21. AUGUST  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy od 7. do 10. augusta dosial neznamy zlodej okradol Harmanecke papierne, s. r. o., Brezno. Odcudzene nahradne dielce do papierenskych strojov (dva vibracne valce, jeden chromovy a dva platnove valce) mali dovedna hodnotu takmer 190 000 korun.

   Garaz vedla rodinneho domu v Zadnych Halnoch navstivil „nezvany host“ od piatka vecera do soboty 11. augusta dopoludnia. Najprv vylomil petlicu na vchodovych dverach do garaze a potom poodnasal horsky bicykel, stvorkolku, krovinorez a motorovu pilu. Majitelovi domu sposobil skodu za 378 000 korun.

   V zahradkarskej oblasti Padlickovo v Brezne sarapatil vlamac dvakrat. Niekedy od soboty 11. do pondelka 13. augusta vylomil dve okenice na zahradnej chatke a cez nezaistene dvojkridlove okno vosiel dnu. Majitelovi chatky ukradol elektricky hoblik, radio a potraviny. Sposobil mu skodu za 3500 korun. Pri druhom vlamani do inej chatky v Padlickove z pondelka 13.  na utorok 14. augusta vosiel zlodej cez pivnicne okno, ktore vypacil, vzal motorovu pilu a elektricku brusku. Majitelovi tejto chaty vznikla skoda dovedna za viac ako 13 000 korun.

   Tri hodiny popoludni 14. augusta (od 13.45 do 16.45) stacili kminovi na to, aby sa vo Valkovni, v casti Nova Masa vlamal do rodinneho domu. Vylomil vchodove dvere a ukradol vkladnu knizku, peniaze, zlate sperky a pas majitelky domu. Pripravil ju priblizne o 56 000 korun a dopustil sa dvoch precinov: porusovania domovej slobody a kradeze vlamanim.

   V stredu 15. augusta policajna hliadka z Brezna prichytila pri kradezi dvoch muzov z Brezna. Muzi vo veku 40 a 36 rokov na poli kradli kukuricu. Obvineni su stihani na slobode. Inu kradez, z ktorej je podozrivy 58-rocny Breznan, zaznamenali v stredu popoludni na Lichardovej ulici. Zo zahrady rodinneho domu vzal styri hlinikove disky a vzapati ich predal v zbernych surovinach na Nabrezi Jana Cipku. Majitela domu pripravil o 9000 korun.

   Potraviny v Podbrezovej na Sturovom rade si vyhliadol zlodej a do piatej rano vo stvrtok 16. augusta odpilil mrezu a vyrubal cast steny, aby sa dostal do predajne. Ukradol nezistene mnozstvo cigariet, alkoholu a cukroviniek. Spolocnosti z Brezna pri vlamani sposobil skodu dovedna za 71 500 korun.

   Rano pred siedmou hodinou 16. augusta zmizol cerveny Hyundai s evidencnym cislom okresu Brezno. Majitel ho zaparkoval vedla garaze na Ulici CSA. Stratene auto ohodnotil na 168 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


 

Netradicne ocenenie vitazom pretekov Jarmo 2007

V Sihle zapolili gazdovia

   „V korune mohutneho stromu, ked sa v hniezdach vtakov stmieva, vietor hvizda piesen skromnu v trpkastej voni dreva. Za slnecneho svitania aj za buracania hromov, pozera hrda Polana do sihlianskych tichych domov. No to dnesne rano svet je zrazu celkom iny, bujare sihlianske jarmo s piesnou padlo do dediny. Vrzgot kolies, plne stodoly, trpezlive mudre voly v praskani a v strelbe bica, siria chvalu pohonica. Pocitam triezvy a striedmy, dnes je stastny rocnik siedmy. Nech ich bude este vela, poprajme si dnes priatelia, nech luciny hory chrania, dedinku i vas Sihlania.“ Tradicnou kazdorocnou zdravicou basnika, spisovatela a publicistu Igora Gallu, ktory je uz dvadsatsedem rokov chaluparom v Sihle, sa v sobotu 18. augusta zacal 7. rocnik pretekov volskych zaprahov Jarmo 2007. Pritomnym sa na namesti prihovoril starosta Stanislav Bitala a spisovatel, ciernobalocky rodak Ladislav Tazky, ktory sa znacne zaujimal o toto podujatie.
   Ucastnici slavnostneho otvorenia sa zaradili do sprievodu smerom na futbalove ihrisko, kde sa preteky konali. Jedine podujatie svojho druhu na Slovensku prilakalo do vrcharskej obce asi styritisic divakov. Hoci zapolenie gazdov s volkami museli organizatori prerusit na hodinu pre vydatny dazd, divaci sa vratili v hojnom pocte. Na sutazi sa zucastnilo devat volskych zaprahov prevazne z vrcharskych obci Vrchslatina a Drabsko - Sedmak. Usporiadatelia kazdy rok pripravia v ramci gazdovskej discipliny jednu z mnohych namahavych prac na gazdovstve. Tento rok vykonavali zaprahy jarne prace na poli. Sutaziaci so zaprahom museli na stanovisti odopnut rebrinak, pripnut pluh a orat po vyznacenej drahe (v tom case pomocnik sial zrno), odpojit pluh a pripnut branu na kyprenie pody, prejst s nou urcenou trasou a pomyselnou branou pomedzi dva klaty do ciela co najskor. Vitazom tejto discipliny sa stal Jaroslav Mucha s povoznikom Jozefom Janostiakom z Brezna, ktori s volom Ruzom prisli do ciela v najlepsom case 2:55,97. Druhe miesto ziskali Ing. Milan Cupka a Jan Michalovsky z Drabska - Sedmaka (2:58,48) a tretie Pavol Ziak so svojim synom Lukasom z Vrchslatiny (3:02,06). Vo furmanskych pretekoch, kde zaprahy tahali pomocou retaze smykom postupne dva klaty do ciela v najkratsom case, si najlepsie s volkami Lis a Betar pocinal Jozef Golian s Janom Kubisom (0:38,40) pred Pavlom a Lukasom Ziakovcami (0:39,73) - vsetci z Vrchslatiny a Ing. Milanom Cupkom a Janom Michalovskym (0:42,91). V tretej divacky najatraktivnejsej discipline silove preteky bol najuspesnejsi Jozef Golian s povoznikom Janom Kubisom, ktori so svojim volskym zaprahom klat v dlzke 8 m s hmotnostou 1200 kg dokazali bez prerusenia potiahnut na 40-metrovej drahe aj vdaka mokrej pode po dazdi v case 10:92. Na striebornej priecke skoncili Ondrej a Rado Simanovci z Luborece (13:52) a na bronzovej Michal a Miroslav Badinkovci z Vrchslatiny (13:86).
   Sucastou podujatia boli vystupenia folklornych suborov a ludovych hudieb z Horehronia a Podpolania, skola plieskania bicom, jazda na konoch Hucul klubu, furmanske disko, jarmok ludovych vyrobkov a rozne divacke sutaze. Okrem roznych cien od organizatorov, netradicne ocenenie vitazom odovzdal aj spisovatel Ladislav Tazky, a to bajku Rozhovor vola s gazdom z pripravovanej knihy Pockaj, furman, nesibaj, ktoru vydava Obecny urad v Sihle, a jej prezentacia za ucasti autora sa uskutocni 1. septembra pri prilezitosti posvatenia obecnych symbolov. Odovzdal im aj knihy V kralovstve zelene bohyne a Jarmu venoval aj Modlitbu nemych tvari: „Gazda nas, ktory si vo svojom dvore, zname je meno tvoje na Sihle, Handloch, Drabskom i na Lome, zveladuj gazdovstvo svoje, nech je vola tvoja jak na dvore, tak aj v hore, obrok nas kazdodenny daj nam dnes i denne a odpust nam nase muchy, ze sme chceli zbehnut na Klenovske vrchy napit sa vody z Rimavy a popast sa na zirnych nivach Timravy, bic tvoj nech je milosrdny, jarmo makke, ruka tvoja laskava a zbav nas streckov, much, hadov a ovadov, zbav nas i strachu zlych nabrat na rohy a hybaj v nohy do horskej slobody. Amen.“

(DaRa) Foto: Peter Bercik

 

Tyzdnove oslavy v breznianskej farnosti

   Od pondelka 13. do nedele 18. augusta svoju cinnost v rimskokatolickej farnosti predstavovali rehole sestier Albertinok, Malych sestier Jezisovych, Karmelitanok, rehole palotinov a salezianov. V stredu privitali byvaleho kaplana Pavla Pecku, ktory bol v juli vymenovany za spravcu farnosti v Hornej Stubni. Vyvrcholenim celotyzdnovych „hodov“ vo farnosti bola slavnostna svata omsa patra Jana Kovaca, provinciala rehole piaristov, ktora v meste posobila v rokoch 1675 - 1857. Pohostenie za zvukov ludovej hudby – agape uzavrelo program oslav.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT