28. AUGUST  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy od 1. do 13. augusta v Piesku z vyrobnej haly spolocnosti ktosi odcudzil styridsat metrov uzemnovacieho medeneho kabla s priemerom 15 mm, po osem rychlospojok a kliestov na uzemnovaci kabel, kontrolny manometer, vyfukovaciu pistol a dalsie naradie. Spolocnosti z Vrutok tak sposobil skodu najmenej za 20 000 korun.

   Pod ruskom sestnastej augustovej noci sa neznamy zlodej vlamal do nakladneho automobilu Citroën Jumper bielej farby. Vylomil zamok a nasilne vosiel do vozidla. Z ulozneho priestoru vzal priklepovu vrtacku a rozbrusovacku. Poskodenie auta vycislil majitel priblizne na 6000 korun, kradezou naradia prisiel o dalsich 15 000 korun.

   Dalsiu chatu v zahradkarskej oblasti Padlickovo navstivil „nezvany host“ niekedy od utorka 14. do piatka 17. augusta. Dnu sa dostal tak, ze vylomil okenicu v spodnej casti chaty. Ukradol rucnu kosacku, sekeru, kuchynske noze a majitelke chatky sposobil skodu za viac ako 20 000 korun.

   V noci na piatok 17. augusta sa do Obvodneho zdravotneho strediska v Ciernom Balogu po hromozvode dostal vlamac. Cez okno vosiel do budovy, poskodil dvere na zubnej ambulancii a „obohatil sa“ o 130 korun. Potom presiel do cakarne a vylomil dvere na masaznom salone. Odtial sa pobral do lekarne, kde vzal niekolko balickov hroznoveho cukru v hodnote asi tisic korun. Poskodenie budovy policia odhadla na priblizne 40 000 korun.

  Vysetrovatel z Brezna obvinil zo zlocinu ublizenia na zdravi v stadiu pokusu 33-rocneho Frantiska C. z Bacucha. Muz v pondelok 20. augusta vecer doma fyzicky napadol svojho 84-rocneho stareho otca. Opakovane ho udieral do hlavy, hrudnika a rebier, sposobil mu zranenia, ktore vyzaduju dlhodobu hospitalizaciu, napriklad viacpocetne zlomeniny, pomliazdenia a hematomy. Motiv konania obvineneho muza sa bude vysetrovat, hrozi mu trest odnatia slobody od pat do dvanast rokov.

   Na Malinovskeho ulici v Brezne pred domom poskodil neznamy pachatel biely Renault Clio. Na strane vodica vyhol pravy horny roh dvier a ked ich otvoril, v aute poskodil kryty spinacej skrinky, elektroinstalaciu a uzamykanie volantu. Majitelovi auta sposobil skodu za viac ako 8000 korun a vystavil sa trestnemu stihaniu pre precin poskodzovania cudzej veci.

   Futbalove ihrisko vo Valaskej (pri ceste I/66) navstivil niekedy od stvrtka 23. do piatka 24. augusta niekto, kto surne potreboval pokosit travnik. Vylomil dvere garaze a privlastnil si motorovu kosacku s prislusenstvom. Spolocnosti ZP Sport, a. s., Podbrezova sposobil skodu za viac ako 300 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


O rokovani Zastupitelstva BBSK informuje poslankyna za okres Brezno Mgr. Tatiana Stulrajterova

Narocna diskusia priniesla svoje ovocie

   S konstatovanim, ze  Banskobystricky samospravny kraj ma po rokovani zastupitelstva vo stvrtok 23. augusta schvaleny Program hospodarskeho, socialneho a kulturneho rozvoja ako strednodoby programovaci dokument zamerany najma na roky 2007 - 2013, chcem poskytnut obcanom nasho regionu informacie zo 14. zasadnutia.
   Starostov a obcanov Horehronia iste potesi informacia o schvaleni doplnku c. 1/2007 Uzemneho planu velkeho uzemneho celku Banskobystricky kraj. Tento doplnok bol vypracovany prave na podnet zastupcov Horehronia a tyka sa chranenych uzemi a rozvoja cestovneho ruchu v tychto oblastiach.   
   Burliva diskusia na rokovani sa otvorila pri schvalovani odpredaja majetku v objeme 134 000 000 korun. Len vdaka poslancom za HZDS-LS, SMK, SDKU a z KDH sa v zastupitelstve zablokovalo vyhlasenie prebytocnosti majetku BBSK v sprave SOU lesnickeho v Banskej Stiavnici. Narocna diskusia vsak priniesla svoje ovocie. Ostatne odpredaje majetku, v ktorych bol zahrnuty aj predaj majetku v sprave poliklinik, poslanci za SMER-SD, SNS, HZD a nezavisli v zastupitelstve schvalili.
   Poslanci z iniciativy predsedu BBSK nepodporili ani navrh poslankyne za okres Brezno Ing. Janky Mihalovicovej, v ktorom navrhla, aby vsetky odpredaje majetku prerokuvali komisie zastupitelstva.
   Na ziadost starostov obci Polomka a Telgart som sa snazila doriesit pridelenie licencie na autobusovu linku c. 603458 z Telgartu do Podbrezovej. Po rozhovore s predsedom  komisie dopravy a novym veducim odboru dopravy, ktoreho predstavili, sme sa dohodli na zorganizovani rokovania so starostami vsetkych dotknutych obci a vyrieseni problemu tohto spoja tak, aby obcania boli spokojni. O stretnuti, ktore sa uskutocni v utorok  4. septembra, vas budeme informovat.
   Z poslancov za okres Brezno sa ospravedlnil Ing. Jaroslav Demian.
   Zelam vam prijemny zbytok prazdnin, skolakom uspesny zaciatok skolskeho roka 2007/2008 a pedagogom vela spokojnych, usilovnych a iniciativnych studentov.

 

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

 

„Cierny noclaznik“
   V noci 12. augusta ziadali o pomoc z penzionu na Ulici Frana Krala. Zamestnankyna tam totiz o tristvrte na dvanast objavila na chodbe spiaceho muza, ktory odmietal opustit svoje „noclazisko“. Ako sa tam bezdomovec K. L. dostal, nevedno. Hliadka alkoholom omameneho muza vyviedla von a odporucila mu hladat utocisko v socialnej ubytovni na Mazornikove.

Alkohol opat uspaval
   O tristvrte na dve popoludni 15. augusta preverovali anonymny oznam, ze na Tisovskej ceste vedla vozovky lezi zena. Spiacu L. M. z Brezna, ktora predtym niekde popijala, hliadka zobudila a nasmerovala domov. Na druhy den prisla zaplatit blokovu pokutu za vzbudzovanie verejneho pohorsenia. O tristvrte na jedenast v noci 17. augusta hliadka startovala na Nalepkovu ulicu, kde nasli bezvladneho muza. Totalne opiteho a mozno aj liekmi omameneho M. K. z Brezna sanitka odviezla do nemocnice. Pripad bude dorieseny po zisteni, co sposobilo bezvladnost muza.

Museli ho vysikovat
   Socialnu ubytovnu na Mazornikove 15. augusta o pol siestej popoludni odmietol opustit opity muz, ktory sa tam zdrziaval neopravnene. Privolana hliadka M. B. z Brezna vysikovala z objektu a dorazne mu dohovorila.

Predavali bez povolenia
   Na piatich Rumunov, ktori na Podkorenovej realizovali nepovoleny podomovy predaj, hliadka nadabila 16. augusta predpoludnim. Muzi s vozikom chodili od domu k domu a ponukali na predaj paplony a noze. Za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o podnikani museli zaplatit blokovu pokutu a opustit mesto.

Vytrznik
   Po jedenastej v noci 16. augusta hliadku upozornili na muza sediaceho na lavicke na namesti, ktory sa sexualne ukajal. Ked muz z Raztoky uvidel hliadku, rozbehol sa smerom na Ulicu Bozeny Němcovej, kde ho zadrzali. Po identifikovani poputoval na obvodne oddelenie Policajneho zboru pre podozrenie zo spachania trestneho cinu vytrznictva.

Druhykrat a...
   Vo velkopredajni na Ulici CSA 17. a 21. augusta chytili zlodejky, ktore sa dopustili precinu kradeze, pretoze v tomto roku kradli uz druhykrat. A tak statni policajti sa „ujali“ B. B. zo Zavadky nad Hronom, ktora „nakupila“ za 1900 korun, a B. B. z Brusna, ktora ukradla tovar za 180 korun.

Pobehoval po sidlisku
   O pol osmej rano 19. augusta hliadka „tisila“ psa, ktory na Ulici MPCL ohrozoval ludi. Podla ciasky vypatrali majitela psa. Z jeho vypovede vyplynulo, ze psa ktosi vypustil z koterca, preto bezradne pobehoval po sidlisku a potom sa usalasil vedla jeho auta, ktore strazil.

Kratia si cestu
   Od 20. augusta patraju po pachatelovi priestupku poskodzovanie majetku. Hliadke majitel oploteneho pozemku na Ceste osloboditelov totiz oznamil, ze niekto rozstrihal droty na oploteni a krizom cez jeho pozemok si krati cestu na sidlisko.

Poskodil majetok
   Az 2,5 promile alkoholu v dychu namerali muzovi, ktory 21. augusta o pol osmej vecer rozbil sklenenu vypln vchodovych dveri v cinziaku v Stvrti Ladislava Novomeskeho. Jeden z obyvatelov tam M. K. z Podbrezovej zadrzal az do prichodu hliadky. Caka ho trest za poskodzovanie majetku.

Krcmova bitka
   O pol dvanastej v noci 21. augusta hliadka asistovala statnym policajtom pri zakroku proti akterom bitky, ktora sa strhla v pohostinstve na Ulici Frana Krala. Vytrznici, ktorym za obet padli pohare i dvere, skoncili na obvodnom oddeleni Policajneho zboru.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT