11. SEPTEMBER 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Hriby namiesto Pienin

   Na sobotu 8. septembra mali breznianski turisti naplanovanu navstevu Pieninskeho narodneho parku a vystup na Tři Korony. Pocasie im vsak urobilo skrt cez rozpocet. Chladny dazd a snezenie v tyzdni ich odradili. Nahradnou akciou bola cast hrebena Veporskych vrchov spojena so zberom hub.

   Ranny dazd neodradil skalnych od absolvovania trasy v Slovenskom rudohori. Ked sa vyviezli na Tlsty Javor, zacalo sa z olovenych mrakov, ktore ustupovali na sever, predierat slniecko. Trasa a smer boli jasne: Tlsty Javor - Obrubovanec a spat. Niektori z kolektivu uz maju svoje miesta, a tak sa potichu tratia. Ostatni postupuju kolektivne vpred. Nachadzaju pekne exemplare dubakov, suchohribov, modrakov a jediny exemplar kozaka brezoveho. Zdvihaju aj rydziky prave a tesia sa, ze si ich uprazia. Obloha modrie, nalada stupa. Po navrate na Tlsty Javor robia fotodokumentaciu, cistia hriby a spekuluju o navrate, ale hlavne nasavaju hrejuce luce slniecka, ktore uz zacina byt zubate.
   Kolektiv sa deli na troje. V dvoch autickach odchadzaju ti, ktori maju este popoludni a vecer nejake povinnosti. Ti, ktori si chcu aj zvysok dna vychutnat v prirode, sa rozhodli na zostup do Dobroce. So zelanim, ze sa v sobotu stretnu vsetci na breznianskej Sarkaniade a Rozlucke s letom na Diele, si zamavaju na rozlucku a odchadzaju. Pripravuju aj prechod zapadnym hrebenom Malej Fatry (informacie: Elena Slavkovska, c. tel. 6113327, 0908 646311).

(tj) Foto: Ing. A. Jursa

 Klara Abelova v reprezentacnej forme

   Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici usporiadala uplynuly vikend Majstrovstva Slovenska v kategorii ziactva. Za ucasti vyse 340 pretekarov, okrem titulov a medaili v jednotlivych disciplinach, mali preteky specificky naboj v tom, ze boli nominacnymi na medzistatne stretnutie ziactva Ceska republika - Slovenska republika, ktore bude v nedelu 23. septembra v Třebici. Bohatu zbierku medaili z majstrovstiev Slovenska rozsirila Klara Abelova tromi medailami.
   Finalisti majstrovstiev Slovenska ziactva z AK Mostaren MSK Brezno: 1. Abelova, vyska 168 cm, 2. Abelova, 100 m cez prekazky 14,31 s, Abelova, dialka 506 cm, 3. Dunajska, dialka 491 cm, 6. Donoval, 200 m cez prekazky 30,36 s.

M. Cernak

 

Cykloklub Dumbier na chorvatskom ostrove Pag

   V dnoch 31. augusta az 9. septembra sa styridsatpat cyklistov SCK Dumbier - clen MSK Brezno zucastnilo na cykloturistickej expedicii na chorvatskom ostrove Pag.

   Cykloturisticke trasy viedli cestickami popri morskom pobrezi s nadhernymi vyhladmi na morske utesy a nam vzacne more. Na samotnom ostrove navstivili najznamejsie miesta -administrativne mesto Pag, kde morska voda vytvara plytke slane jazierka. Z nich sa vyparovanim ziskava sol, ktoru tu spracuvaju a ma celosvetovu kvalitu. Navstivili aj mestecka Povljana - nedaleke „blata - velo i male blato“, ktore liecia reumu, Caska - rybarska osada, kde stalo niekedy rimske opevnenie, Simuni - velky zimny pristav pre jachty, Lun - najzapadnejsi cip ostrova so starymi a chranenymi porastami majestatnych olivovnikov. Typickou crtou ostrova je rucne spracovanie krajok, chov oviec, vyroba pazskeho syra z mlieka pazskej ovce (niekedy nechapali, ako sa mozu napast na tych kamennych stranach) a susene maso prsut. Na prvy pohlad sa tento ostrov zda svojou skalnatostou a suchom (nie je tam jedina rieka) pre cudzinca nehostinny, no postupnym poznavanim zisti jeho nadherne crty. Je to idealne miesto pre ludi, ktori nehladaju rusny zivotny styl, ale pokoj a oddych bez nahanania a stresu. V tomto smere je trochu ine velkomesto Zadar, ktory zaradili do programu ako cykloturisticke poznavanie pamiatok so svetoznamym morskym organom („morske orgule“), priboj mora vytvara zvuk podobajuci sa zvuku organu. 
   Najkrajsi vyhlad bol vsak z najvyssieho bodu ostrova Sv. Vid na cely ostrov Pag (na fotografii vzadu v pozadi „pazske vrata“).

Text a foto: J. Kirdaj

 Z KOLKARSKEJ DRAHY

Extraliga muzov 1. kolo ZP Sport Podbrezova B - ZP Sport Podbrezova A 1:7 (3589:3672)

ZP B: Tomas Pasiak 587, Tomas Dilsky 564, Peter Sibal 589, Ondrej Kyselica 610, Jozef Pesta 652, Milan Jovetic 587

ZP A: Milan Tomka 620, Jaroslav Truska 583, Juraj Krivan 595, Radoslav Foltin 629, Jovan Calic 678, Pavol Jakubec 567

   V prvom kole Extraligy 2007/2008 sa druzstva ZP Sport Podbrezova stretli na domacej pode vo vzajomnom derby. Napriek vyrovnanemu priebehu zapasu vitazstvo strhlo na svoju stranu A druzstvo. Najlepsi vykon 678 bodov dosiahol Jovan Calic, co je zaroven novy rekord kolkarne v Podbrezovej.

 Extraliga zien 1. kolo

TKK Trencin - ZP Sport Podbrezova 0:8 (2903:3210)

Katarina Valigurova 565, Gabriela Kucharova 577, Eva Babelova 509, Jana Turcanova 515, Katarina Micanova 523, Dagmar Kyselicova + Iveta Vankova 521

   V prvom kole si zeny Podbrezovej pripisali jasne vitazstvo na drahach superiek a nikoho nenechavaju na pochybach, ze v tomto rocniku budu opat bojovat o slovensky primat v extralige zien.

 1. liga muzov - skupina vychod 1. kolo

ZP Sport Podbrezova C – Slavoj Velky Saris 5:3 (3473:3356)

Jozef Petras 538, Lubomir Niscak 568, Jan Stacho + Lubos Figura 538, Radoslav Kürty 603, Tomas Herich 620, Matej Srsen 612

   Prve vitazstvo C druzstva v pozmenenej zostave v porovnani s predchadzajucim rocnikom a vyborne vysledky jednotlivych hracov davaju tusit, ze tento rocnik by mohol patrit k tym uspesnym. Vyborny vstup do sezony mal Tomas Herich, ktory dosiahol najlepsi vysledok 620 bodov, co je jeho osobne maximum.

 

Dorast

Tatran Spisska Nova Ves - ZP Sport Podbrezova (2010:2039)

Dominika Kyselicova 469, Lubos Svitek 535, Michal Svitek 526, Marek Mihok 509

   V pripravnom stretnuti dorasteneckej ligy si podbrezovske nadeje vybojovali cenne vitazstvo na tazkych drahach supera.  

(ks)

Sipkarska a stolno–futbalova liga

Domace sipkarky sa nedali zahanbit

   V piatok v Dart clube odstartovali tohtorocnu sezonu  sutazami jednotlivcov v sipkach a v stolnom futbale. Pre sipkarov malo byt uvodne kolo mestskej ligy akousi generalkou na sobotnajsi prvy Master sezony.

   Vsetkych dokonale zaskocil Jozef Lalik, ktory sa na vlanajsich turnajoch mestskej ligy zucastnoval len sporadicky. Tvrdi, ze tento rok to zobral vazne a urcite mu  k tomu dopomohol aj jeho treningovy sparingpartner Miro Dolinsky, Jozko hned na uvod skoncil druhy. Zo zvucnejsich mien si  poradil s obhajcom titulu Matom Putnokom, domov odprevadil  Pala Melichera a uspesny bol aj v dueli s Petrom Pocklanom. Vrasky na cele narobil aj vo finale Zdenkovi Pampurikovi ml., ked Jozo dostatocne odolaval, no v zavere Zdenko zdolal Joza pomerom 2:1.
  O najvacsie prekvapenie medzi stolnymi futbalistami sa postarala Mirka Kolesarova, ktora zahanbila vsetkych startujucich muzov. Mirka turnaj s prehladom vyhrala, ked ani raz nenasla premozitela. Na druhom mieste sa umiestnil Lukas Porhajas a prvu trojku doplnil Robert Müller. Velmi smutne skoncili dvaja najvacsi aspiranti na vitazstvo v tejto sutazi Jan Ambros a Michal Banik.
   Na prvom Mastri tejto sezony v Brezne sa predstavilo v hlavnom turnaji muzov a zien 68 hracov, v cisto zenskom pavuku 10 startujucich dievcat a juniorov bolo 8. V hlavnom pavuku doslo hned k niekolkym prekvapeniam. Sklamali hlavne Matej Putnok (17. miesto) a Dusan Stries (13. miesto). No na druhej strane velmi pekne hrali Michal Juras z Liptovskeho Mikulasa a tiez  domaci Jaroslav Kostelny, obidvaja obsadili piate miesto. Vo velmi dobrom svetle sa na uvod sezony ukazal aj Peter Jakubis, ktory skoncil stvrty. Vo  finale sa stretli hadam uz ikony slovenskych sipiek Milan Dudas z Martina a Vojto Skrtel z Handlovej. Milan nemal v turnaji vacsie problemy so ziadnym superom, az na jedneho, a tym mohol byt napokon len vitaz Vojto Skrtel. Umiestnenie Breznanov: 5. Jaroslav Kostelny, 13. Milan Majer, 17. Matej Putnok, Pavel Melicher, Martin Janciar, 25. Peter Pocklan, Martin Macula, 33. Zdenko Pampurik, Maros Vais.
   V zenskom turnaji sa domace hracky nedali zahanbit, ked hned dve boli v prvej trojke. Eva Sitarcikova po uvodnom zavahani musela ist do oprav. Tu vsak uz neprehrala  ani s jednou zo superiek a postupne z turnaja vyradila vsetky hracky. Vo finale ju uz cakala dalsia z Breznianok Marka Medvedova. Rozbehnutu Evu nezastavila ani Marka, ked ju Eva „vyklepkala“ dvakrat 3:0. Medzi juniormi sa domacim chlapcom vobec nedarilo a obsadili chvost konecneho poradia.
   Najblizsie sa sipkari stretnu uz tento piatok v Dart clube na druhom kole mestskej ligy muzov a zien, tiez bude pokracovat aj mestska liga v stolnom futbale jednotlivcov a dvojic.

(pp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT