod holym nebom a po nej M. Fronc zapalil taborovy ohen. Vecerny program pri vatre patril neformalnym rozhovorom. O dobru naladu sa do neskorej noci starala ruzomberska country skupina Korytko.
   Pocas vystupu v roku 2002 vztycili mladi krestanski demokrati na vrchole Dumbiera pat metrov vysoky 300 kilogramov vaziaci dvojkriz, ktorym nahradili povodny z roku 1990. Ten bol vazne poskodeny vplyvom poveternostnych podmienok, najma silnej namrazy a vetra.

(mj)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

 

veducej odboru hygieny zivotneho prostredia Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici MUDr. Kvetoslavy Koppovej:

Okrem osmich prirodnych kupacich oblasti je v Banskobystrickom kraji k dispozicii dvadsatdevat umelych kupalisk so sezonnou prevadzkou s bazenmi plnenymi termalnou i netermalnou vodou. Kto je zodpovedny za kvalitu vody na kupanie?
   - Za kvalitu vody na kupanie zodpovedna prevadzkovatel kupaliska. Povinnosti prevadzkovatelov kupalisk upravuje zakon c.126/2006 Z. z. o verejnom zdravotnictve, ktory im uklada aj povinnost zabezpecovat kontrolu kvality vody, zabezpecit poziadavky na vybavenie, priestory, dispozicne riesenie, prevadzku, zabezpecit udrzbu a cistenie priestorov kupalisk.
Ake ukazovatele kvality vody sa sleduju vo vode na kupanie?
   - Vo vode na kupanie sa sleduju ukazovatele mikrobiologicke, biologicke a fyzikalno-chemicke. Vysetrenim mikrobiologickych ukazovatelov sa preukazuje epidemiologicka bezpecnost, t. j. ci voda nemoze byt faktorom prenosu infekcnych ochoreni, vysetrenie niektorych biologickych ukazovatelov, napr. sinic, rias v prirodnych kupaliskach sluzi aj na posudenie, ci voda nemoze mat alergenne posobenie a pod.
Moze voda na kupanie sposobit prenos infekcnych ochoreni?
   - Voda na kupanie samotna moze byt faktorom prenosu zapalovych ochoreni ocnych spojiviek, zvukovodov, nosohltanu, mocovych a pohlavnych organov i koznych ochoreni. V prenose mykotickych ochoreni koze a koznych adnexov sa uplatnuju aj znecistene povrchy v okoli bazenov v sprchach. Zdravotne rizika sa znizuju alebo vylucuju doslednym dodrziavanim prevadzkovych poriadkov kupalisk, ktore obsahuju zakladne poziadavky na ochranu zdravia navstevnikov a prevadzku kupaliska.
Moze aj navstevnik kupaliska prispiet k udrzaniu kvality vody a tym aj k svojej ochrane zdravia?
   - Kazdy navstevnik kupaliska by mal dodrziavat prevadzkovy poriadok kupaliska, t. j. dodrziavat zasady osobnej hygieny - pred kupanim sa osprchovat, prechadzat cez brodiska, na osobnu potrebu vyuzivat WC, nevstupovat do bazena s kontaktnymi sosovkami, neponarat hlavu do vody, do vody nepluvat a pod. Dolezite je osprchovat sa aj po kupani, zmyt z tela zbytky dezinfekcnych prostriedkov.
Kde mozeme ziskat aktualne informacie o kvalite vody na kupanie?
   - Aktualne informacie o kvalite vody na kupanie poskytne prevadzkovatel kupaliska, resp. prislusny regionalny urad verejneho zdravotnictva, v spadovom uzemi ktoreho sa kupalisko nachadza. Zistit ich mozete aj na internetovej stranke Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva Banska Bystrica, kde su tyzdenne aktualizovane. Povolenia na prevadzku prislusne RUVZ vydavaju len prevadzkovatelom, ktori zabezpecia vyhovujucu kvalitu vody na kupanie. V pripade, ze voda na kupanie nesplna poziadavky stanovene legislativou, alebo ak bolo jej pouzivanie na kupanie regionalnym uradom verejneho zdravotnictva zakazane, musi byt tato informacia zretelne zverejnena na viditelnom mieste v blizkosti vodnej plochy, na ktoru sa zakaz vztahuje.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT