14. AUGUST  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Smrtelny pracovny uraz, pri ktorom zahynul 49-rocny zivnostnik zo Sumiaca, zaznamenali v pondelok 6. augusta v lesnom obvode Zuber v doline Masna (Telgart). Sumiacan pilil kalamitou poskodene stromy. Na mieste nestastia ho napoludnie nasiel jeho 47-rocny spolupracovnik z Pohorelej. Bol pritlaceny stromom a nejavil znamky zivota. Priciny urazu policia vysetruje.

   Z pondelka na utorok 7. augusta na Hlavnej ulici v Pohronskej Polhore ktosi vylomil zamok skrine s propan-butanovymi flasami pri obchode s potravinami. Okrem siestich plynovych flias vzal tri balene chleby a spolocnosti z Brezna sposobil skodu za viac ako styritisic korun.          

   Na Janosikovej ulici v Polomke 7. augusta skoro rano horelo. Neznamy „pyroman“ polial horlavinou kapotu a kolesa auta Peugeot 407, potom ho podpalil. Poziar lokalizovali a uhasili dobrovolni hasici z Polomky a clenovia Hasicskeho a zachranneho zboru z Pohorelej. Pri zasahu sa nikto nezranil, ani nevznikla ina skoda. Spolocnost z Bratislavy, ktora zhorene auto (na fotografii) vlastnila, ma skodu za pol miliona korun. Policia patra po pachatelovi.

    Cestou I/66 z Pohorelej do Pohorelskej Mase unikal 7. augusta v neskorych vecernych hodinach vodic Skody 100 po tom, co ho chceli zastavit policajti. Nereagoval na svetelne a vystrazne zvukove zariadenie, zacal cuvat a neskor zastavil. Ked policajt prisiel k nemu na vzdialenost asi dvoch metrov, vodic prudko vystartoval a policajt uskocil do protismeru, aby ho auto nezranilo. Ze ide o 43-rocneho Jana S. z Pohorelej, zistili policajti po tom, co vodica skodovky zadrzali, ked zastal mimo cesty v Pohorelskej Masi. Motiv konania vodica policia vysetruje.

   Iny incident s policajtmi mal 18-rocny Andrej z Brezna vecer 7. augusta. Zastavili ho pri skole v Hornej Lehote a vyzvali, aby preukazal svoju totoznost. Mladik nereagoval na vyzvy, tak ho odviedli do vozidla. Vtedy im povedal, nech si to s nim „rozdaju po jednom a uvidia.“ Vzapati napadol jedneho a po nom aj druheho policajta, pokusil sa ich udriet pastami do tvare. Za precin utoku na verejneho cinitela hrozi Andrejovi trest odnatia slobody od jedneho do piatich rokov.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


 

Ceny vitazom druheho kola Viessmannovho pohara v letnom biatlone s hromadnym startom v kategorii muzov odovzdaval prezident Slovenskeho zvazu biatlonu Juraj Sanitra a viceprezident IBU Ivor Lehotan. Na najvyssom stupni stoji Miroslav Matiasko, druhy skoncil Pavol Hurajt a tretie miesto obsadil Radovan Cienik. Vysledky najdete na strane 15.

Foto: Stefan Vozar

 

Vytrvalci na pocest SNP

   V sobotu 25. augusta sa postavia na start ucastnici 14. rocnika Polmaratonu SNP, ktory je zaroven Majstrovstvami Slovenskej republiky pre rok 2007. Breznianske namestie sa tak stane uz po tridsiaty tretikrat miestom startu medzinarodnych pretekov vytrvalcov. Pred samotnym startom sa uskutocni akt kladenia vencov v ramci mestskych oslav 63. vyrocia SNP a ucastnici si mozu vypocut aj niekolko skladieb v podani malej dychovej hudby Mostarenka. V cieli pretekov na sportovom stadione bude ucinkovat hudobna skupina Brouci Band z Kosic.

   Pre tych, ktori budu mat zaujem pozriet si priebeh pretekov, uvadzame popis trate v meste. Pretekari po starte na Namesti gen. M. R. Stefanika vybehnu po hlavnej ceste smerom do Halan k Chalupkovej ulici, kde zabocia vlavo a pobezia vedla autobusoveho nastupista, pred mestsky urad, obchodny dom a pri Slovenskej sporitelni odbocia dolava na juznu cast namestia. Pokracuju Razusovou a Sramkovou ulicou na nabrezie Hrona, popod Baldovsky most, popri Hrone k zeleznicnej stanici. Trat pokracuje na Ulici F. Krala k mestskemu stadionu, dalej Ulicou CSA k obchodnemu domu, kde konci prve kolo. Nasleduje pat okruhov, siesty neuplny konci na sportovom stadione, kde bude aj vyhlasenie vysledkov a udelenie cien.
   Pokial nacrieme trosku do historie, na zaciatku tychto bezeckych aktivit pred pomnikom partizana na namesti startovali stvorclenne druzstva na stafetovy beh vdaky venovany pamiatke SNP. V roku 1975 sa uskutocnil I. rocnik Maratonu SNP na trati Brezno – Banska Bystrica. Vo osmom rocniku sa profil trate zmenil a dalsich sedem rocnikov sa bezalo na trati Brezno – Nemecka – Brezno. V roku 1994 sa toto medzinarodne atleticke podujatie zmenilo na dnesny Polmaraton SNP.

(DaRa) Foto: Peter Luptak

 

Slovenske narodne slavnosti v Bacskom Petrovci

   Uz po styridsiaty siestykrat sa v dnoch 3. - 5. augusta uskutocnili v Bacskom Petrovci v Srbsku – Vojvodine Slovenske narodne slavnosti, na ktore prichadzaju Slovaci z celej byvalej Juhoslavie, ale aj Madarska, Rumunska, aby svojou pritomnostou vyjadrili spolupatricnost ku svojim korenom, k svojej rodnej zemi.
   Tohtorocne stretnutie sa nieslo v znameni oslav 75. vyrocia zalozenia Matice slovenskej v Juhoslavii, ktora by svojou agilnostou mohla sluzit ako vzor i nasim maticiarom...
   Na tomto velkolepom kulturno-spolocenskom podujati sa zucastnila i vladna delegacia zo Slovenska, ktoru viedol Dusan Caplovic – podpredseda vlady SR ako aj predseda Matice slovenskej Jozef Markus. Je potesitelne, ze Divadelny subor Jana Chalupku, ktory ucinkoval v oficialnom programe (uviedol inscenaciu F. Urbanka Pani richtarka) zanechal pred takmer styristo divakmi len tie najlepsie dojmy s pozvanim na dalsie vystupenia. „Odchadzali sme s dobrym pocitom, ze spolupraca s divadlom VHV v Bacskom Petrovci ma svoje opodstatnenie, a ze vyse tridsatrocna spolupraca je na vysokej kulturno-spolocenskej, ale i ludskej urovni,“ zhodnotil vystupenie chalupkovcov predseda obcianskeho zdruzenia Divadelny subor Jana Chalupku mesta Brezno Ladislav Vagaday.

(lv)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

 

Bitka pred diskobarom
   Pol hodinu po polnoci 21. jula sa pred diskobarom na Sturovej ulici pobili M. S. a R. T. z Brezna. Prveho z nich pre podozrenie zo spachania trestneho cinu vytrznictva sa hned „ujali“ statni policajti. Zraneneho R. T. hliadka mestskej policie najskor odviezla na osetrenie do nemocnice a odtial na obvodne oddelenie Policajneho zboru.

Zapalil a odisiel...
   Na zapachajuci dym siriaci sa z objektu na Mostarenskej ulici hliadku upozornili 23. jula vecer pred pol osmou. Ktosi tam zapalil kontajner s odpadkami a pobral sa prec. Privolani hasici zabranili najhorsiemu.

Deti bez dozoru
   Mnohe deti bez dozoru sa cez prazdniny akosi „nevmestia do koze“. Proti takymto nezbednikom hliadka zasahovala 24. jula popoludni v predajni na Ulici Frana Krala. Dvaja chlapci z Vrbovej ulice sa tam vybrali kradnut, no prichytili ich pri tom a dvoch balickov zuvaciek za 32 korun sa museli vzdat. Podvecer 25. jula po telefonickej informacii, ze na kopci pri nemocnici traja chlapci popijaju pri ohnicku, tam hliadka vyrazila. Chlapci si zrejme vsimli auto a zutekali. Uspesny vyjazd na Budovatelsku ulicu hliadka zaznamenala 26. jula popoludni. Trojlistok chlapcov z Ulice MPCL tam kladol ohen a zapaloval travu v okoli zachytnych protipovodnovych nadrzi. „Malych podpalacov“ odviezli domov, predtym vsak museli poupratovat neporiadok okolo nadrzi. Popoludni 4. augusta hliadka startovala do vchodu cinziaka na Ulici MPCL, odkial hlasili vystriekanie hasiaceho pristroja. Vinnicku nasli v hluciku deti, ktore tam postavali. Jej rodicia budu musiet bytovemu spolocenstvu uhradit skodu za neopravnene pouzitie hasiaceho pristroja.

Pohryzol ho pes
   O stvrt na osem vecer 24. jula muz byvajuci na Tisovskej ceste oznamil, ze ho cestou do prace pohryzol pes, ktory usiel z jedneho z dvorov. Zraneneho muza odviezli do nemocnice a o pripade informovali veterinarneho lekara. Ten na druhy den psa prehliadol. Nepozorny majitel za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o vodeni a drzani psov musel zaplatit pokutu a caka ho este aj obciansko-pravne konanie.

Nerespektuje ani hliadku
   Spoluzitie v cinziaku v Stvrti Ladislava Novomeskeho zneprijemnuje 72-rocna susedka, ktorej casto na „plne pecky“ vyhrava televizor. Hliadka k nej startovala 26. i 29. jula, kedy sa susedia stazovali na rusenie nocneho pokoja. Stara dama vsak hliadke neotvorila a komunikovala len spoza dveri. Pripad je v rieseni.

Komu niet rady...
   „Znamou firmou“ v meste sa stava M. T. z Brezna. Vecer 31. jula sa najedol v restauracii na namesti, no za konzumaciu za 120 korun odmietol zaplatit. Zasahovat musela hliadka. Popoludni 7. augusta v nakupnom centre na Ulici CSA „zabudol“ zaplatit za nakup v hodnote 231 korun. Kedze v tomto roku sa kradeze dopustil opakovane, pre podozrenie zo spachania trestneho cinu skoncil na obvodnom oddeleni Policajneho zboru.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT