28. AUGUST 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Hoci je koniec augusta, dovolenkove obdobie este ani zdaleka nekonci. Prave na september cestovne kancelarie ponukaju mnozstvo zliav dovolenkarom, dochodcov nevynimajuc. Podla psychologov dovolenka je dolezita aj pre ludi v dochodkovom veku. Aj oni potrebuju zmenu,  „vypadnut“ z kazdodenneho stereotypu, pookriat na tele i na duchu. V nasej ankete sme si preto „na musku“ vzali dochodcov, ktorym sme kladli otazku: Boli ste na dovolenke?


S anketovym mikrofonom


o dovolenke dochodcov

Martin Pancik, Prievidza:
- Od jari do jesene dovolenkujeme v chalupe v Ciernom Balogu. Narodil som sa v Ciernom Balogu a chalupa mi ostala
ze vraj ako „pritaz“. Este stale ju davame do poriadku, mame vela roboty, takze inde ani nedovolenkujeme. Dakedy, kym zdravicko dovolilo, sme chodievali do Bulharska. Hoci pri mori by som sa rad povyvaloval, cestovat ma uz nebavi. Na dochodku som devat rokov a teraz uz nikde inde ako v Ciernom Balogu nedovolenkujem. Kedze zijeme v Prievidzi, cez zimu som v „teplych krajoch“ a od maja do novembra „vegetim“ v Balogu.

Dusan Lukacovic, Brezno:
-Tohto roku som nebol na dovolenke. Mozno, ze sa este niekde vyberiem zrelaxovat „za hranice vsednych dni“. Zmena nezaskodi, je to fajn.

Eva Bruchackova, Brezno:

- Na dovolenku chodime skoro kazdy rok, ale tohto roku sme sa rozhodli, ze nepojdeme. Venujem sa oteckovi. Po styri razy sme boli v Chorvatsku. Som ucitelka na dochodku, cely rok pracujem s detickami, preto si potrebujem oddychnut. Som rada, ked prazdniny mozem vyuzit na dovolenku.

 

Anna Muchova, Brezno:

- Na dovolenku nechodievam, pretoze mi to financne nevychadza, ale ani zdravie mi to nedovoluje. Ostala som sama a bez manzela by som nesla. Som rada, ked mam pokoj. Ked je clovek spokojny, vtedy je rad hocikde.

 

Frantisek Krizma, Brezno:

- Manzelka kazdy druhy rok chodieva na dovolenku do Chorvatska, pripadne do Grecka a ja ostavam doma. Mora som si uz uzil dost. Mam velku zahradu, takze tam mam co robit stale.

 

Margita Ticha, rodena Giertlova, Bratislava:

- Sedem mesiacov do roka dovolenkujeme v mojom rodnom kraji a deti a vnucata chodia za nami na prazdniny. Sme Bratislavcania a v Ciernom Balogu mam starorodicovsku chalupu, ktoru sme par rokov opravovali. Ako dochodcovia sme pred rokmi boli na dovolenke za pre nas prijatelne ceny na Elbe aj na Francuzskej riviere, ale teraz sa najlepsie citime v Ciernom Balogu.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Reakcia na clanok Bystra dycha cestovnym ruchom

   Neda mi, aby som neuviedol na pravu mieru uz dlhsie trvajuce nepravdive a zavadzajuce vyroky starostu obce Bystra, ktore tak neunavne a s oblubou v poslednom case prezentuje v casopise Horehronie a v ostatnych nemenovanych mediach.
   Pan starosta uvadza vo svojom clanku v Horehroni zo dna 21. augusta, ze obcania obce Bystra, ktori vlastnia nehnutelnosti v katastralnom uzemi Valaska, platia vsetky poplatky v obci Valaska. Pravdepodobne je svojimi zamestnancami zle informovany, alebo sam nevie, ake poplatky plati obci Valaska, pretoze aj on vlastni nehnutelnost v nasom katastralnom uzemi. Obci Valaska neplatia dotknuti obcania ziadne poplatky. Poplatok je totiz len jeden - poplatok za odvoz a ulozenie tuheho komunalneho odpadu a ten platia tito obcania obci Bystra, ktora im zabezpecuje uvedenu sluzbu. Vsetky ostatne platby obci su danami. V obci Valaska platia spomenuti obcania len dan z nehnutelnosti. Ostatne dane (za psa, prechodne ubytovanie, predajne automaty a pod.) inkasuje obec Bystra. Dan z nehnutelnosti pre ilustraciu  platili uvedeni obcania obci Valaska v rokoch 2005 a 2006 v sume 23 638 korun v obidvoch rokoch a v tychto rokoch obec Bystra fakturovala obci Valaska platby vo vyske 24 013,50 koruny za „verejne osvetlenie, kablovu televiziu, obecny rozhlas a separovany zber“ za obcanov vlastniacich nehnutelnosti v obci Bystra v katastralnom uzemi Valaskej. Tieto faktury obec Valaska obratom uhradila. Pytam sa pana starostu, ake „poplatky“ platia obcania obce Bystra obci Valaska? A ake „dosledky z katastralnych hranic musia znasat obcania obce Bystra?“ A kde su podielove dane, pan starosta? Vo Valaskej? Aj to je „anomalia? Ma to logiku?“
   Slova starostu obce maju velku vahu, preto by kazdy starosta mal svoje slova zvazovat dvakrat a overovat si informacie, ktore poskytuje mediam.

Ing. Peter Minarik, prednosta Obecneho uradu vo Valaskej

 

Cykloklub Dumbier na Hontianskej parade v Hrusove

   Roztratene gazdovstva po lazoch na upati Krupinskej vrchoviny a v udoli, v rade okolo cesty dedinske domy, kostol, skola a dalsie budovy potrebne pre zivot v obci, to vsetko charakterizuje Hrusov.
   Do povedomia domacich a zahranicnych hosti sa dostal najma vdaka skvelej myslienke organizovat agroturisticky regionalny festival ludovej kultury Hontianska parada.
V prirodnom prostredi hrusovskych lazov a obce sa kazdorocne pocas posledneho augustoveho vikendu (17. - 19. augusta) navstevnici mozu zoznamit s tradicnymi rolnickymi remeslami. Nechybaju ukazky zo zatvy, pecenie chleba, palenie dreveneho uhlia a opracovanie dreva. Specifikom festivalu su aj tzv. gazdovske dvory, na ktorych maju obce z Hontu a miestne spolky moznost prezentovat svoje zvyky, ale aj gastronomiu. Nevsedna scena amfiteatra privita zaujemcov o ludove piesne, tance a vesele slovo.
   Okrem tejto krasnej udalosti si poniektori z clenov breznianskeho SCK Dumbier tych 140 km tam aj domovov „odsliapalo po svojich“. 

J. Kirdaj


 

 

 

Varili baranie hrce

 


Clovek pamataj!

   Nemozes zatvarat oci pred tolkou lahostajnostou, aroganciou a devastaciou toho, co tak oddane a tvojou vinou coraz tazsie sluzi tebe a tvojim potomkom, k prirode a matke Zemi.

   Clovek, pamataj, zivot kratky je, aj bytie na tejto Zemi, pre vsetko zive cas, ktory ti ostava razom zmeni!

   Nie si panom, lez sluhom na Zemi a ako jej sluzis, tak ta ona odmeni.

   Ak krutost prevladne tvoja k dielu jej vzacnemu, si razom blizsie ku koncu tvojmu.

   Davno, uz davno je tomu, co clovek v sulade s prirodou zil – cas odvial uctu k nasej Zemi. Zabudol na jej dobrotu, ktora dava veky, podmienky tebe i kazdemu zivotu.

   Zalezi len na tebe, ci krutost v lasku zmenis k tej dobrej materi. Osud v tvojich rukach je, akou odmenou teba a tvojich potomkov odmeni!

   Clovek vzdy pamataj, zivot kratky je na tejto Zemi – snaz sa a chran, nech zivot vinou tvojou v peklo sa ti nezmeni.

 

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT