Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  32

14.august 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Potlacili sme vysoku kriminalitu v okrese

   Pred dvadsiatimi osmimi rokmi nastupil do funkcie starsieho inspektora poriadkovej sluzby v Obvodnom oddeleni VB v Brezne. Vtedy nemohol tusit, ze karieru ukonci ako plukovnik a prvy riaditel OR PZ v Brezne (Okresneho riaditelstva Policajneho zboru). Viedol ho od oktobra 1996, vlastne odkedy vzniklo. Pravnicke vzdelanie dokoncil na Univerzite P. J. Safarika v Kosiciach v roku 1992. Mgr. Karola Stromajera sme sa opytali, preco sa rozhodol odist do dochodku prave teraz?

   - Je to osobne rozhodnutie. Spolu s vojencinou som „odsluzil“ tridsat rokov a mal som zdravotne problemy. Dostal som viacero ponuk, ale nechystam sa pracovat. Budem relaxovat v chalupe, rybarcit, venujem sa aj turistike a strelbe, som clenom sportoveho klubu policie. Ak ma budu pozyvat ako byvaleho kolegu na sportove podujatia alebo Dni policie, rad sa na nich zucastnim.

Co povazujete za najvyraznejsi uspech v kariere?
   - V kariernom raste je to fakt, ze som sa stal riaditelom OR PZ a to, ze sa nam podarilo potlacit kriminalitu v okrese. Pri nastupe do funkcie v roku 1996 tu vycinali rozne mafianske skupiny. Policia pred nimi v tom case mala respekt. Mnozstvo vydierani, vrazd, z nich niektore sa odhaluju az dnes alebo sa budu objasnovat v blizkej buducnosti. Viacere procesy s obzalovanymi sudy este neukoncili. Situacia sa v poslednych rokoch stabilizovala, podarilo sa to mravcou pracou policajtov. Dopravno-bezpecnostna situacia je tiez v norme, aj ked na zlepsenie by mesto potrebovalo obchvat. Pred par rokmi bola ovela vyssia kriminalita, ved denne zmizlo v okrese pat – sest aut. S mojim vtedajsim zastupcom sme vyberali takych ludi, ktori maju zaujem o policajnu pracu a zvolili si ju ako celozivotne povolanie.

Aku „profesionalnu deformaciu“ si odnasaju do dochodku policajti?
   - Kazdy policajt si odnasa nejaku deformaciu, nadalej sleduje dianie v spolocnosti, nenecha si ujst spravy. V beznom zivote je ostrazitejsi, vidi problem aj tam, kde ho ini nevidia. Je puntickarsky a osvoji si take strohe vyjadrovanie, ktore nemaju ludia radi.

Vie napriklad pri stretnuti s neznamym clovekom odhadnut na prvy pohlad, co ma „na rovasi“?
   - Policajt s dlhorocnou praxou podla sposobu spravania neznameho cloveka moze mat iste indicie a skor odhadne, co je zac. Podla oblecenia, vizaze aj podla vozidla.

Ako hodnotite spolupracu s mestskou policiou?
   - Myslim si, ze je velmi dobra. Mestska policia tu bola skor ako okresne riaditelstvo, preberali sme ich skusenosti v osobnej a miestnej znalosti. Policia si vytvara databazy a informacne systemy na vysetrovanie pachatelov trestnej cinnosti. Pomaha jej napriklad kamerovy system, ktory obhospodaruje mestska policia. Aby bol vacsim prinosom, treba skvalitnit techniku. Stretavaju sa aj v ramci sluzby, policajti si vymienaju  skusenosti. Kompetencie riesi zakon o obecnej policii, ich opravnenia a povinnosti su v zakone taxativne vymedzene. Do buducnosti sa ich pravomoci budu rozsirovat, hoci su viazani teritoriom mesta.

Ktore ulohy vas nastupca bude riesit v najblizsich dnoch?
   - Je ich az „nad hlavu“, s nastupom „Schengenu“ sa budu menit tabulky personalneho obsadenia, bude nutne presunut policajtov z hranicnych oddeleni do vnutrozemia a zrejme dojde k navyseniu stavov v obvodnych oddeleniach. Osobne si myslim, ze Brezno je personalne poddimenzovane, ale aj Podbrezova, Pohorela a samotne okresne riaditelstvo. To sa stale prejavuje na zatazenosti policajtov - spisy, zakroky, sluzby. Prvou ulohou teda bude zabojovat za zvysenie stavov. Uz niekolko rokov sme sa snazili ziskat novu budovu pre okresne riaditelstvo a vsetky jeho sucasti. Teraz su policajti rozmiestneni na teritoriu mesta v troch budovach. V miestnej samosprave sa podarilo presadit investicny zamer na vystavbu, momentalne je to v stadiu pripravy projektovej dokumentacie, pri dobrej voli by do troch rokov mohla budova stat. Z existujucich nepouzivanych objektov na tento ucel nie je vhodny ani jeden. Myslim, ze novy riaditel OR PZ to dokonci. Aj pre obcanov bude lepsie, ked nebudu musiet chodit za policajtmi do periferii mesta. Trend je taky, aby sme sa co najviac priblizili europskym normam, najma holandskemu vzoru policie. V Holandsku sa do statistiky objasnenosti dostanu len pravoplatne odsudeni pachatelia. U nas sa vykazuje statistika v porovnani s minulym rokom. Maju inu organizacnu strukturu, napriklad priamo v zakladnych utvaroch su vysetrovatelia, co u nas neexistuje. Je to vyzva pre vsetkych policajnych funkcionarov.

(pl)


Prezentaciu predajcov automobilov v piatok 10. a v sobotu 11. augusta vydatne kropil dazd, no namestie i tak patrilo navstevnikom podujatia Automobilove leto 2007, ktore organizovala pod zastitou primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana agentura Aybee production.

Foto. Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT